Erasmus+ KA1 2022./2023.


 


Program: Erasmus+  za 2022./2023. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje,  mlade i sport)

Nadležnost: Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU)

Nositelj projekta: Srednja škola Valpovo

Broj projekta:

Ukupna vrijednost projekta:

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 12 mjeseci

Početak projekta: 1.rujna 2022.

Završetak projekta: 31. kolovoza 2023.

Poveznice na stranice:

Erasmus+


Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • 21.1. –  4.2.2023.- Dalaman, Turska (10 učenika –  ekonomisti,  prodavač,  strojobravari, CNC operater, elektrotehničari)
 • 20. 2. – 3. 3. 2023. – Beč, Austrija (4 učenika smjera elektrotehničar i 4 učenice smjera ekonomist)
 • 24.7. – 4.8.2023. – Puerto de la Cruz, Tenerife (4 učenika smjera elektrotehničar i 3 učenice smjera ekonomist)
 • 31.7. – 4.8.2023. – Puerto de la Cruz, Tenerife (ravnateljica i 3 nastavnice)
 • 10. – 26.8.2023. –  Dalaman,  Turska (15 učenika – tehničari za elektroniku, CNC operateri i strojobravari)
 • 10. – 17.8.2023. –  Dalaman,  Turska (1 nastavnik)
 • 17.8. – 30.8.2023. – Barcelos, Portugal (4 učenice smjera prodavač i 4 učenice smjera ekonomist)

Broj mobilnosti:

 • učenika strukovnih zanimanja
 • nastavnika strukovnih predmeta
 • ravnateljica
 • nastavnika u pratnji

Ciljevi projekta:

 • Potaknuti profesionalni i osobni razvoj sudionika
 • Proširiti postojeća znanja i usvojiti nova iz područja elektrotehnike i CNC-tehnologije
 • Povećati jezične kompetencije
 • Pridonijeti interkulturalnosti i internacionalnosti
 • Povezati Srednju školu Valpovo s inozemnim partnerima, promovirati svoju školu, kulturu i zemlju

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH SMJEROVA U BARCELOS, PORTUGAL

Praksa učenika Srednje škole Valpovo u gradu Barcelosu (Portugal) odvijala se od 17.08.2023. do 30.08.2023.. Na put smo krenuli 16.08.2023. i vratili se 31.08.2023..

Praksu u Portugalu obavljalo je 8 učenica: 4 učenice iz 2.razreda Prodavača (Lea Fumić, Klara Krišković, Dina Golik i Rahela Pleša) te 4 učenice 2. razreda Ekonomista (Dunja Uranjek, Lucija Kolesarić, Lana Kokić i Iva Šunić). Profesorica u pratnji bila je Tihana Weigand.

„Mobility Friends, Portugal“ naziv je organizacije s dugim iskustvom organizacije različitih vrsta Erasmus projekata u svojoj zemlji. Suradnja s našim domaćinima, Mobility Friends, bila je i više nego dobra. Odlikuje ih kvaliteta, brzina, fleksibilnost, ljubaznost i spremnost odgovoriti na sva potrebna pitanja.

Učenice su praksu obavljale na 4 različita mjesta u okolici grada Barcelosa: Supermercado Miranda (Lea Fumić i Iva Šunić); Supermercado Curvao (Lucija Kolesarić i Klara Krišković); Supermercado 1,2,3 (Dunja Uranjek) te Coutada Doce (Lana Kokić, Dina Golik i Rahela Pleša). Sve su radile u trgovinama mješovitom robom gdje su stekla mnoga nova i korisna iskustva. Poslovi koje su obavljale bili su raznoliki: dodjeljivanje cijena proizvodima koristeći aplikacije trgovina; upoznavanje s radom i organizacijom skladišta i hladnjača; punjenje polica; zaprimanje novo pristigle robe; provjeravanje roka trajanja proizvoda i organizacija proizvoda na policama obzirom na rok trajanja; kontrola kvalitete lako pokvarljivih proizvoda (voće, povrće); održavanje odgovarajućih higijenskih uvjeta trgovine, blagajni i skladišta. Poslodavci su bili zadovoljni našim učenicama i pohvale su stizale svakodnevno. Na njihovim radnim mjestima radna atmosfera je bila ugodna i svi zaposlenici su bili i više nego spremni pomoći učenicama u snalaženju. Brzo su napredovale i svakim danom su bivale sve vještije i bolje pa su stoga dobivale sve odgovornije zadatke.

