Zimska škola fizike

Na Odjelu za fiziku svake godine održava se Zimska škola fizike za učenike srednjih škola. Zimska škola organizirana je u suradnji podružnice Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku, Županijskog stručnog vijeća nastavnika fizike u srednjim školama Osječko-baranjske županije, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Odjelom za fiziku pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Zimska škola organizirana je na način da učenici u grupama sudjeluju na ponuđenim radionicama, čiji su voditelji njihovi nastavnici ili nastavnici Odjela za fiziku. To je prilika učenicima da sami uzmu aparaturu u svoje ruke i dožive fiziku na neposredan način kroz igru, neopterećeni pogreškama i ocjenjivanjem. Cilj je Zimske škole pobuditi kod učenika interes za fiziku i prirodne znanosti te da za svoj studij i životni poziv odaberu prirodne ili tehničke znanosti (STEM područje) koje čine temelj razvoja modernog društva.

Službena stranica:

 

 


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 2023./2024.

Dana 16. ožujka 2024. godine učenici smjera Opća gimazija Srednje škole Valpovo sudjelovali su, u pratnji svojih nastavnika Dunje Strake i Vlatka Vujnovaca, na 15. Zimskoj školi fizike na Odjelu za fiziku u Osijeku. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku, Agancija za odgoj i obrazovanje, Županijsko stručno vijeće nastavnika fizike u srednjim školama Osječko-baranjske županije i Udruga fizičara Osijek, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Zimska škola fizike ove godine je bila organizirana kroz šest radionica: Gustoća pjene za kupanje, Daj šest!, Teške boje, 3u1, Otkrijmo skriveno, Pretvorba energije i promjena temperature. Učenici su aktivno sudjelujući kroz radionice istraživali fizikalne zakone i pojave te na taj način produbili svoje znanje iz fizike te naučili nešto novo i zanimljivo. Ovakvim aktivnostima cilj je privući učenike da za svoj studij odaberu prirodne i tehničke znanosti (STEM područje) koje čine temelj razvoja suvremenog društva.

Wordpress Gallery Plugin Free

 


ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 2022./2023.

U subotu, 4.3.2023., učenici naše škole smjera opća gimnazija i tehničar za elektroniku, u pratnji nastavnika fizike Dunje Dujmović i Vlatka Vujnovca sudjelovali su na Zimskoj školi fizike na Odjelu za fiziku u Osijeku. Učenici su sudjelovali na radionicama te su nakon odrađenih radionica svoje novostečeno znanje i vještine prezentirali ostalim učenicima.

Radionice su bile sljedeće: „Tko će dalje, a tko brže“, „Gibajmo se“, „Nizbrdo – uzbrdo“, „Programiram i gibam Maqueen Plus robota“ i „Utrka kuglica“.

Zimska škola fizike ima za cilj popularizirati fiziku na jedan zanimljiv, a opet vrlo koristan i učinkovit način. Učenici su nakon odrađenih radionica i predavanja bili izuzetno oduševljeni i zadovoljni sa sudjelovanjem na ovom projektu te su sa sobom ponijeli neke nove poglede na svijet oko sebe.

Wordpress Gallery Plugin Free

 


ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 2021./2022.

U četvrtak, 3. ožujka 2022. održana je Zimska škola fizike za učenike srednjih škola u našoj županiji. Zbog trenutačne epidemiološke situacije, ove godine Zimska škola fizike je održana na daljinu pa su tako učenici naše škole (opća gimnazija i tehničar za elektroniku), zajedno sa svojim nastavnicima fizike, istu pratili putem platforme Microsoft Teams.

 

 

 

Dnevni red je bio sljedeći:

1. Pitajmo fizičara – razgovor učenika s dr. sc. Sašom Cecijem

2. Radionice: Jednostavno njihalo, Kosi hitac, Amperova sila, Inercija, Uzgon, Pločasti kondenzator, Centripetalna sila, Viskoznost

Učenici su na zanimljiv način mogli vidjeti radove svojih kolega iz drugih škola te tako doći do bitnih spoznaja o fizikalnim pojavama i konceptima koji nas svakodnevno okružuju.

Wordpress Gallery Plugin Free

ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 2020./2021.

