Školska radionica za praktičnu nastavu strojarstva


Praktična nastava iz sektora strojarstva izvodi se na izdvojenoj lokaciji u Belišću od školske godine 1968./69. Dugi niz godina obrazujemo učenike za razna zanimanja, a u zadnjih desetak godina imamo kontinuitet upisa za zanimanja strojobravar i tokar. Upravo navedena zanimanja su tražena i naši učenici nakon završetka školovanja lako nalaze posao. U radionici praktičnu nastavu izvode i učenici 1.razreda CNC – operatera kao i učenici 1.razreda elektrotehničara (radioničke vježbe).

Zgrada, gdje se nalazi praktikumi, je starije gradnje te se potrebe za ulaganjem i uređenjem rješavaju u kontinuitetu tijekom svih proteklih godina, a osobito unazad dvadesetak godina. Daleko veće potrebe zahtijevalo je ulaganje u novu tehnologiju, strojeve, uređaje i opremu. Neke od njih smo dobili donacijom, a neke smo nabavljali novcem Osnivača kao i vlastitim.

Zajedno s nastavnicima teorijske i praktične nastave učenici su se pripremali za razna natjecanja i smotre gdje su pokazivali zavidne sposobnosti. Organizirane su brojne stručne posjete poslovnim subjektima, kako u Valpovštini, tako i šire. Velika se pažnja posvećuje izradbi završnih radova čime učenici dokazuju stečene vještine i kompetencije. Učenici su u suradnji s nastavnicima praktične nastave ponekad odrađivali dosta zahtjevne zadatke. Ovom je prigodom nemoguće sve navesti, ali izdvajamo:

 • izrada i montaža ograde u sportskoj dvorani
 •  izrada i montaža pokretnih koševa za košarku
 • popravak sjedalica na tribinama sportske dvorane
 • izrada koševa za vanjsko košarkaško igralište
 • izrada i postavljanje ograde i ulaznih vrata zgrade osnovne škole u Ivanovcima
 • izrada kućica za prodaju koktela i sladoleda
 • izrada, montaža i popravak metalne ograde na mostovima grada Valpova
 • izrada i montaže metalne ograde oko školske zgrade i dvorišta
 • izrada i montaža klupa, stolica, koševa, pepeljara ispred škole i drugih ustanova
 • izrada i montaža stalaka za LCD projektor za sve učionice u našoj školi
 • izrada metalne konstrukcije za stolove kabineta informatike, CNC-praktikuma i učionice Vježbeničke tvrtke
 • izrada stalaka za bicikle
 • demontaža i montaža raznih žičanih ograda
 • izrada konstrukcije metalnih dijelova za niske i visoke gredice (u sastavu projekta grada Valpova Organic-bridge)
 • izrada raznih metalnih konstrukcija, dijelova i montaža za potrebe poslovnih partnera i
 • održavanje svih metalnih dijelova i konstrukcija u školskoj zgradi i izvan nje itd.

Osim provedbe redovite praktične nastave, učenici i nastavnici sudjeluju u raznim školskim, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, osobito humanitarnog karaktera, na što smo jako ponosni.


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


ŠKOLSKA RADIONICA ZAVRŠETAK NASTAVNE GODINE – RADNO

Nastavnici praktične nastave i učenici trogodišnjih strukovnih zanimanja strojarske struke, svoje posljednje nastavne dane i sate praktične nastave, posvetili su završetku započetih radova te pospremanju radnih mjesta, ali u jednom veselom i opuštajućem ugođaju.

Tako su završili metalnu konstrukciju za pregradni zid koji će razdvojiti praktikum tokarije na dva dijela i na taj način olakšati održavanje i grijanje prostora.

U zadnje smo vrijeme primijetili da se učestalo uneređuje i šara po pročeljima zgrade. Vrlo ružne poruke je valjalo ukloniti i  ponovno prebojiti zidove.

Jedna je skupina učenika obnovila male golove za nogomet na igralištu, jedna je  završavala svoje završne radove, a jedna je skupina obnavljala radne stolove. Nastavnici su uvijek bili uz njih, nadzirali i pomagali.

Pomagalo se oko uklanjanja porezanih grana oraha kao i pri uređenju pomoćnih prostorija.

