Školska radionica za praktičnu nastavu strojarstva


Praktična nastava iz sektora strojarstva izvodi se na izdvojenoj lokaciji u Belišću od školske godine 1968./69. Dugi niz godina obrazujemo učenike za razna zanimanja, a u zadnjih desetak godina imamo kontinuitet upisa za zanimanja strojobravar i tokar. Upravo navedena zanimanja su tražena i naši učenici nakon završetka školovanja lako nalaze posao. U radionici praktičnu nastavu izvode i učenici 1.razreda CNC – operatera kao i učenici 1.razreda elektrotehničara (radioničke vježbe).

Zgrada, gdje se nalazi praktikumi, je starije gradnje te se potrebe za ulaganjem i uređenjem rješavaju u kontinuitetu tijekom svih proteklih godina, a osobito unazad dvadesetak godina. Daleko veće potrebe zahtijevalo je ulaganje u novu tehnologiju, strojeve, uređaje i opremu. Neke od njih smo dobili donacijom, a neke smo nabavljali novcem Osnivača kao i vlastitim.

Zajedno s nastavnicima teorijske i praktične nastave učenici su se pripremali za razna natjecanja i smotre gdje su pokazivali zavidne sposobnosti. Organizirane su brojne stručne posjete poslovnim subjektima, kako u Valpovštini, tako i šire. Velika se pažnja posvećuje izradbi završnih radova čime učenici dokazuju stečene vještine i kompetencije. Učenici su u suradnji s nastavnicima praktične nastave ponekad odrađivali dosta zahtjevne zadatke. Ovom je prigodom nemoguće sve navesti, ali izdvajamo:

 • izrada i montaža ograde u sportskoj dvorani
 •  izrada i montaža pokretnih koševa za košarku
 • popravak sjedalica na tribinama sportske dvorane
 • izrada koševa za vanjsko košarkaško igralište
 • izrada i postavljanje ograde i ulaznih vrata zgrade osnovne škole u Ivanovcima
 • izrada kućica za prodaju koktela i sladoleda
 • izrada, montaža i popravak metalne ograde na mostovima grada Valpova
 • izrada i montaže metalne ograde oko školske zgrade i dvorišta
 • izrada i montaža klupa, stolica, koševa, pepeljara ispred škole i drugih ustanova
 • izrada i montaža stalaka za LCD projektor za sve učionice u našoj školi
 • izrada metalne konstrukcije za stolove kabineta informatike, CNC-praktikuma i učionice Vježbeničke tvrtke
 • izrada stalaka za bicikle
 • demontaža i montaža raznih žičanih ograda
 • izrada konstrukcije metalnih dijelova za niske i visoke gredice (u sastavu projekta grada Valpova Organic-bridge)
 • izrada raznih metalnih konstrukcija, dijelova i montaža za potrebe poslovnih partnera i
 • održavanje svih metalnih dijelova i konstrukcija u školskoj zgradi i izvan nje itd.

Osim provedbe redovite praktične nastave, učenici i nastavnici sudjeluju u raznim školskim, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, osobito humanitarnog karaktera, na što smo jako ponosni.


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


IZRADILI SMO NOVE KLUPE I IZBETONIRALI DVORIŠNI PRILAZ ZGRADI

Rezultat vrijednih ruku naših učenika i nastavnika praktične nastave. U svemu su pomagali naši domari: Igor, Željko i Danijel.  Montažu klupe pratio je nastavnik Željko Knežević. Hvala svima!


PRAKTIČNA NASTAVA IZ STROJARSTVA

Tijekom praktične nastave u šk.godini 2021./22. učenici su zanimanja strojobravar i tokar te 1.godina zanimanja CNC-operater vježbali izradu raznih korisnih predmeta od metala, njihovu površinsku obradu i montažu.

Tako su izradili: metalne okvire za školske klupe i stolove, razne tokarske dijelove, stalak za bicikle, sito za potrebe papirnog stroja, obnovili su i obojili rukohvate na ulazu u školsku zgradu,

izradili su razne police, metalne golove za sportske aktivnosti, pomogli oko uređenja školskog praktikuma, bojili prostoriju za budući praktikum itd.

Važno je spomenuti da su cijelo vrijeme s učenicima bili nastavnici praktične nastave koji su im prenosili znanje i poticali u izvršenju svih predviđenih aktivnosti.


PRAKTIČNA NASTAVA U ŠKOLSKOJ RADIONICI ZA OBRADU METALA

Tijekom mjeseca listopada učenici zanimanja strojobravar i tokar vrijedno su odrađivali zadatke tijekom praktične nastave. Navodimo neke od uradatka: rad na metalnoj konstrukciji za izradu školskih klupa, tokarenje vijaka i matica, bušenje sita, izrada vatrogasnog pogona, metalna konstrukcija za izradu police i dr. Osim toga, učenici su vrlo vrijedni oko održavanja radnog mjesta i okoliša radionice. Nastavnici praktične nastave prate rad učenika, motiviraju ih te pomažu u savladavanju vještina u obradi metala i rada na strojevima.