RCK Slavonika 5.1


 

Naziv projekta: Regionalni centar kompetentnosti „Slavonika 5.1“

Upravljačko tijelo: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Fond: Europski socijalni fond

Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.

Naziv programa: Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju

Broj projekta: UP.03.3.1.04.0018

Nositelj projekta: Tehnička škola u Slavonskom Brodu, Eugena Kumičića 55, 35 000 Slavonski Brod (OIB: 38494301642)

Ukupan iznos projekta: 48.804.018,11 HRK

EU financiranje: 100%

Poveznice na stranice:

Opći cilj:
Uspostava regionalnih centara kompetentnosti s ciljem pružanja relevantnih praktičnih vještina učenicima i odraslim polaznicima u strukovnom obrazovanju kako bi se povećale njihove mogućnosti za ulazak na tržište rada.

Specifični cilj:
Uspostava programskih i kadrovskih uvjeta u regionalnim centrima kompetentnosti koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja u pod(sektorima) strojarstva, elektrotehnike i računalstva.

Ciljne skupine:

 • odgojno-obrazovni radnici u ustanovama za strukovno obrazovanje
 • učenici upisani u ustanove strukovnog obrazovanja
 • odrasli polaznici.

Opis programa:

U Republici Hrvatskoj strukovno obrazovanje provodi se u ustanovama za strukovno obrazovanje, a dijelom i kod poslodavaca. Učenje temeljeno na radu odnosi se na stjecanje znanja i vještina sudjelovanjem u aktivnostima u radnom okruženju, a sastavni je dio strukovnog obrazovanja. Prisutno je u tri oblika u strukovnim programima / kurikulumima: kombinirani programi ili naukovanje; u školi s razdobljima osposobljavanja kod poslodavaca; i integrirano u programu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Na taj način pokušalo se svim učenicima učiniti dostupnijim strukovno obrazovanje koje vodi ka zapošljavanju. Posljednjih nekoliko godina prisutan je trend prelaska većeg broja škola na „klasičan model“ obrazovanja za obrtništvo i industriju, u kojima se veći broj sati praktične nastave i vježbi izvodi u školama.

Imenovanjem regionalnih centara kompetentnosti, odnosno mjesta u kojima će se moći osigurati kvaliteta praktične nastave i vježbi za svaki obrazovni program u prioritetnim (pod)sektorima, pojačat će se suradnja s poslodavcima i visokim učilištima, povećati relevantnost kurikuluma te njihova provedba, a učenicima će se povećati mogućnost pristupa kvalitetnom učenju temeljenom na radu. U sklopu ovoga poziva financirat će se aktivnosti uspostave organizacije rada i razvoja regionalnoga centra kompetentnosti, razvoj i/ili unaprjeđenje te provedba programa redovitoga strukovnog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja u regionalnim centrima kompetentnosti, aktivnosti namijenjene jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca te promocije strukovnih zanimanja i rada Centra.

Partneri u projektu:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


SASTANCI TIMA ZA MEĐUNARODNU SURADNJU I EUROPSKE PROJEKTE NA PODRUČJU ELEKTROTEHNIKE I METALNE INDUSTRIJE

Tijekom rujna 2023. održalo se nekoliko sastanaka tima Regionalnog centra kompetentnosti Slavonika 5.1 zaduženog za ostvarivanje međunarodne suradnje, kontakata sa novim partnerima i razmjenu iskustava na tom polju. Članovi tima su predstavnici srednjih škola okupljenih u ovom projektu kojim je uspostavljeno jedno od središta strukovnog obrazovanja na području nekoliko županija u istočnoj Hrvatskoj. Predstavnik naše škole bio je Krunoslav Vukelić, koji je na jednom od sastanaka prezentirao i naše uspješne projekte. Iako su sudionici govorili o različitim vrstama projekata, mi smo se ograničili samo na naše KA1 projekte, odnosno projekte vezane uz strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Govorili smo o našim samim počecima školske godine 2017./18. pa sve do danas, kada posjedujemo Akreditaciju do 2027. godine i olakšan način prijave i pronalaska adekvatnih partnera, odnosno mjesta strukovne izobrazbe i stručne prakse u tvrtkama i školama. Sudionicima je impresivno zazvučao podatak da je u KA1 projektima dosad sudjelovalo 150 naših učenika koji su na svojim mobilnostima stekli i radno i osobno iskustvo. Članove tima zanimale su i neke tehničke stvari vezane uz Akreditaciju i provedbu projekata, u čemu stvarno imamo jako puno iskustva.

Wordpress Gallery Plugin Free

LJETNA AKADEMIJA „OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE – “SOLAR 4 LIFE” DUBROVNIK (2.7. – 9.7. 2023.)

Duje Zetović, Patrik Janjić i Juraj Vrbanić učenici 2. razreda tehničara za elektroniku, u pratnji profesora Zorana Mrkonića boravili su od 2.7. – 9.7.2023. g. u Dubrovniku na Ljetnoj akademiji „Obnovljivi izvori energije – “Solar 4 Life” Dubrovnik“ zajedno s profesorima i učenicima iz Slavonskog Broda, Vukovara, Požege, Nove gradiške, Županje i Slatine.

Organizator putovanja bila je Tehnička škola iz Sl. Broda u sklopu projekta RCK „Slavonika 5.1“.

U sklopu ljetne akademije, učenici su imali priliku izraziti svoju kreativnost i inovativnost predstavljanjem svojih ideja i stvaranjem novih sadržaja te iskazati svoju originalnost kombiniranjem i preuređivanjem postojećih znanja i sadržaja. Edukacija se održavavala u Obrtničko – tehničkoj školi u Dubrovniku. Osim navedenih edukacijskih sadržaja učenici su imali priliku upoznati kulturne znamenitosti Dubrovnika a ostatak slobodnog vremena bilo je rezervirano za kupanje.

Zoran Mrkonić mag. ing. el.

Wordpress Gallery Plugin Free

INTERSLOAR EUROPE CONFERENCE 2023

Tehnička škola Slavonski Brod, u sklopu projekta Slavonika 5.1 organizirala je posjet sajmu Intersolar Europe Conference 2023 u Minhenu , na kojem su boravili nastavnici Dino Emes i Ivan Vidošić 14.6 i 15.6 2023. godine.

Sajam je organiziran kao skup firmi koji su kao izlagači predstavljali svoje proizvode. Na sajmu su se mogle naći različite izvedbe solarnih panela, invertera, baterija, električnih vozila s naglaskom na obnovljive izvore energije. Nastavnici su sudjelovali kao posjetitelji gdje su mogli vidjeti ponude novih tehnologija vezane za obnovljive izvore energije. Na sajmu se poticala međunarodna suradnja i razmjena znanja.

Wordpress Gallery Plugin Free

SAJAM MAKER FAIRE VIENNA 2023

Dana 02.06. 2023. godine, u organizaciji Tehničke škole Slavonski Brod, a u sklopu projekta Slavonika 5.1,  nastavnik strukovnih predmeta Boris Puljek boravio je na sajmu Maker Faire Vienna 2023.

