Knjižnica


Knjižnica Srednje škole Valpovo smještena je u prizemlju školske zgrade, na pristupačnom mjestu, neposredno do ulaznih vrata. Trenutno raspolaže fondom od 8880 knjiga koji obuhvaća lektiru, stručnu literaturu, referentnu zbirku i djela zabavne književnosti te se redovito osuvremenjuje novim naslovima za potrebe učenika i nastavnika. Fond je u otvorenom pristupu i u cijelosti je uveden u računalni program. Na taj je način omogućena elektronička posudba knjiga, olakšan je uvid u knjižnu građu kao i u evidenciju posudbe za učenike i nastavnike.

Svake godine nagrađujemo učenike koji su bili najčešći posjetitelji knjižnice i koji su pročitali najviše knjiga. Sve su informacije o knjižnici uređene i redovito se ažuriraju na mrežnoj stranici Škole. Postavljena je i poveznica na mrežni katalog knjižnice pomoću koje svatko može samostalno pretražiti posjeduje li naša knjižnica traženu građu

Osim odgojno – obrazovnih sadržaja koji uključuju pomoć pri izboru knjige, upućivanje u čitanje književnih djela i stručne literature te u načine i metode rada na istraživačkim zadaćama, pomaganje u pripremi i obradi zadane teme, sustavno upućivanje u rad knjižnice te uvođenje u temeljne načine pretraživanja i korištenja izvora informacija i sl., knjižničar obavlja i stručne poslove vezane uz organizaciju samoga rada u knjižnici te izgradnju, stručnu i tehničku obradu fonda te zaštitu knjižnične građe.

Težimo tome da knjižnica postane mjesto gdje će se naši učenici rado okupljati i boraviti, upotpunjavati svoje nastavne sadržaje i iskazivati kreativnost u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. I to je jedan od razloga zbog kojega bismo u budućem razdoblju trebali iznaći rješenje za premještanje knjižnice u veći prostor koji će zadovoljiti sve standarde i potrebe učenika. Time će školska knjižnica unaprijediti odgojno – obrazovni proces, jer će na odgovarajući način moći kvalitetnije pružati pomoć u učenju i poučavanju te poticati istraživački duh učenika i duhovno ozračje Škole kojemu težimo.

Napisala: Martina Peranić, knjižničarka


RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak
8:00 – 14:00 12:00 – 18:00 8:00 – 14:00 12:00 – 18:00 8:00 – 14:00

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


TOP ČITAČI

Knjižnica Srednje škole Valpovo i ove školske godine nagrađuje učenike koji su tijekom godine pročitali najviše knjiga. Učenice koje smo nagradili prošle godine i ovaj su se puta našle na vrhu naše ljestvice. Na drugom i trećem mjestu nalaze se Petra Valdin i Sofija Mihaljević, učenice 2. b razreda opće gimnazije. Posebno pohvaljujemo Labinu Đuranić, učenicu 4. a razreda opće gimnazije koja je tijekom svoga školovanja pročitala najviše knjiga te se svake godine našla na vrhu naše ljestvice. Čestitamo učenicama, a i svima onima koji vole čitati knjige i s nestrpljenjem očekuju nove naslove u našoj knjižnici!

Učenice mogu preuzeti nagrade u školskoj knjižnici.


SVJETSKI DAN KULTURNIH RAZNOLIKOSTI, DIJALOGA I RAZVOJA

2001. godine Glavna je skupština UNESCO-a usvojila Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti te proglasila 21. svibnja Svjetskim danom kulturne raznolikosti, dijaloga i razvoja.

Njezin je cilj  produbljivanje našeg razumijevanja i promicanje svijesti o važnom odnosu kulture i razvoja. Kulturološka raznolikost  treba biti pokretačka snaga razvoja temeljenog na toleranciji, međusobnom  poštivanju, razumijevanju i prihvaćanju.

