Večer matematike


Večer matematike skup je interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnoga stava učenika prema Matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što Matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i da nismo svjesni vlastitoga talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.
Projekt Večer matematike započeo je 2013.godine te se provodi u mjesecu prosincu, a u organizaciji Hrvatskoga matematičkog društva u suradnji sa školama.
Naša Škola redovito sudjeluje u aktivnostima projekta, od samoga početka, pod vodstvom nastavnica matematike Tihane Weigand i Draženke Mikić te učenika 2. i 3. razreda opće gimnazije. Večer matematike organizira se u prostorima III. gimnazije u Osijeku.
Sudjelovanje u ovom projekt je izuzetno popularno kod naših učenika, a naše su profesorice prepoznate po svojem šarmu, duhovitosti i zanimljivim radionicama.

Službena stranica:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


VEČER MATEMATIKE 2023./2024.

U četvrtak 7.12.2023. godine, učenici 2. OG a i b, 3. OG i 4. OG a i b razreda u pratnji prof. Weigand i prof. Mikić zaputili su se na večer matematike u osječkoj III. gimnaziji. Riječ je o matematičkim radionicama koje su se krenule održavati 2013. godine u Hrvatskoj kako bi se popularizirala matematika među učenicima. Škole diljem Hrvatske u suradnji s hrvatskim matematičkim društvom svakog prvog četvrtka u dvanaestom mjesecu organiziraju vrlo zanimljive i poučne radionice koje učenike mogu naučiti da se matematika može koristiti i u svakodnevnom životu. Nakon radionica naši su učenici slobodno vrijeme prije polaska proveli uživajući u čarima osječkog adventa.

Wordpress Gallery Plugin Free

VEČER MATEMATIKE– 2019./2020.

 „Večer matematike“ u Hrvatskoj se održava svakoga prvog četvrtka u mjesecu prosincu od 2013. godine pod inicijativom Hrvatskoga matematičkog društva. Osječka je III. gimnazija i ove godine organizirala pričaonice, igraonice i kviz povodom obilježavanja ove manifestacije. „Večer matematike“ održana je 5. prosinca 2019. s početkom u 17:30 sati u Osijeku. Učenici 4.a i 4.b te 3.el i 4.el prisustvovali su programu pod vodstvom profesorica Draženke Mikić, Tihane Weigand i Lucije Tolušić. Pričaonice su trajale od 17:30 do 18:00, igraonice od 18:00 do 19:00 te kviz „Tko zna, zna!“ za učenike 4. razreda počeo je u 19:15 sati. Na kvizu je sudjelovalo četvero učenika 4.b razreda: Domagoj Berečić, Leonarda Nago, Dorian Vicić i Sonja Blažević. Velik izbor raznovrsnih radionica omogućio je učenicima da mogu odabrati baš ono što ih zanima i što im se čini zanimljivim. Profesorice Draženka Mikić, Tihana Weigand i Lucija Tolušić iz SŠ Valpovo održale su radionicu „Osvoji svijet za 45 minuta“, neke od mnoštva tema ostalih igraonica bile su: „Escape room: Eliksir života“, „Ma možemo mi to i bez geometrijskog pribora!“, „Potjera kroz skupove brojeva“ i mnoge druge. Na radionicama smo imali priliku sudjelovati u zabavnim aktivnostima koje su nam pokazale često zaboravljenu, zabavnu stranu matematike te stvoriti nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi. Po završetku kviza mogli smo se prošetati Tvrđom i uživati u osječkom adventu. Zadovoljni profesori i učenici pod pozitivnim su se dojmovima vratili svojim kućama i ne mogu dočekati idući prvi četvrtak dvanaestoga mjeseca.

Maja Marija Herega, 4.b OG

Wordpress Gallery Plugin Free

VEČER MATEMATIKE – 2018./19.

U četvrtak 6. prosinca 2018. godine učenici naše škole s profesoricama matematike Tihanom Weigand i Draženkom Mikić, sudjelovali su na Večeri matematike koja se već petu godinu zaredom održava u Trećoj gimnaziji u Osijeku koja je organizator ovoga zanimljivog projekta.

Ove je godine sudjelovalo oko 500 učenika naše županije. Večer matematike je manifestacija koju je pokrenulo Hrvatsko matematičko društvo, a održava se od 2013. godine prvog četvrtka u prosincu.

Ovogodišnja Večer matematike odvijala se u tri dijela: pričaonice od 17:30 do 18:00, radionice od 18:00 do 19:00 te kviz „Tko zna, zna!“ za učenike 4. razreda s početkom u 19:15.

