EU projekti – ostalo

U SLOVENIJI NA STRUČNOM USAVRŠAVANJU

Tijekom proteklih nekoliko godina Srednja škola Valpovo značajno ulaže u strukovno obrazovanje, osobito u sektoru ekonomije, strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Opremaju se učionice, kabineti i praktikumi, uvode se novi strukovni kurikulumi, nabavljaju se strojevi i uređaji te računalna i informatička oprema. Predviđena financijska sredstva Ministarstva i Osnivača nisu dostatna. Nešto je opreme nabavljeno iz vlastitih sredstava, nešto sredstvima projekata, a sve više preko donacija raznih tvrtki i poslodavaca.
Osobito se ulaže u stručna usavršavanja nastavnika kako bi bili pripremljeni za programe novih strukovnih kurikuluma te novih tehnologija. Jedno je takvo stručno trodnevno usavršavanje organizirano u Sloveniji na poziv našeg projektnog partnera iz Škofja Loke gdje se trenutno nalaze naši učenici zanimanja elektrotehničar na stručnoj praksi. S ravnateljicom škole, Svjetlanom Kalpić, u Sloveniji su bili nastavnici praktične nastave iz sektora strojarstva te nastavnik Krunoslav Vukelić, projektni koordinator. Domaćin nam je bio Krištof Debeljak, stručnjak iz područja automatizacije, pneumatike i robotike.
Obišli smo pogone raznih poznatih tvrtki (SMC, Sibo i dr.), Centar kompetentnosti za strojarstvo i automatizaciju pri srednjoj strukovnoj školi te specijalizirane praktikume gdje se obučavaju naši učenici. Nastavnici su imali prilike vidjeti najsuvremeniju tehnologiju iz područja automatizacije, pneumatike, strojarstva i robotike te saznati financijske i ekonomske učinke pojedinih tvrtki poslije ulaganja u modernizaciju poslovanja.
Isto tako, iskoristili smo priliku za razgovore oko planiranja budućih projekata i zajedničkih aktivnosti.
Ljubazni nam je domaćin omogućio i nekoliko turističkih posjeta. Tako smo posjetili: Bled, Kranj, a u povratku Ljubljanu i Postojnu.
Škola će i nadalje iznalaziti mogućnosti za odlazak nastavnika na stručna usavršavanja koja su bitna za podizanje razine kvalitete nastavnog procesa, prenošenje znanja našim učenicima kao i za povezivanje međusektorske suradnje.

SUDJELOVANJE NA ERASMUS RADIONICI

S obzirom na provedbu i sudjelovanje u brojnim Erasmus projektima, članovi projektnog tima Srednje škole Valpovo, rado se uključuju u razne edukativne aktivnosti koje pružaju dodatne sadržaje i informacije bitne za provedbu projekata.

Tako je član projektnog tima i koordinator projekata u našoj školi, profesor Krunoslav Vukelić, sudjelovao 18. prosinca 2019. na radionici za pisanje projekta u okviru ključne aktivnosti 2 (KA2) za područje  strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Radionicu su organizirali djelatnici AMPEU-e u prostorima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu. Radionica je trajala od 9,00 – 16,00 sati, a program rada se  može pogledati u prilogu.

Nastavnik Krunoslav Vukelić navodi da je radionica bila vrlo korisna, inspirativna, a osobito su bile zanimljive razmjene dobre prakse. Svoje iskustvo i dojmove sa radionice namjerava podijeliti s članovima projektnog tima.

Dnevni red možete pogledati ovdje.


DIJALOG S GRAĐANIMA „ODGOVORI STRUKOVNOG OBRAZOVANJA NA POTREBE EUROPSKOG TRŽIŠTA RADA

Europe Direct Informacijski centar (EUDI) Slavonski Brod, Europe Direct Informacijski Centar Osijek, Srednja škola M.A.Reljkovića, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizirali su okrugli stol –  Dijalog s građanima „Odgovori strukovnog obrazovanja na potrebe europskog tržišta rada koji je održan 29. studenoga 2019. u Slavonskom Brodu. Dijalog s građanima organiziran je povodom obilježavanja 60. obljetnice osnutka škole, a pozivnicu je dobila i Srednja škola Valpovo koju je predstavljao (u odsutnosti ravnateljice) profesor K.Vukelić.

Tematske cjeline o kojima se raspravljalo su: odgojno obrazovni izazovi i odgovori europskih i nacionalnih institucija na potrebe mladih; odgovori Europskog parlamenta na potrebe mladih, te planirane inicijative za naredni period; Europski semestar i reforma obrazovnog sustava; karijerno obrazovanje mladih u smjeru usvajanja vještina budućnosti; kako učiniti vidljivijima inicijative i mreže koje se dotiču teme profesionalnog usmjeravanja učenika i mobilnosti; kako polaznike strukovnog obrazovanja i škole pripremiti za vještine budućnosti; međusektorska suradnja – stvaranje poticajnog okruženja za učenje uz rad; kako do aktivnijeg doprinosa mladih u izgradnji osobnog karijernog puta; sudjelovanje mladih u demokratskim procesima; koje su to mogućnosti za mlade da sudjeluju u kreiranju buduće Europe.

Teme su bile vrlo aktualne i korisne s obzirom da se provodi kurikularna reforma u svim školama, a očekuje se  i značajniji pomak u reformi strukovnog obrazovanja. Isto tako, teme se dobro nadovezuju na provedbu europskih projekata, a osobito Erasmus+ za mobilnost učenika i nastavnika iz strukovnih zanimanja.