Mjesto na kojemu je tim naše škole bio smješten Kampus je Mobility Friendsa. Učenice su svaki dan imale organiziran prijevoz do radnih mjesta na koja su stizala u 9:00h, radile do 12:00h, nakon čega su se organiziranim prijevozom vraćale u Kampus na ručak. Nakon ručka i kratkog odmora, poslijepodnevni dio posla počinjao je u 14:00h i trajao do 17:00h.

Kampus Mobility friendsa je mjesto savršeno zamišljeno za Erasmus projekte. Lijepo je, učenicima pruža komfor i velik broj dodatnih sadržaja te sve prilike za druženje s učenicima iz različitih zemalja. Naše djevojke iskoristile su to u potpunosti. Koristile su engleski jezik u svakoj prilici i time poboljšali svoje znanje, našle su prijatelje iz Rumunjske i Bugarske, Irske, Italije. Svakodnevno su razmjenjivale iskustva, kontakte. U slobodno vrijeme organizirale su odbojkaške utakmice Rumunjska – Hrvatska, kupale se u bazenu Kampusa, s kolegama iz drugih zemalja organizirale večeri u klubu uz raznoliku glazbu i druženje.

Slobodne vikende naši domaćini organizirali su divne izlete za sve učenike Kampusa. Vidjeli smo Viana do Castelo i planinu Svete Lucije, Valencu, Ponte de Lima, Arcos de Valdevez, Porto, Bragu te svetište Bom Jesus. Mjesta su to koja svojom ljepotom oduzimaju dah i teško je izdvojiti najljepše.

Zahvalni smo za priliku koja nam je pružena, sa sobom nosimo predivna iskustva i svakako se radujemo budućim sličnim prilikama za naše učenike.

Tekst napisala:

Tihana Weigand, prof.

WordPress Image Gallery Plugin

MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U DALAMANU, TURSKA

U sklopu KA121 projekta iz 2021. organizirana je još jedna mobilnost za učenike naše škole. Mobilnost je bila u periodu od 10. do 26. kolovoza 2023., a grad domaćin naših 15 učenika bio je turski grad Dalaman, smješten na jugozapadnoj obali Turske, u pokrajini Muğla. Odabran je za ljetnu praksu učenika zbog dobrih i provjerenih radnih mjesta na kojima naši učenici mogu odraditi kvalitetnu praksu, usavršiti svoje vještine i usvojiti nove.

Na ovoj su mobilnosti sudjelovali učenici tehničkih usmjerenja – tehničari za elektroniku, CNC operateri i strojobravari.

Dorijan Škorvaga (2. STB) i Mihael Kozina (2. CNC) odrađivali su praksu u tvrtki AKTAŞ METAL. Naši su učenici obavljali različite tipove poslova (rezanje metala, zavarivanje, brušenje, izrada konstrukcija za metalne kuće, izrada metalnih ograda). Njihov radni rad često je bio na terenu. Svojom su angažiranošću ostavili dobar dojam na vlasnika tvrtke i mentora Nazmi Aktaşa.

Jan Kukec (3. CNC) i Dominik Barić (2. CNC) jedanaest su radnih dana proveli u tvrtki AVNIL ŐRS CNC. Učenici su učili programirati CNC stroj (CAD&CAM), izrađivali su razne predmete poput ukrasa i dijelova ograda. Predanim su radom stekli povjerenje vlasnika tvrtke Mehmeta Őrsa.

