Geothe Institut Zagreb


Goethe institut je Institut kulture Republike Njemačke koji djeluje u cijelom svijetu. Glavni cilj i aktivnost je poticanje i unapređivanje učenja njemačkog jezika inozemstvu te njegovanje međunarodne kulturne suradnje. U Hrvatskoj Goethe institut surađuje s njemačkim institucijama i obrazovnim ustanovama u kojima se njemački uči kao strani jezik.
Srednja škola Valpovo surađuje s Goethe institutom od 2014. godine, kada je, na incijativu prof. Simić, što su podržale i kolegice profesorice njemačkog Ljiljana Vučković i Ana Slačanac, organizirana prva izložba Goethe Instituta Musik+x.

Službena stranica:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


GOETHE  MEET VIP

Goethe meets VIP bio je naziv za ovogodišnji ljetni jezični susret organiziran od strane podružnice Goethe Institut Kroatien iz Zagreba. Za sudjelovanje na kampu bila je potrebna stipendija koju daje organizator. Za osvajanje stipendije trebalo se prijaviti na natječaj i na mail koordinatorice poslati izrađeni logo, s kojim bi pojedinac opisao sadržaj i aktivnosti na jezičnom kampu. Petnaest najboljih logo-a poslanih na natječaj ostvarilo je stipendiju.

Sredinom srpnja stigli su i rezultati natječaja. Koordinatorica mi je javila kako sam osvojio stipendiju, pa mi ukratko predstavila sadržaj kampa. Ovogodišnji gost kampa bio je DJ Frankie, kantautor rap-glazbe, a i govornik njemačkog jezika. Kamp se održao od 22. do 25. kolovoza. Stipendija je pokrivala prijevoz do Zagreba, puni pansion u hotelu, kao i materijale za aktivnosti na kampu.

Na kampu je bilo zanimljivo, a posebno mi se svidjelo na njemačkome pričati s izvornim govornicima. Tu su bili Hellen iz Kölna i Yvonne iz Kiela.

Kući sam se vratio s puno lijepih uspomena, a ovakvo bih iskustvo sigurno htio ponoviti.

Ivan Matijanić


NAGRADE NAKON NATJECANJA MY EUROVISION EUNICROATIA EUROPE 28

Jedan od posljednjih mailova koje smo dobili je bio mail o nagradama: bilo je nekih promjena u organizaciji, zbog epidemiološke situacije izazvane Covidom 19, pa nas nisu pozivali u Zagreb. Odlučili su nam poslati nagrade: svaki učenik je dobio kameru SJ4000, action cam 2.0“ LCD Screen. Moramo se i kolegica Jasna i ja pohvaliti da smo i mi dobile iste kamere. Iako dugo očekivani, pokloni  su stigli  u srijedu 24.03. na našu školu, sponzor je bio iz Varaždina, odakle je i poslan paket s kamerama.

Učenicima smo kamere podijelili u petak 26.03. nakon nastave.

Evo nekoliko fotografija nakon dodijeljenih nagrada.


LEGENDU O VALPOVAČKOJ BIJELOJ GOSPI ISPRIČALI NA ČETIRI JEZIKA

Učenici 2.a razreda Opće gimnazije Srednje škole Valpovo zabilježili su još jedan velik uspjeh osvojivši drugo mjesto u projektu My EuroVision: EUNICroatia @Hay Festival Europa28 sa svojim filmskim uratkom nazvanim “The Legend about Valpovo‘s White Lady”, ili “Legenda o valpovačkoj Bijeloj Gospi”. Petra Cvenić, Lucija Huis, Željka Kobzi, Ivan Matijanić i Patricia Pilav učenici su koji su se s profesoricama Snježanom Simić i Jasnom Vuković prvi put prijavili na projekt My EuroVision i – uspjeli.

– Svojim filmom osvojili smo drugo mjesto u projektu u kategoriji “Film”. Prvo mjesto osvojilla je XVIII. gimnazija Zagreb, a treće mjesto OŠ “Dobriša Cesarić” Požega – ponosno poručuju valpovački gimnazijalci, uz zahvalu profesoricama na pomoći u realizaciji ideje i potpori. Učenici napominju i da je nagrađene radove izabrao žiri koji su činili Ivan Belačić, Predstavništvo EK u Hrvatskoj; Guillaume Colin, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost, ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu i predsjednik EUNICroatia; Nicolas Hanot, lektor i akademski i kulturni službenik za vezu u Wallonie-Bruxelles u Hrvatskoj; i Lana Kosovac, hrvatska redateljica i scenaristica, navodi se u objavi Srednje škole Valpovo i profesorice Snježane Simić, koja je i bila glavna inicijatorica prijave Valpovčana na natječaj i njihova koordinatorica. Ona objašnjava da su organizatori natječaja bili svi nacionalni kulturni instituti na razini RH u suradnji s Predstavništvom EK u Hrvatskoj, Hay Festivalom iz Velike Britanije i Festivalom europske kratke priče, koji su proveli natječaj.

