Pjevaj, sviraj, pleši


Permanentni edukativno-prezentacijski projekt Pjevaj, sviraj, pleši osmislila je i inicirala profesorica savjetnica Ana Mikić, zaposlena kao nastavnica glazbene umjetnosti u Srednjoj školi Duga Resa te kao učiteljica glazbene kulture u Osnovnoj školi Dr. Ivan Merz u Zagrebu. Ovaj projekt započeo je početkom 2020./2021. školske godine kao projekt međužupanijske suradnje nekoliko škola iz kontinentalnog dijela naše domovine, ali se ubrzo proširio na sve dijelove Hrvatske te će se permanentno odvijati i sljedećih godina. Učenici Srednje škole Valpovo, uz vodstvo profesora Želimira Sušića, u projekt Pjevaj, sviraj, pleši uključeni su gotovo od samog početka, a profesor Sušić imenovan je i koordinatorom projekta za područje Osječko-baranjske županije.

Stranice projekta:

Cilj projekta Pjevaj, sviraj, pleši je poticanje učeničkog glazbenog stvaralaštva kroz pjevanje, sviranje i ples te osvještavanje važnosti glazbe i plesa kao bitnih čimbenika u cjelovitom razvoju djece i mladih. Sudionici projekta su učenici osnovnih (4. – 8. razred) i srednjih škola, a poseban naglasak stavljen je na  uključivanje u glazbeno stvaralaštvo učenika s poteškoćama u razvoju. Projekt nije kompetitivnog karaktera, a važna značajka projekta je i razmjena iskustava iz različitih škola kroz  prezentiranje učeničkih ostvarenja.


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


KOREOGRAFIJA NA PJESMU JERUSALEMA (HIMNA OPTIMIZMA)

Učenicima su predstavljeni videozapisi različitih plesnih koreografija na pjesmu Jerusalema kao poticaj za kreativnost i stvaranje vlastite koreografije. Tijekom online nastave neki učenici su snimili i poslali videozapise s koreografijama koje su samostalno osmislili kod kuće. U tome su posebno aktivni i kreativni bili maturanti odnosno učenici 4. OG a i 4. OG b. Međutim, kako bi u koreografiji mogli sudjelovati svi učenici razrednog odjela, dogovoreno je uvježbavanje nešto jednostavnije koreografije koju su prema predlošcima s YT-a snimili učenici Srednje škole Duga Resa. Voditeljica projekta, profesorica Ana Mikić sa svojim učenicima iz spomenute srednje škole snimila je sekvencijalno i predvježbe za pojedine pokrete u koreografiji što je našim učenicima bilo od velike koristi prilikom uvježbavanja. Konačno, krajem ožujka učenici nekoliko razrednih odjela Srednje škole Valpovo uvježbali su i snimili svoje razredne  koreografije u školskoj sportskoj dvorani. Potporu snimanju ovih koreografija pružio je i profesor Darko Bošnjak jer je snimanje realizirano na satima tjelesne i zdravstvene kulture u dvorani.

Razredni odjel 1. OG a u Projektu Pjevaj, sviraj, pleši

Wordpress Gallery Plugin Free

Razredni odjel 3. OG a u Projektu Pjevaj, sviraj, pleši

Wordpress Gallery Plugin Free

Razredni odjel 4. OG a u Projektu Pjevaj, sviraj, pleši

Wordpress Gallery Plugin Free

Razredni odjel 3. OG b u Projektu Pjevaj, sviraj, pleši

Wordpress Gallery Plugin Free

GLAZBA BEATLESA

Na razini koordinatora projekta Pjevaj, sviraj, pleši dogovoreno je da sljedeća aktivnost bude vezana uz glazbu britanske rock grupe The Beatles. Za ovu drugu fazu projekta Pjevaj, sviraj, pleši animirani su učenici 2.OG b koji sviraju u različitim bendovima. Oni su ovom prilikom spojeni u jedan razredni glazbeni sastav kojemu je kao glavni vokal pridružena i Laura Kupanovac, također učenica istog razrednog odjela. Uz mentorstvo profesora Sušića učenici su uvježbali i snimili pjesmu Beatlesa Let it be.

Razredni bend 2. OG b:

  • Laura Kupanovac – vokal
  • Domagoj Ivić – ritam gitara
  • Mislav Sušić – solo gitara i prateći vokal
  • Fran Šandor – bas
  • Jan Ibrahimpašić – bubnjevi
Wordpress Gallery Plugin Free

PREZENTACIJA AKTIVNOSTI PROJEKTA PJEVAJ, SVIRAJ, PLEŠI

Ostvarenja učenika naše škole u sklopu projekta Pjevaj, sviraj, pleši prikazana su na državnom stručnom skupu učitelja glazbene kulture i nastavnika glazbene umjetnosti koji je 26. svibnja 2021. održan online. Također, 11. lipnja održana je online državna smotra projekta Pjevaj, sviraj, pleši na kojoj su prezentirani videozapisi s izvedbama učenika Srednje škole Valpovo. Snimljeni materijali dostupni su našim učenicima na profilu Srednje škole Valpovo na Instagramu.