Europski dan zaštite osobnih podataka


Kako bi se podigla svijest građana o važnosti zaštite osobnih podataka, Vijeće Europe je uz potporu Europske komisije proglasilo 28. siječnja “Europskim danom zaštite osobnih podataka“ koji se obilježava u svim zemljama članicama Europske unije i Vijeća Europe.
Prvi je put bio obilježen 2007. godine na 25. godišnjicu potpisivanja Konvencije za zaštitu osoba vezano uz automatizirane obrade osobnih podataka (Konvencija 108).
U europskim se zemljama obilježava 28. siječnja ili nekog drugog približnog datuma. U Hrvatskoj je prvi put obilježen 2007. godine programima različitih aktivnosti.
Obilježavanje ovog datuma ima kao primarni cilj poticati upoznavanja europskih građana sa svojim pravima i obvezama na polju zaštite osobnih podataka, kako bi mogli steći saznanja o ovom ljudskom pravu koje, iako manje poznato, se oduvijek nalazilo u svakodnevnom životu te koje ima izravan dodir s većinom naših svakodnevnih radnji.
Važno je znati da pitanje zaštite osobnih podataka nije nikada bilo toliko aktualno i značajno kao danas, budući da su naši osobni podaci svugdje, i to na radnom mjestu, u doticaju s javnim vlastima, na području zdravstva, pri nabavi dobara i usluga, na internetu, u školi i drugdje. Ipak, usprkos važnosti osobnih podataka, europski građani uglavnom nisu upoznati sa zaštitom osobnih podataka i njihovim pravima.
Upravo iz navedenih razloga, obilježavanje ovog dana je sve važnije kako bi se građani upoznali s razlozima i načinima prikupljanja i obrade svojih osobnih podataka, te sa svojim pravima i obvezama.

Agencija za zaštitu osobnih podataka:


Youtube kanal MUP-a:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


2021. / 2022. – PLAKATI

Vijeće Europe je 28. siječnja proglasilo Europskim danom zaštite osobnih podataka. Mi smo ga ove godine spojili s Danom sigurnijeg interneta koji se obilježava drugi dan, drugog tjedna u drugom mjesecu svake godine. Ove godine je to 8. veljače.  Prve aktivnosti su se odnosile na Europski dan zaštite osobnih podataka koji smo obilježili  od 24. do 28.  veljače.

Učenici su imali u zadatak proučiti prevare i ostale opasnosti na internetu kao i načine zaštite na youtube kanalu MUP-a Republike Hrvatske i na stranici naivci.hr .

Nakon toga su učenici prvog i drugog razreda tehničara za elektroniku i prvog razreda gimnazije imali za zadatak kreirati plakat u izabranom programu. Ostali učenici su dobili temu vezanu za prijevare  ili neku od bitnih tema vezanih uz internet kao što je elektroničko nasilje, ovisnost o internetu ili pravila ponašanja. Učenici drugog razreda tehničara za elektroniku su  u zadatak prvo dobili izradu stripa  a zatim izradu plakata s tim stripom. Učenici trećeg razreda gimnazije koji pohađaju izbornu nastavu iz informatike trebali su snimiti video na određenu temu u kojem bi oni glumili. Prvi zadatak im je bio scenarij.

Neke od plakata možete vidjeti u nastavku. Ostale radove na našoj stranici Dan sigurnijeg interneta.

Marija Jutriša, prof.


2020. / 2021. – PLAKATI I PRIČA U SCRATCHU

Ove smo  godine prvi puta obilježili Dan zaštite osobnih podataka zahvaljujući gospodinu Darku Ćorkoviću, policijskom službeniku koji nas je kontaktirao i poslao linkove na video uratke koje se nalaze na MUP-ovom Youtube kanalu. U ovom su projektu  sudjelovali učenici 1. og A, 1.og B i 1. TE razreda. Tema je bila Internetske prijevare i kako se zaštititi.

Učenici gimnazije su imali za zadatak proučiti digitalne alate za izradu plakata, izabrati jedan alat u kojem će raditi, dobro proučiti materijale vezane uz sve oblike internetskih prijevara sa Mup-ovog Youtube kanala, razmisliti i proučiti koji su načini zaštite te napraviti plakat. Neke od njihovih uradaka možete vidjeti dolje u galeriji.

Svaki je od učenika tehničara za elektroniku dobio za temu jednu od internetskih prijevara. Njihov je zadatak bio proučiti oblik prijevare koji su dobili za obraditi, ali i način zaštite, osmisliti priču s različitim likovima i događanjima te s porukom na kraju.  Priču su kreirali u programu Scratch.

Svi su učenici pokazali snalažljivost u istraživanju i proučavanju teme kao i alata u kojem su radili te iznimnu kreativnost u izradi zadanih digitalnih materijala.

Marija Jutriša, prof