EU projekti – ostalo

PROLJETNA ŠKOLA U SKLOPU PROJEKTA EUSOLIS

U Srednjoj školi Valpovo održana Proljetna škola u sklopu projekta EUsolis.

Riječ je o projektu Ekonomskog fakulteta iz Zagreba koji svojim aktivnostima ostvaruje sadržaje četiri modula:

  • Raznolikost
  • Mladi i aktivno društvo EU
  • Održivi gradovi
  • Solidarna Europa

Tijekom tri dana, dvadesetak sudionika su izrađivali edukativne sadržaje na navedene teme, a imali su priliku upoznati i bogatu valpovačku baštinu. Sa znamenitostima našega grada ih je upoznao dr.sc. Dinko Župan i kustos muzeja Valpovštine  Stjepan Vidaković, prof.

U Proljetnoj školi su sudjelovali profesori naše škole Vesna Kajganić, Kristina Najcer Bračevac, Jasna Iličić, Krunoslav Vukelić i Vlatko Vujnovac, pedagoginja Zdenka Lončarić i ravnateljica Svjetlana Kalpić.

Ugodnoj atmosferi su, glazbenom izvedbom,  pridonijeli profesor Zoran Podobnik i učenica  Nora Pastulović.

Wordpress Gallery Plugin Free

OKRUGLI STOL „RAZNOLIKOSTI“ U SKLOPU PROJEKTA EUSOLIS

Krajem prosinca 2023. godine je održan još jedan okrugli stol u okviru EUsolis Jean Monnet projekta na kojem su sudjelovali profesor Krunoslav Vukelić i pedagoginja Zdenka Lončarić.

Tema je ovaj puta bila „Raznolikost, jednakost i uključivanje u europskom društvu“.

Od zanimljivih rasprava i izlaganja vrijedno je istaknuti izlaganja zamjenice Pučke pravobraniteljice Dijane Kesonje, zamjenice ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU Ljubice Petrović Baronica i Maje Klindžić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. One su predstavile podatke o pojavnim oblicima diskriminacije u RH, načinima uključivanja različitih skupina srednjoškolaca u programe mobilnosti te načine prevladavanja rodnog jaza u plaćama.

U drugom je dijelu panela predstavljen priručnik „Različitosti“ koji je objavljen u okviru projekta EUsolis, a na kraju je Maja Šintić, pedagoginja i sociologinja predstavila primjer dobre prakse u području tolerancije i prihvaćanja različitosti među učenicima srednje Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku.

Wordpress Gallery Plugin Free

NASTAVAK PROJEKTA – SOLIDARNA EUROPA ZA UKLJUČIVO DRUŠTVO

U sklopu projekta Ekonomskog fakulteta u Zagrebu  Solidarna Europa za uključivo društvo pedagoginja je sudjelovala u drugom modulu pod nazivom Mladi i aktivno društvo Europske unije. Edukacija je obuhvatila teme: Institucije EU; EU identitet; EU skepticizam i EU mobilnost. Slijede još dva modula, a potom desiminacija među učenicima naše škole.

Wordpress Gallery Plugin Free

SREDNJA ŠKOLA VALPOVO UKLJUČENA U PROJEKT EUsolis

Profesor Krunoslav Vukelić i pedagoginja Zdenka Lončarić su sudjelovali  na prvoj edukaciji u okviru projekta EUsolis, koji se financira iz Programa Erasmus+, aktivnosti Jean Monnet.

Tema prve edukacije je bila Solidarna Europa za uključivo društvo, a predviđene su još tri aktualne teme.

Projekt je financiran iz sredstava Europske unije, a uz profesore Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, predavači su se javili i iz Bruxellsa, među kojima i naša bivša učenica Matea Fumić.

Kako  je rečeno na prvoj edukaciji, sudionici će biti informirani o važnim temama o Europskoj uniji koje će trebati desiminirati srednjoškolcima kao aktivnim EU građanima.

Uključivanje u projekt će omogućiti našim učenicima apliciranje za sudjelovanje u različitim aktivnostima te upoznavanje svih potencijala EU kroz njihove osobne i profesionalne interese, poticano od strane Europske komisije.