Panelisti Dijaloga su bili: Judita Cuculić Župa, ekonomska savjetnica Predstavništva EK u Hrvatskoj, koja pokriva Europski semestar (koji, između ostalog, pokriva i reformu obrazovnog sustava), Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja te Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

Gosti rasprave su bili profesori i učenici srednjih škola, predstavnici hrvatske mreže srednjih strukovnih škola – centara kompetentnosti, predstavnici  Škola ambasadora Europskog parlamenta s područja Slavonije; akademske zajednice, predstavnici županijskih i gradskih institucija, poslovnog sektora, lokalnih medija; EDIC-a Slavonski Brod i EDIC-a Osijek.

Nakon zanimljivih izlaganja i panel – rasprave za sve je  nazočne bio organiziran prigodni domjenak.


ČLANOVI ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA NA UVODNOM SASTANKU

U organizacije AMPEU-e od 10. – 24. rujna 2019. održani su uvodni sastanci za prijavitelje odobrenih Erasmus+ projekata  za tekuću školsku godinu 2019./20. Sastanku su bili nazočni: Silvija Čehić Turalija, Igor Zdenčanović i račuvodstveni referent Darijo Zečević. Dobivene informacije će zasigurno pomoći u realizaciji svih aktivnosti projekata te pravilnom vođenju financija.

Nešto više o sastancima možete pogledati pod:

http://www.mobilnost.hr/hr/novosti/uvodni-sastanci-za-korisnike-erasmus-projekata/korisnike-erasmus-projekata/


RADIONICA „JOKER: ZOVI EURODESK!“

U srijedu 31. listopada 2018. godine PRONI Centar za socijalno podučavanje, u suradnji s udrugom ZVONO iz Belišća te Srednjom školom Valpovo, održao je radionicu pod nazivom „Joker: Zovi Eurodesk!“. Radionica je održana u Belišću, na Citadeli, Repnjak bb, s početkom u 15 sati. Ova je aktivnost dio Eurodesk kampanje Time to move, koju u Hrvatskoj provodi Eurodesk Hrvatska, odnosno Agencija za mobilnost i programe EU. Namijenjena je prvenstveno mladima od 15 do 30 godina, ali i onima koji imaju interesa saznati koje se mogućnosti međunarodne mobilnosti nude, kako mladima, tako i onima koji rade s mladima.

PRONI Centar za socijalno podučavanje, kao jedan od 16 Eurodeskovih multiplikatora u Hrvatskoj, aktivno sudjeluje u kampanji kroz svoje Info – centre za mlade u Vukovaru i Osijeku.

Pored ove predstojeće u Belišću, tijekom listopada provedene su radionice u Vukovaru, u suradnji s Gimnazijom Vukovar te u Osijeku, u suradnji s III gimnazijom. Osim toga, mladi se informiraju putem postavljenih Info – točaka na temu mobilnosti u 4 srednje škole i Gradskoj knjižnici u Vukovaru, On – line informativke te putem Facebook-a i mrežnih stranica.

Time to Move je kampanja tijekom koje se u listopadu organiziraju brojna događanja za mlade, na kojima se mladi mogu upoznati s velikim brojem mogućnosti za odlazak u inozemstvo i sudjelovanje u međunarodnim projektima, istraživanje Europe ili stjecanje potrebnog iskustva za budućnost.

Sve aktivnosti provode Eurodeskovi stručnjaci koji su uvijek spremni razgovarati s mladima i pomoći im da pronađu najprikladniji projekt za svoje potrebe (volontiranje u stranoj zemlji na nekoliko mjeseci, semestar u inozemstvu…?) Kampanja se provodi tijekom listopada, a informirati se može tijekom cijele godine.

Više informacija o cjelokupnoj kampanji može se pronaći na slijedećem linku:

https://timetomove.eurodesk.eu/hr/


STUDIJSKI POSJET: FEEL FREE TO BORROW, TALLIN, ESTONIJA

Nastavnik sociologije prof. Krunoslav Vukelić je sudjelovao u projektu Erasmus+ – trening u studijskom posjetu “Feel free to Borrow” koji se održao u Tallinu, Estonija od 15. do 21 listopada. 2018. godine. Trening se provodio i kao stručno usavršavanje osoba koje pišu i provode projekte s mladima.

Tema je bila razvoj kompetencija osoba koje rade s mladima i razmjena dobrih praksi u području razvijanja različitih aspekata vještina potrebnih za rad s mladima. Budući da se društvena stvarnost u kojoj se mlade osobe razvijaju sve više mijenja i ljudi koji rade s mladima moraju stalno tražiti nove pristupe i rješenja za učinkovitiji rad s mladima. Iz tog razloga vrlo je važno kontinuirano se razvijati i istraživati nove pristupe u radu s mladima.

U studijskom posjetu sudjelovalo je 20-ak iskusnih osoba koje rade s mladima – od udruga, općina, škola, centara za mlade, organizacija koje rade s djecom i mladima kako bi podijelili inovativne pristupe u radu s mladima u Estoniji, ali i kroz razmjenu s drugim sudionicima iz više europskih zemalja – Estonije, Latvije, Italije, Španjolske, Grčke, Litve i Hrvatske.

Kao nastavak samog projekta očekuje se aktivni rad i implementacija najmanje jedne od inovativnih praksi u svom radu s mladima u budućnosti te pronalazak osobnog načina prijenosa primjera dobre prakse na članove institucije i lokalne zajednice iz koje sudionik dolazi.