Prije odlaska na zasluženi godišnji odmor svoj su radni prostor temeljito pospremili i očistili.

Tijekom ljetnih praznika, učenici imaju obvezu odraditi stručnu praksu kod poslodavaca i obrtnika sa područja Valpovštine.


INOVATIVNOST KAO REZULTAT ZAJEDNIČKE KREATIVNOSTI UČENIKA I NASTAVNIKA

Afirmacija strukovnih zanimanja jedan je od prioriteta Srednje škole Valpovo. Vrijednosti učenika koji upisuju takva zanimanja ne mjeri se samo ocjenama već prije svega dolazi do izražaja na praktičnoj nastavi kroz unaprjeđivanje njihovih vještina.

Kada pri tome nastavnik u učenicima vidi osobe pune potencijala i odnosi se prema njima s poštovanjem, nema kraja njihovim postignućima. Upravo tome svjedoči novi izum stvoren u školskoj radionici za obradu metala uz mentorstvo nastavnika Damira Pribanića i vrijedne ruke naših učenika zanimanja strojobravar i tokar.

Zadivljujuća višefunkcionalna klupa spoj je vještina utemeljenih u njihovim strukovnim kurikulumima, ali i težnji kreativnosti čiji je rezultat zadivljujući.

Ponosni smo na naše učenike i njihove nastavnike. Ponosni smo i na njihove roditelje. Vjerujemo da će ove vrijednosti prepoznati i lokalna zajednica i gospodarski subjekti dati vjetar u leđa mladim ljudima i stvoriti još bolje materijalne uvjete za njihovo školovanje.

Bravo ekipa!! Veselimo se vašim novim kreacijama!

Pedagoginja: Zdenka Lončarić, prof.


PREGRADNA VRATA

Učenici zanimanja strojobravar, za vrijeme praktične nastave, započeli su izradu pregradnih metalnih vrata za potrebe praktikuma tokarenja, pod vodstvom nastavnika praktične nastave Branka Stiplošeka. Zanimljivo će biti pratiti tehnološki postupak nastajanja te ćemo i nadalje fotografirati njihove uratke.


VRIJEDNE RUKE UČENIKA SREDNJE ŠKOLE VALPOVO ULJEPŠAVAJU NAŠ GRAD

Srednja škola Valpovo obrazuje učenike raznih strukovnih zanimanja, a osobito su na tržištu traženi stručnjaci iz područja strojarstva i obrade metala. Koliko je važno cijeniti vještine i znanja strukovnih zanimanja svjedoče brojni predmeti koji se nalaze oko nas i koriste nam u svakodnevnom životu. Želja nam je da istaknemo vrijednosti struke i rezultate rada naših učenika i njihovih nastavnika, koja nisu uvijek vidljiva javnosti.

Učenici trogodišnjih strukovnih zanimanja strojobravar i tokar, tijekom nastavne godine, za vrijeme provedbe praktične nastave i izrade završnih radova, izrađivali su razne predmete od metala, kako za potrebe škole, tako i za druge korisnike u lokalnoj zajednici i šire. U tome im pomažu nastavnici praktične nastave (Zorana Marković, Damir Pribanić, Željko Knežević, Branko Stiplošek, Jozo Mićan, Josip Stanić i Dejan Mićan).

Zadnji uradci su bili izrađeni za potrebe grada Valpova. Prema narudžbi učenici su izradili klupe, koševe, stalke za bicikle i golove za dječja igrališta. Ovo je druga velika narudžba od grada Valpova, a uradci naših učenika će biti postavljeni na mnogim lokacijama u gradu.

Veseli nas što će rezultati vrijednih ruku naših učenika na najbolji način biti prezentirani javnosti te ujedno uljepšati naš grad. Ponosni smo na naše učenike, jer skromno i samozatajno uče i stječu potrebne vještine te stvaraju vrijednosti u korist grada Valpova, lokalne zajednice i njenih gospodarskih čimbenika.