Wordpress Gallery Plugin Free

IZLOŽBA „KUŽIM TE“ – PROMICANJE MENTALNOG ZDRAVLJA MLADIH

S ciljem osvješćivanja mladih o važnosti tema povezanih s mentalnim zdravljem  PRONI Centar za socijalno podučavanje započeo je 1. lipnja 2020. godine provedbu projekta “Kužim te!”

Projekt ima za cilj  utjecati na pozitivan razvoj adolescenata u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, učenika srednjih škola kako bi osvijestili važnost sudjelovanja u vršnjačkoj prevenciji daljnjih rizičnih ponašanja, promovirali očuvanje mentalnog zdravlja svojih vršnjaka i unaprijedili osobne mogućnosti i potencijale.

Od listopada do prosinca 2020.godine održano je pet radionica vršnjačkog kritičkog promišljanja putem kojih su osječki srednjoškolci (njih 105) upoznati s problemima rizičnih ponašanja. U sklopu radionica srednjoškolci su kreirali i poruke podrške svojim vršnjacima koji imaju poteškoća s mentalnim zdravljem i/ili rizičnim ponašanjem. Iste radionice provedene su s 10 učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek te su ti učenici kreirali likovna rješenja vezana uz vršnjačku podršku.

Od ožujka do lipnja 2021. godine  organizirat će se putujuća izložba učeničkih radova predstavljenih na roll-up bannerima. Izložba će se postaviti  u 18  srednjih škola na području Osječko-baranjske županije, a trenutno je postavljena u našoj školi.

Najvrjednije je za istaknuti da su učenici, na njima zanimljiv način, ovom izložbom dobili konkretne informacije o tome kome se mogu obratiti za pomoć, ukoliko im bude trebala.

Wordpress Gallery Plugin Free

SUDJELOVANJE NA RADIONICI

Centar za edukaciju i informiranje potrošača održao je radionicu “Srdačno,hrana” u subotu 20. lipnja 2020. sa početkom u 11 sati u Eko centru Zlatna Greda.  Na radionici su sudjelovale i 4 profesorice Srednje škole Valpovo Tatjana Andraković, Svjetlana Barišić, Kristina Najcer Bračevac i Monika Markota.

Cilj radionice bio je povećanje znanja i vještina potrebnih za provedbu aktivnosti edukacije i informiranja građana na temu bacanja hrane.

Radionica je namijenjena:

✓ udrugama za zaštitu okoliša

✓ udrugama za zaštitu potrošača

✓ udrugama mladih

✓ udrugama stanara

✓ humanitarnim udrugama

✓vrtićima, školama i fakultetima

✓ aktivnim građanima

 

Radionica se provodi u sklopu projekta „Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane“ koji sufinanciraju Europska komisija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a ima za cilj popuniti prazninu niske osviještenosti i slabe obrazovne baze globalne međusobne povezanosti otpada s hranom, te će podići svijest ciljnih skupina o globalnoj međuovisnosti i pitanjima okoliša i društvenog razvoja, te promicati vještine izbjegavanja otpada hrane i promijenjene obrasce potrošnje u kućanstvima okrenuti doprinos smanjenju okolišnog i društvenog tereta na globalnoj razini.

Tatjana Andraković

Wordpress Gallery Plugin Free


SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO ODOBRENA STIPENDIJA OD 10.000,00 $ ZA ULAGANJE U STRUKOVNO OBRAZOVANJE

Jedan od prioriteta strateškog razvoja Srednje škole Valpovo je ulaganje u strukovno obrazovanje, podizanje razine kvalitete nastavnog procesa, uvođenje novih strukovnih kurikuluma i tehnologija, kao i sustavna edukacija i usavršavanje nastavnika.

Financijska sredstva za opremanje praktikuma i kabineta su nedostatna te Škola traži dodatne izvore financiranja kroz prijave na razne projekte, natječaje ili fondacije. Tako smo se prijavili na natječaj vezan za promociju strukovnog obrazovanja EU kojega je raspisala fondacija Gene Haas Foundation (GHF) ugledne tvrtke Haas Automation. Natječaj se raspisuje na godišnjoj razini za stipendije strukovnim školama,  pojedincima te studentima iz EU.

