Erasmus akreditacija


POTVRDA KVALITETE U PROVEDBI PROJEKATA – SŠ VALPOVO MEĐU NAJBOLJIH 20 ŠKOLA U RH

Nakon prijave kandidature, Srednjoj školi Valpovo je dodijeljena Erasmus akreditacija, značajno priznanje na temelju dosadašnjih provedbi i aktivnosti projekata za strukovno obrazovanje.

Školu su ocjenjivali neovisni vanjski stručnjaci pri Agenciji za mobilnost i programe EU (AMPEU).

Akreditacija se dodjeljuje za naredno razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Što predstavlja Erasmus akreditacija?

  • Dokazuje se operativna sposobnost škole da upravlja visokokvalitetnim projektima mobilnosti.
  • Priznaje se dugogodišnje zalaganje škole za kontinuirano unaprjeđenje rada na projektima.
  • Priznaje se strateški pristup u provedbi međunarodne mobilnosti.
  • Priznaje se kvalitetna provedba provedenih mobilnosti učenika i nastavnika.
  • Olakšan put internacionalizaciji mobilnosti, suradnji sa sadašnjim i budućim partnerima.
  • Omogućuje odlazak većeg broja učenika i nastavnika godišnje na osposobljavanja i stručna usavršavanja u zemlje EU.
  • Jednostavnija i kraća prijava na buduće Pozive te dobivanje traženih financijskih sredstava.

Dodjela Erasmus akreditacije je veliko priznanje Školskom projektnom timu na čelu sa voditeljem, prof. Krunoslavom Vukelićem te ravnateljicom škole Svjetlanom Kalpić, koji su uložili dodatne napore sudjelujući u osmišljavanju, prijavi i provedbi raznih projekata.

Erasmus akreditacija je nagrada svim nastavnicima  i učenicima koju su do sada sudjelovali u brojnim projektima te motivacija za uključivanje u buduće projekte.

Poveznice na stranice:


Dokumenti:

Brošura

Obavijest o dodjeli


Veliku zahvalnost dugujemo našim roditeljima koji su nas sve vrijeme ohrabrivali i podržavali. Hvala institucijama i tvrtkama u lokalnom okruženju za pomoć oko priprema za odlaske na projekte u zemlje EU te razne donacije.
Erasmus akreditacija je ujedno i velika obveza za našu školu.  Nadamo se što bržem završetku corona-krize i nastavku svih započetih i početku novih projekata.

Ravnateljica:
Svjetlana Kalpić, dipl.ing.


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U BRAGI, PORTUGAL

Kao dodatnu mobilnost u sklopu KA121 projekta iz 2021. organizirali smo mobilnost učenika strukovnih zanimanja u razdoblju od 13.11.-26.11.2022. Ovog puta odredište je bilo u Bragi, trećem po veličini gradu u Portugalu, sjeveroistočno od većeg Porta, a svih 10 učenika naših tehničkih smjerova bili su na stručnoj praksi u odličnim i adekvatnim tvrtkama. Za dobar odabir obratili smo se našem iskušanom partneru Bragamob s kojim smo imali i prije odličnu suradnju, a svakako su nam pomogli i u osmišljavanju slobodnog vremena učenika.

Na ovoj mobilnosti sudjelovali su učenici naših tehničkih smjerova – zadnja generacija elektrotehničara, po prvi put tehničari za elektroniku i naši CNC operateri. Iznimno nam je drago što smo uspjeli na mobilnost uputiti one koji prošle školske godine završili na rezervnoj listi jer u našoj školi svima želimo pružiti priliku za ovakvo iskustvo.

