Knjižnica


Knjižnica Srednje škole Valpovo smještena je u prizemlju školske zgrade, na pristupačnom mjestu, neposredno do ulaznih vrata. Trenutno raspolaže fondom od 8880 knjiga koji obuhvaća lektiru, stručnu literaturu, referentnu zbirku i djela zabavne književnosti te se redovito osuvremenjuje novim naslovima za potrebe učenika i nastavnika. Fond je u otvorenom pristupu i u cijelosti je uveden u računalni program. Na taj je način omogućena elektronička posudba knjiga, olakšan je uvid u knjižnu građu kao i u evidenciju posudbe za učenike i nastavnike.

Svake godine nagrađujemo učenike koji su bili najčešći posjetitelji knjižnice i koji su pročitali najviše knjiga. Sve su informacije o knjižnici uređene i redovito se ažuriraju na mrežnoj stranici Škole. Postavljena je i poveznica na mrežni katalog knjižnice pomoću koje svatko može samostalno pretražiti posjeduje li naša knjižnica traženu građu

Osim odgojno – obrazovnih sadržaja koji uključuju pomoć pri izboru knjige, upućivanje u čitanje književnih djela i stručne literature te u načine i metode rada na istraživačkim zadaćama, pomaganje u pripremi i obradi zadane teme, sustavno upućivanje u rad knjižnice te uvođenje u temeljne načine pretraživanja i korištenja izvora informacija i sl., knjižničar obavlja i stručne poslove vezane uz organizaciju samoga rada u knjižnici te izgradnju, stručnu i tehničku obradu fonda te zaštitu knjižnične građe.

Težimo tome da knjižnica postane mjesto gdje će se naši učenici rado okupljati i boraviti, upotpunjavati svoje nastavne sadržaje i iskazivati kreativnost u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. I to je jedan od razloga zbog kojega bismo u budućem razdoblju trebali iznaći rješenje za premještanje knjižnice u veći prostor koji će zadovoljiti sve standarde i potrebe učenika. Time će školska knjižnica unaprijediti odgojno – obrazovni proces, jer će na odgovarajući način moći kvalitetnije pružati pomoć u učenju i poučavanju te poticati istraživački duh učenika i duhovno ozračje Škole kojemu težimo.

Napisala:

Martina Peranić, knjižničarka


RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak
8:00 – 14:00 12:00 – 18:00 8:00 – 14:00 12:00 – 18:00 8:00 – 14:00

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


TOP ČITAČI

Ove smo školske godine ponovno nagradili učenike koji su u školskoj knjižnici posudili i pročitali najviše knjiga. Na vrhu naše ljestvice našle su se tri maturantice: Sofija Mihaljević (4.OGb), Petra Valdin (4.OGb) i Laura Vrban (4.OGa). Posebno pohvaljujemo Sofiju i Petru koje su se tijekom svog školovanja svake godine našle na vrhu naše ljestvice. Čestitamo i  Lauri koja im se pridružila ove godine,  ali i svima onima koji su redovito dolazili u školsku knjižnicu.


OBILJEŽILI SMO NOĆ KNJIGE

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine kako bi se potakla  kultura čitanja i  istaknuo status i važnost knjige u suvremenom društvu. Održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja).

Menifestacija je ove godine trajala čak četiri dana, od 22. do 25. travnja, s više od 1200 programa i akcija u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske, koji su se nakon pandemijskih godina ponovno iz virtualnih prostora vratili u stvarni.

Tema ovogodišnje manifestacije bila je vezana uz pojam slobode, odnosno knjige kao prostora slobode.

I ove smo se godine uključili u obilježavanje Noći knjige kreativnom radionicom u kojoj su sudjelovali učenici 3.P razreda s profesoricom Jasnom Vuković. Pronašli su najzanimljivije i najljepše citate o slobodi te uredili pano u školskoj knjižnici.


VALENTINOVO

Valentinovo, Dan zaljubljenih ili Dan svetog Valentina podsjeća nas na vrijednost ljubavi, pažnje i poštovanja, a svake se godine obilježava 14. veljače u mnogim državama svijeta.

Ovaj je praznik nazvan u čast ranokršćanskog sveca Valentina koji je živio u 3. stoljeću prije Krista. Najpopularnija priča o sv. Valentinu je ona u kojoj je on svećenik koji tajno vjenčava rimske vojnike s njihovim odabranicama.

Naime, tijekom vladavine rimskog cara Klaudija izdana je odredba prema kojoj je svakom rimskom vojniku zabranjena ženidba za koju se smatralo da će loše utjecati na borbenost. Iako su svi vojnici, a i svećenstvo, morali poštovati odredbu, Valentin se pobunio i počeo tajno vjenčavati mlade parove riskirajući pritom zatvor ili smrt. Upravo je javnim smaknućem, 14.2. završio njegov život.

Na ovaj dan zaljubljeni daruju jedni druge i tako iskazuju međusobnu ljubav, pažnju i  zajedništvo. Tradicionalno se poklanjaju predmeti u obliku srca, romantične čestitke i ljubavna pisma. Ljubav je prelijepa emocija koja donosi radost, sreću, mir i značajna je za naše psihičko zdravlje. Zbog toga je važno da ljubav osjećamo i u druge dane u godini, a ne samo 14. veljače, dok nam Valentinovo može biti lijepi podsjetnik za ljubav, za drage ljude, obitelj i prijatelje.


30. OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE

Međunarodno priznanje Republike Hrvatske jedan je od najvažnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti.

Republiku Hrvatsku  je 15. siječnja 1992. godine, kao neovisnu i suverenu državu, priznalo svih 12 članica Europske unije, koliko ih je Europska zajednica brojila u tom trenutku, kao i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska. Bilo je to punih šest mjeseci nakon što je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio povijesnu Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. Dotad su Hrvatsku, nakon Slovenije, već bili priznali Litva (30. srpnja 1991.), Ukrajina (11. prosinca), Latvija (14. prosinca), Island (19. prosinca), te Estonija (31. prosinca), kao i San Marino i Sveta Stolica, (13. siječnja). Dan kasnije Hrvatsku je priznalo još devet država, od Australije, Novog Zelanda, Čilea, Argentine i Urugvaja, do Slovačke, Češke, Švedske i Lihtenštajna. Hrvatska je tako postala nezaobilazni međunarodni čimbenik na karti svijeta, suverena država priznata unutar svojih međunarodno priznatih granica.

Ovu smo obljetnicu obilježili i u našoj školi. Učenici 3.a i 3.b razreda opće gimnazije izradili su prigodne materijale te uredili pano u holu škole.


IZLOŽBA RADOVA

Mjesec hrvatske knjige završili smo izložbom radova učenika 3. ekonomske. Ovogodišnja je manifestacija bila posvećena domaćim autorima tako da su učenici dobili zadatak pročitati djelo Koraljna vrata hrvatskog književnika Pavla Pavličića. Na temelju djela učenici su izrađivali plakate s tematskim motivima. Voditeljica aktivnosti bila je prof. Jasna Iličić, a njihovi su radovi izloženi u školskoj knjižnici.

 


DAN HRVATSKIH KNJIŽNICA 2021.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga s ciljem stvaranja bolje vidljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u društvu. Obilježavanjem ovoga dana želi se istaknuti važnost svih vrsta knjižnica – školskih, narodnih, sveučilišnih i specijalnih.

Dan hrvatskih knjižnica prvi je puta obilježen 2010. godine na Interliberu, kada je predstavljena i kampanja Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu. Svake se godine najboljoj knjižnici dodjeljuje priznanje Knjižnica godine.

Dan hrvatskih knjižnica središnji je događaj Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije u koju su uključene mnoge knjižnice pa tako i knjižnica naše škole.


HRVATSKI KNJIŽEVNICI I KNJIŽEVNICE

Učenici 3.a razreda opće gimnazije i ove su godine prigodnom radionicom obilježili Mjesec hrvatske knjige. Budući da je tema ovogodišnje manifestacije  Hrvatski autori u Godini čitanja, učenici su izrađivali plakate s imenima najpoznatijih književnika i književnica hrvatske književnosti.

 

 


DRUŠTVENE IGRE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Učenici 1.CNC razreda uključili su se u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige i Godine čitanja. Za vrijeme nastave Hrvatskoga jezika, zajedno s profesoricom J. Iličić, posjetili su školsku knjižnicu i igrali društvene igre. Igre su bile edukativnog karaktera, tako da su učenici kroz zabavu ponovili temeljne pojmove o književnosti, prisjetili se najznačajnijih hrvatskih književnika i njihovih djela, a igrom memorije pokušali zapamtiti što više slova pisanih glagoljicom.

 

 


RASCVJETANA KNJIŽEVNOST

Povodom obilježavanja Godine čitanja i Mjeseca hrvatske knjige učenici 2.b  razreda opće gimnazije sudjelovali su na radionici zanimljivog naziva Rascvjetana književnost. Cilj je ove radionice bio prikazati bogatstvo hrvatske književnosti, prisjetiti se najznačajnijih hrvatskih književnika te brojnih djela naše književnosti. Svoje su radove izložili na panou u školskoj knjižnici.

 

 


RADIONICA IZRADE STRIPA

Učenici 1. razreda prodavača uključili su se u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige i sudjelovali na kreativnoj radionici izrade stripa. Njihov je zadatak bio upotpuniti nedovršene stripove riječima i bojom. Osmislili su priču, ispisali riječi u prazne oblačiće i tako stvorili originalne stripove. Njihove radove možete pogledati u izložbenom prostoru školske knjižnice.

 

 


NAGRADNI NATJEČAJ

Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige knjižnica naše škole objavljuje nagradni natječaj za najbolju fotografiju. Na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani učenici naše škole, a najuspješnije radove očekuje nagrada. Više o samom natječaju možete pročitati ovdje.

 

 

 


KREATIVNA RADIONICA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Jedna od prvih aktivnosti kojom započinjemo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige je uređivanje panoa i izložbenog dijela knjižnice. Ove su godine na kreativnoj radionici sudjelovali učenici 2. STR razreda. Odabrali su najzanimljivije citate o knjigama te pripremali i  izrezivali prigodne materijale kojima su ukrasili izložbene prostore naše škole.

 

 


MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koju od 1995. godine po odluci Ministarstva kulture i medija organiziraju Knjižnice grada Zagreba. Traje od 15. listopada do 15. studenoga i u tom periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti. Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto je: Ajmo hrvati se s knjigom! Moto ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se uhvate ukoštac s knjigom i čitanjem.

I ove se godine knjižnica naše škole uključila u manifestaciju raznim aktivnostima, izložbama, druženjima uz knjigu i radionicama kojima je cilj približiti knjigu svim našim korisnicima.