Kultura obuhvaća svekoliki način na koji živimo, naš opći sustav vrijednosti, tradicije, umjetnosti i vjerovanja. Ovaj nam dan daje priliku proširiti spoznaje o vrijednosti kulturnih različitosti i potiče nas na život u duhu mira, dijaloga i otvorenosti.


MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

15. svibnja obilježava se Međunarodni dan obitelji, a proglasili su ga Ujedinjeni narodi 1989. godine. U svijetu je prvi put obilježen 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece” kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva.

Međunarodni dan obitelji svake se godine obilježava raznim događanjima kojima se društvo nastoji osvijestiti o važnosti obitelji te da se iz obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima i vjerovanjima koji grade neki budući svijet.


SVJETSKI DAN PLESA

Svjetski dan plesa slavi se od 1982. godine na inicijativu koju je pokrenuo UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples. Održava se svake godine 29. travnja na rođendan francuskog baletnog reformatora i svestranog kazališnog umjetnika Jean Georgesa Noverra  (1727. – 1810.). Osnovna ideja ovog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te  uživanje u njegovoj univerzalnosti koja može prevladati sve  političke, kulturne i etičke prepreke. Hrvatska Svjetski dan plesa obilježava od 1999. godine.

U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih citata o plesu:

“Postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih.”  –  Vicki Baum, književnica
“Ples: vertikalni izraz horizontalne želje legaliziran glazbom.” – George Bernard Shaw, dramski pisac, kritičar
“Plesači su instrumenti, poput glasovira kojeg svira koreograf.” – George Balanchine, koreograf

“Glazbi nisu potrebne riječi da prevedu njezin jezik. Glazba ima plesne pokrete zbog kojih je razumijemo” – Shah Asad Rizvi, pjesnik

“Prvo plešite, razmišljajte poslije. To je prirodan poredak stvari.” – Samuel Beckett, pisac

“Plešemo dok se smijemo, plešemo dok plačemo, plešemo iz ludila, plešemo iz straha, plešemo za nadu, plešemo za vrisak. Mi smo plesači, mi kreiramo snove.” – Albert Einstein, fizičar

“Ples je skriveni jezik duše našeg tijela” – Martha Graham, plesačica


NOĆ KNJIGE

U četvrtak, 23. travnja 2020. godine održana je deveta Noć knjige, manifestacija kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promidžbi knjige te razgovoru o njezinu položaju i vrijednosti u suvremenome društvu. Ova je manifestacija pokrenuta 2012. godine, a ove se godine po prvi puta održala na specifičan način, u virtualnom svijetlu. S porukom S knjigom nisi izoliran! iz svijeta fikcije, kao zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige, na vizuale manifestacije stigao je knjiški patuljak – Čituljak.  Ovo dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda podsjetnik je na to zašto je upravo danas važno čitati.

Za učenike smo pripremili prigodnu prezentaciju te ih pozvali da u svojim domovima obilježe ovu manifestaciju.

Noć knjige – prezentacija


OBILJEŽILI SMO DAN HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA

Hrvatski sabor proglasio je 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Ovaj datum je odabran jer je upravo tog dana davne 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnog identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega samo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

Svojom inicijativom Institut je želio skrenuti pozornost javnosti i svih govornika hrvatskoga jezika na važnost promicanja vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnog pisma te omogućiti glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan.

Kako bi obilježili ovaj dan, učenici 1. razreda prodavača u školskoj su knjižnici postavili prigodni pano te ispisivali svoja imena glagoljicom.


NASTAVNI SAT U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Učenici 3. CNC razreda od početka svoga školovanja dio nastave hrvatskog jezika odrađuju u školskoj knjižnici gdje se u manjim skupinama provodi paralelna nastava. Osim obrazovnih sadržaja učenici dio vremena koriste i na kulturne sadržaje, sudjeluju u izradi plakata, uređenju knjižnice, kreativnim radionicama, razgovaraju o zanimljivim temama i sl.