Mladen Vicić (2. CNC) i Leon Balog (3. CNC) svoje su vještine usavršavali u tvrtki ÇELİK MOBİLYA. Učenici su radili na CNC stroju, programirali (CAD&CAM) te su svoje novo stečeno znanje primjenjivali u izradi dijelova namještaja. Mentor İsmail Çelik bio je vrlo zadovoljan usvojenim vještinama i radnom atmosferom naših učenika.

Učenici 2. TE radili su u tvrtki Vestel. Tvrtka se bavi prodajom, ugradnjom i servisiranjem malih kućanskih aparata i jedna je od najvećih takve vrste u Turskoj. Učenicima se pružila prilika naučiti kako popraviti kvar na televizoru, postaviti i servisirati klimatizacijski uređaj, pripremiti računalo za rad. Često su išli na teren te su se naučili snalaziti u novonastalim situacijama (komunicirati s ostalim radnicima koji govore isključivo turskim jezikom). Bilo je zanimljivo, ali su naši učenici, unatoč jezičnoj barijeri, uspjeli naučiti mnogo toga što će moći primjenjivati u budućnosti. Ovdje su svoju praksu odradili Teo Matković, Adam Tomoković i Niko Uranjek.

Toni Fučkar (2. TE), Luka Kunštek (2. TE) i Ivano Markanović (3. TE)  u svom su redovnom školovanju u smjeru Tehničar za elektroniku odabrali modul Tehnika u zgradama. U skladu s njihovim modulom, pronađena im je adekvatna tvrtka Aktif Elektrik koja im je pružila mogućnost učenja kako pripremiti i postaviti instalacije u objekt i popraviti postojeće instalacije. Učenici, kao i njihovi mentori, jako su zadovoljni obavljenim poslom, kao i usvajanjem novih vještina koje će moći primijeniti u svom školovanju i radu.

Karlo Stanić i Luka Čakalić, obojica učenici 2. TE, svoju su praksu odradili u tvrtki Ozan Teknik. Učenici su se bavili postavljenjem i održavanjem klimatizacijskih uređaja, naučili su iščitavati nacrte i preporuke proizvođača kako bi se utvrdila konfiguracija komponenti opreme za grijanje ili hlađenje i kako bi se osigurala ispravna ugradnja komponenata. Svaki su se dan s prakse vraćali s nekim novim spoznajama. Ozan Cim, direktor i vlasnik tvrtke, imao je samo riječi hvale za naše učenike.

Tomislav Sabolić (3. TE), učenik je koji ima dosta iskustva s Erasmus+ projektima. I ovoga je puta prepoznat kao učenik koji brzo usvaja nove vještine. Svoju je praksu odradio u tvrtki KESKİN BİLGİSAYAR VE GÜVENLİK SİSTEMERLİ. Tomislav se bavio postavljanjem kamera i alarmnih sustava marke Neutron, uspostavljanje komunikacije između alarmnih sustava i korisnika. Gotovo je svaki dan bio na terenu te je imao priliku upoznati okolicu grada Dalamana. Vlasnik tvrtke, Adem Keskİn, bio je izuzetno zadovoljan doprinosom našeg Tomislava tvrtki u kojoj je radio.

Na kraju su odrađene prakse svi učenici dobili certifikate koje će priložiti svome životopisu.

S učenicima su na ovoj mobilnosti kao nastavnici u pratnji bile profesorice Jasna Iličić i Monika Markota.

I ova je mobilnost pokazala da je važno odabrati mjesto mobilnosti koje pruža učinkovitu odradu prakse. Naši su se učenici i ovoga puta dokazali kao odgovorni i vrijedni mladi ljudi. Ovakav tip prakse je izrazito važan dio školovanja učenika u strukovnim zanimanjima te se stoga još jednom želimo zahvaliti Agenciji za mobilnosti i programe Europske unije (www.ampeu.hr/) na dodijeljenoj Akreditaciji za mobilnosti učenika i nastavnika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

