Comenius 2010./12. – We are surrounded by water, but there’s no drop to drink (Okruženi smo vodom, a nigdje ni kapi pitke vode)Naziv projekta: “Okruženi smo vodom, a nigdje ni kapi pitke vode” („We are surrounded by water, but there’s no drop to drink“)

Agencija za mobilnost i programe EU raspisala je natječaj u okviru programa Comenius-a. Naša je Škola aplicirala i sudjelovala kao partner te je za provedbu dobila novčani iznos od 22.500,00 EUR. Ukupno je sudjelovalo 14 škola iz slijedećih zemalja: Turske, Rumunjske, Litve, Latvije, Poljske, Slovačke, Mađarske, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Portugala, Grčke i Hrvatske. Svaka je od navedenih zemalja bila domaćin jednoga susreta. Voditeljica projekta naše škole je bila nastavnica Paula Tomaš, prof. engleskog i njemačkog jezika, a u mobilnost su bili uključeni brojni nastavnici i učenici naše škole. Prva je mobilnost provedena u Turskoj krajem listopada 2010., a projekt je trajao dvije godine. Naša je Škola bila domaćin susreta u rujnu 2012.godine.
Ciljevi su ovoga projekta bili upoznati učenike s ciklusom vode u prirodi, naučiti kemijski sastav, svojstva i uporabu, upoznati sve izvore vode, razumjeti vrijednost vode u svakom obliku života na zemlji, upoznati se s korištenjem vode tijekom vremena i u svakodnevnome životu, istražiti vezu između vode i religije i običaja, ozbiljno razmisliti o zagađenju vode, pretjeranome korištenju i novim načinima kako ju sačuvati, razviti svijest o očuvanju izvora pitke vode, razviti kritičko mišljenje i pozitivan stav prema okolišu, razviti vještine istraživanja, sakupljanja i obrađivanja informacija, procijeniti i predstaviti činjenice i informacije, upoznati razne organizacije, tijela i ljude koji rade s ovom temom, približiti europske zemlje jednu drugoj, te dobiti priliku upoznati kulturu i tradicije vezane uz vodu ostalih europskih škola.
Sve smo aktivnost redovito objavljivali na web – stranici projekta, a projekt je zaključen objavljivanjem Ekološkog vodiča.

Stranice projekta:AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


EUROPA U SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO (18. – 23. rujna 2011.)

Srednja je škola Valpovo bila domaćin sedmoga sastanka projekta „We are surrounded by water, but there is no drop to drink“, kojega je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU kao dio Comenius programa za cjeloţivotno učenje. Posjetilo nas je 29 djelatnika i 16 učenika osnovnih i srednjih škola iz deset (od ukupno trinaest) zemalja partnera, i to iz Francuske, Grčke, Latvije, Litve, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Velike Britanije.
Partneri su stigli u nedjelju, 18. rujna, a otišli u petak, 23. rujna. Profesori su bili smješteni u hotelu Villa Valpovo, a učenici kod obitelji domaćina. U ponedjeljak, 19. rujna, partnerima je priređen svečani doček ispred Srednje škole Valpovo, nakon čega im je pripremljena priredba u sportskoj dvorani, na kojoj su nastupili školski zbor i plesna grupa Srednje škole Valpovo, mažoretkinje te plesači KUD-a „Valpovo 1905.“.
Djelatnici su Srednje škole Valpovo za goste pripremili ručak u prostorijama škole, a nakon ručka gosti su u konferencijskoj dvorani hotela pokazali učeničke radove, koje su učenici bili pripremili prije sastanka u Hrvatskoj. Učenički je zadatak bio pokazati kreativnost u obliku video uradaka, crteža i slika te su još jednom pokazali kako je Europa puna mladih umjetnika.
Nakon večere u hotelu, goste su svirkom zabavljali učenici i profesori Srednje škole Valpovo, te su ples i pjesma potrajali do kasnih večernjih sati. U utorak, 20. rujna, naši su gosti posjetili Belišće d.d. gdje im je objašnjeno kako se Drava pretvara u pitku vodu, a nakon toga smo goste odveli u Zagreb, gdje su ručali i razgledavali uži dio grada. Na Plitvice smo stigli u kasnim večernjim satima. Nakon obilaska Plitvičkih jezera i ručka u srijedu, 21. rujna, posjetili smo s gostima Rastoke te smo se u hotel u Valpovu vratili oko ponoći. Četvrtak, 22. rujna bio je rezerviran za posjet Kopačkom ritu. Nakon ručka u Tikvešu, bili smo gosti na eko gospodarstvu Orlov put, gdje nam je ponuđena degustacija eko proizvoda poput ajvara, soka i pekmeza. Nakon degustacije gosti su dobili priliku razgledati gospodarstvo te i sami kupiti eko proizvode. Kasno smo popodne proveli u obilasku Bizovačkih toplica, gdje su nas srdačno dočekali uz piće dobrodošlice. Nakon večere u hotelu u Valpovu, gostima smo podijelili poklone, a posljednji poklon sastanka u Hrvatskoj bio je nastup KUD-a „Valpovo 1905.“. Gosti su napustili Valpovo u petak, 23.rujna u jutarnjim satima.
Svima nam je ovaj sastanak, kao i sam projekt, veliko i dragocjeno iskustvo, te smo, osim rada na samome projektu, ostvarili mnoga prijateljstva sa školama diljem Europe. Nadamo se kako ćemo u budućnosti sudjelovati u još mnogim projektima te našoj školi dati europsku dimenziju.

