#ErasmusDays


Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport. To je program koji je od 1987. godine obogatio živote i proširio vidike više od 12 milijuna ljudi i tako do danas djeluje punih 35 godina. Uključuje 27 članica Europske unije te 6 zemalja blisko povezanih s ovim programom (Sjeverna Makedonija, Norveška. Lihtenštajn, Island, Srbija i Turska). Srednja škola Valpovo uključena je u partnerstvo s 22 države. Program omogućuje brojne prilike za učenje, usavršavanje, razvoj osobnih i profesionalnih vještina, stjecanje novih iskustva i poznanstava te upoznavanje drugih zemalja putem projektnih mobilnosti te u suradnji s domaćim i stranim partnerima.

Službena stranica:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


SREDNJA ŠKOLA VALPOVO OBILJEŽILA ERASMUS DAYS

14. listopada 2022

Dani Erasmusa+ ove se godine održavaju se od 13. do 15. listopada diljem Hrvatske. Ustanove i organizacije koje provode ili su provele neke od Erasmus+ projekata organiziraju izložbe, predavanja, prezentacije, kvizove, okrugle stolove, radionice i druge aktivnosti kako bi predstavile svoja dosadašnja iskustva i aktivnosti.
Tako su i naši učenici i djelatnici u petak, 14. listopada ’22. predstavili svoje Erasmus aktivnosti i mobilnosti našim gostima, učenicima i njihovim nastavnicima osnovnih škola iz Valpova, Belišća i Veliškovaca.
Uvodnu je riječ imala ravnateljica škole prof. Svjetlana Kalpić, potom je prof. Krunoslav Vukelić, koordinator projekata, predstavio mogućnosti sudjelovanja u Erasmus+ projektima te Akreditaciju za VET programe. U pripremama za ovaj događaj sudjelovali su i naši vrijedni profesori i stručni suradnici, članovi projektnoga tima: Marija Jutriša, Jasna Iličić, Vesna Kajganić, Arijan Aleksić, Draženka Mikić, Monika Markota, Kristina Najcer Bračevac, Silvija Čehić Turalija, Želko Štanfelj, Tihana Weigand, Ružica Jokić, Danijel Šovagović, Zdenka Lončarić i Jasna Vuković te učenici s brojnim i zanimljivim aktivnostima. U holu škole postavljen slideshow s 200 fotografija prizora mobilnosti, izložba fotografija s radionice Living pictures, karta Europe s istaknutim zemljama sudionicama kao i plakat sa zastavama istih. Tu su još i putokazi zemalja sudionica – djelo člana obitelji prof. Weigand, zatim demonstracija robota i mbota, prezentacije projekata i sl. Također, i bivši učenici, sudionici u projektima, imali su priliku ispričati svoja viđenja i doživljaje s Erasmus mobilnosti: Katarina Sopek i Luka Inić. Od naših učenika istaknuli su se svojim radionicama i prezentacijama u predstavljanju projekata: Matea Kolesarić > A.R.T.I.S.T.; Karla Cvetković > Distance Learning Gateway; Dorotea Ament > stručna praksa u Leipzigu; Ana Jelkić i Kasija Plečko > radionica TikTok; Lucian Vranković, Jakov Anočić, Tomislav Mitrović i Luka Sabolić > Kodiranje robota – jezik budućnosti: demonstracija programa o radu robota.
I šećer za kraj, uslijedila je degustacija kolača i delicija, bilo je tu baklava, (h)urmašica, kuglofa, kruha s pekmezom (scones), mađarica, a sve prema autohtonim receptima nekih od zemalja sudionica.
Svi smo se počastili i uživali u izlaganju naših gostiju, učenika i profesora. Zahvaljujemo svim sudionicima na njihovu trudu i angažmanu u osmišljavanju i kreiranju inovativnih rješenja za brojne izazove današnjice i stjecanje vještina budućnosti 😊.

U ime projektnoga tima, Jasna Vuković