Gimnazijalci su snimili petominutni film u kojem su na hrvatskom, srpskom, engleskom i njemačkom jeziku predstavili najveću znamenitost svoga grada – dvorac Prandau Normann s njegovim perivojem, dvorskom kapelicom Svetog Trojstva, kulom i nezaobilaznom legendom o valpovačkoj Bijeloj Gospi. Isto uprizorenje na četiri jezika odradili su sami učenici u prostorima Muzeja Valpovštine pokušavajući i na taj način dočarati bogatstvo valpovačke povijesne i kulturne baštine. Njihova razrednica Jasna Vuković iznimno je zadovoljna kreativnošću i inventivnošću svojih učenika, koji su se u ovaj projekt uključili još u rujnu prošle godine.

– Sve je krenulo sa zamisli da učenici napišu svoju viziju i budućnost Europske unije, što su oni vrlo ozbiljno shvatili i kvalitetno odradili, a nakon toga slijedio je drugi zadatak, da autori najboljih radova na temelju njih naprave i dijalog na četiri jezika – priča Jasna Vuković.

Kad je priča krenula u smjeru da bi trebali napraviti i film, u tome neiskusnim Valpovčanima od velike je pomoći bila filmska radionica koju im je održala Lana Kosovac, a u susret su im izišli i djelatnici Muzeja Valpovštine predvođeni kustosicom Mirjanom Paušak te je projekt završen.

– Kad smo 18. prosinca završili snimanje i na natječaj poslali našu konačnu verziju, a 21. siječnja dobili obavijest da smo osvojili drugu nagradu u kategoriji filma – našoj sreći nije bilo kraja. Sada čekamo obavijest o načinu preuzimanja nagrade, ali i razmišljamo o nekim drugim, novim projektima u kojima bismo se također mogli okušati, jer ova nam je nagrada velik uspjeh i motivacija za vrijeme koje dolazi – poručuju valpovačke profesorice.

Izvor: Glas Slavonije


REZULTATI NATJEČAJA MY EUROVISION

Učenici 2. a OG Petra Cvenić, Lucija Huis, Željka Kobzi, Ivan Matijanić i Patricia Pilav s profesoricama Snježanom Simić i Jasnom Vuković sudjelovali su u projektu My EuroVision: EUNICroatia @Hay Festival Europa28.

Projekt se sastojao od dva kruga i bio je natjecateljskog karaktera, odnosno izbor za najbolja tri rada.

Zadatak je bio snimiti film, što smo uspješno odradili i osvojili drugo mjesto u kategoriji “Film”. Prvo mjesto odnijela je XVIII. gimnazija Zagreb, a treće mjesto Osnovna škola „Dobriša Cesarić“ Požega.

Nagrađene radove izabrao je žiri u sastavu: Ivan Belačić, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Guillaume Colin, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost, ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu i predsjednik EUNICroatia, Nicolas Hanot, lektor i akademski i kulturni službenik za vezu u Wallonie-Bruxelles u Hrvatskoj  i Lana Kosovac, hrvatska redateljica i scenaristica.

Zahvaljujemo se profesoricama što su nam pomogle u realizaciji ideje i svima koji su nas podržali tijekom rada na projektu.

Prilog: Razultati natječaja i video

Željka Kobzi, 2. a OG


MY EUROVISION – završno natjecanje

U rujnu smo vas ove godine obavijestili o  sudjelovanju na natjecanju My EuroVision, organiziranom svih Europskih instituta u Zagrebu, a na poziv Goethe instituta. Mogli ste na web-stranici SŠ Valpovo vidjeti i prvi filmski uradak koji smo tada snimili.

Veliko je zadovoljstvo dobiti obavijest da smo odabrani za drugi krug natjecanja ili uži izbor natjecatelja na razini Republike Hrvatske. Time smo dobili priliku sudjelovati na filmskoj radionici koju su vodili profesionalni redatelji Lana Kosovac i Matija Drniković iz Zagreba. Radionica se održala 1. prosinca 2020., a zbog svih okolnosti izazvanih pandemijom corona virusa, preko Zoom videopoziva i od kuće.

Radionica je bila vrlo zanimljiva, ali i zahtjevna. Trajala je puna tri sata (sunčana). Pojasnili su nam što svakako treba učiniti prije snimanja filma, kako treba snimati film, na što treba obratiti pozornost prilikom snimanja, kako oblikovati kadar i sl.