MakerFaire u Beču najveći je sajam u Europi po pitanju maker stvaralaštva te implementacije inovacija i tehnologija u obrazovni sektor s posebnim naglaskom na mogućnost umrežavanja FabLab i “makers” dionika. Putovanje je organizirano kako bi predstavnici makers kulture i FabLaba-a Slavonski Brod i njihovi članovi iz škola u partnerskom konzorciju, kao i ostali predstavnici partnera imali priliku sudjelovati kao izlagači i prezentirati svoja usvojena znanja te širiti međunarodnu mrežu suradnje.

Wordpress Gallery Plugin Free

STUDIJSKO PUTOVANJE U ŠPANJOLSKU

U vremenu od 16. do 19.svibnja 2023. Regionalni centar kompetencije „Slavonika 5.1“ iz Slavonskog Broda organizirao je studijsko putovanje u Španjolski grad Vitoria Gasteiz za nastavnike iz sektora strojarstva. Cilj putovanja je bio posjeta tvrtki SMC International Training koja se bavi izradom pneumatskih elemenata i regulacijom njihovog rada.

U sklopu studijskog putovanja polaznici su se upoznali s poviješću i poslovanjem tvrtke te proizvodnim pogonom. Tvrtka je organizirala predavanje o didaktičkom odjelu tvrtke te demonstrirala najnoviju didaktičku opremu.

Isto tako, u službenom dijelu programa organizirano je predavanje „Industrija 4.0 i relevantna tehnologija“, „Digitalizacija i MES softwari“ te „Trendovi u industrijskoj automatizaciji“ te seminar o uštedi energije u instalacijama s komprimiranim zrakom s demonstracijom.

Slobodno je vrijeme bilo upotpunjeno obilaskom povijesnih i kulturnih znamenitosti grada Vitorie.

Srednju školu Valpovo predstavljali su nastavnici Alena Lozušić i Miroslav Kupanovac. Nastavnici su se vratili puni dojmova i vrijednih saznanja iz sektora strojarstva koje će primijeniti u nastavnom procesu.

Nastavnik: Miroslav Kupanovac, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free

TERENSKA NASTAVA U SL. BRODU

Kroz projektne aktivnosti RCK „Slavonika 5.1.“ organizirana je terenska nastava za tridesetak učenike 2. razreda zanimanja CNC-operater i strojobravar zajedno s učenicima drugih partnerskih škola. Učenici su 9. i 16.svibnja 2023. posjetili renomiranu dugogodišnju tvrtku „Đuro Đaković“ iz Slavonskog Broda tj. pogone: Montaža d.d., TEP d.d., Specijalna vozila d.d. i Strojna obrada d.o.o.,

Isto tako, učenici su u obilasku mogli vidjeti razne tehnološke postupke u obradi metala, npr. TIG, MIG – MAG zavarivanja, postupke savijanja, brušenja, termičke obrade dijelova i dr.

U pratnji učenika bili su nastavnici praktične nastave: Branko Stiplošek, Josip Stanić, Dejan Mićan, Miroslav Kupanovc i Matej Torjanac.

Kroz ovakav oblik terenske nastave učenicima se pruža prilika za stjecanjem nekih novih znanja i iskustva važnim za njihovu struku. Učenici su se vratili zadovoljni sa željom da se češće organizira ovakav oblik terenske nastave.

Nastavnici praktične nastave

Wordpress Gallery Plugin Free

STUDIJSKO PUTOVANJE U ŠIBENIK I ZADAR

U vremenu od 25. do 28.travnja 2023. Regionalni centar kompetencije „Slavonika 5.1“ iz Slavonskog Broda organizirao je studijsko putovanje za nastavnike iz sektora strojarstva i elektrotehnike. Cilj putovanja je bio upoznati škole iz drugih županija imenovane Regionalnim centrima kompetencije (RCK) te razmijeniti iskustva. Tako su naši nastavnici Ivan Vidošić i Saša Mrkonić predstavljali Srednju školu Valpovo u sklopu provedbe projektnih aktivnosti RCK.

Nastavnici su posjetili Industrijsko-obrtničku školu u Šibeniku, RCK „Arc Mechanica“  te Strukovnu školu Vice Vlatkovića u Zadru i njihov RCK “Budi spreman i kompetentan“.

Tijekom posjeta navedenim školama nastavnici su imali prilike upoznati novouređene praktikume, opremu i sudjelovati u razmjeni iskustava drugih škola tijekom provedbe projekta.

Nastavnici su se vratili puni dojmova i vrijednih saznanja iz sektora strojarstva i elektrotehnike koja će podijeliti sa nastavnicima svojih stručnih aktiva.

Nastavnik: Saša Mrkonić, dipl.ing.

Wordpress Gallery Plugin Free

NASTAVNICI STRUKOVNIH PREDMETA U VELIKOJ GORICI

Dana 22. veljače 2023. su profesori strojarske skupine predmeta naše škole Alena Lozušić i Miroslav Kupanovac u sklopu RCK Slavonika 5.1.bili u jednodnevnom stručnom posjetu RCK Industrija 4.0 u Velikoj Gorici. Stručni posjet je jedna od planiranih aktivnosti RCK Slavonika.

Svrha putovanja bila je posjetiti Srednju strukovnu školu Velika Gorica, upoznati se sa programima koji se provode u školi, te obići RCK u izgradnji.

Na početku nam je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica predstavio prvo školu, a zatim i projekt RCK Industrija 4.0. u okviru kojega se grade tri Centra izvrsnosti. Nakon njega nam je glavni koordinator projekta dao detaljnije podatke o projektu: trajanje, vrijednost, partneri, rokovi, te je predstavio plan održivosti projekta u sljedećih pet godina. Nakon predstavljanja škole i projekta obišli smo školu – postojeće praktikume i laboratorije koji su poznati mnogim nastavnicima, jer ondje polažu Stručni ispit.

Nakon obilaska škole obišli smo i gradilište nove zgrade u kojoj će biti smješten Centar izvrsnosti. Iako su radovi na RCK u punom jeku i polako ulaze u fazu završnih radova mogli smo vidjeti budući raspored praktikuma i radionica.

Po povratku u školu, nositelji projekta RCK Slavonika 5.1., su predstavili taj projekt, a kolege iz škola partnera RCK su kratko predstavili svoje škole.

Nakon toga, uz druženje, vodili smo razgovore u budućnosti naših projekata i naših škola.

Miroslav Kupanovac, prof.


STUDIJSKO PUTOVANJE

U periodu od 13.-16.11. nastavnici strojarske i elektrotehničke skupine predmeta Saša Mrkonić i Zoran Mrkonić u sklopu RCK projekta sudjelovali su na studijskom putovanju u Sloveniji. Svrha putovanja bila je posjetiti razvojne centre i firme te se upoznati s novim dostignućima iz područja znanosti i obrazovanja. U prvom danu studijskog putovanja nastavnici su obišli razvojni centar u Novom Mestu, tamo su vidjeli moderna automatizirana i robotizirana postrojenja koja se isključivo koriste u edukacijske svrhe. Zatim su obišli školski centar elektotehniškog i strojarskog zanimanja gdje su vidjeli suvremeno i moderno  uređene praktikume. Drugi dan putovanja grupa nastavnika uputila se prema Škofja Loki gdje je bio organizirani posjet tvrtkama Sibo i Knauf. Sibo je tvrtaka koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže za razne svrhe. Tvrtka proizvodi vlastite alate za strojeve što ih i čini posebnima. Tvrtka Knauf bavi se proizvodnjom toplinskih izolacija od kamene vune većinom u građevini. U međuvremenu nastavnici su upoznati s kulturnom baštinom Škofja Loke i gastronomskom ponudom.

