Proactiva – 2019./2021. 

Naziv projekta:  Proactiva

Upravljačko tijelo:  Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava

Fond: Europski socijalni fond

Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Područje: Zapošljavanje

Potpodručje: Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III

Specifični cilj: Jačanje kapaciteta lokalnih partnerstava za zapošljavanje i povećano zapošljavanje najranjivijih skupina na lokalnim tržištima rada.

Vrsta pravnog subjekta: Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave

Nositelj projekta: Grad Valpovo

Partneri : Lokalna razvojna agencija Valpovo – Petrijevci d.o.o, Harburg – Freundenberger Belišće d.o.o., TEO – Belišće d.o.o., Srednja škola Valpovo, Hrvatski zavod za zapošljavanje

Ukupna vrijednost projekta: 986.396, 61 kn

Broj projekta: UP.01.3.01.0114

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 28.ožujka 2019.

Završetak projekta: 27.ožujka 2021.

Ciljevi projekta: Doprinijeti učinkovitoj provedbi Strategije razvoja ljudskih potencijala OBŽ-a 2020. kroz provedbu prilagođenih intervencija na tržištu rada i osnivanje Kluba za zapošljavanje s ciljem povećanja zapošljivosti 61 osobe pripadnika ranjivih skupina te oko 260 učenika na području Valpovštine.

Poveznice na stranice:


Dokumenti:

Brošura

Odobrenje – MZO


Objave:

Valpovština info

Valpovština info


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PROACTIVA

U utorak, 12. listopada 2021. održana je završna konferencija projekta Proactiva u prostorima uprave grada Valpova u 11,00 sati. Nositelj projekta je grad Valpovo, a projektni partneri su bili: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Srednja škola Valpovo, tvrtka Harburg Freudenberger d.o.o. i Tvornica elektroopreme – Belišće d.o.o. Projekt je u 100% iznosu financiram sredstvima EU u vrijednosti 986.396,61 kuna u trajanju od 24 mjeseca

Konferenciju je otvorila predstavnica grada Valpova Milica Ivezić, a svaki je predstavnik partnera iskazao završne riječi vezano za provedbu i rezultate projekta.

Tako ravnateljica Srednje škole Valpovo, Svjetlana Kalpić, dipl.ing. navodi: – Veseli me što je ovaj projekt polako priveden kraju, jer je bio vrlo koristan, kako za našu strukovnu školu, tako i za lokalnu zajednicu. Cilj je bio povezati srednje strukovno obrazovanje s tržištem rada, potaknuti učenike na upis u strukovna zanimanja i realizirati prilagođene programe osposobljavanja za nezaposlene. Do sada je 5 polaznika dovršilo programe osposobljavanja, a dvoje je već pronašlo i posao u tvrtkama u kojima su odrađivali praktični dio edukacije.

Podsjećamo, naša je škola kroz ovaj projekt imala višestruke koristi: opremili smo praktikum informatike za programe osposobljavanja, izradili smo i verificirali kurikulum za osposobljavanje odraslih Poslovi montaže razvodnih elektroormara, završili smo teoretski dio edukacije za navedeni program te program osposobljavanja za Rukovatelja CNC strojem i sudjelovali smo u edukacijsko-animacijskim radionicama i promociji strukovnog školstva na području Valpovštine.

Želim se zahvaliti kolegama, stručnim suradnicima i administrativnoj službi škole koji su sudjelovali u aktivnostima projekta. Isto tako, želim se zahvaliti gradu Valpovu te našim partnerima s kojima smo imali kvalitetnu suradnju.

Ravnateljica:
Svjetlana Kalpić, dipl.ing.

 

Nešto više možete pročitati na:


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

1. listopada 2021.

Školski se projektni tim okupio na još jednom zajedničkom sastanku. Sastanak je sazvala  ravnateljica Svjetlana Kalpić s ciljem podnošenja izvješća o učinjenim koracima u projektima u kojima sudjeluju učenici i profesori naše škole.