Paula Tomaš Ivandić, prof


We are surrounded by water, but there’s no drop to drink“
„OKRUŽENI SMO VODOM, A NIGDJE NI KAPI PITKE VODE“

Srednja se škola Valpovo uključila u međunarodni projekt multilateralnog školskog partnerstva pod nazivom „Okruženi smo vodom, a nigdje ni kapi pitke vode“. U projektu, osim naše škole, sudjeluje trinaest osnovnih i srednjih škola iz Turske, Rumunjske, Litve, Latvije, Poljske, Slovačke, Mađarske, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Portugala i Grčke. Svaka je od navedenih zemalja domaćin jednoga susreta, na kojemu će predstavnici škola predstaviti radove svojih učenika, te sudjelovati u panel diskusijama.
Ciljevi su ovoga projekta upoznati djecu s ciklusom vode u prirodi, naučiti kemijski sastav, svojstva i uporabu, upoznati sve izvore vode, razumjeti vrijednost vode u svakom obliku života na zemlji, upoznati se s korištenjem vode tijekom vremena i u svakodnevnome životu, istražiti vezu između vode i religije i običaja, ozbiljno razmisliti o zagađenju vode, pretjeranome korištenju i novim načinima kako ju sačuvati, razviti svijest o očuvanju izvora pitke vode, razviti kritičko mišljenje i pozitivan stav prema okolišu, razviti vještine istraživanja, sakupljanja i obrađivanja informacija, procijeniti i predstaviti činjenice i informacije, upoznati razne organizacije, tijela i ljude koji rade s ovom temom, približiti europske zemlje jednu drugoj, te dobiti priliku upoznati kulturu i tradicije vezane uz vodu ostalih europskih škola.
Naši će učenici i nastavnici moći otkriti stavove ostalih zemalja prema okolišu, posebno vezano uz vodu. Štoviše, dobit će priliku naučiti nešto o problemima s vodom diljem Europe. Tim će se problemima baviti u sljedećim temama: Voda kao izvor inspiracije u umjetnosti, književnosti, religiji, tradiciji i ritualima Problemi s vodom i okolišem Voda i znanost Voda i njena povezanost sa slobodnim aktivnostima Povijest vode Suradnja i izmjena ideja između škola bi bio glavni cilj kako bi se postigao demokratski stav i zajedničko europsko shvaćanje vrijednosti vode i važnosti za naš opstanak.
Prvi se sastanak održava u Turskoj krajem listopada, a učenički je zadatak bio napisati pjesmu ili sastav na temu „Voda“. Djelatnici su Srednje škole Valpovo, koji su se aktivno uključili u projekt, sve radove pročitali i odabrali tri najbolje pjesme, odnosno sastava, koji su poslani u Tursku kako bi se napravila knjižica s najboljim radovima svih zemalja sudionica.
Projekt traje dvije godine, a zaključuje se objavljivanjem Ekološkog vodiča.

Voditeljica projekta: Paula Tomaš, prof.