Knjižnica


Knjižnica Srednje škole Valpovo smještena je u prizemlju školske zgrade, na pristupačnom mjestu, neposredno do ulaznih vrata. Trenutno raspolaže fondom od 8880 knjiga koji obuhvaća lektiru, stručnu literaturu, referentnu zbirku i djela zabavne književnosti te se redovito osuvremenjuje novim naslovima za potrebe učenika i nastavnika. Fond je u otvorenom pristupu i u cijelosti je uveden u računalni program. Na taj je način omogućena elektronička posudba knjiga, olakšan je uvid u knjižnu građu kao i u evidenciju posudbe za učenike i nastavnike.

Svake godine nagrađujemo učenike koji su bili najčešći posjetitelji knjižnice i koji su pročitali najviše knjiga. Sve su informacije o knjižnici uređene i redovito se ažuriraju na mrežnoj stranici Škole. Postavljena je i poveznica na mrežni katalog knjižnice pomoću koje svatko može samostalno pretražiti posjeduje li naša knjižnica traženu građu

Osim odgojno – obrazovnih sadržaja koji uključuju pomoć pri izboru knjige, upućivanje u čitanje književnih djela i stručne literature te u načine i metode rada na istraživačkim zadaćama, pomaganje u pripremi i obradi zadane teme, sustavno upućivanje u rad knjižnice te uvođenje u temeljne načine pretraživanja i korištenja izvora informacija i sl., knjižničar obavlja i stručne poslove vezane uz organizaciju samoga rada u knjižnici te izgradnju, stručnu i tehničku obradu fonda te zaštitu knjižnične građe.

Težimo tome da knjižnica postane mjesto gdje će se naši učenici rado okupljati i boraviti, upotpunjavati svoje nastavne sadržaje i iskazivati kreativnost u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. I to je jedan od razloga zbog kojega bismo u budućem razdoblju trebali iznaći rješenje za premještanje knjižnice u veći prostor koji će zadovoljiti sve standarde i potrebe učenika. Time će školska knjižnica unaprijediti odgojno – obrazovni proces, jer će na odgovarajući način moći kvalitetnije pružati pomoć u učenju i poučavanju te poticati istraživački duh učenika i duhovno ozračje Škole kojemu težimo.

Napisala: Martina Peranić, knjižničarka


RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak
8:00 – 14:00 12:00 – 18:00 8:00 – 14:00 12:00 – 18:00 8:00 – 14:00

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


OBILJEŽILI SMO NOĆ KNJIGE

Danas se održava jubilarna, deseta Noć knjige. Povod su ovoj manifestaciji  Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Organizatori su odlučili  Noć knjige 2021. tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.

Uključili smo se u obilježavanje ove manifestacije kreativnom radionicom Basna u stripu. U njoj su sudjelovali učenici 2.OGb razreda ( Nea Pohižek, Matea Kolesarić, Patricija Jurilj, Kasija Plečko, Laura Kupanovac, Anamarija Frančić, , Edi Pavlović, Domagoj Ivić i Jakov Anočić) u sklopu izborne nastave iz Hrvatskog jezika kod prof. Jasne Vuković, a pod vodstvom knjižničarke Martine Peranić.

Učenici su čitali basne, odabrali onu koja im se najviše svidjela te ju preoblikovali u strip. Njihove radove možete pogledati  u galeriji, a bit će izloženi u školskoj knjižnici.


KNJIŽEVNI IZAZOV

Tijekom Godine čitanja knjižnica naše škole nastavlja provoditi razne aktivnosti koje će doprinijeti promociji knjige i čitanja. Jedna od aktivnosti koju stavljamo pred vas je književni izazov:

„Osmislite naslovnicu za vašu najdražu knjigu“

Odaberi knjigu koja te inspirira. Daj omiljenoj knjizi novo lice! Budi autor naslovnice!

Pozivamo sve učenike da sudjeluju u ovom književnom izazovu. Vaš je zadatak osmisliti i ilustrirati naslovnicu najdraže knjige. U izradi naslovnice možete koristiti likovne tehnike po izboru, a možete se služiti i digitalnim alatima.

Svoje radove možete donijeti u knjižnicu ili poslati mailom (knjiznica.ss.valpovo@gmail.com) do 21. travnja 2021.

Pristigli radovi bit će izloženi u prostoru naše škole  kao preporuka drugim učenicima za čitanje.


GODINA ČITANJA

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanja. Čitanje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Za kraj, kratka računica – da svaki dan čitamo samo 10 minuta, ili 3 stranice, godišnje bismo pročitali više od tisuću stranica, a u Hrvatskoj više od polovice građana ne pročita niti jednu knjigu godišnje. Ova Godina čitanja diže nadu da će se ta statistika promijeniti.

