Europski dan zaštite osobnih podataka


Kako bi se podigla svijest građana o važnosti zaštite osobnih podataka, Vijeće Europe je uz potporu Europske komisije proglasilo 28. siječnja “Europskim danom zaštite osobnih podataka“ koji se obilježava u svim zemljama članicama Europske unije i Vijeća Europe.
Prvi je put bio obilježen 2007. godine na 25. godišnjicu potpisivanja Konvencije za zaštitu osoba vezano uz automatizirane obrade osobnih podataka (Konvencija 108).
U europskim se zemljama obilježava 28. siječnja ili nekog drugog približnog datuma. U Hrvatskoj je prvi put obilježen 2007. godine programima različitih aktivnosti.
Obilježavanje ovog datuma ima kao primarni cilj poticati upoznavanja europskih građana sa svojim pravima i obvezama na polju zaštite osobnih podataka, kako bi mogli steći saznanja o ovom ljudskom pravu koje, iako manje poznato, se oduvijek nalazilo u svakodnevnom životu te koje ima izravan dodir s većinom naših svakodnevnih radnji.
Važno je znati da pitanje zaštite osobnih podataka nije nikada bilo toliko aktualno i značajno kao danas, budući da su naši osobni podaci svugdje, i to na radnom mjestu, u doticaju s javnim vlastima, na području zdravstva, pri nabavi dobara i usluga, na internetu, u školi i drugdje. Ipak, usprkos važnosti osobnih podataka, europski građani uglavnom nisu upoznati sa zaštitom osobnih podataka i njihovim pravima.
Upravo iz navedenih razloga, obilježavanje ovog dana je sve važnije kako bi se građani upoznali s razlozima i načinima prikupljanja i obrade svojih osobnih podataka, te sa svojim pravima i obvezama.

Agencija za zaštitu osobnih podataka:


Youtube kanal MUP-a:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


2023. / 2024. – STRIP I PLAKAT

Europski dan zaštite osobnih podataka ove su godine obilježili učenici 1. razreda gimnazije, te 1. i 2. razreda tehničara za elektroniku. Teme su bile različite. Na stranici naivci.hr opisano je sedam različitih mogućnosti prijevara koje su prikazane na zanimljiv način pomoću određenog lika i njegovog “slučaja”.  Teme su: dijeljenje osobnih podataka, prejednostavna lozinka, lažno predstavljanje, lažne stranice s apartmanima, brza zarada, nepostojeća humanitarna organizacija i bonovi. Na stranici MUP-a obrađene su internet prijevare: direktorska prijevara, prijevara s računima, Vishing – krađa identiteta pozivom, Phishing – mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte, Smishing – krađa identiteta SMS-om, krivotvorene mrežne stranice banaka, romantične prijevare, krađa osobnih podataka, investicijske prijevare i prijevare u online kupovini. Osim tih tema, još su bile: umjetna inteligencija, netiquette, virusi i elektroničko nasilje.

Prvi zadatak učenika je bio osmisliti scenarij  kroz dvanaest različitih scena te kreirati strip u programu storyboardthat. Učenici su se odlično snašli u tom digitalnom alatu i kreirali zanimljive i poučne stripove. Nakon toga su kreirali plakat sa stripom. Neke od radova možete vidjeti u nastavku.

Marija Jutriša, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free

 


2022. / 2023. – VIRUSI

Virusi su ove godine bili tema koju su obrađivali učenici prvih razreda povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka.

Učenici  su podijeljeni u parove, zatim su trebali na stranici CERT-a proučiti  određenu vrstu virusa, napraviti plakat u MS PowerPointu te  u zajedničku umnu mapu unijeti sve bitne pojmove vezane uz tu vrstu virusa. Zadnja aktivnost je bila prezentiranje i vrednovanje radova ostalih parova.

Neke od radova možete vidjeti u nastavku.

Marija Jutriša, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free

2021. / 2022. – PLAKATI

Vijeće Europe je 28. siječnja proglasilo Europskim danom zaštite osobnih podataka. Mi smo ga ove godine spojili s Danom sigurnijeg interneta koji se obilježava drugi dan, drugog tjedna u drugom mjesecu svake godine. Ove godine je to 8. veljače.  Prve aktivnosti su se odnosile na Europski dan zaštite osobnih podataka koji smo obilježili  od 24. do 28.  veljače.

Učenici su imali u zadatak proučiti prevare i ostale opasnosti na internetu kao i načine zaštite na youtube kanalu MUP-a Republike Hrvatske i na stranici naivci.hr.

Nakon toga su učenici prvog i drugog razreda tehničara za elektroniku i prvog razreda gimnazije imali za zadatak kreirati plakat u izabranom programu. Ostali učenici su dobili temu vezanu za prijevare  ili neku od bitnih tema vezanih uz internet kao što je elektroničko nasilje, ovisnost o internetu ili pravila ponašanja. Učenici drugog razreda tehničara za elektroniku su  u zadatak prvo dobili izradu stripa  a zatim izradu plakata s tim stripom. Učenici trećeg razreda gimnazije koji pohađaju izbornu nastavu iz informatike trebali su snimiti video na određenu temu u kojem bi oni glumili. Prvi zadatak im je bio scenarij.

Neke od plakata možete vidjeti u nastavku. Ostale radove na našoj stranici Dan sigurnijeg interneta.

Marija Jutriša, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free

2020. / 2021. – PLAKATI I PRIČA U SCRATCHU

Ove smo  godine prvi puta obilježili Dan zaštite osobnih podataka zahvaljujući gospodinu Darku Ćorkoviću, policijskom službeniku koji nas je kontaktirao i poslao linkove na video uratke koje se nalaze na MUP-ovom Youtube kanalu. U ovom su projektu  sudjelovali učenici 1. og A, 1.og B i 1. TE razreda. Tema je bila Internetske prijevare i kako se zaštititi.

Učenici gimnazije su imali za zadatak proučiti digitalne alate za izradu plakata, izabrati jedan alat u kojem će raditi, dobro proučiti materijale vezane uz sve oblike internetskih prijevara sa Mup-ovog Youtube kanala, razmisliti i proučiti koji su načini zaštite te napraviti plakat. Neke od njihovih uradaka možete vidjeti dolje u galeriji.

Svaki je od učenika tehničara za elektroniku dobio za temu jednu od internetskih prijevara. Njihov je zadatak bio proučiti oblik prijevare koji su dobili za obraditi, ali i način zaštite, osmisliti priču s različitim likovima i događanjima te s porukom na kraju.  Priču su kreirali u programu Scratch.

Svi su učenici pokazali snalažljivost u istraživanju i proučavanju teme kao i alata u kojem su radili te iznimnu kreativnost u izradi zadanih digitalnih materijala.

Marija Jutriša, prof

Wordpress Gallery Plugin Free