U petak, 26. ožujka 2021., održana je 12. Zimska škola fizike za učenike srednjih škola. Ove godine, Zimska škola Fizike je održana online preko platforme Microsoft Teams. Učenici iz srednjih škola diljem naše županije, pa tako i naši učenici, putem video poziva su pratili izvođenje zanimljivih pokusa koje su nam priredili učenici drugih škola u suradnji sa svojim mentorima, naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

 

Pokusi koje su učenici mogli vidjeti su sljedeći:

Stojni valovi – Spomenka Hardi prof. i učenici
Određivanje gustoće tvari – Kristina Veselovac, prof. i učenici
Tlak – Mirta Lulić prof. i učenici
Zračenje crnog tijela – Mirela Macelaru, prof. i učenici
Linearno termičko rastezanje – Goran Hajnal, prof. i učenici
Plinski zakoni – Mario Vučković, prof. i učenici
Težište i uvjeti ravnoteže – Snježana Švelec, prof. i učenici
Indukcijom protiv gravitacije – Dominika Čulo – Vuković, prof. i učenici

Na ovogodišnjoj Zimskoj školi fizike sudjelovalo je 17 učenika Srednje škole Valpovo (smjera gimnazija, tehničar za elektroniku i elektrotehničar) zajedno sa svojim mentorima, nastavnicima fizike. Učenici su se zabavili i naučili nešto novo i zanimljivo, i što je najvažnije naučili su kako to primijeniti u svakodnevnom životu. Nadamo se da će se sljedeće godine Zimska škola fizike moći održati uživo te se veselimo novim pokusima.

Wordpress Gallery Plugin Free

ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 2019./2020.

Dana 22.2.2020. godine učenici Srednje škole Valpovo (opća gimnazija i elektrotehničari) sudjelovali su, u pratnji svojih nastavnika Dunje Strake i Vlatka Vujnovaca, na 11. Zimskoj školi fizike na Odjelu za fiziku u Osijeku. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku, Agancija za odgoj i obrazovanje, Županijsko stručno vijeće nastavnika fizike u srednjim školama Osječko-baranjske županije i podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Zimska škola fizike ove godine je bila organizirana kroz šest radionica: Stuji struja, Energija u skate parku, Rec-papir-rec, Enrgija:određivanje konstante opruge, Provjeravanje 1. zakona termodinamike, Rad gravitacijske sile. Učenici su aktivvno sudjelujući kroz radionice istraživali fizikalne zakone i pojave te na taj način produbili svoje znanje iz fizike te naučili nešto novo i zanimljivo. Ovakvim aktivnostima cilj je privući učenike da za svoj studij odaberu prirodne i tehničke znanosti koje čine temelj razvoja suvremenog društva.

Wordpress Gallery Plugin Free

ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 2018./2019.

Dana 23.2.2019. godine učenici Srednje škole Valpovo (gimnazija i elektrotehničari) zajedno sa nastavnikom fizike Vlatkom Vujnovcem sudjelovali su na jubilarnoj 10. Zimskoj školi fizike na Odjelu za fiziku u Osijeku. Zimska škola fizike ove godine je bila organizirana kroz šest radionica:

1. Čas uzbrdo, čas nizbrdo – Spomenka Hardi, mag. educ. math. et phys.
2. Uravnoteži ih – Snježana Švelec, mag. educ. math. et phys., Andrej Mijaćank, mag. educ. math. et phys.
3. Zagonetna svjetlost – Dominika Čulo Vuković, prof. matematike i fizike i Jasenka Detling, prof. matematike i fizike
4. Fizika glazbe – Karolina Dvojković, prof. matematike i fizike i Tihana Dejanović, studentica diplomskog studija matematike
5. Tri u jedan – Dejan Bošnjaković, mag. educ. phys. et inf. i Igor Puharić, mag. educ. phys. et inf.
6. Fizika u robotici – Tomislav Pandurić, mag. educ. phys. et inf.

Naši učenici su sudjelovali na dvije radionice („Tri u jedan“ i „Fizika u robotici“). Učenici su kroz radionice istraživali fizikalne zakone i pojave te na taj način produbili svoje znanje iz fizike te naravno naučili nešto novo i zanimljivo.


ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 2017./2018.

Dana 24.2.2018. učenice i učenici opće gimnazije i smjera elektrotehničar su zajedno sa svojim profesorima fizike, Dunjom Strakom i Vlatkom Vujnovcem posjetili 9. Zimsku školu fizike koja se održala na Odjelu za fiziku u Osijeku.

Tema ovogodišnje Zimske škole bila je “Struktura tvari”, a učenici su sudjelovali u šest različitih zanimljivih radionica na tu temu.