Cilj je fondacije GHF-a promocija strukovnog obrazovanja, privlačenje mladih ljudi u proizvodno obrazovanje za nove CNC – tehnologije kao i konkurentnost prilikom zapošljavanja. Tvrtka ima oznaku kvalitete Centra izvrsnosti i program pod nazivom “HTEC” za suradnju sa strukovnim školama za obrazovanje u novim CNC – tehnologijama. Isto tako, tvrtka  tijekom godine organizira konferencije za strukovne nastavnike koji izvode nastavu u programima CNC – tehnologija, kao i natjecanja iz vještine programiranja i rada na CNC – strojevima za učenike.

Srednjoj školi Valpovo je odobrena donacija kroz stipendiju u vrijednosti 10.000,00 američkih dolara, a sretnu nam je vijest priopćio Simon Vanmaekelbergh,  predstavnik tvrtke Haas Automation. S obzirom na krizu uzrokovanu virusom covid-19, službenu smo primopredaju morali otkazati. Ravnateljica je škole fondaciji uputila pisane riječi zahvale uz fotografiju s našim učenicima.

Ova je nagrada izuzetna čast i priznanje nastavnicima i učenicima naše škole te rezultat kvalitetnog rada i učenja. Isto tako, nagrada nas je dodatno motivirala i potaknula  da ustrajemo na usavršavanju strukovnog obrazovanja i stvaranju kvalitetnih uvjeta za obrazovanje naših učenika. Upravo je to najveća vrijednost ove donacije – pomagati mladim ljudima u njihovom obrazovanju.

U dogovoru s članovima aktiva strojarstva i obrade metala započelo je planiranje i  nabavka potrebnog materijala i opreme za CNC – praktikum i praktikum tokarenja.

Ravnateljica: Svjetlana Kalpić, dipl.ing.

Wordpress Gallery Plugin Free

U SLOVENIJI NA STRUČNOM USAVRŠAVANJU

Tijekom proteklih nekoliko godina Srednja škola Valpovo značajno ulaže u strukovno obrazovanje, osobito u sektoru ekonomije, strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Opremaju se učionice, kabineti i praktikumi, uvode se novi strukovni kurikulumi, nabavljaju se strojevi i uređaji te računalna i informatička oprema. Predviđena financijska sredstva Ministarstva i Osnivača nisu dostatna. Nešto je opreme nabavljeno iz vlastitih sredstava, nešto sredstvima projekata, a sve više preko donacija raznih tvrtki i poslodavaca.
Osobito se ulaže u stručna usavršavanja nastavnika kako bi bili pripremljeni za programe novih strukovnih kurikuluma te novih tehnologija. Jedno je takvo stručno trodnevno usavršavanje organizirano u Sloveniji na poziv našeg projektnog partnera iz Škofja Loke gdje se trenutno nalaze naši učenici zanimanja elektrotehničar na stručnoj praksi. S ravnateljicom škole, Svjetlanom Kalpić, u Sloveniji su bili nastavnici praktične nastave iz sektora strojarstva te nastavnik Krunoslav Vukelić, projektni koordinator. Domaćin nam je bio Krištof Debeljak, stručnjak iz područja automatizacije, pneumatike i robotike.
Obišli smo pogone raznih poznatih tvrtki (SMC, Sibo i dr.), Centar kompetentnosti za strojarstvo i automatizaciju pri srednjoj strukovnoj školi te specijalizirane praktikume gdje se obučavaju naši učenici. Nastavnici su imali prilike vidjeti najsuvremeniju tehnologiju iz područja automatizacije, pneumatike, strojarstva i robotike te saznati financijske i ekonomske učinke pojedinih tvrtki poslije ulaganja u modernizaciju poslovanja.
Isto tako, iskoristili smo priliku za razgovore oko planiranja budućih projekata i zajedničkih aktivnosti.
Ljubazni nam je domaćin omogućio i nekoliko turističkih posjeta. Tako smo posjetili: Bled, Kranj, a u povratku Ljubljanu i Postojnu.
Škola će i nadalje iznalaziti mogućnosti za odlazak nastavnika na stručna usavršavanja koja su bitna za podizanje razine kvalitete nastavnog procesa, prenošenje znanja našim učenicima kao i za povezivanje međusektorske suradnje.

Wordpress Gallery Plugin Free

SUDJELOVANJE NA ERASMUS RADIONICI

S obzirom na provedbu i sudjelovanje u brojnim Erasmus projektima, članovi projektnog tima Srednje škole Valpovo, rado se uključuju u razne edukativne aktivnosti koje pružaju dodatne sadržaje i informacije bitne za provedbu projekata.