Wordpress Gallery Plugin Free

STUDIJSKO PUTOVANJE U DUBROVNIK

Dario Ament i Michael Kovačić, učenici 4.razreda elektrotehničara, u pratnji nastavnice Kristine Najcer Bračevac i ravnateljice Svjetlane Kalpić, boravili su od 2. – 5.11.2022. u Dubrovniku na Dubrovnik Expo 2022. zajedno sa učenicima, nastavnicima i ravnateljima iz: Sl.Broda, Vukovara, Požege, Nove Gradiške, Orahovice, Županje i Slatine. Organizator putovanja je bila Tehnička škola iz Sl.Broda, u sklopu projekta RCK „Slavonika 5.1“.

Dubrovnik EXPO 2022 je centralni događaj u regiji koji promovira obrazovanje i na jednom mjestu povezuje gospodarstvenike, visoko obrazovne institucije, mlade i ostale zainteresirane dionike s ciljem ostvarivanja međusektorske suradnje i uspostavljanja novih poslovnih odnosa i projekata.

To je ujedno bila prilika svim školama, imenovanim Regionalnim centrima kompetencija (RCK), kao i njihovim partnerima, da prezentiraju svoje škole i aktivnosti koje provode.

Wordpress Gallery Plugin Free

USAVRŠAVANJE STRUKOVNIH NASTAVNIKA U VR, MR I AR-tehnologiji

Od 10. – 14. listopada 2022. održan je novi ciklus edukacija za nastavnike stručnih predmeta iz sektora strojarstva.

Predavač Hano Uzeirbegović, dipl.ing. u prvom je dijelu predavanja predstavio razne mobilne aplikacije koje se mogu koristiti kao pomoć u nastavi. U drugom dijelu predavanja predstavljen je dron Mavic AIR 2 s kojim su nastavnici upravljali i obavili fotografiranje.

Praktični dio edukacija je održan kao niz radionica u kojima su nastavnici upoznati sa radom i korištenjem VR, AR i MR tehnologije.

Jedna je od održanih radionica je bila izrađivanje papirnatih aviona različitih tipova te spajanje na elektronski pogon koji je upravljan mobilnom aplikacijom Power up 4.0.

Također, u jednoj se radionici obavljao proces snimanja, montiranja, uređivanja i prezentacije virtualnih sadržaja. Snimanja su rađena specijalnom 3D kamerom koja snima puni krug od 360°. Snimke se računalno spajaju u jednu sliku ili film koji se nakon toga može gledati iz svih kutova kroz VR naočale. Snimljenom su materijalu dodavani razni efekti, zvuk ili tekst, a može se postaviti kao „Google maps“ za virtualnu šetnju.

Ovakav način prezentiranja sadržaja ima vrlo široku primjenu, od svakodnevnog života, profesionalnih potreba, kao i za potrebe nastavnog procesa.

Na edukaciji su sudjelovali svi nastavnici strojarstva i stručni učitelji iz radionice za obradu metala i strojarstvo, a održana je u Strojarskoj tehničkoj školi u Slavonskom Brodu u sklopu aktivnosti RCK „Slavonika 5.1“

Nastavnici će stečena znanja i  iskustva primijeniti za potrebe nastave i vježbi te zajedno s učenicima prezentirati zainteresiranima, kako u školi, tako i široj javnosti.

Wordpress Gallery Plugin Free

STUDIJSKO PUTOVANJE U RIM

U periodu od 6. do 8.10. učenik 4. EL razreda, Roko Ivić u pratnji nastavnika Borisa Puljeka boravili su na studijskom putovanju u Rimu u sklopu projekta Slavonika 5.1. Svrha studijskog putovanja bila je posjeta međunarodnom sajmu Maker Faire. Maker Faire je naziv za niz sajmova na kojima izlažu zaljubljenici u tehnologiju, obrtnici, umjetnici, znanstvenici, majstori u garaži, svi oni koji vole stvarati na bilo koji način. Cilj Maker Fairea je zabaviti, informirati, povezati i razviti ovu zajednicu. Svake godine u gradovima diljem svijeta održavaju se mnogi veliki Maker Faireovi — Orlando, Milwaukee, Beč, Pariz, Rim, Tokio i Shenzhen. Teme Maker Faire-a u Rimu bile su istraživanje, izrada/fabrikacija, umjetnost, život, zdravlje i obrazovanje.

Tijekom posjete sajmu imali smo priliku upoznati se sa dostignućima u navedenim poljima. Posebno zanimljivo bilo je predstavljanje srednjih strukovnih škola iz sektora elektrotehnike i računalstva i njihovih projekata. Na taj način smo mogli napraviti usporedbu sa našom školom te se upoznati sa projektima koje bi i mi mogli provoditi našoj školi.

Osim posjete sajmu, sudionici studijskog putovanja imali su i priliku upoznati se sa kulturnom baštinom Rima, talijanskom kulturom i gastronomijom.

Wordpress Gallery Plugin Free

STUDIJSKI POSJET ITALIJI

U sastavu planiranih aktivnosti projekta Regionalnog centra kompetencije „Slavonika 5.1“ u periodu od 2. – 6.10.2022. organizirano je studijsko putovanje u Italiju, u grad Citta di Ivrea. Školu su predstavljale ravnateljica Svjetlana Kalpić, dipl.ing. i nastavnica Marija Jutriša, dipl.inf.

Lokacije posjeta su bile: strukovna škola IIS Olivetti te suvremena visokoautomatizirana industrijska postrojenja – SEICA, TECNAU i OSAI koja se bave proizvodnjom i ispitivanjem elektroničkih komponenti i uređaja.

U neformalnom smo se dijelu programa imali prilike upoznati sa starom jezgrom grada koji je pod zaštitom UNESCO-a.

O boravku u Italiji, iskustvima i zaključcima studijskog putovanja ravnateljica će upoznati Nastavničko vijeće i aktive stručnih predmeta iz sektora elektrotehnike, računalstva i strojarstva te im dostaviti korisne materijale i informacije.

Wordpress Gallery Plugin Free

CIKLUS PREDAVANJA U SKLOPU PROJEKTA RCK „SLAVONIKA 5.1“

U periodu od 1. – 8. rujna 2022. organizirane su bile edukacije za nastavnike strukovnih predmeta iz sektora strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Teme su bile iz područja industrijske automatizacije i robotike.

1.9.2022.

Područje: Industrijska automatizacija / Industrijska robotika

Na ovom su predavanju bili prisutni nastavnici Ivan Vidošić i Boris Puljek. Predavanje je bilo podijeljeno u dva dijela. Prvi je dio predavanja nosio naziv Automatizacija procesa ili proces automatizacije, a održala ga je predavačica mag. ing. meh. Marija Stoić, dok je u drugom dijelu predstavljena tvrtka Autegra d.o.o. Predavanje je, u ime tvrtke, održao Ivan-Sebastijan Osman.

5.9.2022.