Ovim smo povodom u školskoj knjižnici postavili pano na kojem možete pročitati zanimljive izreke o knjigama i čitanju, a također vas pozivamo da među mnoštvom knjiga odaberete jednu za sebe.


REZULTATI NATJEČAJA ZA NAJLJEPŠU LJUBAVNU PJESMU

Završen je literarni natječaj za najljepšu ljubavnu pjesmu povodom Valentinova. Na natječaju su mogli sudjelovati učenici naše škole s jednom ili više pjesama. Nagradu su osvojile Katarina Torjanac, Laura Astaloš, Ivana Harkanovac ,N. M. i L. D., a njihove radove možete vidjeti na panou škole i u prezentaciji. Čestitamo učenicama te ih pozivamo da svoje nagrade preuzmu u školskoj knjižnici!

 


NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠU LJUBAVNU PJESMU

Knjižnica Srednje škole Valpovo organizira nagradni natječaj za najljepšu ljubavnu pjesmu.

U doba kada se romantične poruke skraćuju slanjem emotikona i šalju putem društvenih mreža, pozivamo učenike da napišu ljubavnu pjesmu te ljubav izraze stihovima. Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici naše škole, a više informacija možete  pročitati u samom tekstu natječaja.

 


MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942., kada je u koncentracijskim logorima ubijeno 2,5 milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i 1,5 milijun djece.

Jedno od najpoznatijih djela koja svjedoče o strahotama holokausta je zasigurno Dnevnik Anne Frank, knjiga utemeljena na tekstovima iz dnevnika kojeg je napisala židovska djevojčica tijekom perioda od dvije godine kada se sa svojom obitelji krila od nacističkih okupatora koji su okupirali Nizozemsku. Anne Frank je postala simbol  borbe ne samo protiv nacizma nego i protiv nečovječnosti u svakom obliku.

Prezentaciju možete pogledati ovdje.


NAGRADE UČENICIMA

Završen je  fotografski natječaj „Knjiga i ja“ u kojem su mogli sudjelovati svi učenici naše škole. Natječaj je organiziran povodom  Mjeseca hrvatske knjige, a učenici su mogli sudjelovati u različitim kategorijama. Nagrade su dobile Petra Valdin i Sofija Mihaljević, učenice 3. b razreda gimnazije te Nea Pohižek, učenica 2. b razreda gimnazije. Nagrađene fotografije možete pogledati u našoj galeriji.


RAZLISTANE TEME LIRSKE PJESME

Ovogodišnji je Mjesec hrvatske knjige obilježen motom „Razlistaj se“ i posvećen je planetu Zemlji.

Tako su učenici 2. b OG na satu izborne nastave Hrvatskoga jezika kod prof. Jasne Vuković i u suradnji s knjižničarkom Martinom Peranić, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, imali zadatak napisati lirsku pjesmu prema određenim smjernicama, a potom i prozni tekst istoga naslova.

 

 

 

 

Teme učeničkih lirskih pjesama jesu:

  1. Laura Kupanovac, Grad
  2. Ana Jelkić, Zimska šutnja
  3. Kasija Plečko, Snježni suton
  4. Patricija Jurilj, Ulica
  5. Jakov Anočić, Knjige
  6. Nea Pohižek, Leptir
  7. Edi Pavlović, Na koncu
  8. Matea Kolesarić, Šetam i razmišljam
  9. Anamarija Frančić, Posljednji pozdrav

Očekivanja se međupredmetnih tema odnose na sljedeće:

Osr. A.4.1. Učenik razvija sliku o sebi

Osr. A.4.2. Učenik upravlja svojim emocijama i ponašanjem

Osr. A.4.3. Učenik razvija osobne potencijale

Pod. A.4.1. Učenik  primjenjuje inovativna i kreativna rješenja

B.4.1.A. Učenik odabire primjerene odnose i komunikaciju

B.4.1.B. Učenik razvija tolerantan odnos prema drugima

B.4.2.C. Učenik razvija osobne potencijale i socijalne uloge

U Valpovu 13. listopada 2020.


KNJIGOMJER U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Tijekom mjeseca koji je posvećen knjigama i čitanju, u školskoj smo knjižnici postavili Knjigomjer.

Knjigomjer je predstavljen kao projekt učeničkog ocjenjivanja knjiga. Osmislila ga je i izradila knjižničarka Ida Bogadi nastojeći prikazati učeničke raznolike i brojne čitalačke sklonosti. Učenici na samoljepljivi listić ispišu naslov knjige koju su pročitali i zatim ga smjeste na ovaj didaktički poster kod željene kategorije (1. “Odlično, čitat ću je ponovno!”, 2. “Dobro!”  i 3.  “Ajme! Joj! Hm, hm…”)

Knjigomjer je anoniman i zabavan, a ujedno je i zamjena za suhoparne top-ljestvice omiljenih knjiga.