Tako je član projektnog tima i koordinator projekata u našoj školi, profesor Krunoslav Vukelić, sudjelovao 18. prosinca 2019. na radionici za pisanje projekta u okviru ključne aktivnosti 2 (KA2) za područje  strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Radionicu su organizirali djelatnici AMPEU-e u prostorima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu. Radionica je trajala od 9,00 – 16,00 sati, a program rada se  može pogledati u prilogu.

Nastavnik Krunoslav Vukelić navodi da je radionica bila vrlo korisna, inspirativna, a osobito su bile zanimljive razmjene dobre prakse. Svoje iskustvo i dojmove sa radionice namjerava podijeliti s članovima projektnog tima.

Dnevni red možete pogledati ovdje.


DIJALOG S GRAĐANIMA „ODGOVORI STRUKOVNOG OBRAZOVANJA NA POTREBE EUROPSKOG TRŽIŠTA RADA

Europe Direct Informacijski centar (EUDI) Slavonski Brod, Europe Direct Informacijski Centar Osijek, Srednja škola M.A.Reljkovića, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizirali su okrugli stol –  Dijalog s građanima „Odgovori strukovnog obrazovanja na potrebe europskog tržišta rada koji je održan 29. studenoga 2019. u Slavonskom Brodu. Dijalog s građanima organiziran je povodom obilježavanja 60. obljetnice osnutka škole, a pozivnicu je dobila i Srednja škola Valpovo koju je predstavljao (u odsutnosti ravnateljice) profesor K.Vukelić.

Tematske cjeline o kojima se raspravljalo su: odgojno obrazovni izazovi i odgovori europskih i nacionalnih institucija na potrebe mladih; odgovori Europskog parlamenta na potrebe mladih, te planirane inicijative za naredni period; Europski semestar i reforma obrazovnog sustava; karijerno obrazovanje mladih u smjeru usvajanja vještina budućnosti; kako učiniti vidljivijima inicijative i mreže koje se dotiču teme profesionalnog usmjeravanja učenika i mobilnosti; kako polaznike strukovnog obrazovanja i škole pripremiti za vještine budućnosti; međusektorska suradnja – stvaranje poticajnog okruženja za učenje uz rad; kako do aktivnijeg doprinosa mladih u izgradnji osobnog karijernog puta; sudjelovanje mladih u demokratskim procesima; koje su to mogućnosti za mlade da sudjeluju u kreiranju buduće Europe.

Teme su bile vrlo aktualne i korisne s obzirom da se provodi kurikularna reforma u svim školama, a očekuje se  i značajniji pomak u reformi strukovnog obrazovanja. Isto tako, teme se dobro nadovezuju na provedbu europskih projekata, a osobito Erasmus+ za mobilnost učenika i nastavnika iz strukovnih zanimanja.

Panelisti Dijaloga su bili: Judita Cuculić Župa, ekonomska savjetnica Predstavništva EK u Hrvatskoj, koja pokriva Europski semestar (koji, između ostalog, pokriva i reformu obrazovnog sustava), Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja te Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

Gosti rasprave su bili profesori i učenici srednjih škola, predstavnici hrvatske mreže srednjih strukovnih škola – centara kompetentnosti, predstavnici  Škola ambasadora Europskog parlamenta s područja Slavonije; akademske zajednice, predstavnici županijskih i gradskih institucija, poslovnog sektora, lokalnih medija; EDIC-a Slavonski Brod i EDIC-a Osijek.

Nakon zanimljivih izlaganja i panel – rasprave za sve je  nazočne bio organiziran prigodni domjenak.

Wordpress Gallery Plugin Free


ČLANOVI ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA NA UVODNOM SASTANKU

U organizacije AMPEU-e od 10. – 24. rujna 2019. održani su uvodni sastanci za prijavitelje odobrenih Erasmus+ projekata  za tekuću školsku godinu 2019./20. Sastanku su bili nazočni: Silvija Čehić Turalija, Igor Zdenčanović i račuvodstveni referent Darijo Zečević. Dobivene informacije će zasigurno pomoći u realizaciji svih aktivnosti projekata te pravilnom vođenju financija.