Na sastanku su bile koordinatorice projekata, a to su profesorice Marija Jutriša, Silvija Čehić Turalija, Tihana Weigand, Jasna Iličić, pedagoginje Zdenka Lončarić i Nina Huterer. Na dnevnom su redu bile trenutne aktivnosti u projektima i planovi za buduće razdoblje.  Glavni koordinator za projekte naše škole, profesor Krunoslav Vukelić, nije sudjelovao na sastanku jer je u to vrijeme sudjelovao na koordinacijskom sastanku projekta RCK Slavonika 5.1. 

Budući da su se projekti aktivirali početkom ove školske godine, naša je škola već odradila određene aktivnosti:

 • domaćinstvo i mobilnost (Portugal) u projektu Kodiranje robota – jezik budućnosti,
 • mobilnost (Poljska) u projektu A.R.T.I.S.T.,
 • mobilnost (Poljska) u projektu Susret tehnologije i kulturnog nasljeđa.

Krajem listopada su u planu dvije aktivnosti:

 • domaćinstvo u projektu Robotika i etika,
 • mobilnost (Turska) u projektu A.R.T.I.S.T.

Pred profesorima koji su uključeni u projekte je dosta aktivnosti u narednom razdoblju. Radi se na prikupljanju interesa učenika za projekte, provođenju natječaja i pripremi učenika za mobilnosti.

Wordpress Gallery Plugin Free

ZAVRŠENE ANIMACIJSKO – MOTIVACIJSKE RADIONICE “Zašto raditi u IT sektoru”

Maturanti naše  škole, njih ukupno devedeset iz završnih razreda aktivno su sudjelovali u provedenim radionicama na temu „Zašto raditi u IT sektoru“ kako bi se upoznali s mogućnostima zapošljavanja u IT sektoru. Radionice su održane  u periodu od 07. svibnja 2021. do 14. svibnja 2021. godine a proveo ih je Eduard Kuzma, ravnatelj Edunove – Ustanove za obrazovanje odraslih.

Maturanti su aktivno sudjelovali u diskusiji i postavljali pitanja o mogućnostima zapošljavanja u IT sektoru. Radionice su uspješno provedene, učenici i razrednici navedenih razreda po završetku svake radionice izrazili su zadovoljstvo dobivenim informacijama i načinom prezentacije i komunikacije tijekom provedenih radionica.

Ovdje možete pogledati izvješće.

Wordpress Gallery Plugin Free

 


PREDSTAVLJEN PROJEKT PROAKTIVA

Dana 22. travnja 2021. održana je početna konferencija Projekta “Proactiva – lokalna inicijativa za zapošljavanje na području Valpovštine”.

Više o tome možete pročitati na stranici Valpovštine info.


NAJAVA DOGAĐANJA

Početna konferencija projekta Proactiva

Kako programi osposobljavanja CNC operatera, elektromontera i web dizajnera mogu povećati zapošljivost na području Valpovštine? Odgovore na to pitanje donosi EU projekt Proactiva – lokalna inicijativa za zapošljavanje na području Valpovštine, koji će javnosti biti detaljno predstavljen na početnoj konferenciji u četvrtak (22. travnja), s početkom u 12 sati u Velikoj vijećnici Gradske uprave Grada Valpova.

Riječ je o projektu kroz kojega će se povećati zapošljivost ukupno 61 osobe, jer će se za poslove CNC operatera osposobiti 24 osobe, program osposobljavanja za web dizajnera će proći 15 osoba, a dok će najmanje 10 osoba završiti tečaj informatičkog opismenjavanja, razvit će se i verificirani kurikulum za program stručnog osposobljavanja za elektromontere, na kojemu će biti 12 polaznika. Radionice i osposobljavanja besplatni su za sve sudionike.

U svemu tome, razina zapošljivosti će se povećati i za 260 učenika s područja Valpovštine, što će se postići informativnim aktivnostima o potrebama tržišta rada i prednostima upisa u tehnička i IT zanimanja, čime će se srednjoškolce i osnovnoškolce potaknuti na donošenje kvalitetnije odluke o nastavku obrazovanja.

