Knjižnica


Knjižnica Srednje škole Valpovo smještena je u prizemlju školske zgrade, na pristupačnom mjestu, neposredno do ulaznih vrata. Trenutno raspolaže fondom od 8880 knjiga koji obuhvaća lektiru, stručnu literaturu, referentnu zbirku i djela zabavne književnosti te se redovito osuvremenjuje novim naslovima za potrebe učenika i nastavnika. Fond je u otvorenom pristupu i u cijelosti je uveden u računalni program. Na taj je način omogućena elektronička posudba knjiga, olakšan je uvid u knjižnu građu kao i u evidenciju posudbe za učenike i nastavnike.

Svake godine nagrađujemo učenike koji su bili najčešći posjetitelji knjižnice i koji su pročitali najviše knjiga. Sve su informacije o knjižnici uređene i redovito se ažuriraju na mrežnoj stranici Škole. Postavljena je i poveznica na mrežni katalog knjižnice pomoću koje svatko može samostalno pretražiti posjeduje li naša knjižnica traženu građu

Osim odgojno – obrazovnih sadržaja koji uključuju pomoć pri izboru knjige, upućivanje u čitanje književnih djela i stručne literature te u načine i metode rada na istraživačkim zadaćama, pomaganje u pripremi i obradi zadane teme, sustavno upućivanje u rad knjižnice te uvođenje u temeljne načine pretraživanja i korištenja izvora informacija i sl., knjižničar obavlja i stručne poslove vezane uz organizaciju samoga rada u knjižnici te izgradnju, stručnu i tehničku obradu fonda te zaštitu knjižnične građe.

Težimo tome da knjižnica postane mjesto gdje će se naši učenici rado okupljati i boraviti, upotpunjavati svoje nastavne sadržaje i iskazivati kreativnost u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. I to je jedan od razloga zbog kojega bismo u budućem razdoblju trebali iznaći rješenje za premještanje knjižnice u veći prostor koji će zadovoljiti sve standarde i potrebe učenika. Time će školska knjižnica unaprijediti odgojno – obrazovni proces, jer će na odgovarajući način moći kvalitetnije pružati pomoć u učenju i poučavanju te poticati istraživački duh učenika i duhovno ozračje Škole kojemu težimo.

Napisala:

Martina Peranić, knjižničarka


RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak
8:00 – 14:00 12:00 – 18:00 8:00 – 14:00 12:00 – 18:00 8:00 – 14:00

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


VALENTINOVO U STIHU

Uređenje panoa u školskoj knjižnici jedna je od aktivnosti kojima u našoj školi obilježavamo Valentinovo. Ove smo godine pano ukrasili pjesmama naših učenika koji su sudjelovali u nagradnom natječaju Napiši jednu ljubavnu. Učenike ćemo nagraditi prigodnim nagradama, a vjerujemo da će njihove pjesme potaknuti i druge učenike da se poigraju stihovima i pokušaju pronaći pjesnike u sebi.

 

Wordpress Gallery Plugin Free

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠU LJUBAVNU PJESMU

Knjižnica Srednje škole Valpovo raspisuje nagradni natječaj za najljepšu ljubavnu pjesmu. Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici naše škole. Ovim putem pozivamo učenike da probude pjesnike u sebi i napišu najljepše ljubavne stihove.

Više informacija možete pročitati u samom tekstu natječaja.

 

 

 


PJESME IZ ŠEŠIRA ANTUNA GUSTAVA MATOŠA

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige te povodom 150. obljetnice rođenja hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša, učenici 2. razreda industrijskih mehaničara sudjelovali su na kreativnoj radionici u školskoj knjižnici. Nakon razgovora o Matošu i njegovoj ulozi u hrvatskoj književnosti, učenici su odabrali njegove pjesme, izrezivali stihove te na taj način stvarali nove pjesme. Njihove radove možete pogledati na panou u školskoj knjižnici.

Wordpress Gallery Plugin Free

 


NAJLJEPŠE MISLI I CITATI IZ PROČITANIH DJELA

Učenici 1. razreda gimnazije uključili su se u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige zanimljivom radionicom nakon pročitanoga djela Raya Bredburyja Fahrenheit 451.

Riječ je o distopijskome romanu u kojemu, u ne tako dalekoj budućnosti, vatrogasci potiču i započinju požare umjesto da ih gase – oni pale knjige jer ih je zabranjeno čitati i posjedovati. Osim navedenoga djela koje je bilo u središtu pozornosti na ovoj radionici, učenici su imali priliku navesti citate i iz drugi književnih djela koja su nedavno pročitali i koja su im ostala u sjećanju kao što je roman Melite Rundek Psima ulaz zabranjen ili citati iz knjige Harry Potter, engleske autorice Joanne Kathleen Rowling i sl.  Učenici su iznosili svoja mišljenja o likovima, radnji romana, izrađivali plakate, izdvojili najljepše i najzanimljivije citate te na kraju uredili pano u holu škole i u učionici 23. Voditeljica aktivnosti bila je njihova razrednica prof. Jasna Vuković koja je u suradnji sa školskom  knjižničarkom, prof. Martinom Peranić osmislila i realizirala ovu aktivnost.