Nešto više o sastancima možete pogledati pod:

http://www.mobilnost.hr/hr/novosti/uvodni-sastanci-za-korisnike-erasmus-projekata/korisnike-erasmus-projekata/


RADIONICA „JOKER: ZOVI EURODESK!“

U srijedu 31. listopada 2018. godine PRONI Centar za socijalno podučavanje, u suradnji s udrugom ZVONO iz Belišća te Srednjom školom Valpovo, održao je radionicu pod nazivom „Joker: Zovi Eurodesk!“. Radionica je održana u Belišću, na Citadeli, Repnjak bb, s početkom u 15 sati. Ova je aktivnost dio Eurodesk kampanje Time to move, koju u Hrvatskoj provodi Eurodesk Hrvatska, odnosno Agencija za mobilnost i programe EU. Namijenjena je prvenstveno mladima od 15 do 30 godina, ali i onima koji imaju interesa saznati koje se mogućnosti međunarodne mobilnosti nude, kako mladima, tako i onima koji rade s mladima.

PRONI Centar za socijalno podučavanje, kao jedan od 16 Eurodeskovih multiplikatora u Hrvatskoj, aktivno sudjeluje u kampanji kroz svoje Info – centre za mlade u Vukovaru i Osijeku.

Pored ove predstojeće u Belišću, tijekom listopada provedene su radionice u Vukovaru, u suradnji s Gimnazijom Vukovar te u Osijeku, u suradnji s III gimnazijom. Osim toga, mladi se informiraju putem postavljenih Info – točaka na temu mobilnosti u 4 srednje škole i Gradskoj knjižnici u Vukovaru, On – line informativke te putem Facebook-a i mrežnih stranica.

Time to Move je kampanja tijekom koje se u listopadu organiziraju brojna događanja za mlade, na kojima se mladi mogu upoznati s velikim brojem mogućnosti za odlazak u inozemstvo i sudjelovanje u međunarodnim projektima, istraživanje Europe ili stjecanje potrebnog iskustva za budućnost.

Sve aktivnosti provode Eurodeskovi stručnjaci koji su uvijek spremni razgovarati s mladima i pomoći im da pronađu najprikladniji projekt za svoje potrebe (volontiranje u stranoj zemlji na nekoliko mjeseci, semestar u inozemstvu…?) Kampanja se provodi tijekom listopada, a informirati se može tijekom cijele godine.

Više informacija o cjelokupnoj kampanji može se pronaći na slijedećem linku:

https://timetomove.eurodesk.eu/hr/

Wordpress Gallery Plugin Free


STUDIJSKI POSJET: FEEL FREE TO BORROW, TALLIN, ESTONIJA

Nastavnik sociologije prof. Krunoslav Vukelić je sudjelovao u projektu Erasmus+ – trening u studijskom posjetu “Feel free to Borrow” koji se održao u Tallinu, Estonija od 15. do 21 listopada. 2018. godine. Trening se provodio i kao stručno usavršavanje osoba koje pišu i provode projekte s mladima.

Tema je bila razvoj kompetencija osoba koje rade s mladima i razmjena dobrih praksi u području razvijanja različitih aspekata vještina potrebnih za rad s mladima. Budući da se društvena stvarnost u kojoj se mlade osobe razvijaju sve više mijenja i ljudi koji rade s mladima moraju stalno tražiti nove pristupe i rješenja za učinkovitiji rad s mladima. Iz tog razloga vrlo je važno kontinuirano se razvijati i istraživati nove pristupe u radu s mladima.

U studijskom posjetu sudjelovalo je 20-ak iskusnih osoba koje rade s mladima – od udruga, općina, škola, centara za mlade, organizacija koje rade s djecom i mladima kako bi podijelili inovativne pristupe u radu s mladima u Estoniji, ali i kroz razmjenu s drugim sudionicima iz više europskih zemalja – Estonije, Latvije, Italije, Španjolske, Grčke, Litve i Hrvatske.

Kao nastavak samog projekta očekuje se aktivni rad i implementacija najmanje jedne od inovativnih praksi u svom radu s mladima u budućnosti te pronalazak osobnog načina prijenosa primjera dobre prakse na članove institucije i lokalne zajednice iz koje sudionik dolazi.

Wordpress Gallery Plugin Free