 

 


ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 2016./2017.

Dana 25. veljače 2017. posjetili smo Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Profesor Vlatko Vujnovac i profesorica Karolina Matejak poveli su svoje učenike na Zimsku školu fizike, gdje smo imali priliku sudjelovati u šest različitih radionica. Kad smo stigli, poslušali smo pozdravni govor te se, nakon toga, uputili na radionice podijeljeni u grupama. Ovogodišnje radionice govorile su o valovima i titranju. Jedna od njih bila je o Rubensovoj cijevi. Rubensova cijev je fizički eksperiment koji demonstrira stojne valove. Cijev je s gornje strane prožeta rupicama, što omogućava da zvučne valove možemo vizualizirati pomoću vatre. Zatim smo naučili ponešto i o Dopplerovom efektu kojeg su predavačice vrlo zanimljivo demonstrirale pomoću pišteće loptice kojom smo se dobacivali. Jedna od također zanimljivih radionica bila je Fizika glazbe, gdje smo svirali pomoću boca. Nakon tri radionice imali smo pauzu sa zakuskom. Nakon toga smo nastavili s radionicama. Na jednoj od njih smo provjerili koliko naše naočale (sunčane ili dioptrijske) smanjuju štetnost Sunca za naše oči. Također smo govorili o glazbi i o frekvencijama određenih tonova. Zatim je uslijedio šećer na kraju, ali doslovno – topili smo čokoladu u mikrovalnoj te naučili nešto više o njoj. Nakon radionica smo imali nešto slobodnog vremena da pojedemo nešto ili popijemo te smo se nakon toga uputili kući.


ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 2015./2016.

Učenici gimnazije i elektrotehničke škole su u subotu 27.2.2016. sudjelovali na Zimskoj školi fizike na Odjelu za fiziku u Osijeku.Zimska škola fizike se sastojala od 7 radionica u kojima su učenici mogli na vrlo zanimljive načine kroz različite radionice naučiti kako izmjeriti brzinu zrakoplova, kako napraviti sladoled, izračunati mogu li pobjeći od tsunamija, kako napraviti 3D hologram te mnoge druge zanimljive i korisne stvari iz svakodnevnog života.


ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 2010./2011.

Ove je nastavne godine po drugi puta organizirana zimska škola fizike u organizaciji Hrvatsko-fizikalnog društva, podružnica Osijek.Održana je u subotu 19. veljače na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku.Učenicima srednjih škola naše županije ponuđene su radionice koje su pripremili profesori.

Razne teme: 1. O bojama-voditelj (Snježana Švelec, prof.mentor), 2. Fizika svuda oko nas -voditelj(Spomenka Hardi, prof.mentor) 3. Valovi u plitkoj vodi-tsunami-voditelj (Mirta Lulić, prof.mentor), 4. Određivanje gustoće tekućine i čvrstog tijela-voditelj(Sanja Orlić, prof.mentor) 5. Sunce ti žarko-voditelji (dr.sc.Igor Lukačević,prof i Ivana Ivković,prof), 6. Radioaktivni CSI-voditelji (Marina Poje,prof i Maja Varga Pajtler,prof).

Iz naše škole, profesorica Sanja Orlić je povela učenike: Dino Papišta(I og), Matej Erceg (IIog),Tin Cako(IIog), Davor Bagarić (II og), Filip Babić (IIog), Vedran Vizler (IIIog), Monika Jergović( IIIog) , Rastimir Orlić (IIIog) i Marko Imbrišak(IIIog), koji su asistirali u vršenju mjerenja,jer je u radionici bilo pet različitih vježbi.Naša je radionica jedina bila eksperimentalnog tipa,što je učenicima bilo zanimljivo, jer zbog slabe opremljenosti nekih škola,učenici samostalno ne vrše mjerenja.Kroz radionice je prošlo devedesetak učenika iz raznih škola osječko-baranjske županije, podijeljenih u šest skupina. Na vrlo interesantan i jednostavan način učenici su određivali gustoće: Čarlija, sirupa od višnje, mlijeka, butanola, glicerola, drveta i parafina.Obradom podataka su dobili vrlo dobre rezultate.Zabavili su se i zadovoljni poželjeli i dogodine sudjelovati u takvom obliku odgojno-obrazovnog procesa.U prilogu s fotografijama možete vidjeti kako smo bili vrijedni!