WordPress Image Gallery Plugin

JOB SHADOWING U DALAMANU, TURSKA

Jedna od planiranih aktivnosti u sklopu Erasmus+ Akreditacije bio je i tzv. job shadowing nastavnog i stručnog osoblja naše škole. Stoga je na mobilnost sredinom kolovoza sa svrhom praćenja rada nastavnika, mentora i poslodavaca upućen profesor Vlatko Vujnovac, kojem je ovo bilo prvo takvo iskustvo. Kao partner je odabran naš provjereni Dalaman Directorate for Education, odnosno središnji Ured za obrazovanje Grada Dalamana, koji pod svojom ingerencijom ima na desetke škola, pa tako i ukupno pet srednjih škola u samom gradu. To je ujedno bila i prilika da upoznamo turski obrazovni sustav koji se prilično razlikuje i po izvedbi i po strukturi od hrvatskog. S turskim kolegama proanalizirao je njihov kurikulum te ga usporedio s hrvatskim, a nakon analize zajedno su izmijenili pozitivna iskustava, kao i ideje kako unaprijediti oba kurikuluma. Profesor Vujnovac je tijekom svoje mobilnosti prisustvovao nastavi svojih kolega koji ljeti drže i dodatne sate koji im budu dodatno plaćeni ako skupe određen broj učenika. U programu je imao i cjelodnevni boravak u tvrtki Vestel (https://vestel.servisimerkezi.com/bolge/dalaman_vestel_servisi.html), odnosno jednim od njihovih prodajno-servisnih centara gdje se upoznao sa elektronskim dijelovima sustava klimatizacije i hlađenja, te upoznao sa modelom stručne prakse učenika, kako domaćih, tako i trojice učenika naše škole koji su u to vrijeme bili na svojoj stručnoj dvotjednoj praksi. U nastavi fizike se također, između ostalog, uče principi rada pojedinih uređaja te je bilo zanimljivo i korisno iskustvo vidjeti i sudjelovati u primjeni istoga u praksi. Posebno je interesantno bilo i vidjeti na koji način tvrtka Aktas Metal pravi metalne kuće za odmor te na koji su način riješene električne instalacije i na koji način je osigurana sigurnost od strujnog udara. Profesor Vujnovac prikupio je i materijale koje će moći koristiti u obavljanju svoje nastave, kao i metode rada koje je vidio na ovom programu.

WordPress Image Gallery Plugin

MOBILNOST NASTAVNIKA NA TENERIFE – LEARNING MOBILITY OF INDIVIDUALS  (SCHOOL EDUCATION, ADULT EDUCATION AND VOCATIONAL EDUCATION AND TRAINING)

U periodu od 27.srpnja do 2.kolovoza 2023. u Puerto de la Cruzu boravili su nastavnici Srednje škole Valpovo na stručnom usavršavanju iz STEM područja kroz projekt Erasmus+ KA1 za šk.god. 2022./23. Na FU International Academy, Tenerife, kroz petodnevni tečaj od 30 sati, ovladali su radom u digitalnoj učionici te nadogradili svoje vještine podučavanja, korištenja i primjene digitalnih alata i interaktivne tehnologije (od infografike do umjetne inteligencije). Drugim riječima, ovaj je tečaj pružio mogućnost odabira alata i pružanja savjeta za integraciju tehnologije u svakodnevnom nastavnom radu s učenicima te kako bi poboljšali angažman učenika u nastavnom procesu. Nastavnici su kroz tečaj usvojili slijedeće ishode:

 • koristiti Canvu za dizajn infografika i drugih nastavnih materijala
 • izraditi vlastite podcaste i audio materijale
 • urediti videozapise za zanimljiv i interaktivan video sadržaj
 • pripremiti kvizove, igre pamćenja i interaktivne vježbe
 • uključiti AI u obrazovanje (razumijevanje AI aplikacija, alata i tehnika za digitalne učionice)
 • koristiti u radu široke mogućnosti umjetne inteligencije

Certifikate su stekli: Marija Jutriša, dipl.ing.informatike, Tihana Weigand i Draženka Mikić, profesorice matematike i fizike te ravnateljica škole Svjetlana Kalpić, dipl.ing.