Područje: Zavarivanje – automatizacija i robotizacija

Na stručnom su predavanju bili prisutni nastavnici praktične nastave iz sektora strojarstva i obrade metala, nastavnici praktične nastave, Branko Stiplošek, Josip Stanić Josip i Dejan Mićan. Nastavnici ističu zanimljivost i korisnost tematike koje su prezentirane. Tako su upoznali najnoviju tehnologiju zavarivanja, aparate za zavarivanje, alate, naprave i robote. Također su sudionici mogli vidjeti kako izgleda dobar zavar u presijeku, a kako izgleda kad je loše zavaren te kojim se alatima koriste neke školske radionice ili tvrtke. Predavanje je održao dr. sc. Dejan Marić sa fakulteta strojarstva iz Sl.Broda.

6.9.2022.

Područje: Strojna obrada (obrada odvajanjem čestica i deformiranje)

Nastavnici praktične nastave Jozo Mićan i Miroslav Kupanovac bili su na predavanju u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu. Tema je predavanja je bila „Nekonvencionalni suvremeni proizvodni postupci“, a predavač je bio doc.dr.sc. Miroslav Duspara sa strojarskog fakulteta iz Sl.Broda. Naglasak je u predavanju bio na rezanju metala laserom i vodenim mlazom, prednosti i nedostaci, iskustva u radu te iskustva sa strojevima vlastite proizvodnje.

7.9.2022.

Područje: Industrijska automatizacija / Industrijska robotika

Nastavnik praktične nastave Matej Torjanac prisustvovao je radionici o vjetrenjačama i obnovljivim izvorima energije. Teme predavanja su bile: nastajanje i karakteristike vjetra, povijest i razvoj vjetrenjača, problematika vjetra i vjetrenjača, konstrukcije i sustavi vjetrenjača, oblik i proračuni propelera vjetrenjača, položaj i vjetrenjače u Hrvatskoj. Predavanje je održao doc. dr. sc. Mladen Bošnjaković koji je trenutno voditelj tehničkog odjela na fakultetu u Slavonskom Brodu.

8.9.2022.

Područje: Industrijska automatizacija / Industrijska robotika

Tema predavanja – Teorija konstruiranje kroz prizmu industrijske automatizacije i industrijske robotike. Predavanje je održao prof. Ivice Lackovića iz Tehničke škole u Slavonskom Brodu. Na predavanju su sudjelovali nastavnici strojarske skupine predmeta Valentin Gadanec i Saša Mrkonić. Profesor Lacković je predstavio navedenu temu kroz kolegij koji slušaju njegovi studenti. Prvi se dio predavanja sastojao od uvoda u kolegij  – Teorija konstruiranja kroz prizmu industrijske automatizacije i industrijske robotike. Drugi dio predavanja je bio popraćen praktičnim primjerima diplomskih radova njegovih studenata.

Sva su predavanja bila realizirana u prostorima Tehničke škole u Sl.Brodu u trajanju od 10:00 – 12:00 h. Po riječima sudionika, predavanja su bila na vrlo zanimljiv način prezentirana, teme vrlo aktualne i primjenjive te će naši nastavnici biti obogaćeni nekim novim znanjima koja će moći prenijeti svojim učenicima.

Aktiv nastavnika strojarstva i elektrotehnike

Wordpress Gallery Plugin Free

LJETNA AKADEMIJA 3D MODELIRANJE, SKENIRANJE & PROGRAMIRANJE I VR

Tijekom prošlog tjedna (4.-11. srpnja) učenici 2. CNC razreda Roko Frajtag, Jan Kukec i Karlo Tivanovac u pratnji profesora Miroslava Kupanovca sudjelovali su na „Ljetnoj akademiji 3d modeliranja, skeniranja & programiranja i VR“ u sklopu „Regionalnog centra kompetentnosti – RCK Slavonika 5.1.“ održanoj u Dubrovačkoj Obrtničkoj i tehničkoj školi

Projekt je financiran iz sredstava Europske unije i Europskog socijalnog fonda.

U sklopu radionica učenici su imali priliku usvojiti nova znanja u području 3D modeliranja, 3D skeniranja i 3D printanja, te iz VR-a. Na akademiji je sudjelovalo 36 učenika i 12 nastavnika iz 4 županije.

Pored navedenih edukacija učenici su razgledali stari grad uz pratnju vodića, te su samostalno obišli zidine i otok Lokrum, a slobodno vrijeme učenici su provodili uglavnom za kupanje.

Wordpress Gallery Plugin Free

FabLab RADIONICA

U četvrtak, 12. svibnja 2022. održana je u prostoru Srednje škole Valpovo radionica za učenike osnovnih škola pod nazivom FabLab Slavonika – mjesto za igru, kreaciju, mentorstvo i inovacije, a u sastavu i programu aktivnosti projekta Regionalnog centra kompetencije „Slavonika 5.1“ Tehničke škole iz Slavonskog Broda.

Radionicu je vodila profesorica Tatjana Soronda, dipl.ing.elektrotehnike, a cilj je bio predstaviti učenicima mogućnost stvaranja novih vrijednosti temeljenih na znanju, kreativnosti i umjetnosti. Osim zainteresiranih učenika iz osnovne škole M.P.Katančića iz Valpova i njihove nastavnice Jelene Pantoš, prof., radionicu su pratili učenici Srednje škole Valpovo iz elektrotehničkih zanimanja te CNC-operateri.

Učenici su imali prilike vidjeti proizvode 3D modeliranja, 3D printanja, programiranje mobilnih robota, fiziološko djelovanje struje, solare kao i ručno izrađene kreativne igračke za učenike s poteškoćama i dr.

Isto tako, učenici su mogli vidjeti i neke zanimljive uratke naših učenika koje su izrađivali kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje, a time izrazili svoju kreativnost i inovativnost.

Nakon zanimljivog i poticajnog predavanja učenici su se uključili u razne aktivnosti. Tako su npr. sudjelovali u izradi 3D modela, rukovali robotima, naučili su kako s njima upravljati kroz mobilnu aplikaciju, prikazati hologram na jednostavan način i dr.

Radionicu su pripremili i organizirali: ravnateljica SŠ Valpovo Svjetlana Kalpić, dipl.ing., koordinator FabLab-a SŠ Valpovo Boris Puljek, dipl.ing. i pedagoginja škole Zdenka Lončarić, prof.

Više o aktivnostima FabLab-a kroz Regionalni centar kompetencije „Slavonika 5.1“ u suradnji s partnerskim ustanovama može se pogledati na slijedećem linku:

 


AKTIVNOSTI U „STEAM TJEDNU“

Kroz projekt RCK „Slavonika“ 5.1 te Školskog kluba za digitalnu fabrikaciju “FabLab Slavonika”  Tehničke škola iz Slavonskog Broda organiziran je bio “Steam tjedan”. Iz naše je škole, u svim aktivnostima, sudjelovao Matej Torjanac.

