Sat programiranja


Sat kodiranja jednosatni je uvod u računarstvo, osmišljen za demistifikaciju kodiranja i kao dokaz da svatko može naučiti osnove. Svi su pozvani na organizaciju događaja posvećenog kodiranju, međutim naglasak je na ciljanu skupinu učenika i studenata.
Sat kodiranja globalni je pokret kojeg čine deseci milijuna učenika u preko 180 zemalja. Bilo tko, bilo gdje može organizirati događanje Sat Kodiranja. Jednosatni vodiči dostupni su na preko 40 svjetskih jezika. Predznanje, znanje i iskustvo u kodiranju nisu potrebni za sudjelovanje u ovom globalnom pokretu.
Na službenoj stranici nalaze se detaljne upute kako organizirati događaj koji se može održati bilo u školi ili u zajednici. Sat kodiranja organiziran je od strane Code.org, javne 501 c 3 neprofitne organizacije posvećene širenju informatike. Code.org omogućuje dostupnost informatike u sve više škola kao i povećano sudjelovanje žena i manje zastupljenih učenika pripadnika manjina.

Službena stranica:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


2020. / 2021. – SCRATCH I CodeCombat

Kao i svake godine, Sat kodiranja se provodi početkom prosinca. Ove godine obilježili smo ga od 14. do 18. prosinca s učenicima 1. og A, 1. og B i 1. TE. Kao uvod u sat  pogledali smo petominutni motivacijski video: “Ono što većina škola ne poučava”  a koji počinje poznatom izjavom Stevea Jobsa: „Everybody in this country should learn to program a computer, because it teaches you how to think” („Svatko bi trebao naučiti programirati, jer nas to poučava kako da razmišljamo”). Klikom na donju sliku, možete i Vi pogledati taj video.

Učenici prvog razreda tehničara za elektroniku u prvom razredu nemaju programiranje pa su na platformi CodeCombat  učili osnove programskog jezika C++. Učili su osnovne naredbe, kako se koriste varijable i  petlje. Programirajući, vodili su svog heroja kroz labirinte i rješavali zadatke.

S prvim razredima gimnazije objedinili smo Sat kodiranja s Europskim tjednom programiranja. Učenici su nadopunili svoje znanje blokovskog programiranja u Scratchu. Naučili su kako se i kada koriste petlje. Zadatak im je bio kreirati priču na temu elektroničkog nasilja.


2019. / 2020. – ROBOTI U NAŠOJ ŠKOLI

I ove smo godine obilježili „Sat programiranja“  („Hour of coding“) s učenicima 3. razreda gimnazije  koji pohađaju izbornu nastavu iz informatike.

Trenutno škola ima dva edukacijska robota  „Abilix WER Ability Kit II“ i „Lego Mindstorms Education EV3“. Učenici su podijeljeni u dvije grupe i svaka je imala zadatak proučiti svog robota i sastaviti osnovni oblik (vozilo).

Robota „Abilix WER“  smo dobili na poklon prošle školske godine od našeg  učenika Dorijana Polanca. Dorijan je sudjelovao u Erasmus+  projektu u Španjolskoj gdje je osvojio prvo mjesto u igri znanja i kao nagradu dobio robota.  Zahvaljujemo se Dorijanu na velikodušnom poklonu.

Drugi je robot škola kupila za potrebe nastave i novog projekta u kojem sudjelujemo. Edukacijski  set “Lego Mindstroms EV3” je namijenjen učenicima srednjih škola i ima mogućnost kreiranja četiri različita oblika. Plan je kupiti  još najmanje tri takva robota.

Ovakav oblik nastave je oduševio učenike.  S uspjehom su sastavili robote i iskazali veliki interes za nastavkom i programiranjem tih robota.

Marija Jutriša, prof.


2018.-2019. – CodeCombat: razvoj igre

Satu programiranja ove su se godine pridružili učenici prvog razreda elektrotehničara. Kreirali su igru pomoću programskog jezika Python na stranici code.com. Koristili su tutorijal „CodeCombat: razvoj igre“ koji ima 20 nivoa. U prvih 19 nivoa učenici, programirajući u Pythonu, kreiraju prolaz kroz labirint za svog heroja, skupljaju blago i izbjegavaju neprijatelje. U zadnjem nivou kreiraju svoju igricu, scenu, labirint, neprijatelje,…
Iako nemaju nikakvo predznanje u programiranju a posebno u programskom jeziku Python, učenici su s uspjehom svladali sve nivoe.

Marija Jutriša, prof.


2017.-2018. – ZVJEZDANI RATOVI I ROBOBLOCKY

Učenici dodatne nastave informatike priključili su se međunarodnoj inicijativi Sat kodiranja („Hour of code“ ). Na stranici code.com rješavali su zadane tutorijale. Učenici prvih razreda rješavali su 15 nivoa tutorijala „Zvjezdani ratovi: Izgradnja galaktike uz pomoć Koda“. Gradili su galaksiju i programirali droide i na taj način kreirali vlastitu igricu. Učenici trećih i četvrtih razreda rješavali su tutorijal „Naučite programiranje uz robota RoboBlockly“. RoboBlockly je dizajniran za početnike da u Blocklyu nauče programiranje s robotima. Aktivnosti su vođene video zapisima. RoboBlockly priprema učenike za programiranje u programskim jezicima C i C++.

Marija Jutriša, prof.