Europski tjedan programiranja (EU Code Week)


Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa kojom se slavi kreativnost, rješavanje problema i suradnja kroz programiranje i ostale tehnološke aktivnosti. Ideja je učiniti programiranje vidljivijim, pokazati mladima, odraslima i starijima kako programiranjem realizirati ideje, demistificirati te vještine i okupiti motivirane osobe kako bi učile.
Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni.
Europski tjedan programiranja pokrenuli su 2013. Mladi savjetnici za Digitalnu agendu Europe (engl. Young Advisors for the Digital Agenda Europe). Europska komisija podupire Europski tjedan programiranja u okviru svoje strategije za jedinstveno digitalno tržište, a u Akcijskom planu za digitalno obrazovanje Komisija posebice potiče škole da se pridruže inicijativi. Cilj je do 2020. godine doseći do 50 % svih škola u Europi.

Poveznice na stranice:


Erasmus+


Potvrde za Srednju školu Valpovo po godinama:

Wordpress Gallery Plugin Free Wordpress Gallery Plugin Free

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:ŠKOLSKA GODINA: 2023. / 2024.


PRIČA U SCRATCHU, PSEUDOJEZIK I PROGRAMSKI JEZIK C (10. – 24. listopada 2023.)

Kao i svake godine i ove smo obilježili Europski tjedan programiranja.

Učenici prvog razreda  gimnazije i tehničara za elektroniku prve su sate programiranja u ovoj školskoj godini odradili pomoću Scratcha i blokovskog programiranja. Scratch je jednostavan  za naučiti i  odličan za uvod u osnove programiranja. Pomoću njega je lako kreirati priču ili igricu ali je dobar i za izražavanje kreativnosti učenika.

Učenici drugog razreda tehničara za elektroniku su kreirali plakate na temu Pseudojezik. Tehničari za elektroniku u trećem razredu imaju predmet Programiranje. S obzirom da su upoznati s osnovama programiranja u programskom jeziku C, dobili su u zadatak projekt izrade vlastitog programa u kojem su morali pokazati sve što su naučili ali i napraviti svu potrebnu dokumentaciju.

Marija Jutriša, prof

Wordpress Gallery Plugin Free

ŠKOLSKA GODINA: 2022. / 2023.


WEB STRANICE I SCRATCH (11. – 20. listopada 2022.)

Ove godine inicijativa Europski tjedan programiranja slavi desetu obljetnicu. I mi smo se pridružili proslavi i to naravno programiranjem.

Učenici prvog razreda tehničara za elektroniku su kreirali web stranice na temu programiranja koristeći HTML. Učenici  drugog razreda tehničara za elektroniku su kao uvod u nastavnu temu programiranja koju imaju ove školske godine proučili blokovsko programiranje u programu Scratch. Njihov zadatak je bio kreirati priču.

Marija Jutriša, prof

Wordpress Gallery Plugin Free

ŠKOLSKA GODINA: 2021. / 2022.


POTVRDA IZVRSNOSTI U PROMIDŽBI PISMENOSTI PROGRAMIRANJA ZA SREDNJU ŠKOLU VALPOVO

Srednja škola Valpovo je dobila Potvrdu izvrsnosti za sudjelovanje u najvećem do sada organiziranom događaju u Europskom tjednu programiranja. Događaj pod imenom “Tenis and Scratch” je organizirala Provincijska uprava nacionalnog obrazovanja iz Denizlija  u Turskoj. Srednja škola Valpovo je partner toj agenciji u projektu “Kodiranje robota – jezik budućnosti”.

Marija Jutriša, prof

Wordpress Gallery Plugin Free

TENIS I SCRATCH (9. – 24. listopada 2021.)

Provincijska uprava nacionalnog obrazovanja iz Denizlija (Turska) je  povodom Europskog tjedna programiranja kreirala  događaj pod imenom “Tenis and Scratch” za sve škole u toj provinciji ali i za partnere različitih projekata iz drugih zemalja. Svake godine u njihovim događanjima EU Code Weeka sudjeluje oko pedesetak turskih škola i preko 1000 učenika.