Osim obveznog dijela programa družili su se s drugim polaznicima tečaja, razmjenjivali iskustva u radu te obilazili značajne kulturne, povijesne i turističke znamenitosti grada Puerto de la Cruza i otoka Tenerifa.

Tenerife je prekrasan otok smješten u Atlantskom oceanu, kraj sjeverozapadne obale Afrike. To je najveći od Kanarskih otoka, arhipelaga koji pripada državi Španjolskoj. Poznat je po svojim prekrasnim krajolicima, vulkanskim planinama, bujnim šumama, plantažama banana i prekrasnim vulkanskim crnim plažama, što ga čini popularnim turističkim odredištem.

Prvi smo dan organizirali izlet u Nacionalni parku Teide koji je pod zaštitom UNESCO-a gdje se nalazi treći po veličini vulkan na svijetu. Pogled na vulkan, njegov okoliš i jedinstvenu geološku formaciju, ostavlja nezaboravan doživljaj.

Povijesna i kulturna mjesta Tenerifa imaju zanimljivu i šaroliku arhitekturu i spoj različitih kultura. Grad La Orotava i La Laguna su poznati po dobro očuvanim kolonijalnim zgradama i lijepim vrtovima. Santa Cruz se nalazi na drugom kraju otoka, a poznat je po svojim brojnim turističkim atrakcijama, lijepim trgovima i akva-parkovima.

Šetnja gradom Puerto de la Cruz-om je dojmljiv zbog pogleda na zanimljive građevine, crkve, parkove, cvijeće, brojne vrtove, drvorede palmi i kaktusa… Osobiti dojam ostavlja pogled na Atlantski ocean, valove, crne plaže i lagune. Spuštali smo se niz stepenice posvećene poznatoj spisateljici krim-romana, Agathi Christie. Posjetili smo plantaže banana, botanički vrt  Jardin Botanico, Jardin Litro (vrt orhideja), Loro Parque koji je dom brojnim divljim i morskim životinjama i pticama, a osobito je poseban podvodni morski tunel.

Kušali smo ukusna jela sa karakterističnim mojo umacima koja odražavaju mješavinu španjolskih i kanarskih utjecaja.

Vratili smo se puni dojmova i bogati za jedno veliko iskustvo, kako profesionalno, tako i osobno.

Polaznice tečaja:

profesorice: Marija, Tihana, Draženka,

ravnateljica: Svjetlana Kalpić, dipl.ing.

WordPress Image Gallery Plugin

MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH SMJEROVA U PUERTO DE LA CRUZ, TENERIFE KROZ PROJEKT ERASMUS KA1- VET

Ukupno treća mobilnost učenika strukovnih smjerova naše škole u školskoj 2022./23. godini realizirana je na dosad nama najudaljenijoj destinaciji – otoku Tenerife, koji geografski pripada Africi, a politički i (uglavnom) kulturološki Španjolskoj, dakle Europi, tj. Europskoj uniji. Na mobilnost je upućeno 7 učenika – 4 učenika smjera elektrotehničar te 3 učenice koje pohađaju smjer ekonomist. Na mobilnosti i stručnom usavršavanju proveli su 10 radnih dana – od 24.7.- 4.8.2023.

Naši domaćini bile su dvije tvrtke – elektrotehničari su kombinaciju prakse i edukacije proveli u tvrtki Careerbridge, a ekonomistice u tvrtki Redisa, pa ćemo nešto pobliže i o našim sudionicima i o navedenim tvrtkama.

Roko Ivić, Gabrijel Kokić, Nikola Matoković i Alexandar Kristian Šargač Vićentijević svaki su dan čuli i kreirali nešto novo u tvrtki Careerbridge Europe (https://careerbridgeeurope.com/), start-up tvrtki vlasnice Orsolye Vitos koja je iskustvo i poticaj za samostalnu djelatnost dobila upravo sudjelovanjem u Erasmus+ projektima kao učenica, studentica i volonterka. Krajnji cilj edukacije bio je kroz kombinaciju informatičkih znanja, programiranja, marketinga i drugog otvoriti „mock“ tvrtku čiji su se proizvodi naposljetku „oživotvorili“ 3D printerom. Na edukaciji su bili sa učenicima iz Njemačke i Mađarske, što je svakako bilo dobro za radnu atmosferu i poticanje komunikacije i rada u međunarodnom okruženju.