Prvi je tjedan započeto s aktivnostima 14. ožujka koje su trajale do 18. ožujaka. Prvog su se dana polaznici upoznavali sa samim projektom, predavanja je vodio dr.sc. Roberto Vdović koji je ujedno i predsjednik FabLab-a Hrvatska. Upoznali smo se sa strojem za rezanje folije (vinyl cutter), a zatim smo samostalno izrađivali natpise za platnene torbice. Drugog dana smo se upoznali sa metodama 3D skeniranja, raznim softverima i opremom za 3D skeniranje, skeniranje  pomoću mobilnih aplikacija te uvoz u softver za uređivanje 3D modela. Zatim smo radili na CNC laseru. Upoznali smo se sa laserom i vrstama lasera (Gas laser, Solid-state laser, fiber laser). Oblike za izrezivanje smo radili u programu LaserBox, zatim smo te iste oblike izrezali pomoću lasera. Četvrtog dana smo radili na 3D printeru. Zadatak je bio samostalno modelirati željeni 3D model u ThinkerCAD -u. Tijekom predavanja smo naučili o vrstama 3D printera, filamentima, podlogama i periferijama za 3D printere. Program za „slice“ modela je bio Ultimaker Cura Slicer koji je ujedno i najbolji program za početnike. Zadnjeg smo dana imali radionicu o pronalasku boljeg dizajna nekog proizvoda. Radili smo u grupama u kojima smo predstavljanjima određenih mana nekog proizvoda zajednički došli do načina kako poboljšati taj proizvod.

U drugom smo se „Steam tjednu“, od 28. ožujka – 1. travnja, detaljno upoznavali sa samim projektom, te kako sam FabLab funkcionira. Također smo radili na Vaccum Formeru koji uz pomoć vakuma obavija određeni isprintani 3D model, te od tog oblika izradili kalup za  izradu sapuna.  Predavanja je vodio mr.sc. Roberto Vdović i prof. Tatjana Šoronda. Tijekom naredna tri dana imali smo radionice kako uključili FabLab u zajednicu, kako implementirati naučeno na predavanjima u društvo i predstavnike lokalne zajednice. Gosti su nam bili predstavnici FabLab-a iz Španjolske, Xavi Dominguez i Santi Fuentemilla te su nam predstavili kako svoje projekte i svoj način rada sa učenicima i svojom lokalnom zajednicom, kako jednostavno dolaze do izvora problema i rješenja istog.

1. travnja je bio zadnji dan „Steam tjedna“ te je organiziran događaj u kojem su sudjelovale okolne škole te predstavljali zanimljive projekte. Drugim riječima, prezentiran je prikaz FabLaba kroz prezentaciju i izložbu inovacija i kreativnosti.

Cilj „Steam tjedna“ nije bio samo naučiti nove vještine nego i pokazati kako organizirati i prezentirati  nekakav tehnološki meeting te kao takav biti dostupan javnosti.

Matej Torjanac

Wordpress Gallery Plugin Free

SUDJELOVANJE UČENIKA NA PODUZETNIČKOJ KAMPANJI „SMART FACTORY START UP“

Učenici 4. komercijalne: Kristijan Matoković, Teo Lončarić i Marko Todorović, pod mentorstvom prof. Nikoline Štimac Puž, a u pratnji prof. Snježane Krnjajić Lerinc sudjelovali su 8. travnja na projektu u sklopu RCK Slavonika u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu.

Svrha ove kampanje  je pružiti našim učenicima iz škola u partnerskom konzorciju EU projekta Regionalni centar kompetentnosti “Slavonika 5.1” priliku da budućim poslodavcima i gospodarstvenicima prezentiraju svoje poduzetničke ideje te na taj način jačaju svoje komunikacijske, prezentacijske i poduzetničke vještine.

Na natjecanju je sudjelovalo 8 timova iz cijele Slavonije koji su morali svoju ideju prezentirati u 5 min.  Naš tim osmislio je ideju pameti koš VAL-KOŠ te osvojio nagradu, poklon bon od 1 000,00 kn (Elipso ili Links). Iako nisu osvojili prvo mjesto, ponosni smo na naše dečke te im želimo puno uspjeha u budućnosti.

Wordpress Gallery Plugin Free

STUDIJSKO PUTOVANJE U LONDON

U razdoblju od  23. do 25. ožujka 2022.g. u Londonu je organizirano, četvrto po redu, studijsko putovanje u okviru projekta “Regionalni centar kompetentnosti “Slavonika 5.1” u organizaciji  nositelja projekta, Tehničke škole iz Slavonskog Broda.

Studijsko je putovanje organizirano za ravnatelje i nastavnike srednjih škola uključenih u projekt te predstavnike partnerskih institucija.

Iz Srednje škole Valpovo na putovanju su bile ravnateljica Svjetlana Kalpić, dipl.ing. te nastavnica ekonomske skupine predmeta mr.sc.Tatjana Andraković, dipl.oec.

Cilj putovanja je bio posjet najpoznatijoj i najvećoj svjetskoj manifestaciji inovacija u obrazovanju Bett show-u. Tako su polaznici imali prilike vidjeti najnovija dostignuća u informacijskoj i drugoj tehnologiji koja se primjenjuje u edukaciji te nastavnom materijalu i opremi. Posjetili su brojna predavanja, radionice i demonstracije te imali prilike razgovarati sa predstavnicima brojnih tvrtki i proizvođača.

Službeni je dio studijskog putovanja završio zajedničkom raspravom na temu mogućnosti primjene inovacija u obrazovanju i suradnji na aktivnostima kroz projekt te detaljnim izvješćem o mogućnostima primjene viđenoga u nastavnom procesu.

Tijekom boravka u Londonu predviđen je bio i obilazak kulturnih i turističkih lokaliteta Londona te atraktivna vožnja rijekom Temzom. Tako smo posjetili: Big Ben, London eye, Westminstersku opatiju, palaču parlamenta, Buckinghamsku palaču, Tower bridge, Hyde park itd.

Ravnateljica:

Svjetlana Kalpić, dipl.ing.

 

Wordpress Gallery Plugin Free

ODRŽANA DRUGA RADIONICA O PODUZETNIŠTVU ZA UČENIKE ZAVRŠNIH RAZREDA 

Radionica se održala 1. ožujka u prostorima Srednje škole Valpovo u trajanju od 3 sata. Sudjelovalo je ukupno 20  učenika, 12 učenika iz SŠ Valpovo i 8 učenika iz Tehničke škole Vukovar.

NAZIV GRUPE: Grupa II. – Opće edukacije za poticanje unapređenja obrazovnih rezultata, poduzetništva i izvrsnosti u nastavnom procesu

NAZIV EDUKACIJE: Edukacija učenika za stvaranje poduzetničkih ideja

Više o radionici:


STUDIJSKO PUTOVANJE U BARCELONU

U sastavu aktivnosti Regionalnog centra kompetencije „Slavonika 5.1“ organizirano je treće po redu studijsko putovanje u španjolski grad Barcelonu od 31.siječnja – 3.veljače 2022.

Cilj je ovog studijskog putovanja bio pružiti priliku ravnateljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima partnerskih škola te predstavnicima drugih partnerskih institucija upoznavanje s najrazvijenijim modelom „makers“ kulture u Europi, specifično po pitanju promoviranja inovacija i digitalne fabrikacije u obrazovanju – Fab Lab-om u Barceloni. To je prvi Fab Lab financiran u Europskoj uniji 2007. godine i lider je u moćnoj mreži od preko 1800 Fab Lab-ova u više od 100 zemalja svijeta. Djeluju i radi unutar Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) u prostorima nekadašnje tvornice keramike. Proizvodni se pogoni koriste za prototipove, proizvodnju i testiranje svih ideja, koristeći rezultate istraživanja, obrazovanja i inovacija. Do sada su realizirali 18 europskih istraživačkih projekata od 2014. godine. U sastavu organizacije djeluje Fab Lab akademija, a svjetski su lideri u promociji i provedbi programa za budućnost obrazovanja.