PREDBLAGDANSKO OZRAČJE U KNJIŽNICI

U školskoj je knjižnici, kao i u cijeloj našoj školi, posljednjih nekoliko dana prevladavalo pravo predblagdansko ozračje. Učenici su slušali božićne pjesme te pravili ukrase koje smo postavili na pano i izložbeni prostor knjižnice. Kako bi upotpunili blagdanski ugođaj, učenici su od knjiga raznih naslova i veličina složili neobično božićno drvce.


NOVE KNJIGE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Knjižnični fond školske knjižnice obogaćen je novim, zanimljivim naslovima.

U okviru programa Škola za život nabavili smo nekoliko naslova s popisa izbornih književnih djela za cjelovito čitanje koje će, vjerujemo, sa zanimanjem čitati i učenici ostalih razreda. Među naslovima možete pronaći Sluškinjinu priču, Fahrenheit 451, Tisuću žarkih sunaca, Divni novi svijet i dr.

Također, zahvaljujući donaciji gospođe Ivanke Stanković učenici mogu, među ostalim, čitati romane N. Stephensona i P. Rothfussa na engleskom jeziku.

Nove naslove, kao i sve knjige koje knjižnica posjeduje, možete pretražiti služeći se katalogom školske knjižnice.


RADIONICA IZRADE STRIPA

U četvrtak, 31. listopada 2019. godine učenici 4. OG A razreda sudjelovali su na radionici izrade stripa u sklopu obilježavanja manifestacije Mjesec hrvatske knjige, koja traje od 15. listopada do 15. studenoga 2019. Voditeljica radionice bila je školaska knjižničarka, Martina Peranić.

Knjižničarka nam je donijela nedovršene stripove, a naš zadatak je bio obojiti strip te osmisliti svoju priču vezanu za strip i prema tome popuniti prazne oblačiće za tekst.

Stripovi su izloženi na panou u holu škole.

Labina Đuranić, 4. OG A


OD KNJIGE DO FILMA

Učenici 3. razreda strojobravara sudjelovali su na kreativnoj radionici pod nazivom Od knjige do filma koja je održana u školskoj knjižnici povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Učenici su razgovarali o knjigama koje su čitali i filmovima koji su gledali te izrađivali plakate. Jedna je skupina učenika povezivala knjigu i film koji je snimljen po istoimenom književnom predlošku, druga je skupina ocjenjivala filmove i knjige, a treća je skupina prikazivala reakcije koje je kod njih izazvala pojedina knjiga ili film. Na kraju smo postavili malu izložbu knjiga koje su poslužile kao predlošci za omiljene filmove.


RADIONICA BLACKOUT POEZIJE

Učenici 3. razreda ekonomske uključili su se u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige. Razredni su sat proveli u školskoj knjižnici te sudjelovali u kreativnoj radionici  Blackout poezije. Odabrali su stranicu teksta iz starih knjiga, izdvajali riječi koje su uokvirili i na taj način stvarali vlastitu poeziju praćenu likovnim izričajem. Ovaj alternativni način stvaranja poezije iz već gotovih tekstova približava učenicima poeziju, pomaže razvitku kreativnosti i potiče na pisanje te likovno izražavanje.


U RITMU ČITANJA (I SLUŠANJA)

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u našoj je školi postavljena izložba „U ritmu čitanja (i slušanja)“.

Ova nas je izložba vratila u neka stara vremena kada smo glazbu slušali na „longplejkama“ i „singlicama“, a kasnije i na kasetama. Iz fonda školske knjižnice izložili smo prigodne knjige koje govore o povijesti glazbe i različitim glazbenim vrstama. Posebnost ove izložbe je zbirka long play i single gramofonskih ploča te kaseta klasične glazbe, zagrebačke šansone te urbane glazbe sredine 20. st. koje su u vlasništvu prof. Marije Jelkić. Istovremeno smo autore popratili i tekstualnim izdanjima i notnim zapisima autora poput Boba Dylana, Brucea Springsteena i Leonarda Cohena.