U predstavljanju učenika krenuti ćemo sa našim najmlađim učenikom Patrickom Ivkovićem iz 2. razreda koji je zajedno sa učenikom Marinom Petranovićem  ova dva tjedna proveo u tvrtki MCM (Mario da Costa Martins & Filho) osnovanoj 1897. godine. U svojim počecima tvrtka se bavila izradom kirurških instrumenata, umjetnih udova, ortopedske opreme, popravkom oružja te predmeta od lijevanog mesinga i željeza. Nakon modernizacije i prilagodbe modernom načinu života sada se bavi izradom dijelova za automobile, alate i druge djelatnosti. Učenik Lovro Pelivanović iz 4. razreda Elektrotehničara svoja dva tjedna je odradio u tvrtki Miguel Pereira – Eletricidade & Telecomunicações, specijaliziranoj za izradu električnih instalacija, instalacijom nacionalne i međunarodne telekomunikacije u sve vrste objekata. Uz mentora Filipa te ostale kolege Lovro je naučio osnovne radnje potrebne za ugradnju električnih instalacija u domove (ugradnja montažnih kutija, sklopki, utičnica, rasvjete itd.). U objektima u kojima je Lovro radio tokom svoje prakse bilo je stvarno jako puno posla, no Lovro se po vlastitim riječima uvijek vraćao vrlo zadovoljan obavljenim poslom, a ovim putem pohvaljujemo Lovru za dodatni trud i angažman oko svoje stručne prakse. Mateo Đurković iz 3. razreda Tehničar za elektroniku je uz svog mentora i vlasnika firme Equiprint uspio savladati osnove rada jedne prodavaonice uredskih pisaća i materijala. Kako uz prodaju dolaze obaveze popravka i održavanja printera, Matero je i to naučio i uz pohvale mentora naučio nešto novo i odradio svoje prvo radno iskustvo. Naši iskusni učenici i maturanti Bruno Mesić iz 3. CNC operater i Mihael Harambašić iz 4. Elektrotehničar su bili u tvrtki Labina Fundicao Injectada Lda koja je vodeća portugalska tvrtka u industriji tlačnog lijevanja od 1968. god. Tvrtka je specijalizirana za lijevanje aluminija pod pritiskom, kovanje, proizvodnju CNC kalupa i strojeva. Radili su sa mentorima Thiagom i Marcom na Fanuc upravljačkim jedinicama gdje su naučili nulirati predmet i postaviti ga pravilno s komparatorom. Uz pomoć mentora shvatili su kako funkcionira rad u velikom postrojenju. U radionici Plasma electronica naš učenik Tomislav Sabolić iz 3. razreda Tehničar za elektroniku uspješno je popravljao kućanske aparate, rastavljao pećnice, televizore, pegle, zamjenjivao PCB pločice i ostalo. Veliku ulogu u Tomislavovom snalaženju na poslu je utjecalo predznanje stečeno na školskim satima. Komentar Tomislava: “Na poslu je toliko zanimljivo da vrijeme jednostavno leti i nije dovoljno dug radni dan”. Učenici Marko Sabo i Ivan Šut te naša jedina učenica na ovoj mobilnosti Josipa Jukić svoju su stručnu praksu odradili u renomiranoj firmi Gereslux Magneticos, UNIP. Lda koja proizvodi male transformatore te ostale naponske izvore.

Svi učenici su na kraju svoje praktične nastave dobili certifikate koje će uvijek moći priložiti uz svoj životopis i pripisati si još jedno važno iskustvo u njihovom razvoju.

S njima ovoga puta su najveći dio vremena proveli mladi profesori Zoran Mrkonić i Dino Emes. Kada je u pitanju mobilnost ovakvog tipa učenici su opet pokazali svoju veliku odgovornost, posvećenost i trud te prema riječima mentora lako savladavanje novih izazova na poslu uz  poznato predznanje več stečeno na nastavi. Sve to još jednom potvrđuju i ocjene dane od strane mentora nakon pregleda učeničkih dnevnika stručne prakse gdje su zapisana zapažanja i nova iskustva učenika. Dodatno o radu učenika možete vidjeti na Facebook stranici projekta Erasmus+ akreditacija za strukovna zanimanjate kako smo proveli naše slobodno vrijeme.