Osim službenog dijela programa polaznici su imali slobodno vrijeme za obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti grada Barcelone koja je poznata po znamenitim katedralama, muzejima, građevinama, sportskim stadionima te predivnoj plaži.

Našu je školu predstavljala ravnateljica Svjetlana Kalpić koja će prenijeti stečena iskustva i dojmove strukovnim aktivima te stvarati preduvjete za pokretanje Fab Lab aktivnosti u našoj školi. Isto tako, cilj je povezati učenike osnovnih škola i sve druge zainteresirane te im pružiti priliku da iskažu svoju kreativnost i inovativnost.

Svjetlana Kalpić

Wordpress Gallery Plugin Free

STUDIJSKO PUTOVANJE U LYON

U sastavu aktivnosti Regionalnog centra kompetencije „Slavonika 5.1“ predstavnici su Srednje škole Valpovo bili na  studijskom putovanju u francuskom gradu Lyon-u od 15.- 18. prosinca 2021.

Svrha je ovog studijskog putovanja bila pružiti priliku ravnateljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima partnerskih škola, kao i mentorima kod poslodavaca, da posjete tvornicu Saint Jean Industries u Lyonu koja ima svoju podružnicu u Slavonskom Brodu te tvrtku Saint Jean tooling. Tako su se polaznici upoznali sa najnovijim postignućima u području CAD/CAM tehnologije te ostalim tehnologijama obrade metala poput  toplinske obrade, strojne obrade, montaže i dr.

Također je bio organiziran posjet Međunarodnom centru izvrsnosti za strukovno obrazovanje SEPR gdje su se polaznici upoznali sa aktivnostima i programima rada te kreirali prijedloge buduće suradnje na projektima međunarodne razmjene učenika strukovnih zanimanja.

Osim službenog dijela programa polaznici su imali slobodno vrijeme za obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti  grada Lyona te nakratko uživali u adventskom ugođaju predivnog, trećeg po veličini, grada u Francuskoj.

Iz valpovačke su se srednje škole, puni dojmova, vratili ravnateljica Svjetlana Kalpić i nastavnik strojarstva Saša Mrkonić te će svoja iskustva prenijeti učenicima i članovima aktiva strojarstva i elektrotehnike.

Wordpress Gallery Plugin Free

ODRŽANA PRVA RADIONICA O PODUZETNIŠTVU U PROSTORIMA SREDNJE ŠKOLE VALPOVO

Radionica se održala 27. – 29. rujna 2021. u prostorima Srednje škole Valpovo u trajanju od 3 sata po danu, tj.ukupno 9 sati. Sudjelovalo je ukupno 20  učenika završnih razreda strukovnih zanimanja.

NAZIV GRUPE: Opće edukacije za poticanje unapređenja obrazovnih rezultata, poduzetništva i izvrsnosti u nastavnom procesu

NAZIV EDUKACIJE: Kreiranje i provedba poduzetničkog programa za učenike i/ili polaznike programa obrazovanja odraslih

Više o radionici:


LJETNA AKADEMIJA ROBOTIKE – DUBROTIC U DUBROVNIKU

U sklopu projekta Regionalni centar kompetentnosti „Slavonika 5.1“ UP.03.3.1.04.0018 u razdoblju od 22.kolovoza do 29. kolovoza je održana Ljetna akademija robotike u Dubrovniku. Akademija je bila namijenjena učenicima i nastavnicima mentorima 11 partnerskih škola. Ukupno je sudjelovalo 36 učenika i 12 nastavnika mentora, a tema je bila sastavljanje i programiranje robota.

Glavni ciljevi su bili usvojiti nova znanja i vještine u području robotike i programiranja kod učenika, a kod nastavnika razviti primjenjive inovacije u poučavanju. Također, jedna od svrha ljetne akademije je bila i stvaranje mreže poznanstva s učenicima i nastavnicima iz partnerskih škola kako bi se uspostavila zajednička suradnja i komunikacija kao važan aspekt kvalitetnog obrazovanja s naglaskom na promociju i uvježbavanje strukovnih vještina.

U sklopu ljetne akademije učenici su iskazali svoju kreativnost kombiniranjem i preuređivanjem postojećih znanja i sadržaja, a kroz 6-dnevni rad naglasak je bio na promoviranju vještina kritičkog mišljenja, znatiželje, kreativnosti i koraka dolaska do rješenja kroz eksperimentiranje. Uz aktivni i edukativni  dio na ljetnoj akademiji učenici su imali priliku upoznati znamenitosti te dojmljivu baštinu Dubrovnika.

Ljetna akademija robotike – DuBrotic u Dubrovniku je još jedna uspješno realizirana aktivnost projekta Regionalni centar kompetentnosti (RCK) „Slavonika 5.1“   koju je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


LJETNA AKADEMIJA “DuBrotic”

Tijekom prošlog tjedna (22. – 29.8.) učenici 2.TE, Ivano Markanović, Luka Mitrović i Tomislav Sabolić u pratnji profesora Borisa Puljeka sudjelovali su na Ljetnoj akademiji “DuBrotic” koja se održavala u sklopu projekta “Regionalni centar kompetentnosti – Slavonika 5.1”

Projekt je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program ”Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.–2020.

U sklopu radionica učenici su usvojili nova znanja na polju sklapanja i programiranja mobilnih robota, 3D modeliranja i 3D printanja te izrade mobilnih aplikacija. Tijekom navedenih radionica, učenici su imali prilike upoznati se i družiti sa vršnjacima iz srednjih škola iz 4 slavonske županije koje sudjeluju u projektu.

Osim navedenih edukacijskih sadržaja učenici su imali priliku upoznati kulturne znamenitosti Dubrovnika, čija je kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a, a slobodno vrijeme bilo je  u pravilu rezervirano za kupanje.

Wordpress Gallery Plugin Free

LJETNA AKADEMIJA “DuBrotic” DUBROVNIK – REZULTATI NATJEČAJA

Poštovani učenici,

u prilogu možete pogledati rezultate natječaja. Bodovanje je izvršeno prema unaprijed zadanim i dostupnim kriterijima. Tri učenika koja su ostvarila najviše bodova te stekla uvijete za odlazak u Dubrovnik su:

1. T. S. sa 12 ostvarenih bodova
2. L. M. sa 9 ostvarenih bodova
3. I. M. sa 7 ostvarenih bodova

Kandidati koji se nalaze ispod crte, redoslijedom prema ostvarenim bodovima, stječu pravo odlaska samo pod uvijetom odustajanja ili spriječenosti kandidata koji su stekli uvijete za sudjelovanje na ljetnoj akademiji.

Ravnateljica:

Svjetlana Kalpić, dipl.ing.