Naši su učenici tijekom svih navedenih aktivnosti mogli otkriti kreativniju i zabavniju stranu matematike te uvidjeti da ona može biti puno zanimljivija nego što se to ponekad čini na nastavnome satu. Naše su profesorice organizirale radionicu pod nazivom „Može li gore?! Zaključani u matematičkoj učionici“ ili poznatije pod nazivom „Escape room“. Učenici su bili zaključani unutar učionice te su uz niz problema morali pronaći izlaz, naravno uz pomoć matematike. Svi sudionici bili su potpuno oduševljeni radionicom te se nadaju da će naše profesorice i sljedeće godine održati nešto slično, ili pak još zabavnije! Neke od ostalih radionica na kojima su sudjelovali naši učenici bile su: „Kakuro“, „Savršeni čovjek“, „Matematika i glazba“, „Tajanstvena narukvica“ te mnoge druge.

Na Večer matematike svake se godine javlja sve veći broj učenika, što nas čini vrlo ponosnima. Sve veći broj prijavljenih učenika pokazuje da je zanimanje za matematiku i dalje prisutno, čak i u porastu, te da su učenici spremni odvojiti svoje vrijeme kako bi naučili nešto novo i stekli neka drugačija iskustva o matematici.

Wordpress Gallery Plugin Free

VEČER MATEMATIKE – 2017./18.

Što matematičari rade s kravatama, je li moguće od oka procijeniti visinu Eiffelova tornja ili dužinu dravskog pješačkog mosta, jesu li svi šahisti i dobri matematičari, kakve veze matematika ima s glazbom, umjetnosti, pa i magijom? Odgovore na ova i druga zanimljiva pitanja doznalo je petstotinjak srednjoškolaca iz cijele Osječko-baranjske županije u četvrtak u večernjim satima, u prepunoj III. (prirodoslovno-matematičkoj) gimnaziji, na manifestaciji Večer matematike.

MATEMATIKA JE SVUDA OKO NAS. I ZABAVNA JE!


ADVENT KROZ MATEMATIKU

Dana 7. prosinca 2017. godine u Osijeku, III. gimnazija Osijek  je bila    domaćin   radionica  ,,Večeri  matematike”  pod  pokroviteljstvom ,,Hrvatskog  matematičkog  društva”.   Učenici  3.  i 4. razreda gimnazije te elektrotehničke škole Srednje škole Valpovo s voditeljicama, profesoricama: Draženkom Mikić i Tihanom Weigand  sudjelovali  su  na navedenim  radionicama. ,,Večer matematike” je nezaobilazni matematički događaj koji se svake godine organizira u čast ljubavi prema matematici. To je događaj koji potiče izgradnju pozitivnog stava prema matematici, sklapanju novih saznanja te proširivanju onih starih.

Ove godine, naše su profesorice Draženka Mikić i Tihana Weigand kroz didaktičnu i zanimljivu radionicu pod nazivom ,,Fleksagoni” prikazale učenicima kako matematika može imati više boja, strana i lica, te da krije  mnoge druge  zanimljive  tajne  koje učenik može otkriti. Osim kreativnih radionica, naši su učenici sudjelovali i u natjecateljskom dijelu večeri – ,,Brzo i točno”. Tu se naša škola pokazala kao veliki konkurent naspram osječkih škola i ostvarila značajne uspjehe. Marija Milošević, učenica četvrtog razreda gimnazije Srednje škole Valpovo,  osvojila  je  prvo  mjesto, dok je Luka Štrok, njezin razredni kolega, osvojio treće mjesto. Također su u natjecateljskom dijelu večeri sudjelovali: Luna Ibrahimpašić, Palma Kopić, Borna Sirovec i Fran Zamaklar.

Događaj ,,Večer matematike” osim što otvara učenicima  nove  poglede  na matematiku kao prirodnu znanost i zanimanje, ono kroz zabavne aktivnosti otkriva i često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike i stvara nove i zanimljive  ideje o tome što je matematika.


 VEČER MATEMATIKE – 2016./17.

Hrvatsko matematičko društvo svake godine organizira skup interaktivnih radionica u suradnji sa školama. Time se promiče izgradnja pozitivnog stava učenika prema matematici.

Srednja škola Valpovo, njeni učenici trećih i četvrtih razreda te profesori ove su godine sudjelovali na Večeri matematike, održanoj u večernjim satima dana 1. prosinca 2016. godine u III. gimnaziji u Osijeku. Kao suorganizatorice su sudjelovale profesorice naše škole, Tihana Weigand, Draženka Mikić i Lucija Kuna.

Njihova je radionica bila osmišljena kao „Gusarska potraga za blagom“ , kroz četiri „otoka“ zabavnih matematičkih zadataka. Nakon radionica, održan je i kviz „Najslabija karika“, u kojem su mogli sudjelovati učenici četvrtih razreda. Hrabri predstavnici naše škole na kvizu bili su Alen Cvenić i Filip Fekete. Matematička se gimnazija nalazi u osječkoj tvrđi pa smo nakon radionica i kviza otišli odmoriti moždane vijuge šetnjom po Adventu.


