Knjižnica


Knjižnica Srednje škole Valpovo smještena je u prizemlju školske zgrade, na pristupačnom mjestu, neposredno do ulaznih vrata. Trenutno raspolaže fondom od 8880 knjiga koji obuhvaća lektiru, stručnu literaturu, referentnu zbirku i djela zabavne književnosti te se redovito osuvremenjuje novim naslovima za potrebe učenika i nastavnika. Fond je u otvorenom pristupu i u cijelosti je uveden u računalni program. Na taj je način omogućena elektronička posudba knjiga, olakšan je uvid u knjižnu građu kao i u evidenciju posudbe za učenike i nastavnike.

Svake godine nagrađujemo učenike koji su bili najčešći posjetitelji knjižnice i koji su pročitali najviše knjiga. Sve su informacije o knjižnici uređene i redovito se ažuriraju na mrežnoj stranici Škole. Postavljena je i poveznica na mrežni katalog knjižnice pomoću koje svatko može samostalno pretražiti posjeduje li naša knjižnica traženu građu

Osim odgojno – obrazovnih sadržaja koji uključuju pomoć pri izboru knjige, upućivanje u čitanje književnih djela i stručne literature te u načine i metode rada na istraživačkim zadaćama, pomaganje u pripremi i obradi zadane teme, sustavno upućivanje u rad knjižnice te uvođenje u temeljne načine pretraživanja i korištenja izvora informacija i sl., knjižničar obavlja i stručne poslove vezane uz organizaciju samoga rada u knjižnici te izgradnju, stručnu i tehničku obradu fonda te zaštitu knjižnične građe.

Težimo tome da knjižnica postane mjesto gdje će se naši učenici rado okupljati i boraviti, upotpunjavati svoje nastavne sadržaje i iskazivati kreativnost u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. I to je jedan od razloga zbog kojega bismo u budućem razdoblju trebali iznaći rješenje za premještanje knjižnice u veći prostor koji će zadovoljiti sve standarde i potrebe učenika. Time će školska knjižnica unaprijediti odgojno – obrazovni proces, jer će na odgovarajući način moći kvalitetnije pružati pomoć u učenju i poučavanju te poticati istraživački duh učenika i duhovno ozračje Škole kojemu težimo.

Napisala:

Martina Peranić, knjižničarka


RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak
8:00 – 14:00 12:00 – 18:00 8:00 – 14:00 12:00 – 18:00 8:00 – 14:00

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


RADIONICA IZRADE STRIPA

Učenici 1. razreda prodavača uključili su se u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige i sudjelovali na kreativnoj radionici izrade stripa. Njihov je zadatak bio upotpuniti nedovršene stripove riječima i bojom. Osmislili su priču, ispisali riječi u prazne oblačiće i tako stvorili originalne stripove. Njihove radove možete pogledati u izložbenom prostoru školske knjižnice.

 

 


NAGRADNI NATJEČAJ

Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige knjižnica naše škole objavljuje nagradni natječaj za najbolju fotografiju. Na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani učenici naše škole, a najuspješnije radove očekuje nagrada. Više o samom natječaju možete pročitati ovdje.

 

 

 


KREATIVNA RADIONICA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Jedna od prvih aktivnosti kojom započinjemo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige je uređivanje panoa i izložbenog dijela knjižnice. Ove su godine na kreativnoj radionici sudjelovali učenici 2. STR razreda. Odabrali su najzanimljivije citate o knjigama te pripremali i  izrezivali prigodne materijale kojima su ukrasili izložbene prostore naše škole.

 

 


MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koju od 1995. godine po odluci Ministarstva kulture i medija organiziraju Knjižnice grada Zagreba. Traje od 15. listopada do 15. studenoga i u tom periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti. Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto je: Ajmo hrvati se s knjigom! Moto ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se uhvate ukoštac s knjigom i čitanjem.

I ove se godine knjižnica naše škole uključila u manifestaciju raznim aktivnostima, izložbama, druženjima uz knjigu i radionicama kojima je cilj približiti knjigu svim našim korisnicima.