NASTAVAK PROVEDBE PRAKTIČNE NASTAVE

Nakon dugotrajne pauze uzrokovane korona krizom naši su se učenici od 18. svibnja vratili u školu te u školsku radionicu za obradu metala i strojarstvo u Belišću. Učenike je dočekala ravnateljica, zaželjela im dobrodošlicu te ih upoznala s epidemiološkim pravilima prilikom ulaska i boravka u prostorima škole. Praktičnu nastavu pohađaju učenici slijedećih zanimanja: strojobravar, tokar, CNC – operater, elektrotehničar i prodavač. Tjedan je protekao radno. Učenici trećih razreda su završavali svoje završne radove. Učenici ostalih razreda su savjesno i odgovorno obavljali planirane aktivnosti i radne zadatke. Nastavnici su se odlučili za kombinaciju praktične nastave i nastave od kuće. Neke uratke možete pogledati na fotografijama. Praktičnu nastavu izvode slijedeći nastavnici: Zoran Marković, Željko Knežević, Branko Stiplošek, Damir Pribanić, Jozo Mićan, Josip Stanić, Dejan Mićan te Miroslav Kupanovac kod CNC-operatera. Nekoliko učenika praktičnu nastava izvodi u pogonima tvrtke HF d.o.o.,a učenici prvih razreda zanimanja prodavač nastavljaju nastavu Trgovačke prakse u trgovinama i trgovačkim lancima.


UČENICI POMAŽU

U zadnjem tjednu mjeseca veljače nastavnici praktične nastave dobrovoljno su promijenili stare prozore na radionici za tokarenje i na zbornici zgrade školske radionice te započeli uređenje praktikuma za tokarenje. Naši učenici zanimanja strojobravar, tokar i CNC-operater, koji su se zatekli na praktičnoj nastavi, rado su pomogli nastavnicima. Ovo je primjer kako se uz malo dodatnog truda, zajedničkim aktivnostima, može puno toga napraviti za dobrobit svih. Zgrada, u kojoj se izvodi praktična nastava, je stara i potrebno je dosta ulaganja kako bi se prostori uredili i učinili ugodnim za boravak. U zadnje se vrijeme čine dodatni napori oko uređenja radnih prostora, praktikuma i sanitarnih čvorova.

Učenici zanimanja elektrotehničar, pod vodstvom nastavnika Ivana Cvenića, pomogli su obnoviti električne instalacije  te na taj način pokazati stečene strukovne vještine.

Želja mi je istaknuti i pohvaliti sve što se čini za našu ustanovu. Zato, nastavnicima praktične nastave, nastavniku Ivanu Cveniću kao i svim učenicima koji su pomogli u navedenim aktivnostima želim i ovim putem zahvaliti.

Ravnateljica škole: Svjetlana Kalpić, dipl.ing.


RADOVI U ŠKOLSKOJ RADIONICI TIJEKOM SIJEČNJA I VELJAČE

Tijekom mjeseca siječnja i veljače nastavnici praktične nastave nabavili su potreban materijal za provedbu praktične nastave, za izradbu završnih radova učenika zanimanja strojobravar i tokar te za druge ugovorene poslove. Na fotografijama možete vidjeli postavljanje pozicije za početak radova te gotove metalne konstrukcija za radne stolove i policu za odlaganje panoa.


SATI PRAKTIČNE NASTAVE

U ponedjeljak, 21. siječnja 2020. ravnateljica i pedagoginja škole obavile su uvid u izvedbu sata praktične nastave za učenike zanimanja strojobravar i tokar te 1.razreda CNC-operater. Nastavnici praktične nastave trude se učenicima prenositi znanje i vještine iz područja strojarstva i obrade metala. Osobito su zahtjevne vještine tokarenja. Iz viđenoga ne moramo biti zabrinuti, jer su naši učenici i ovoga puta pokazali dobro poznavanje rada s brojnim alatima i uređajima te vještinu obrade metala.