Prilog: Rezultati natječaja


LJETNA AKADEMIJA “DuBrotic” DUBROVNIK – POZIV ZA PRIJAVU

Poštovani učenici prvog razreda zanimanja Tehničar za elektroniku.
Objavljujemo prijavu i poziv za sudjelovanje na Ljetnoj akademiji u sastavu aktivnosti vezane uz Centar kompetencije RCK Slavonika 5.1.
U prilogu se nalaze potrebne upute i PRIJAVNI OBRAZAC.
Svi zainteresirani učenici mogu se prijaviti u terminu od 9. do 11. lipnja 2021. do 19,00 sati.
Učenici koji u PRIJAVNICI označe neku od tvrdnji u predzadnjem pitanju, dokumentaciju moraju dostaviti razredniku (ili je već imaju u dosjeu) najkasnije do 14. lipnja 2021.
U suprotnom im se bodovi iz tog područja neće ubrajati u ukupne bodove.
Na web-stranici škole pratite rezultate prijava te odabira učenika za Ljetnu akademiju.
Odabire se 3 učenika koji su ostvarili najbolji rezultat po zadanim kriterijima navedenim u tablici.
Osim toga, učenik koji se nalazi ispod crte predstavlja REZERVU u slučaju spriječenosti i nemogućnosti odlaska odabranih učenika.

📍Prijavnicu za sudjelovanje pronađite na sljedećoj poveznici Prijavnica za sudjelovanje na ljetnoj akademiji “DuBrotic”

Ravnateljica:
Svjetlana Kalpić, dipl.ing.


STUDIJSKO PUTOVANJE U ZADAR “Innovation in education”

U razdoblju od 6.5.2021.g – 10.5.2021.g. u Zadru je organizirano studijsko putovanje pod nazivom “Innovation in education” u okviru projekta “Regionalni centar kompetentnosti “Slavonika 5.1” u organizaciji Tehničke škole iz Slavonskog Broda, nositelja RCK. Studijsko je putovanje organizirano za ravnatelje srednjih škola uključenih u RCK, predstavnike partnerskih institucija te predstavnike za međunarodne odnose u sklopu projekta. Srednju su školu Valpovo predstavljali ravnateljica škole Svjetlana Kalpić te projektni koordinator Krunoslav Vukelić.
Svrha je studijskog putovanja bila usavršavanje za koncipiranje internacionalnog mandatnog plana i programa usavršavanja na području implementacije inovacija u poučavanju i upravljanju resursima – školskom managmentu.
Kroz stručno su se usavršavanje polaznici upoznali s mogućnošću transformacije obrazovanja u odnosu na inovativne procese učenja, sa zanimanjem za doprinos inovatora obrazovanju. Pružatelji edukacije su bili renomirani predstavnici asocijacije “Innovation in Education” koja djeluje pri Inidiana University (USA), kao i gostujući predavači:

 • dr. Adam Maltese – predstavljanje asocijacije “Innovation in education” uz prezentacije radionica kreativnosti
 • dr. Roberto Vidović – implementiranje inovacija u obrazovanju kroz primjenu FabLaba i digitalne fabrikacije te predstavljanje FabLab Slavonika, Fab City inicijative – primjeri Zagreba i Zadra i predstavljanje “Slavonske inicijative” integrativnog pristupa
 • dr. Santiago Fuentemilla Garriga – predstavljanje primjera dobre prakse – FabLab Barcelona i Fab Akademija
 • dr. Roland Stelzer i dr. Karim Jafarmadar – predstavljanje primjera dobre prakse – HappyLab Beč, inovacijski klaster

Polaznicima su prezentirani primjeri dobre prakse kroz poslovanje zadarskog Poduzetničkog inkubatora te brojnim aktivnostima koje provode. Tako su se predstavili:

 • Ana Odvitović – voditeljica sektora razvoja poduzetničke infrastrukture
 • Anto Marjanović – voditelje udruge Robotic – zadarski primjeri primjene inovacija u edukaciji
 • Ana Zujić – UO za EU fondove Grada Zadra – predstavljanje planova i programa Grada Zadra u području promicanja inovacija Maker Faire Zadar, Steam week Zadar.

Službeni je dio studijskog putovanja završio zajedničkom raspravom na temu mogućnosti primjene inovacija u obrazovanju i suradnji na aktivnostima kroz projekt i nakon njega (Suradnja škola, udruga i ostalih dionika u sklopu RCK te Maker Fairea, Steam week-a, FabCity-a i dr.).

Tijekom boravka u Zadru pronašlo se nešto vremena za zajednička druženja te obilazak kulturnih i turističkih lokaliteta Zadra i okolice.

Ravnateljica:
Svjetlana Kalpić, dipl.ing.

Wordpress Gallery Plugin Free


UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA RCK SLAVONIKA 5.1

Izvješće i informacije sa uvodne konferencije možete pročitati na slijedećim stranicama:


PRIMJENA TERMOGRAFIJE – EDUKACIJA ZA NASTAVNIKE

U sklopu projekta RCK Slavonika 5.1, UP.03.3.1.04.0018 , u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu, 16. i 17. veljače 2021. održano je usavršavanje nastavnika na temu Primjena termografije, iz područja Infracrvena termografija (tematsko područje: Energetska učinkovitost). Predavanje je održao Ivica Lacković, dipl. ing. zaposlen na Sveučilištu u Slavonskom Brodu.

Na navedenoj edukaciji je iz naše škole sudjelovao profesor Boris Puljek.

Usavršavanje nastavnika sastojalo će se od predavanja o teorijskim osnovama termografije koje se održalo prvi dan, dok se drugi dan održala svojevrsna praktična nastava u okviru koje su sudionici imali priliku koristiti termovizijsku kameru.

Ovo usavršavanje nastavnika nastavak je suradnje Srednje škole Valpovo i Tehničke škole Slavonski Brod kao regionalnog centra kompetentnosti.

Wordpress Gallery Plugin Free

SEKTORSKI SASTANAK

3. veljače 2021. u 13.30 h održan je s Ministarstvom znanosti i obrazovanja sastanak putem Zoom aplikacije, a moglo se pristupiti na slijedećoj poveznici:

https://mzo-hr.zoom.us/j/95417268229?pwd=eVo4NFVjcm1BQ0dURmR0RkpZSU0xUT09

Sastanku su bili nazočni ravnatelji, partneri i suradnici Regionalnih centara kompetentnosti iz sektora Strojarstva te predstavnici Ministarstva i Agencije za strukovno obrazovanje. Cilj sastanka je bio usuglašavanje te dobivanje važnih informacija o izradi standarda kvalifikacija i standarda zanimanja te druge bitne informacije vezane za provedbu aktivnosti projekta. Sastanku je bila prisutna ravnateljica naše škole.

Wordpress Gallery Plugin Free


NASTAVAK EDUKACIJA

Zbog porasta oboljelih od virusa COVID – 19 većina se planiranih preostalih edukacija realizirala on-line, putem Zoom-a. Edukacije „Jačanje projektnog tima za uspješno učinkovito upravljanje i korištenje sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova“ provela je gđa. Stefani Mikulec prema programu:

 • 11. s početkom u 15:00 sati. (Ponedjeljak) – Zoom
 • 11. s početkom u 15:00 sati. (Utorak) –  – Zoom
 • 11. s početkom u 10:00 sati (Srijeda) –  Zoom
 • 11. s početkom u 15:00 sati (Četvrtak) – Zoom
 • 11. s početkom u 14:00 sati. (Petak) – Zoom
 • 11. s početkom u 15:00 sati. (Ponedjeljak) – Zoom
 • 12. s početkom u 14:00 sati. (Utorak) – Zoom
 • 12. s početkom u 15:00 sati. (Srijeda) – Zoom

ZOOM edukacije su trajale oko 3 sunčana sata.  Gospođa Stefani je pripremila zadatke koji su se slijedom svakog Zoom-a trebali izvršiti kako bi se mogle kreirati projektne prijave sudionika.  Dodatno, za kraj ćemo imati završnu radionicu prezentiranja rezultata kreiranih projekata sudionika koja će se realizirati u prostorima Tehničke škole u Sl.Brodu 7. prosinca 2020.  U edukacijama su sudjelovali nastavnici aktiva ekonomije i projektni koordinator Krunoslav Vukelić.