U najzahtjevnije vrijeme nastave (pred kraj polugodišta) počeli smo ispočetka. Odlučili smo snimiti novi filmski uradak, a na njihov prijedlog, izabrali smo simbol Valpova, dvorac Prandau- Normann, i to ne samo puke činjenice, nego smo u priču o dvorcu utkali legendu o Bijeloj gospi.

Nakon dogovora preko Zoom videopoziva, uslijedilo je snimanje. Snimanje je bilo 18. prosinca  2020. nakon nastave, ispred i u dvorištu dvorca, između kapelice i kule dvorca, na balkonu i u tzv. glavnom salonu obitelji Prandau-Normann, tj. u Muzeju Valpovštine.

Sve to ne bismo uspjeli da nam gospođa Mirjana Paušak i djelatnici Muzeja Valpovštine nisu izašli u susret  te dopustili da u tim prostorima snimamo, a i čekali dok ne završimo snimanje, iako je to bilo nakon završetka njihova radnog vremena. Stoga im najsrdačnije zahvaljujemo.

Također, do snimanja ne bi došlo da nije bilo entuzijastične ekipe iz 2. a OG razreda i učenika Petre Cvenić, Željke Kobzi, Lucije Huis, Ivana Matijanića koji je sve kadrove montirao u posebnom programu i snimateljice Patricije Pilav. Cijeli je projekt zdušno i profesionalno podržala njihova razrednica, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, Jasna Vuković, na čemu joj osobno posebno zahvaljujem. A ja, profesorica njemačkog i engleskog jezika, Snježana Simić, prevodila sam, koordinirala i kontaktirala sa svima.

Uradak možete pogledati na linku. Natječaj završava 23. prosinca 2020.

Što će biti dalje, ne znamo. Nadamo se najboljem i držimo krilatice: Najbitnije je sudjelovati. Isto tako nadamo da će se ovaj filmski uradak svidjeti vama, učenicima Srednje škole Valpovo i našim kolegama i kolegicama, profesorima.

Sve vas srdačno pozdravljamo i želimo radosne i blagoslovljene božićne i novogodišnje blagdane te sretnu 2021. godinu.


RADIONICA I PROJEKT GOETHE INSTITUTA – EARTH SPEAKR-UPCYCLE YOURSELF

14.11. 2020 (subota) u našoj školi je održana radionica  Earth SpeakrUpcycle yourself u organizaciji Goethe Instituta i profesorice njemačkog, Snježane Simić. Trajala je od 9.30 do 12 h. U radionici je sudjelovalo 10 učenika IV a razreda opće gimnazije (Juraj Birović, Lara Lončarić, Borna Bošnjak, Karlo Peranić, Samuel Adžić, Lucija Mađarić, Danijela Plantić, Ana- Marija Palčok, David Nikšić i Lara Harkanovac).

Preko ZOOM aplikacije iz knjižnice Goethe instituta u Zagrebu, uvodno predavanje Otpad i plastika i radionicu je održala Mateja Medić iz udruge ZMAG.  Na radionici su učenici od starih majica izrađivali druge uporabne predmete: torbu, ogrlicu, klupko. Naposljetku su učenici u aplikaciji Earth Speakr, umjetničkoj instalaciji i aplikaciji danskog umjetnika Olafura Eliassona, odaslali  svoju poruku na temu zaštite okoliša. Naravno, na njemačkom: Wir sollen die Umwelt schützen, denn so schützen wir auch uns. Poruku je snimio Samuel Adžić.

Zahvaljujemo se posebno ravnateljici Srednje škole Valpovo,prof. Svjetlani Kalpić, što je za ovu radionicu imala razumijevanja i omogućila nam da se nađemo u subotu, iako je nenastavni dan. Također veliko hvala našem administratoru, Danijelu Šovagoviću, koji je pripremio svu tehničku podršku.

Učenici 4. a og i prof. Snježana Simić


2020. – 2021. MY EUROVISION

U sklopu već višegodišnjih aktivnosti s Goethe Institutom Zagreb, ove su se godine, već gotovo na samom početku, naši učenici ( Petra Cvenić, Željka Kobzi, Lucija Huis i Ivan Matijanić- II og a) prijavili na natječaj My EuroVision službeno u organizaciji EUNICroatia ( svi nacionalni instituti iz EU koji djeluju na području RH, kao i veleposlanstva), a u sklopu Hay Festivala Europa28. Natječaj je bio otvoren do 11.10.2020. godine. Učenici su kreirali kratak video uradak na temu Moja vizija budućnosti u EU, za što su sami osmislili razgovor na četiri jezika: engleski, njemački, hrvatski i srpski. Sve je mobitelom snimala Patricija Pilav (II og a),a od toga je video uradak kreirao Ivan Matijanić. U pripremi i realizaciji ovog simpatičnog učeničkog rada su sudjelovale i pomogle profesorice Jasna Vuković i Snježana Simić, a na osnovu materijala koji su stigli s Goethe Instituta Zagreb (priča austrijske autorice Julye Rabinowich , Pukotine u ledu- prijevod na hrvatskom).