UČENICI STRUKOVNIH ZANIMANJA POKAZALI SVOJA UMIJEĆA PSIHOLOGINJI IVANI MAĐARIĆ

Učenici strojobravari i tokari u školskoj radionici cijelu godinu vrijedno rade i svojim postignućima nadilaze same školske zadatke te često poslovno surađuju s firmama i institucijama lokalne zajednice. Razlog je to da ih se, zajedno s njihovim nastavnicima, pohvali i potakne na nove poduhvate. Upravo je to bio povod posjetu školske psihologinje Ivane Mađarić koja je s velikim interesom obišla sve radne jedinice i ostala impresionirana onime što je vidjela. Dečki su joj pokazali svoja umijeća na raznovrsnim strojevima te je izazvali da se i ona okuša u radu sa tokarskim strojevima i alatima. Na kraju je bilo lijepo čuti pohvale nastavnika koji su posebno zadovoljni učenicima prvih razreda te uključivanjem učenika drugih i trećih razreda u međunarodne projekte. Bravo dečki! Veselimo se vašim novim uspjesima!


RADNO I OPUŠTAJUĆE

Na fotografijama možete vidjeti uratke naših učenika zanimanja tokar. Učenici vrijedno uče i savladavaju vještine tokarenja koje im prenosi nastavnik Jozo Mićan. Pod velikim odmorom učenici se druže, a često zaigraju i nogomet.


UČENICI POMAŽU U UREĐENJU PROČELJA ŠKOLSKE RADIONICE

Na fotografijama možete vidjeti kako su se učenici zanimanja strojobravar, tokar i CNC-opetateri dobrovoljno uključiti u uređenji i bojanju vanjske fasade zgrade školske radionice koja je bila nedavno išarana neprimjerenim grafitima.


AKTIVNOSTI UČENIKA TIJEKOM MJESECA LISTOPADA

Učenici zanimanja strojobravar i tokar za vrijeme praktične nastave izrađivali su metalne konstrukcije za stolove i klupe, vježbali su postupak zavarivanja, pripremali su i bojali metalne podloge. Tako su uredili i obnovili ulazna vrata radionice, popravili su nadstrešnicu te dijelove limene konstrukcije. Učenici vrlo vješto, pod nadzorom svojih nastavnika, odrađuje razne aktivnosti i poslove koji im se postave kao zadatak te se na taj način educiraju i osposobljavaju u strukovnom dijelu nastavnog programa. Nerijetko učenici pomognu počistiti radni prostor i ostaviti ga čistim i urednim za druge razrede koji dolaze poslije njih.


POČETAK NASTAVNE GODINE – RADNO

Učenici 2. i 3.razreda strojobravara, tijekom provedbe praktične nastave, započeli su uređenje i dogradnju nadstrešnice. Učenici, za vrijeme odmora rado borave u dvorištu ispod nadstrešnice. S obzirom da je dotrajala i prokišnjava sami su odlučili uzeti stvar u svoje ruke, popraviti i obnoviti metalnu konstrukciju te u završnom dijelu obojiti.
Dečki, sve pohvale vama i vašim nastavnicima koji vas podržavaju i uče poslovima koji doista jesu Škola za život.


PRIPREME ZA POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

Po povratku s godišnjeg odmora nastavnici praktične nastave u školskoj radionici u Belišću odlučili su pomoći oko uređenja unutarnjeg i vanjskog prostora školske zgrade. Nakon zajedničkog planiranja i dogovora uslijedila je nabavka potrebnog materijala. Započeli su generalno čišćenje, bojanje i uređenje zbornice i prostora za dnevni odmor. Škola je osigurala materijal, a nastavnici su sami krenuli sa adaptacijom i uređenjem prostora. Tako su postavili laminat, pločice i sudoper. Montirali su novi kuhinjski elementi, zavjese te zastore na prozorima radionica. Obojili su prostorije te jedan dio hodnika. Očistili su podove vodenim mlazom pod tlakom kako bi se uklonile naslage nečistoća. Uređivala se i zelena površina ispred i iza školske zgrade.Tijekom idućeg tjedna planiraju izraditi i postaviti novi stol koji će biti smješten u prostoru za odmor. Napravljen je popis novih poslova za potrebe škole, učionica i kabinet, a to će ugraditi kao aktivnosti tijekom izvođenja praktične nastave zajedno s učenicima.

Ovim putem želim izraziti posebnu zahvalnost svim nastavnicima praktične nastave i spremačici koji su pokazali volju i želju kako bi pomogli kod uređenja školskog prostora te na taj način uštedjeli školi značajna financijska sredstva.

Ravnateljica