Naposljetku, kroz projekt će se pokrenuti i Klub za zapošljavanje kojemu će cilj biti usmjeravanje ranjivih skupina u traženju posla, savjetovanje o mogućnostima prekvalifikacije, pomoć pri prijavi za poslove, ali i mobilizacija lokalnih čimbenika kroz prepoznavanje potreba i potencijala. Projekt Proactiva će tako adekvatnim inicijativama odgovarati na potrebe tržišta rada, čime će se dugoročno osigurati povećanje zapošljivosti na području Valpovštine.

Početna konferencija će biti organizirana u skladu s mjerama epidemiološke zaštite, a broj sudionika je ograničen.

VIŠE O PROJEKTU

Projekt “Proactiva – lokalna inicijativa za zapošljavanje na području Valpovštine” u potpunosti je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna je vrijednost projekta 986.396,61 kuna, a trajanje 24 mjeseca. Projektni partneri su Lokalna-razvojna agencija Valpovo-Petrijevci d.o.o., Harburg-Freudenberger d.o.o., TEO-Belišće d.o.o., Srednja škola Valpovo i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Osijek.

KONTAKT

Marko Barišić
pravni savjetni i savjetnik za LR i EU fondove
Valpovački poduzetnički centar
marko.barisic@vpc.hr
+385 91 890 5823


POZIV NA BESPLATNO OSPOSOBLJAVANJE I RADIONICE

Gradonačelnik Valpova, Matko Šutalo pozvao je sve zainteresirane s područja Valpovštine,  na besplatno osposobljavanje i radionice.

Programi:

1) Program osposobljavanja za rukovatelja/icu CNC strojem

 • Trajanje: 220 sati
 • teorijski dio nastave provodi se u Srednjoj školi Valpovo, a praktični u tvrtki Harburg-Freundenberger Belišće d.o.o
 • uvjeti upisa: završena trogodišnja srednja škola, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova za rad na CNC stroju i poznavanje rada na računalu

2)   Program osposobljavanja za poslove izrade razvodnih elektroormara

 • trajanje: 176 sati
 • teorijski dio nastave provodi se u Srednjoj školi Valpovo, a praktični u tvrtki TEO-Belišće d.o.o
 • uvjeti upisa: završena trogodišnja srednja škola i liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova elektromontera

3)    Osposobljavanje za web dizajnere

 • trajanje 120 sati
 • predavanja se provode u Srednjoj školi Valpovo
 • uvjeti upisa: poznavanje rada na računalu

4)     Radionice informatičkog opismenjavanja

 • trajanje: 6 dana radionica
 • radionice se provode u Srednjoj školi Valpovo

Više o tome možete pročitati na Valpovštini info.


AKTIVNOSTI TIJEKOM PROTEKLOG PERIODA

Tijekom proteklog perioda, kroz provedbu planiranih aktivnosti projekta PROACTIVA, u Srednjoj školi Valpovo su završene slijedeće aktivnosti:

 • opremljen je praktikum za strukovne predmete iz područja elektrotehnike kompletom od 15 računala i 1 prijenosnim računalom za potrebe provedbe programa osposobljavanja (predviđena je vrijednost troškova 87.580,00 kn)
 • izrađen je kurikulum za obrazovanje odraslih, tj. program osposobljavanja za Poslove izrade razvodnih elektroormara (kurikulum je izradio nastavnik Ivan Cvenić, dipl.ing.elektrotehnike)
 • kurikulum je verificiran od strane Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) te Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO)
 • poslove asistenta projekta je obavljao djelatnik škole nastavnik Krunoslav Vukelić, prof.soc. koji je radio na projektu 48,05% od svog radnog vremena. Nastavnik je bio zadužen za pomoć voditelju projekta u provedbi projekta i administriranju, kao i za komunikaciju s projektnim timom i drugim zainteresiranim u projektu.
 • pripremljena je i započeta promidžba škole prema učenicima 8.razreda kako bi animirali i motivirali učenike za odabir tehničkih i IT zanimanja pod nazivom „Zašto upisati tehnička zanimanja“

Ravnateljica:
Svjetlana Kalpić, dipl.ing.