Naše Ines Čvagić, Lana Đurković i Nika Kvakan radile su dva tjedna u računovodstvu i administraciji tvrtke Redisa (https://www.redisa.es/), tvrtke koja je upravo ove godine proslavila 60 godina postojanja. Osim trgovine građevinskog materijala, opreme za kuću i vrt, elektromaterijala i ostalog, tvrtka izvodi i građevinske radove i montažu svojih proizvoda. Njihova je mentorica bila Isabel Reyes Neflin, unuka prvog vlasnika, a sada glavni „motor“ ove vrlo uspješne tvrtke. Zanimljivo je kako su djevojke šetnjom kroz grad prepoznavale velik broj klijenata „svoje“ tvrtke jer su imale zadatak sistematizacije, pripremanja izlaznih i arhiviranja ulaznih računa u digitalnom obliku kako bi se starija dokumentacija mogla fizički uništiti.

I na ovoj smo mobilnosti sa zadovoljstvom primijetili da su naši učenici pokazali veliki interes, pravilan stav i motivaciju za aktivno učenje znanja i vještina, ali isto tako i da naši strukovni programi dobro pripremaju učenike za buduća zaposlenja i/ili daljnju edukaciju.

Ovo je naša druga godina Erasmus+ Akreditacije za strukovno obrazovanje (Erasmus+ akreditacija) koje nam je dodijelila Agencija za mobilnost i programe Europske unije (www.ampeu.hr). Ona nam pruža veću fleksibilnost i mogućnost izbora partnera-domaćina koji nam može pružiti praksu i edukaciju koja nam treba i koja je najbliža našim programima, a opet pruža dodanu vrijednost našim programima i obrazovanju. Ovo je npr. jedina praksa koju ekonomisti imaju, a što se tiče elektrotehničara njihova su dosadašnja radna iskustva u struci bila samo tijekom ljetne prakse u lokalnim tvrtkama ili ispostavama nekih hrvatskih tvrtki (HEP npr.).

Naše ste priče i iskustva mogli svakodnevno pratiti na našoj posebnoj Facebook stranici projekta Erasmus+ akreditacija za strukovna zanimanja.

Naš je cjelodnevni izlet bio ne jedno posebno mjesto – vulkan Teide, sa 3.715 m najviši vrh Španjolske i najviša točka svih otoka na Atlantskom oceanu. Prizori koje smo tamo zatekli djelovali su zapravo nadrealno i ne-zemaljski, kao da smo na Mjesecu ili Marsu, a to potvrđuje i činjenica da su se upravo na ovoj lokaciji snimili brojni SF filmovi.

Srednja škola Valpovo nastavit će s ovakvim mobilnostima učenika i nastavnika svojih strukovnih smjerova i na taj način nastaviti unaprjeđivati svoju nastavu i učiniti je atraktivnom učenicima na našem području. Dodijeljena Erasmus+ akreditacija svakako nam pruža nove mogućnosti i fleksibilniji pristup u odabiru nama najpotrebnijih vrsta edukacije i stručne prakse.

Pripreme za mobilnost i organizaciju odradio je voditelj i koordinator projekta profesor Krunoslav Vukelić koji je ujedno cijelo vrijeme boravio s učenicima te nadzirao provedbu projekta u cjelini.

 

Tekst napisao:

Krunoslav Vukelić, prof.

