Geothe Institut Zagreb


Goethe institut je Institut kulture Republike Njemačke koji djeluje u cijelom svijetu. Glavni cilj i aktivnost je poticanje i unapređivanje učenja njemačkog jezika inozemstvu te njegovanje međunarodne kulturne suradnje. U Hrvatskoj Goethe institut surađuje s njemačkim institucijama i obrazovnim ustanovama u kojima se njemački uči kao strani jezik.
Srednja škola Valpovo surađuje s Goethe institutom od 2014. godine, kada je, na incijativu prof. Simić, što su podržale i kolegice profesorice njemačkog Ljiljana Vučković i Ana Slačanac, organizirana prva izložba Goethe Instituta Musik+x.

Službena stranica:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


RADIONICA I PROJEKT GOETHE INSTITUTA – EARTH SPEAKR-UPCYCLE YOURSELF

14.11. 2020 (subota) u našoj školi je održana radionica  Earth SpeakrUpcycle yourself u organizaciji Goethe Instituta i profesorice njemačkog, Snježane Simić. Trajala je od 9.30 do 12 h. U radionici je sudjelovalo 10 učenika IV a razreda opće gimnazije (Juraj Birović, Lara Lončarić, Borna Bošnjak, Karlo Peranić, Samuel Adžić, Lucija Mađarić, Danijela Plantić, Ana- Marija Palčok, David Nikšić i Lara Harkanovac).

Preko ZOOM aplikacije iz knjižnice Goethe instituta u Zagrebu, uvodno predavanje Otpad i plastika i radionicu je održala Mateja Medić iz udruge ZMAG.  Na radionici su učenici od starih majica izrađivali druge uporabne predmete: torbu, ogrlicu, klupko. Naposljetku su učenici u aplikaciji Earth Speakr, umjetničkoj instalaciji i aplikaciji danskog umjetnika Olafura Eliassona, odaslali  svoju poruku na temu zaštite okoliša. Naravno, na njemačkom: Wir sollen die Umwelt schützen, denn so schützen wir auch uns. Poruku je snimio Samuel Adžić.

Zahvaljujemo se posebno ravnateljici Srednje škole Valpovo,prof. Svjetlani Kalpić, što je za ovu radionicu imala razumijevanja i omogućila nam da se nađemo u subotu, iako je nenastavni dan. Također veliko hvala našem administratoru, Danijelu Šovagoviću, koji je pripremio svu tehničku podršku.

Učenici 4. a og i prof. Snježana Simić


2020. – 2021. MY EUROVISION

U sklopu već višegodišnjih aktivnosti s Goethe Institutom Zagreb, ove su se godine, već gotovo na samom početku, naši učenici ( Petra Cvenić, Željka Kobzi, Lucija Huis i Ivan Matijanić- II og a) prijavili na natječaj My EuroVision službeno u organizaciji EUNICroatia ( svi nacionalni instituti iz EU koji djeluju na području RH, kao i veleposlanstva), a u sklopu Hay Festivala Europa28. Natječaj je bio otvoren do 11.10.2020. godine. Učenici su kreirali kratak video uradak na temu Moja vizija budućnosti u EU, za što su sami osmislili razgovor na četiri jezika: engleski, njemački, hrvatski i srpski. Sve je mobitelom snimala Patricija Pilav (II og a),a od toga je video uradak kreirao Ivan Matijanić. U pripremi i realizaciji ovog simpatičnog učeničkog rada su sudjelovale i pomogle profesorice Jasna Vuković i Snježana Simić, a na osnovu materijala koji su stigli s Goethe Instituta Zagreb (priča austrijske autorice Julye Rabinowich , Pukotine u ledu- prijevod na hrvatskom).