NASTAVNICI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO  U PORTUGALU NA EDUKCIJI O KODIRANJU ROBOTA

NASTAVNICI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO U PORTUGALU NA EDUKCIJI O KODIRANJU ROBOTA

30. rujna 2021.

Kroz provedbu Erasmus+ KA2 projekta „Future Language Is Robot Coding“ (Kodiranje robota – jezik budućnosti) Srednja škola Valpovo je nastavila planirane aktivnosti. Druga po redu zemlja domaćin bila je Portugal. Mobilnost se održala u gradu Coimbra u razdoblju od 12. do 16. rujna 2021. godine. Zemlje koje su sudjelovale u mobilnosti su: Turska, Rumunjska, Italija i Hrvatska. Hrvatski tim činile su dvije nastavnice informatike: Marija Jutriša i Anja Bratuševac.

Početak posjeta obilježila je srdačna dobrodošlica portugalskog tima predvođenog ravnateljem Augustom Fonseca Nogueira. Nakon početnog upoznavanja sa članovima pojedinih timova, uslijedio je obilazak srednje škole (Escola secundaria com 3 ciclo D.Dinis) koja prima učenike različitih usmjerenja (gimnazija i strukovna usmjerenja).
Prvu po redu radionicu namijenjenu stručnom usavršavanju nastavnika predvodio je Joao Sa, nastavnik srednje škole u Coimbri. Radionica je pokrila teorijske temelje, kasnije i praktično znanje vezano uz područje robotike. Predstavljen je Arduino kao i mnoštvo mogućnosti njegove implementacije u područje informatičkih znanosti. Drugu po redu radionicu održali su Paulo Gomes i Raquel Costa, stručnjaci iz područja robotike. Predstavljen je mBot, robot u koji je ugrađen Arduino te povezan sa softverskim programom pod nazivom Scratch.
U sklopu boravka u Coimbri, organizirani su posjeti muzeju Poros i Sveučilištu, kao i kušanje tradicionalne portugalske hrane. Posjet je upotpunjen izvođenjem Fada (portugalski glazbeni žanr) kojeg karakteriziraju tužne melodije o nostalgiji, čežnji za domom, životu siromašnih, ali i predivnih ljubavnih serenada.
Sljedeća mobilnost planirana je u Rumunjskoj.