DAN HRVATSKIH KNJIŽNICA

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga,  na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama radi stvaranja bolje vidljivosti knjižnica i knjižničnih djelatnosti te upoznavanja javnosti s poslanjem i ulogom knjižnica. Obilježavanjem ovoga dana želi se istaknuti važnost svih vrsta knjižnica u Hrvatskoj – školskih, narodnih, sveučilišnih i specijalnih.
Hrvatsko knjižničarsko društvo u 2020. obilježava 10. godinu održavanja Dana hrvatskih knjižnica. Svake se godine na Dan hrvatskih knjižnica najboljoj knjižnici dodjeljuje priznanje Knjižnica godine.

Ovom smo prigodom za vas pripremili prezentaciju u kojoj možete vidjeti kako izgledaju neke od najljepših knjižnica.


50. OBLJETNICA OBILJEŽAVANJA DANA PLANETA ZEMLJE

Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen planetu Zemlji, odnosno 50. obljetnici obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Učenici gimnazijskih razreda uključili su se u obilježavanje ove manifestacije izradom digitalnih plakata o našem planetu. Voditeljica radionice bila je prof. Ružica Jokić. Učenici su imali priliku proučavati razne činjenice  o Zemlji, promišljati o zaštiti okoliša, razvijati svoju kreativnost i sposobnost korištenja digitalnim alatima. Najuspješniji su radovi otisnuti  i izloženi u holu škole, a možete ih pogledati i u našoj galeriji.

 


RAZLISTAJ SE

Panoe naše škole i izložbeni prostor knjižnice uredili smo slijedeći moto ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige „Razlistaj se“. Na „razlistanim“ panoima možete pronaći osnovne informacije o ovoj manifestaciji, pogledati kako izgleda službeni plakat Mjeseca hrvatske knjige te plakat naše škole, a na jednom od njih vidjeti koje smo sve „razlistane“ riječi uspjeli pronaći.

 

 


BLACKOUT POEZIJA

Svake godine povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige učenici naše škole sudjeluju u stvaranju Blackout poezije. Ona nastaje tako da autor u nekom već postojećem tekstu, recimo u novinama ili knjizi, zaokruži riječi koje će tvoriti njegovu poeziju, a ostatak zacrni (obično crnim) markerom.

Učenicima je ovo jedna od najzanimljivijih radionica, a ove smo je godine održali na izbornoj  nastavi Hrvatskoga jezika s učenicima 2.b razreda opće gimnazije. Voditeljice su bile prof. Jasna Vuković i knjižničarka Martina Peranić.

Radove učenika možete pogledati na panou u holu škole te u našoj galeriji.


NAGRADNI NATJEČAJ „KNJIGA I JA“

Povodom Mjeseca hrvatske knjige organizirali smo fotografski natječaj pod nazivom „Knjiga i ja“. Na natječaj se mogu prijaviti svi učenici škole, a najzanimljivije i najoriginalnije radove ćemo nagraditi. Detaljne informacije možete pronaći u tekstu natječaja.

 


DAN RJEČNIKA

Dan rječnika obilježavamo 16. listopada u spomen na američkog leksikografa, pravopisnog reformatora i političara Noaha Webstera. On je svoje djelo „An American Dictionary of the English Language“  počeo  pisati s 43 godine i trebalo mu je 27 godina da ga dovrši i objavi 1828.  Svrha obilježavanja ovog dana je isticanje važnosti upotrebe rječnika i obogaćivanja vokabulara.

Ovaj je dan prigoda da se prisjetimo i prvoga tiskanog rječnika hrvatskoga jezika – Rječnika pet najuglednijih europskih jezika: latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, dalmatinskoga i mađarskoga (Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum — Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae) kojeg je sastavio Faust Vrančić i objavio u Veneciji 1595. godine.

Ovom je prigodom u školskoj knjižnici postavljena mala izložba rječnika. Predlažemo vam da današnji dan proslavite tako da prelistate neki rječnik i naučite nekoliko novih riječi. 🙂


MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koja se više od dva desetljeća odvija na razini cijele države, a cilj je promocija hrvatske knjige, ali i čitanja općenito. Svake je godine vrijeme u kojem se odvija isto, od 15. listopada do 15. studenoga.

Pokrovitelj je manifestacije Ministarstvo kulture RH, a organizator su Knjižnice grada Zagreba. Mjesec hrvatske knjige ima svoju krovnu temu, odnosno moto pod kojim se odvija. Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, a moto je Razlistaj se!

I ove se školske godine knjižnica naše škole raznim aktivnostima uključila u obilježavanje ove manifestacije.