VEČER MATEMATIKE – 2015./16.

U četvrtak 3.12. 2015. godine učenici trećih i četvrtih razreda Srednje škole Valpovo sudjelovali su u aktivnostima “Večer matematike” koja se održala u Matematičkoj gimnaziji. Škola je donirala dio novca za autobus kako bi učenicima omogućila jeftiniji prijevoz do odredišta.

Večer matematike pohađalo je 50-ak učenika naše škole u pratnji profesorica iz matematike; Draženke Mikić, Tihane Weigand i Lucije Kuna. Program se sastojao od niza edukativnih i zanimljivih radionica koje su zainteresirale čak i one učenike koji nisu tako dobri u matematici. Možemo se pohvaliti izvrsnom aktivnošću naših profesorica koje su također sudjelovale u organizaciji jedne od mnogobrojnih radionica pod nazivom „Puzzle Orijenta“. Posjećivali smo i druge radionice kao što su npr.: „Računajmo u zemlji faraona“, „Tajne su skrivene“, „Do beskonačnosti i natrag“ i dr. Naučili smo kako su faraoni računali i zapisivali brojeve pomoću žaba, cvijeta, prsta i sl. Uz to smo naučili i kako dekodirati poruke pomoću ključne riječi i tablice abecede.

No, to nije sve, na toj radionici nas je snimala i HRT4 televizija što je nekim našim učenicama bilo posebno zanimljivo da su se okretale i mahale kako bi ih snimili. Na kraju smo bili u radionici naših profesorica “Puzzle Orijenta” gdje smo otkrili umijeće ručnog izrađivanja geometrijskih oblika potrebnih za slaganje jednog mozaika. Stari majstori su to izrađivali bez pomoći nekih posebnih alata što je prava umjetnost budući da su za potrebe nekih mozaika trebali izraditi i mnogokute. Pogledali smo i video koji pokazuje sraz matematike, stare umjetnosti i moderne tehnologije te smo slagali puzzle pomoću raznih mnogokuta.

Poslije svih radionica bio je i kviz “Najslabija karika” u kojem su sudjelovali i učenici naše škole; Alen Cvenić, Karlo Habjanović i Marko Kokić. Bilo je potrebno brzo razmišljati i odmah reagirati što naši učenici nisu uspjeli te tako nisu ni osvojili prvo mjesto, ali “više sreće drugi put”.

Prije nego što smo krenuli za Valpovo imali smo vremena posjetiti “Advent u Tvrđi” koji je bio na Trgu Svetog Trojstva te uživati u Božićnom ugođaju. Za kraj, svima savjetujemo da na godinu odluče otići na “Večer matematike” i zabave se kao i mi ove godine.

Autorice: Ana Brusač i Tea Vuksanić


VEČER MATEMATIKE – 2014./15.

Već drugu godinu za redom, početkom prosinca, Hrvatsko matematičko društvo organizira Večer matematike gdje učenici osnovnih i srednjih škola sudjeluju u radionicama i ostalim aktivnostima vezanim uz matematiku i brojeve. Pedesetak učenika Srednje škole Valpovo predstavljao je svoju školu u Osijeku. Smisao Večeri je izgradnja pozitivnog stava prema matematici te otkrivanje njezine zabavne strane. Tako smo kroz niz radionica vidjeli kako matematiku možemo primjenjivati u svakodnevnom životu, kartaškim igrama, forenzici, pantomimi, razgledavanju Lijepe naše i mnogim drugim životnim situacijama.

Većina ljudi nije svjesna vlastitog talenta i ne zna da svakodnevno rješava matematičke zadatke. Baš zato se i organizira ovaj događaj kako bi učenicima približio matematiku i kako bi uvidjeli njezine zabavne strane. Večer je osmišljena kao niz interaktivnih radionica u kojima sudionici obilaze radionice i biraju na kojim aktivnostima žele sudjelovati. Učenicima je ponajprije bio privlačan sam naziv radionica koji odaje i nagovještava puno zanimljivih situacija u kojima nikad ne bismo ni pomislili da postoji matematika, na primjer kako pomoću matematike postati umjetnik, kako vidjeti nečiju ljepotu, sklad i harmoniju tijela i lica, ali i neke vrlo zanimljive matematičke činjenice kao 2+2=5 itd.

Na Večeri su sudjelovali učenici i profesori iz mnogih srednjih i osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije. Tako se Srednja škola Valpovo može pohvaliti sa svoje dvije profesorice, profesoricom Draženkom Mikić i profesoricom Tihanom Weigand koje su i same održale zanimljivu natjecateljsku radionicu pod nazivom Matematika u igri asocijacija u kojoj je sudjelovao velik broj učenika.

Večer matematike je događaj koji je svakako vrijedan svake pohvale, jer se učenicima treba približiti matematika i pokazati njezina bezopasna strana.

Učenica: Ivančević Lucija