Dan sigurnijeg interneta


Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine drugog dana u drugom tjednu drugog mjeseca.
Europska komisija pokrenula je program 1999. godine a cilj im je bio pomoći roditeljima i učiteljima znanjem i instrumentima potrebnim za osiguravanje sigurnosti na Internetu.
Dan sigurnijeg interneta, jedan od najvažnijih dana u kalendaru informacijske sigurnosti, promovira odgovorno korištenje online tehnologije i mobilnih telefona, s posebnim naglaskom na korištenje tih tehnologija među djecom i mladima. Svake godine se milijuni ljudi diljem svijeta udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na Internetu.

Poveznice na stranice:


Youtube kanal i WEB stranica MUP-a – „Web heroj“”


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


2022. / 2023. – “GEJMAJ SIGURNO”

Cilj Dana sigurnijeg interneta je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe digitalnih tehnologija i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Slogan ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je  “Gejmaj sigurno – Zajedno za bolji Internet!”. Drugi dan, drugog tjedna u drugom mjesecu  je 6. veljače 2024.

Hrabri telefon,  Hrvatski Telekom i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu su u sklopu  edukativne kampanje „Igrajmo na sigurno“ kreirali digitalni vodič sigurnog igranja videoigara. U tom vodiču su osim nekih informacija o videoigrama dali pregled svih prednosti i rizika igranja videoigara ali i konkretne savjete za roditelje i za gejmere kako se zaštititi od opasnosti. Klikom na sliku možete otvoriti vodič.

Učenici prvog razreda elektromontera su dobili u zadatak proučiti ovisnost o videoigrama. Na temelju svog scenarija kroz dvanaest različitih scena su kreirali strip u programu storyboardthat i napravili plakate. Učenici prvog razreda tehničara za elektroniku su na osnovu vodiča: Svijet videoigara izradili web stranice na platformi Google Sites. Zadatak izrade videa na zadanu temu ili od stripa dobili su učenici prvog razreda opće gimnazije i drugog razreda tehničara za elektroniku.

Neke radove učenika možete vidjeti u nastavku.

Marija Jutriša, prof.

video:


web stranice:
plakati

Wordpress Gallery Plugin Free

2022. / 2023. – AUTORSKA PRAVA

Dan sigurnijeg interneta svake se godine obilježava drugi dan, drugog tjedna u drugog mjesecu. Ove je godine to bio datum: 7. veljače 2023. Tema koju smo obradili su Autorska prava. Učenici su imali zadatak proučiti što su to autorska prava i kako su zakonom regulirana kao i  način označavanja licenciranog djela pomoću sustava licenciranja Creative Commons. Nakon toga su kreirali plakate na tu temu. Neke od njih možete vidjeti u galeriji.

Marija Jutriša, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free

2021. / 2022. – “NE BUDI I TI HRVATSKI NAIVAC!”

Ove godine smo spojili Dan sigurnijeg interneta i Europski dan zaštite osobnih podataka i obilježili smo ih u tri tjedna, od 24. siječnja do 11.  veljače. Europski dan zaštite osobnih podataka je 28. siječnja, a Dan sigurnijeg interneta se obilježava drugi dan drugog tjedna u drugom mjesecu. Ove godine je to 8. veljače.  Prve su aktivnosti učenika bile proučavanje prevara i svih opasnosti na internetu te načine kako se zaštiti.

Naš je moto ove godine bio: “Ne budi i ti hrvatski naivac!” po stranici koju si izradili  Carnet i CERT. Klikom na sliku možete otvoriti tu stranicu i  proučiti načine prevara opisane na zanimljiv način te odigrati neku igru.

Osim te stranice, na youtube kanalu MUP-a Republike Hrvatske učenici su mogli pronaći kratke video uratke o sedam različitih prevara.

Prvi zadatak učenika prvog razreda tehničara za elektroniku i prvog razreda gimnazije bio je kreirati plakate u izabranom programu o sedam različitih vrsta prevara i načinima zaštite. Njihove uratke možete vidjeti na našoj stranici Zaštita osobnih podataka. Nakon toga su u aplikaciji Pixton na zadanu temu kreirali strip. Zadnja aktivnost učenika gimnazije je bila napraviti plakat sa stripom i urediti pano u holu. Za razliku od njih, zadatak tehničara za elektroniku je bio izraditi web stranicu.