BAUHAUS 2019.

Školske godine 2019./2020. prisustvovali smo s učenicima na dvije radionice (Bauhaus 2019 – radionica iz likovne umjetnosti, u pratnji prof. Jelkić i Wir sind stärker als Marvel – jezična radionica u pratnji prof. Simić) na Goethe institutu u Zagrebu.


DEUTSCHLAND ERFINDERLAND (NJEMAČKA ZEMLJA IZUMITELJA) 2018./2019.

Početkom ožujka u Srednjoj školi Valpovo postavljena je izložba Goethe instituta iz Zagreba pod nazivom Deutschland Erfinderland (Njemačka zemlja izumitelja). Kreator je i vlasnik izložbe Goethe institut iz Zagreba koji ju besplatno posuđuje školama, odnosno profesorima njemačkoga jezika u Republici Hrvatskoj, a cilj je izložbe potaknuti učenike na učenje njemačkoga jezika.

Izložba se sastoji od 16 plakata i prikazuje revolucionarne izume iz Njemačke koji su pridonijeli razvoju čovjekova napretka. U središtu su izložbe povijesno značajni izumi i značajne inovacije iz različitih oblasti. Zanimljivi citati poznatih izumitelja uvode nas u 7 tematski obrađenih postaja od kojih svaka predstavlja po jednu znanstvenu granu: informatiku, energiju, komunikacije, mobilnost, medicinu, optiku i materijal. Izložba je bila otvorena do 22. ožujka, a osim redovitih radionica za učenike Srednje škole Valpovo, u sklopu izložbe održavale su se i radionice za učenike osnovnih škola s područja Valpovštine.


DEUTSCHE POP MUSIK (NJEMAČKA POP GLAZBA) 2017./2018.

Više od četiri godine u našoj se školi organiziraju i postavljaju izložbe u suradnji s Goethe Institutom sa sjedištem u Zagrebu. To je institucija koja se isključivo bavi promicanjem učenja njemačkoga jezika, a glavno joj je ishodište u Munchenu. Za organizaciju izložbe zaslužan je bio Aktiv engleskoga i njemačkoga jezika. Profesorica Tanja Kokić postavila je izložbu zajedno sa svojim učenicima, a profesorice Ljiljana Vučković, Ana Slačanac i Snježana Simić održavale su radionice u sklopu nastave, ali i izvan nje za djecu osmih razreda osnovnih škola prema dogovoru i unaprijed određenim terminima. Otvorena izložba pod nazivom Lautstark prezentirala je suvremenu pop glazbu u Njemačkoj.


DEUTSCHE STÄDTTE UND LANDSCHAFTEN (NJEMAČKI GRADOVI I KRAJOLICI) 2016./2017.

U našoj je školi 3. veljače 2017. u učionici br. 13 otvorena izložba Goethe instituta iz Zagreba pod nazivom Deutsche Städte und Landschaften (Njemački gradovi i krajolici). Kreator je i vlasnik izložbe Goethe institut iz Zagreba koji ju besplatno posuđuje zainteresiranim školama, odnosno profesorima njemačkoga jezika u Hrvatskoj. Ovo je već treći put kako  je Srednja škola Valpovo ugostila izložbu Goethe instituta na inicijativu profesorica njemačkoga jezika naše škole, a cilj je izložbe na poseban i zanimljiv način potaknuti učenike na učenje njemačkoga jezika. Izložba je bila otvorena i trajala do 24. veljače 2017., a pored redovitih radionica za učenike naše škole u sklopu izložbe održavale su se i radionice za učenike osnovnih škola s područja Valpovštine.


MÄRCHENWELTEN (SVIJET BAJKI) 2014./2015.

Izložba Märchenwelten otvorena je u veljači 2015. godine. Predstavlja najpoznatije njemačke bajke, od kojih su najzastupljenije bajke braće Grimm. Kroz interesantne radionice učenici su imali priliku upoznati se s njemačkim bajkama i njihovim glavnim likovima, ali i produbiti svoje poznavanje njemačkoga jezika. Izložbu je organizirao Aktiv engleskoga i njemačkoga jezika, a profesorice Vučković, Slačanac i Simić su, osim za svoje učenike, radionice držale i za učenike osnovnih škola s područja Valpovštine.