Srednja škola Valpovo će sigurno nastaviti s ovakvim mobilnostima učenika i nastavnika svih stručnih smjerova te na taj način pojačati svoju nastavu i učiniti je što boljom za sve učenike sa našeg područja. U svemu ovome nam veliku nam podršku i pomoć pruža vodstvo naše škole, a ponajviše ravnateljica Svjetlana Kalpić, dipl.ing. Veliki posao odrađuje i naše računovodstvo jer su ovakvi projekti vrlo komplicirani i sa financijske i logističke strane.

Nastavnici: Krunoslav Vukelić, prof., Dino Emes, mag.ing.el., Zoran Mrkonić, mag.ing.el.

 


SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO U SKLOPU ERASMUS+ AKREDITACIJE DODIJELJENA SREDSTVA ZA REALIZACIJU MOBILNOSTI UČENIKA I NASTAVNIKA STRUKOVNIH ODJELA

S velikim zadovoljstvom objavljujemo da su i ove školske godine Srednjoj školi Valpovo u sklopu Erasmus+ Akreditacije dodijeljena sredstva za realizaciju mobilnosti učenika i nastavnika strukovnih odjela od strane Agencije za mobilnosti i programe Europske unije.

Prilog:

Obavijest o prefinanciranju


SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO DODIJELJENA ERASMUS+ AKREDITACIJA 2021.- 2027.

Srednjoj školi Valpovo dodijeljena je Erasmus+ akreditacija – veliko priznanje na temelju dosadašnjih provedbi i aktivnosti projekata za strukovno obrazovanje, potvrdila nam je ravnateljica Srednje škole Valpovo, Svjetlana Kalpić.

Školu su ocjenjivali neovisni vanjski stručnjaci pri Agenciji za mobilnost i programe EU (AMPEU), a akreditacija je valpovačkoj srednjoj školi dodijeljena za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

U jedinoj valpovačkoj srednjoj školi kažu kako taj dokument dokazuje operativnu sposobnost škole da upravlja visokokvalitetnim projektima mobilnosti te joj se njime priznaje dugogodišnje zauzimanje za kontinuirano unaprjeđivanje rada na projektima i strateški pristup u provedbi međunarodne mobilnosti. Njime se priznaje kvaliteta provedenih mobilnosti učenika i nastavnika te olakšava put internacionalizaciji mobilnosti, suradnji sa sadašnjim i budućim partnerima. Omogućuje se i odlazak većeg broja učenika i nastavnika godišnje na osposobljavanja i stručna usavršavanja u zemlje EU-a te jednostavnija i kraća prijava na buduće pozive, kao i dobivanje traženih financijskih sredstava.

– Dodjela Erasmus+ akreditacije veliko je priznanje školskom projektnom timu na čelu s voditeljem, profesorom Krunoslavom Vukelićem, i ravnateljicom škole Svjetlanom Kalpić, koji su uložili dodatne napore u osmišljavanju, prijavi i provedbi raznih projekata. Erasmus+ akreditacija nagrada je svima koji su do sada sudjelovali u brojnim projektima te motivacija za uključivanje u buduće projekte, a ujedno i velika obveza za našu školu, te se nadamo što bržem završetku koronakrize i nastavku započetih i početku novih projekata – poručili su iz valpovačke srednje škole.

Profesor Krunoslav Vukelić posebno je ponosan na činjenicu što je valpovačka škola jedna od samo dvadesetak srednjih škola u Hrvatskoj koje su dobile Erasmus+ akreditaciju, odnosno najviše što se na tom polju može dobiti, jer to znači da škola više ne mora na natječaje mobilnosti, nego joj preostaje samo planiranje, priprema i pronalaženje adekvatnih mjesta prakse i edukacije diljem EU-a u nekoliko sljedećih godina.

Kaže i kako bi sreća zbog ovog uspjeha bila daleko veća da nismo u pandemijskim vremenima i da je pitanje kad će i kako će to sve biti realizirano kako trud učenika koji su prošli na zahtjevnim natječajima ne bi bio uzaludan.

Izvor: Glas Slavonije