WordPress Image Gallery Plugin

STRUČNA PRAKSA U AUSTRIJI

Od 20. 2. – 3. 3. 2023. ukupno osam naših učenika iz smjerova ekonomist (Marija Berečić, Ema Butković, Ema Pavošević i Rabije Tanaj) i tehničar za elektroniku (Patrick Janjić, Borna Kovač, Juraj Vrbanić i Duje Zetović) naše škole sudjelovali su na mobilnosti učenika strukovnih smjerova u sklopu KA1 projekta u glavnom gradu Austrije. Naša je škola sa iznimnim ponosom nositelj tzv. Erasmus+ Akreditacije za VET područje, odnosno V(ocational) E(ducation) and T(raining), odnosno strukovno obrazovanje i osposobljavanje.
Cilj ove mobilnosti bio je usvojiti nova iskustva koja mogu primijeniti u daljnjem školovanju i radu, usavršiti poslovnu komunikaciju na engleskom i njemačkom jeziku, te steći radne navike i iskustvo rada u međunarodnom okruženju.
Učenice smjera ekonomist su praksu obavljale na dvije lokacije poznate modne tvrtke LC Waikiki (https://www.lcwaikiki.rs/en-US/RS) turske kompanije koja je prisutna i na hrvatskom tržištu, zasad samo u Zagrebu i Splitu. Svakodnevno su dvije učenice bile u trgovini u samom centru Beča, a druge dvije u jednom outletu, odnosno u nama pomalo neobičnom mjestu koje sadrži asortiman zapravo većeg broja različitih tvrtki i proizvođača bijele tehnike, posuđa, odjeće i obuće i mnogo toga drugog, ali je istovremeno i skladište za njihovu web-trgovinu. Na radnom mjestu su se upoznale sa svim elementima distribucije i prodaje te iz prve ruke saznali sve o poslovanju takvih tvrtki.
Naši mladići smjera tehničar za elektroniku svoju su praksu imali u tvrtki TonerStore.at (https://www.tonerstore.at/de/) također na dvije lokacije. Njihova se praksa sastojala od pripreme tonera za prodaju krajnjim korisnicima, od punjenja, kalibriranja te softverskoj prilagodbi za finalni proizvod. Učenici su ovdje uvjerili kako je većina proizvoda koje su pripremili namijenjena prije svega web-prodaji, iako tvrtka ima svoju trgovinu specijaliziranu za tonere, printere i ostalu opremu za ispis, no koja možda ostvari svega 10% prodaje.
Nakon radnog vremena, učenici su bili iznimno zainteresirani za obilazak grada te smo posjetili puno toga tijekom našeg boravka. Posjetili smo palaču Schonbrunn te njemu obližnji zoološki vrt, ujedno i najstariji zoološki vrt u Europi, razne muzeje poput Muzeja povijesti umjetnosti, fantastičnog Prirodoslovnog muzeja. Pohvaljujemo inicijativu učenika koji su i svoj potpuno slobodni dan iskoristili za razgledanje unutrašnjosti Opere, posjet najekskluzivnijim bečkim kavanama uz kušanje neizbježne Sacher torte, šetali pored Hofburga i katedrale sv. Stjepana itd.
Naš je domaćin bila VIIO, odnosno Vienna International Integration Organisation, organizacija koja je nastala kao pomoć učenicima, studentima i svim radnicima u njihovom pronalasku mjesta školovanja ili honorarnog ili stalnog posla. Zanimljivo je da većinu djelatnika ove organizacije čine stranci, a uvjerili smo se da je Beč zbilja jedan multikulturan grad u kojem od stranaca dominiraju Turci i ljudi s područja bivše države. Učenici su bili smješteni u simpatičnom hotelu uz sam Dunav, a on se nalazi i u njegovom imenu Lenas Donau.

Kao i svaki puta na ovakvom tipu mobilnosti, moramo pohvaliti trud i interes naših učenika da se pokažu u najboljem svjetlu. Koliko su se iskazali, najbolje govori činjenica da su svi pozvani da, ukoliko to žele, dođu preko ljeta raditi i zaraditi si vrlo pristojan džeparac.
Na kraju naš g boravka nikome se nije išlo kući. Poželjeli su da boravak u Beču što duže traje, a ne samo dva tjedna.

WordPress Image Gallery Plugin

DALAMAN 

21.1.2023.

