Školska radionica za praktičnu nastavu strojarstva


Praktična nastava iz sektora strojarstva izvodi se na izdvojenoj lokaciji u Belišću od školske godine 1968./69. Dugi niz godina obrazujemo učenike za razna zanimanja, a u zadnjih desetak godina imamo kontinuitet upisa za zanimanja strojobravar i tokar. Upravo navedena zanimanja su tražena i naši učenici nakon završetka školovanja lako nalaze posao. U radionici praktičnu nastavu izvode i učenici 1.razreda CNC – operatera kao i učenici 1.razreda elektrotehničara (radioničke vježbe).

Zgrada, gdje se nalazi praktikumi, je starije gradnje te se potrebe za ulaganjem i uređenjem rješavaju u kontinuitetu tijekom svih proteklih godina, a osobito unazad dvadesetak godina. Daleko veće potrebe zahtijevalo je ulaganje u novu tehnologiju, strojeve, uređaje i opremu. Neke od njih smo dobili donacijom, a neke smo nabavljali novcem Osnivača kao i vlastitim.

Zajedno s nastavnicima teorijske i praktične nastave učenici su se pripremali za razna natjecanja i smotre gdje su pokazivali zavidne sposobnosti. Organizirane su brojne stručne posjete poslovnim subjektima, kako u Valpovštini, tako i šire. Velika se pažnja posvećuje izradbi završnih radova čime učenici dokazuju stečene vještine i kompetencije. Učenici su u suradnji s nastavnicima praktične nastave ponekad odrađivali dosta zahtjevne zadatke. Ovom je prigodom nemoguće sve navesti, ali izdvajamo:

 • izrada i montaža ograde u sportskoj dvorani
 •  izrada i montaža pokretnih koševa za košarku
 • popravak sjedalica na tribinama sportske dvorane
 • izrada koševa za vanjsko košarkaško igralište
 • izrada i postavljanje ograde i ulaznih vrata zgrade osnovne škole u Ivanovcima
 • izrada kućica za prodaju koktela i sladoleda
 • izrada, montaža i popravak metalne ograde na mostovima grada Valpova
 • izrada i montaže metalne ograde oko školske zgrade i dvorišta
 • izrada i montaža klupa, stolica, koševa, pepeljara ispred škole i drugih ustanova
 • izrada i montaža stalaka za LCD projektor za sve učionice u našoj školi
 • izrada metalne konstrukcije za stolove kabineta informatike, CNC-praktikuma i učionice Vježbeničke tvrtke
 • izrada stalaka za bicikle
 • demontaža i montaža raznih žičanih ograda
 • izrada konstrukcije metalnih dijelova za niske i visoke gredice (u sastavu projekta grada Valpova Organic-bridge)
 • izrada raznih metalnih konstrukcija, dijelova i montaža za potrebe poslovnih partnera i
 • održavanje svih metalnih dijelova i konstrukcija u školskoj zgradi i izvan nje itd.

Osim provedbe redovite praktične nastave, učenici i nastavnici sudjeluju u raznim školskim, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, osobito humanitarnog karaktera, na što smo jako ponosni.


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


AKTIVNOSTI U MJESECU LISTOPADU

U školskoj radionici za obradu metala i strojarstvo nastavu praktične nastave pohađaju učenici za zanimanja strojobravar i tokar te CNC-operateri i 1.godina tehničara za elektroniku. Uz svoje redovne zadatke naši učenici često pomažu oko uređenja okoliša. Tako, u ovim jesenskim danima, skupljaju lišće ispred zgrade i pomažu oko bojanja zidova i prostora zbornice i kabinet za nastavnike. Pohvala svima koji čine nešto dobro i korisno za našu školsku radionicu kako bi izgledala ljepša i ugodnija za rad.


NASTAVNICI PRAKTIČNE NASTAVE NA STRUČNOM USAVRŠAVANJU

U petak, 16.10.2020. nastavnici praktične nastave naše škole zaputili su se u Zagreb gdje su posjetili velesajamsku priredbu „BIAM i zavarivanje“. Nastavnicima se ova posjeta vodi kao stručno usavršavanje. Ondje su vidjeli dosta strojeva i alata koji mogu pomoći u poboljšanju kvalitete nastave, a na nekim strojevima su isprobali vlastite sposobnosti. Sa ovog putovanja su se vratili sa još jednim pozitivnim iskustvom i novim znanjima u njihovoj struci. Slike sa putovanja su u prilogu.

Posjetitelji: Zoran Marković, Jozo Mićan, Dejan Mićan, Branko Stiplošek, Željko Knežević, Josip Stanić i Miroslav Kupanovac

Miroslav Kupanovac, prof.


USPJEŠAN POČETAK NOVE NASTAVNE GODINE

Kao i svake godine, početak nastave u školskoj radionici u Belišću, obilježen je raznim aktivnostima. Nastavnici su dobrovoljno odlučili urediti pročelje pomoćne zgrade, a učenici su obojali metalna vrata i prostor oko prozora. Praktičnu su nastavu strojobravari započeli izradom metalne konstrukcije za pokretne pregrade od pleksiglasa, a tokari izradom raznih dijelova prema narudžbi. Učenici prvih razreda uče o zaštiti na radu i pripremaju se za polaganje ispita.
Nastavnici su bili angažirani tijekom uređenja sanitarnog prostora, a nastavnik Ivan Cvenić prilagodio utičnicu za potrebe uključenja električnog bojlera.

Nabavila su se sredstva za dezinfekciju i čišćenje, tekući sapuni te papirnati ručnici. Pri ulasku u zgradu nalazi se dezinfekcijska barijera za obuću.Nastavnici i učenici se pridržavaju epidemioloških mjera, nose maske, dezinficiraju i peru ruke, a tijekom provedbe praktičnih zadataka i vježbi drži se tjelesna distanca.

Pohvala našim učenicima na savjesnom i odgovornom ponašanju i odnosu prema radu, a nastavnicima za angažman oko uređenja prostora radionice.