Srednja škola Valpovo je partner u projektu “Kodiranje robota – jezik budućnosti” čiji je nositelj  Provincijska uprava nacionalnog obrazovanja i jedna tehnička škola iz Denizlija. Osim mobilnosti na kojima učenici i nastavnici sudjeluju na radionicama  programiranja robota LEGO Mindstorms EV3, Arduina i MBotova,   zadatak im je sudjelovati i na nekim drugim aktivnostima u svojoj školi koji su vezani uz programiranje. Jedna od tih aktivnosti  je i sudjelovanje u  Europskom tjednu programiranja i pridruživanje njihovom događaju.

Za ovo događanje odredila sam dva tjedna, od 11. do 22. listopada. U projektu su sudjelovali učenici 1. razreda gimnazije, 1. i 2.  razreda tehničara za elektroniku, 3. razreda gimnazije B koji pohađaju izbornu nastavu iz informatike, te učenici fakultativne nastave iz programiranja i robotike.

Prvi tjedan su upoznavali sučelje i mogućnosti programa Scratch a drugi tjedan kreirali su igricu Stolni tenis.

Za sve učenike koji se žele pridružiti projektu i prijaviti se na natječaj za dvije mobilnosti tog projekta u Rumunjsku i Italiju, ovo je bila odlična prilika naučiti raditi u Scratchu te kreirati dobru priču u tom programu za natječaj.

Marija Jutriša, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free

EU Code Week Teach Day (22. svibnja 2021.)

Ove je godine po prvi puta organiziran EU CodeWeek dan za učitelje i nastavnike.

Održao se u subotu, 22. svibnja 2021. godine od 9,30 do 18,00 sati. Događaju je prisustvovalo oko dvjestotinjak nastavnika, te nekoliko desetaka predavača i ambasadora CodeWeeka iz cijele Europe.

Klikom na sliku otvorit će se stranica ovog događanja.

Sva su događanja bila online i odvijala su se na platformi koja je napravljena na zanimljiv način. Prijavljivanjem na događaj, ulazite na početnu platformu. Kako izgleda možete vidjeti na slici desno. Povlačenjem svog avatara po platformi, ulazi se u različite  prostorije. Na recepciji se mogu dobiti sve potrebne informacije, ali i prići pojedincu ili grupi te čuti njihov razgovor i pridružiti im se. Ta nam se mogućnost posebno svidjela u vrijeme pauze za kavu. 🙂 Osim recepcije bile su prostorije za svaku radionicu i glavna prostorija u kojoj se odvijala većina aktivnosti.

Domaćin je bio Thierry Breton, povjerenik EU za unutarnju trgovinu. Nakon njegovog uvodnog govora, predavanje je održao Massimo Banzi, suosnivač Arduina a tema je bila Tehnologija i kreativnost – društveni aspekti razmjene znanja. Panel diskusiju: Inovacije u obrazovanju vodila je Arijana Blažić a sudjelovali su Joe Sheik, ravnatelj škole University Heights Public School iz Kanade, Karen Triquet, dr. Sc, znanstvenica sa sveučilišta Vrije Universiteit Brussel iz Belgije, Lidija Kralj, članica organizacije European Schoolnet te Robert Ford, ravnatelj škole Heritage International School iz Moldavije.

Nakon toga uslijedile su paralelne radionice  čiji su domaćini međunarodni stručnjaci za obrazovanje koji se bave različitim temama i dijele nove ideje iz svijeta kodiranja. Od 11 ponuđenih radionica izabrala sam radionicu pod nazivom: Učenje programiranja pomoću online igrica koju je održala Stefania Altieri.

Poslijepodnevna događanja započela su glavnom radionicom: “Playful learning with Scratch: a creative approach to coding”. Zatim je uslijedila nova panel rasprava s temom  Raznolikost u kodiranju. Moderatori diskusije su bile Arijana Blažić i Maha Elkheir a sudjelovali su prof. Alberto Barbero, utemeljitelj organizacije Scratch 4 Disability, Ellen Walker, EU Code Week ambasador za Švicarsku, dr. Evangelia Balatsou, te Hannah Bryson.

Uslijedile su paralelne radionice. Od 17 ponuđenih izabrala sam radionicu: Kreativno programiranje u JavaScriptu koje je održala Elina Ingelande, EU Code Week ambasadorica iz Latvije.

Puno sam naučila i nadam se da ću i iduće godine imati priliku sudjelovati u EU CodeWeek danu za učitelje i nastavnike.

Marija Jutriša, profŠKOLSKA GODINA: 2020. / 2021.