 Na samom početku 2023. naši su učenici bili na prvoj od planiranih mobilnosti u sklopu  Erasmus+ Akreditacije za strukovna zanimanja za školsku 2022./23. godinu. Nakon pripremne posjete krajem listopada uvjerili smo se da u Dalamanu možemo dobiti iznimno kvalitetnu kratkoročnu mobilnost – stručnu praksu u tvrtkama. Na mobilnosti je  bilo 10 učenika iz svih naših strukovnih smjerova. Ova mobilnost je prva mobilnost u kojem smo – za razliku od prijašnjih gdje smo bili u hotelima/hostelima – bili smješteni u četiri apartmana i u kojem je postojao i element vođenja vlastitog kućanstva, što su naši učenici apsolutno apsolvirali i vratili se praktički s jednim sasvim novim iskustvom.

Naše ekonomistice Dorotea Ament, Matilda Jambrović i Marta Podgoračan svoju praksu su imale u tvrtki Şevikoglu, vodećem lokalnom lancu trgovina i mesnica. Kao ekonomistice bile su smještene u odjelima nabave, financija, administracije i računovodstva. Tijekom mobilnosti prolazile su kroz sve odjele i naučile što sve zahtijeva vođenje tvrtke koja se nalazi na puno lokacija i uz puno logističkih zahtjeva. U istoj tvrtki, ali u jednoj od njihovih najvećih trgovina, svoju praksu obavljao je i jedini prodavač Ivan Balažić koji je radio punom parom u toj velikoj trgovini. Posla je stvarno bilo puno, no za njega ništa nije bilo teško, a na jednoj od fotografija možete vidjeti i kako su ga poslodavci i kolege iznenadili za njegov rođendan.

Sađid Babiker Ali i Niko Zelić, budući strojobravari, sa svojim su tvrtkama često išli na teren. Sađid je radio u tvrtki koja izrađuje svu metalnu galanteriju (uglavnom) laserskom obradom, a ponajviše metalne konstrukcije poput nadstrešnica, klupa, kućnih stepenica, koševa, dimnjaka itd., no u zadnje vrijeme vlasnik Nazmi i njegov punac (koji je rodom iz Štipa, Sjeverna Makedonija) otkrili su vrlo traženo tržište metalnih kuća, koje mogu biti fiksirane na zemlji, ali i mobilne, na kotačima. Niko Zelić je tvrtkom Gököz koja se bavi obradom metala najviše izrađivao oluke i konstrukcije za solarne panele a odlazak na teren bio mu je najdraži dio prakse.

Noa Bolkovac, jedini CNC operater, radio je u tvrtki Çelik Mobilya koja izrađuje namještaje po mjeri i “sve što poželite” od drveta. Osim rada na CNC stroju gdje se pokazao kao pravi majstor naučio je i razne stvari o stolariji, tako da će mu ova znanja sigurno pomoći u daljnjem životu.

Elektrotehničari Leon Milišić-Zečević, Dario Ament i David Šipek radili su u dvije tvrtke koje se bave servisom, obnavljanjem i dorađivanjem brodova, a oni su naravno obavljali poslove vezane uz elektroniku i napajanja električnom energijom. Ovo je bilo nešto sasvim novo za njih, a za svoju su praksu i ispravan stav prema radu dobili ne samo pohvale, nego i ponude da na ljeto dođu raditi u tim tvrtkama.

Sve u svemu, odabir ovog partnera – Dalaman directorate of Education – pokazao se punim pogotkom. Radi se o središnjem uredu za obrazovanje u gradu Dalamanu pod kojim se nalaze sve srednje škole u tom gradu, a ujedno i centri za strukovno obrazovanje. Učenici su bili i više nego zadovoljni svim aspektima ove mobilnosti, a to nam je najvažnije. Sljedeća mobilnost u okviru ove Erasmus+ Akreditacije bit će krajem veljače 2023., a pozivamo vas da nas pratite na https://m.facebook.com/p/S%C5%A0-Valpovo-Erasmus-akreditacija-za-strukovna-zanimanja-100083099930554/ i na Instagram stranici škole.

WordPress Image Gallery Plugin