KVIZ ZNANJA

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u školskoj je knjižnici održan kviz znanja u kojem su sudjelovali učenici 3. CNC razreda.

Učenici su se podijelili u nekoliko ekipa, a cilj je bio u što kraćem vremenu odgovoriti na 15 pitanja iz različitih područja (književnosti, povijesti, umjetnosti, geografije i dr.). Svi su se natjecatelji izvrsno snalazili, na neka su pitanja samostalno odgovorili, a ostale su odgovore uspješno pronašli u knjigama koje se nalaze na policama naše knjižnice.


PJESME U BOJI

Učenici 3. b razreda opće gimnazije za vrijeme razrednog sata sudjelovali su na kreativnoj radionici pod nazivom Pjesme u boji koja je održana u školskoj knjižnici.
Među mnoštvom pjesama hrvatskog pjesnika Josipa Pupačića koji je zapamćen po antologijskim pjesmama More, jednoj od najljepših pjesama u povijesti hrvatske književnosti, te Tri moja brata, pjesmi začudne ljepote u kojoj se iznimnom izražajnošću suočava s tragičnom smrti trojice braće, pronašli smo pjesme koje u svom nazivu skrivaju određenu boju te smo od njihovih stihova stvarali vlastite pjesme.


IZRADA STRANIČNIKA

Izrada straničnika za knjige učenicima je jedna od najzanimljivijih kreativnih radionica, a ove su godine na njoj sudjelovali učenici 1. razreda prodavača.

Straničnici su predmeti koje koristimo za obilježavanje mjesta u knjizi gdje smo stali s čitanjem ili njima možemo označiti stranice na kojima se nalazi neki zanimljiv podatak. Postoje razni nazivi za taj predmet: knjižni označivač, straničnik, listokaz, a najčešće se koristi engleski naziv bookmarker.

Učenici su s radošću prihvatili ovu aktivnost i svi su se trudili napraviti što bolji rad. Tako su nastali straničnici ukrašeni lijepim motivima: cvijećem, listovima, životinjama, drvećem, geometrijskim likovima…Radovi su izloženi u školskoj knjižnici.


KREATIVNA RADIONICA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige započeli smo kreativnom radionicom na kojoj su sudjelovali učenici 2. i 3. razreda gimnazije, članovi novinarske skupine naše škole. Učenici su potražili najljepše i najzanimljivije citate o knjigama te uz glazbu (jer je Mjesec hrvatske knjige ove godine posvećen glazbi) pripremali, izrezivali i postavljali prigodne materijale na pano u holu škole te uređivali izložbeni prostor knjižnice.


MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2019.

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na nacionalnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je U ritmu čitanja! Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

U mnogim se  hrvatskim knjižnicama, pa tako i u knjižnici Srednje škole Valpovo, održavaju  razni programi – izložbe, druženja uz knjigu te radionice  kojima je cilj približiti knjigu svim našim korisnicima.


OBILJEŽILI SMO DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

Dan neovisnosti je državni blagdan kojim se obilježava suverenitet i početak samostalnosti Republike Hrvatske. Obilježava se 8. listopada u znak sjećanja na dan kad je Hrvatski sabor 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Kao i u ostalim školama diljem Republike Hrvatske, tako se i u našoj školi na razne načine obilježava Dan neovisnosti. Ove je godine u vitrini na 1. katu naše škole postavljena prigodna izložba koju su pripremile profesorica M. Jelkić i knjižničarka M. Peranić. Izložene su knjige koje govore o tematici vezanoj uz Dan neovisnosti, a koje su u vlasništvu školske knjižnice te privatne knjižnice M. Jelkić.


JESEN U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Učenici 3.CNC razreda u školskoj su knjižnici obilježili početak jeseni. Pronašli su pjesme hrvatskih književnika kojima je ovo godišnje doba poslužilo kao inspiracija, uredili su izložbeni prostor i pano knjižnice te rješavali križaljku čija je glavna tema bila upravo jesen.