DABAR – projekt međunarodnog natjecanja iz informatike i računalnog razmišljanja


Dabar je on – line natjecanje koje potiče razvoj računalnog razmišljanja kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje.

Organizatori natjecanja za Hrvatsku su: udruga Suradnici u učenju, Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku Carnet-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz on – line natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koja su pripremili stručnjaci iz pedesetak zemalja.

Službena stranica:

Natjecanje se organizira u 5 kategorija:

  1. Mikrodabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ
  2. Milidabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ
  3. Kilodabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ
  4. Megadabar za učenike 7. i 8. razreda
  5. Gigadabar za učenike svih razreda srednje škole.

Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 15 izazovnih zadataka uz vremensko ograničenje od 45 minuta.  Natjecanje u Srednjoj školi Valpovo provode nastavnice informatike Marija Jutriša i Anja Bratuševac, a naši se učenici vrlo rado uključuju u projektne zadatke.


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


MEĐUNARODNO NATJECANJE DABAR 2019. / 2020.

Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, nije potrebno informatičko predznanja.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a. Ciljevi natjecanja su: širenje i popularizacija računalstva i informatike, razvoj računalnog razmišljanja kod učenika i usporedba znanja iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija između učenika u Hrvatskoj i svijetu.

Srednja škola Valpovo se i ove godine uključila u provedbu ovog projekta. Natjecanje se odvijalo u razdoblju od 11. do 15. studenoga 2019. Svi sudionici natjecanja dobili su diplome o sudjelovanju u digitalnom obliku koje su preuzeli iz sustava za natjecanje. Najboljih 10% sudionika u svakoj kategoriji je dobilo posebno priznanje za najbolje rezultate.


MEĐUNARODNO NATJECANJE DABAR 2018. / 2019.

Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima, ali i u široj javnosti.
Osmišljen je kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici,
mogu ih rješavati i osobe bez informatičkog predznanja.
Natjecanje se organizira u 5 kategorija. GigaDabar je kategorija za učenike srednjih škola.
I ove se godine Srednja škola Valpovo aktivno uključila u ovaj projekt. Na natjecanju koje se održalo od 12. do. 16. studenoga na CARNetovom sustavu Loomen sudjelovalo je 142 učenika naše škole. Ispit se sastojao od 12 pitanja koje su natjecatelji morali riješiti u 40 minuta. Svaki je natjecatelj za sudjelovanje dobio zahvalnicu.


MEĐUNARODNO NATJECANJE DABAR 2017. / 2018.

Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima, ali i u široj javnosti. Učenici naše škole, njih oko 150, sudjelovalo je na Dabru, međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja koje se provodilo od 13. do 17. studenoga 2017. na CARNetovom sustavu Loomen.

Dabar je online natjecanje koje potiče razvoj računalnog razmišljanja kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje. Organizatori natjecanja za Hrvatsku su udruga “Suradnici u učenju”, Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNet-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.