ZAPOČELE PRVE AKTIVNOSTI PROJEKTA

Od 8. – 13. listopada 2020. započele su prve planirane aktivnosti projekta kroz vrlo zanimljive i korisne radionice i predavanja. Iz naše škole sudjelovali su: ravnateljica Svjetlana Kalpić te članovi Školskog projektnog tima: Krunoslav Vukelić, Silvija Čehić Turalija, Marija Jutriša, Monika Markota, Kristina Najcer Bračevac, Tatjana Andraković, Snježana Krnjajić Lerinc, Dajana Vuksanić i Darijo Zečević.

EDUKACIJA 1:  „Jačanje projektnog tima za uspješno učinkovito upravljanje i korištenje sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova“

 • TERMINI:  8.10. (četvrtak), 9.10 (petak), 12.10. (ponedjeljak) i 13.10. (utorak).
 • TRAJANJE: 15:00 – 19:00
 • LOKACIJA ODRŽAVANJA: Tehnička škola Slavonski Brod (Eugena Kumičića 55, 35 000 Slavonski Brod)
 • SVRHA EDUKACIJE: Svrha predmetne edukacije je ojačati projektni tim Tehničke škole koji će biti odgovoran za provedbu projektnih aktivnosti, kao i po 2 člana iz svake partnerske škole u konzorciju znanjima i vještinama koje će osigurati što kvalitetniju provedbu projekta, ali i jačanje konzorcija u koncipiranju budućih projektnih prijava (strateško planiranje, projektna logika, javne nabave, financijsko upravljanje, održivost).
 • TKO SUDJELUJE: 2 člana iz svake partnerske škole.

EDUKACIJA 2: „Školski management za školu budućnosti“

 • TERMINI:  8.10. (četvrtak), 9.10 (petak), 12.10. (ponedjeljak) i 13.10. (utorak).
 • TRAJANJE: 09:00 – 13:00.
 • LOKACIJA ODRŽAVANJA: Tehnička škola Slavonski Brod (Eugena Kumičića 55, 35 000 Slavonski Brod)
 • SVRHA EDUKACIJE: Svrha predmetne edukacije je ojačati 12 strukovnih ravnatelja, te 24 člana stručne službe/administrativnog osoblja (Po 2 iz svake škole) iz 12 partnerskih škola za primjenu inovativnih pristupa u upravljanju ustanovom, a koje se odnose na upravljačke kompetencije, vještine vođenja, uspješnu komunikaciju u ustanovi, te kvalitetnog upravljanja ljudskim i financijskim resursima.
 • TKO SUDJELUJE: po 3 člana iz svake partnerske škole kako slijedi: čelna osoba ustanove (Ravnatelj/ica + po 2 člana stručne službe).
Wordpress Gallery Plugin Free

ODRŽAN 1. KOORDINACIJSKI SASTANAK POVJERENSTVA ZA IZRADU USTROJA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI “SLAVONIKA 5.1”

U četvrtak, 3. rujna 2020. godine, u prostorima amfiteatra  Tehničke škole održan je 1. koordinacijski sastanak Povjerenstva za izradu ustroja Regionalnog centra kompetentnosti “Slavonika 5.1” UP.03.3.1.04.0018.

U sklopu sastanka prezentiran je projekt Regionalnog centra kompetentnosti “Slavonika 5.1” koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. u vrijednosti od 48.804.018,11 milijuna kuna.

Ispred Brodsko-posavske županije na sastanku je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu, gđa. Anica Vukašinović, koja je ujedno i financijski voditelj projekta te  projektni partneri i projektni tim Tehničke škole na čelu s  voditeljicom projekta, gđom. Vikicom Lukić, ravnateljicom Tehničke škole.

Na koordinacijskom sastanku prezentiran je projekt Regionalni centar kompetentnosti „Slavonika 5.1.“  sukladno definiranim projektnim aktivnostima te su pojašnjene uloge, obveze i odgovornosti partnera oko nadolazećih aktivnosti.

Podsjetimo, projektom “Slavonika 5.1” Tehnička škola u suradnji s partnerima, uspostavlja Regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva kako bi u regiji od 5 županija stvorili privlačan, inovativan i tehnološki napredan sustav obrazovanja i osposobljavanja spreman za provedbu učenja temeljenog na radu. Uspostavom inovacija u poučavanju, opremanjem i internacionalizacijom osnažit će se kompetencije 12 strukovnih škola u Slavoniji za plasiranje stručnjaka iz sektora strojarstva na tržište rada.

Na 1.koordinacijskom sastanku  sudjelovala je i ravnateljica Srednje škole Valpovo Svjetlana Kalpić, dipl.ing. te nastavnik Miroslav Kupanovac.

Wordpress Gallery Plugin Free

SREDNJA ŠKOLA VALPOVO –  PARTNERSTVO U NOVOM PROJEKTU

Dana 3. srpnja 2020. su potpisane Odluke o financiranju projekata Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo, sukladno odredbama Poziva i Smjernica u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Srednja škola Valpovo je potpisala partnerski ugovor sa nositeljem projekta Tehničkom školom iz Slavonskog Broda koja će u narednih dvije godine postati Centar kompetentnosti za područje strojarstva. Odobreni iznos financijskih sredstva za projekt UP.03.3.1.04.0018 pod nazivom Regionalni centar kompetentnosti „Slavonika 5.1“ iznosi 48.804.018,11 HRK uz stopu vlastitog sufinanciranja 0 %.

Osim naše škole, partnerski su odnos potpisale i 7 srednjih strukovnih škola koje obrazuju učenike u strojarskim zanimanjima sa područja svih četiriju slavonskih županija, Fakultet strojarstva iz Slavonskog Broda te nekoliko renomiranih tvrtki i institucija.

Sredstva će biti iskorištena prvenstveno za izgradnju novih prostorija, praktikuma i kabineta, nabavu moderne opreme, modernizaciju i provedbu strukovnih programa prema potrebama tržišta rada, za edukaciju nastavnika, primjenu koncepta učenja temeljenog na radu s ciljem unaprjeđenja strukovnog obrazovanja i poboljšanja uvjeta u strukovnim školama.

Doista se veselimo zajedničkoj suradnji sa svim partnerima, te na kraju prenosim riječi ravnateljice Tehničke škole iz Slavonskog Broda, Vikice Lukić: Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo zajedničkim snagama uspjeli prijaviti i biti odobreni za financiranje jedne lijepe slavonske priče. Hvala svima!!!

 

Ravnateljica: Svjetlana Kalpić, dipl.ing.