Ostali učenici su prvi tjedan dobili temu vezanu za prevare opisane na stranici naivci.hr ili neku od bitnih tema vezanih uz internet kao što je elektroničko nasilje, ovisnost o internetu ili pravila ponašanja na internetu poznata pod nazivom Netiquette. Učenici drugog razreda tehničara za elektroniku su  obradili dobivenu temu s tri uratka: stripom,  plakatom s tim stripom i  video uratkom. Učenici trećeg razreda gimnazije koji pohađaju izbornu nastavu iz informatike su snimili video na određenu temu.
Njihove uratke možete vidjeti u nastavku.

Marija Jutriša, prof.

video:


web stranice:

2020. / 2021. – Sloboda govora na internetu: što je prihvatljivo, a što ne?

Ove se godine Dana sigurnijeg interneta obilježava 9. veljače. Moto je isti kao i prethodne dvije godine: „Zajedno za bolji Internet“. Tema koju su obrađivali prvi razredi gimnazije i tehničari za elektroniku je “Sigurnost na internetu, što je prihvatljivo a što ne?”. Učenici su sami birali digitalni alat u kojem će obraditi tu temu kao i aplikaciju u kojoj će raditi. Izrađivali su plakate, web stranice ili video uratke. Neke od njihovih radova možete vidjeti u nastavku.

Marija Jutriša, prof.

web stranice:

web stranice u pdf obliku):

plakati:

Wordpress Gallery Plugin Free

 


2019. / 2020. – Kviz 

Dan sigurnijeg interneta se ove godine obilježavao 11. veljače. Moto je bio isti kao i prethodne godine: „Zajedno za bolji Internet“. U projektu su sudjelovali učenici 1. og A i 1. og B razreda koji su rješavali test o sigurnosti na internetu.
Učenici su upoznati s projektom Centra za sigurniji internet i njihovom stranicom: csi.hr. Jedna od aktivnosti obilježavanja Dana sigurnijeg interneta Centra je bio i online kviz za djecu i mlade o sigurnosti na internetu. Učenici su skinuli aplikaciju na mobitele i tada su pristupili rješavanju testa.

Marija Jutriša, prof.


2018. / 2019. – „Zajedno za bolji Internet“

Ove se godine Dana sigurnijeg interneta obilježava 5. veljače. Novi moto je: „Zajedno za bolji Internet“. U projektu su ove godine sudjelovali učenici prvog razreda elektrotehničara i trećeg razreda strojobravara a obrađivali su zadane teme tri tjedna.
Elektrotehničari su imali za zadatak obraditi internetske prijevare, ali i načine kako se zaštiti od njih, osmisliti priču i napraviti strip u programu Toondoo. Sve su morali objediniti u prezentaciji. Zadnji tjedan su prezentirali svoje uratke.
Strojobravari su imali dvije teme: ovisnost o internetu i elektroničko nasilje. Zadatak im je bio napraviti seminarski rad o zadanoj temi i napraviti strip u programu Toondoo.
Učenici su pokazali snalažljivost i kreativnost.

Marija Jutriša, prof.


2017. / 2018. – Elektroničko nasilje i ovisnost o internetu

Dan sigurnijeg interneta obilježili smo 6. veljače. Moto ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je bila: „Stvaraj, poštuj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom!“ Zadatak učenika prvog razreda ekonomista i drugog razreda prodavača je bio da u parovima u digitalnom alatu toondoo.com izrade strip kojim na zgodan i šaljiv način mogu potaknuti svoje vršnjake na oprez i razmišljanje prilikom korištenja interneta. Teme koje su obrađivali su: elektroničko nasilje ili ovisnost o internetu. Učenici su se odlično snašli u tom digitalnom alatu i kreirali zanimljive i poučne stripove.

Marija Jutriša, prof.