Profesorice Martina Peranić i Jasna Vuković

Wordpress Gallery Plugin Free

NAGRADNI NATJEČAJ

Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige knjižnica naše škole objavljuje nagradni natječaj pod nazivom „U svijetu knjiga”.  Na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani učenici naše škole, a najuspješnije radove očekuje nagrada. Više o samom natječaju možete pročitati ovdje.

 


„UZMI ILI OSTAVI“

Pored ulaza u školsku knjižnicu postavljena je polica s knjigama „Uzmi ili ostavi“. Na taj smo se način tijekom Mjeseca hrvatske knjige pridružili BookCrossingu, međunarodnom pokretu koji kroz darivanje i razmjenu oslobađa knjige i popularizira čitanje.

Ovaj pokret djeluje tako da se knjige koje želimo donirati ostavljaju na mjesto u školi predviđeno za razmjenu, kako bi ih mogli pronaći i preuzeti drugi zainteresirani čitatelji. Načelo je pokreta da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. Ovime pozivamo učenike da na razmjenu donesu knjige koje im ne trebaju, a koje žele darovati drugima. Isto tako,  učenici slobodno mogu uzeti knjigu s police i trajno je zadržati ili vratiti nakon čitanja.

 


BIBLIJA U STRIPU

Učenici 1. razreda ekonomske proveli su nastavni sat Vjeronauka u školskoj knjižnici.  Slijedeći slogan ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige koji glasi Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…, osmislili smo zanimljivu aktivnost. Učenici su dobili predloške stripova s biblijskom tematikom na engleskom jeziku te isti predložak s prazninama, bez teksta. Kako je cilj manifestacije ukazati na važnost prevoditelja, zadatak im je bio prevesti tekst s engleskog na hrvatski jezik. Učenici su se služili rječnicima koje su pronašli u školskoj knjižnici, a zatim svoje prijevode usporedili s onima u Bibliji. Nastavni su sat osmislile i realizirale profesorica Marija Jelkić i knjižničarka Martina Peranić.

Wordpress Gallery Plugin Free

 


STRIP U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Jedna od najzanimljivijih radionica koje provodimo tijekom Mjeseca hrvatske knjige svakako je radionica izrade stripa. Učenici su se prisjetili stripova koje su čitali, izdvojili neka bitna obilježja stripa, a nakon toga nedovršene stripove upotpunili  riječima i bojom. Ove su godine na radionici sudjelovali učenici  1. razreda strojobravara / industrijskih mehaničara  u pratnji prof. Natalije Mihaljević.  Osmislili su priču, ispisali riječi u prazne oblačiće i tako stvorili originalne stripove. Njihove radove možete pogledati u izložbenom prostoru školske knjižnice.

Wordpress Gallery Plugin Free

 


OBILJEŽAVANJE MJESECA HRVATSKE KNJIGE

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige započeli smo kreativnom radionicom na kojoj su sudjelovali učenici 1. razreda strojobravara / industrijskih mehaničara. Učenici su saznali bitne informacije o ovoj manifestaciji, a zatim su potražili najljepše i najzanimljivije citate o knjigama i razne prigodne materijale kojima su ukrasili pano u holu škole te uredili izložbeni prostor knjižnice.

Wordpress Gallery Plugin Free

 


MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2023.

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju Knjižnice grada Zagreba. Tijekom mjesec dana (15. listopada – 15. studenoga) nastoji se na državnoj, ali i na lokalnim razinama što intenzivnije govoriti o knjizi. Ideja je okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima.

Ovogodišnje izdanje manifestacije pod nazivom  Književnost bez granica! bit će posvećeno prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju.
Tragom ulaska naše zemlje u schengenski prostor, prostor bez postojanja graničnih kontrola, Programski i organizacijski odbor Mjeseca hrvatske knjige odlučio je zakoračiti u „književni Schengen“, vinuti se daleko iznad državnih granica u prostor „književnosti bez granica“.

Tragom ovog razmicanja jezičnih barijera, ovogodišnji slogan glasi Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…

Knjižnica Srednje škole Valpovo također se kontinuirano priključuje obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige raznim radionicama, natječajima i  izložbama.

 


POVODOM SNIMANJA RADIJSKE EMISIJE PUTOKAZ

U utorak,  10. listopada 2023. učenici, novinari naše škole iz 1. OG: Sara, Iris i Vita te iz 3. OG: Laura, Lara i Petra održali su sastanak u prostoru školske knjižnice vezan uz snimanje radijske emisije Putokaz. Na sastanku je bila i nekadašnja učenica i  novinarka naše škole, Anamarija Cerjak, koja je mladim generacijama prenijela svoja iskustva. Učenici su iskoristili trenutak i snimili intervju s Anamarijom koji ćete moći poslušati u prvoj radijskoj emisiji, a koja će se emitirati 19. listopada u 20 sati na HRV-u. Voditeljica je novinarske skupine Srednje škole Valpovo  prof. Jasna Vuković. Ovom najavom  pozivamo vas da poslušate našu emisiju i ujedno pozivamo sve zainteresirane učenike da nam se pridruže.

Profesorice  Martina Peranić, Jasna Vuković i

novinari Srednje škole Valpovo