UVOD U PROGRAMIRANJE  I OSNOVE WEB DIZAJNA (19. – 23. 10. 2020)

Učenici prvih razreda gimnazije i tehničara za elektroniku sudjelovali su u projektu Europski tjedan programiranja od 19. do 23. listopada 2020. godine.

Gimnazijski razredi su prve sate programiranja u ovoj školskoj godini odradili pomoću Scratcha i blokovskog programiranja. S obzirom da je blokovsko programiranje jednostavno  za naučiti i zabavno,  odlično je za uvod u osnove programiranja, kreiranja priča i igrica, ali i za izražavanje kreativnosti učenika.

Tehničari za elektroniku u prvom razredu imaju predmet Osnove web programiranja. Zadatak im je bio kreirati vlastite stranice i na taj način iskazati svoju kreativnost i pokazati sve što su naučili do tada.

Marija Jutriša, profŠKOLSKA GODINA: 2019. / 2020.


PRIČE I ANIMACIJE U SCRATCHU 

Europski tjedan kodiranja (EU Code Week)  je inicijativa čiji je cilj  na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost.

Ove su godine u ovom projektu  sudjelovali učenici 1. og A, 1.og B i 3. og B razreda. Kreirali su animacije u programu Scrtach.

Prvi razredi su kreirali priče. Teme su bile: elektroničko nasilje, krađa identiteta, ovisnost o internetu i zaštita privatnosti na internetu. Učenici trećeg razreda su napravili animaciju Sunčevog sustava. Iako je Scratch jednostavan program i nije potrebno predznanje programiranja za rad u tom programu, za izradu ove animacije bilo je neophodno istraživanje i preračunavanje omjera.

Učenici su pokazali  snalažljivost u istraživanju i iznimnu kreativnost u izradi animacija.

Marija Jutriša, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free

PRETVARANJE IDEJA U STVARNOST

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa koju vode volonteri, koji u ulozi ambasadora tjedna programiranja u svojim zemljama promiču programiranje. Svrha ove inicijative je povezivanje ljudi te jačanje interesa za znanost i tehnologiju.

Programiranje nas uči računalnom razmišljanju, rješavanju problema, kreativnosti, kritičkom i analitičkom razmišljanju i timskom radu. Ove godine, učenici 1. razreda elektrotehnike su kroz popularnu igricu Code Combat iskušali svoje vještine programiranja. Bez potrebnog predznanja o programiranju, učenici su s lakoćom svladali osnovne korake programiranja i što je najvažnije, pri tom se zabavili.

Anja Bratuševac, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free


BRAIILEOVO PISMO

Manifestaciji na nivou EU koja se održava unazad 6 godina svakog listopada, ove godine od 5.-20.10., a koja ima za svrhu doprinijeti popularizaciji digtalnog razmišljanja, priduržila se i naša škola. Programiranje na računalu tj. kodiranje  u širem smislu se odnosi na prebacivanje uputa iz nekog jezičnog sustava znakova u drugi i koji je razumljiv specifičnoj ciljnoj skupini  ljudi ili računalu.

U tjednu od 7.-11. 10 2019 u holu naše škole će biti postavljen stol  sa tumačem abecede na Brailleovom pismu, i u njemu kodirane poruke na engleskom i hrvatskom jeziku koje će zainteresirani učenici moći na licu mjesta dekodirati u latinična slova i tako se na trenutak uživiti u položaj naših slijepih i slabovidnih sugrađana, a istodobno si približiti pojam  „CODING“  na zabavan način.

Ana Slačanac, prof.ŠKOLSKA GODINA: 2018. / 2019.


EUROPSKI TJEDAN KODIRANJA (8. – 19. listopada 2018.)

Europski tjedan kodiranja (EU Code Week) za cilj ima promociju računalnog razmišljanja i programiranja kroz zabavan sadržaj.

Srednja se škola Valpovo, pod vodstvom nastavnica Anje Ćupurdija i Marije Jutriša, aktivno uključila u ovaj hvale vrijedan projekt. Učenici svih razreda (gimnazijski program i strukovni smjer) su kroz igranje popularne online igre Code Combat i online alata Scratch učili programirati. Projekt se pokazao vrlo uspješnim u smislu da za učenje osnovna programiranja nije bilo potrebno predznanje, što je utjecalo na činjenicu da su i učenici koji nisu skloni logičkom razmišljanju uspješno savladali osnovne korake i što je najvažnije, zabavili se.