10 škola – 10 umjetnika


Muzejsko – edukativni projekt 10 škola 10 umjetnika pokrenula je 2004. godine viša kustosica Moderne galerije iz Zagreba Ivana Rončević Elezović. Ovaj se projekt Moderne galerije tradicionalno održava u Zagrebu u okviru kojega sudionici, učenici i profesori mogu „udahnuti“ neslućene horizonte mašte i znanja virtuoznih stranih i hrvatskih umjetnika.Svake se godine bira tema u sklopu izložbe umjetnika o kojoj sudionici izlažu svoje prezentacije i osmišljavaju didaktičke i zanimljive radionice. Raznovrsnost izbora tema i aktivnosti, odlična organizacija, kvalitetan odnos umjetnika prema učenicima i vrhunsko prenošenje znanja, samo su neke od činjenica opstojnosti ovoga projekta.

Srednja škola Valpovo sudjeluje u projektu od 2013.godine pod vodstvom profesorice Marije Jelkić s učenicima gimnazijskih razreda.

Stranice projekta:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


„10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA“ – 2020./ 21.

“MODERNA I SUVREMENOST”

Učenice 3. B og  Petra Valdin, Ema Vujičić i Sofija Mihaljević te profesorica Marija Jelkić, sudjelovale su u 16. muzejsko – edukativnom projektu „10 škola – 10 umjetnika“. Projekt provodi Moderna galerija Zagreb. Kroz ovaj projekt učenici stječu nova znanja i novi odnos prema materiji koju obrađuju te instituciji muzeja. Oni sami postaju istraživači i predstavljači svoga projekta.

Ovogodišnja tema programa Moderna i suvremenost uočavanje je odnosa između hrvatske moderne i suvremene hrvatske umjetnosti na temelju usporedne analize djela iz postava Moderne galerije i izložbe Lovre Artukovića.

Projekt tradicionalno obuhvaća 10 gimnazija iz različitih hrvatskih gradova. Ove su godine uključeni: Vukovar, Osijek, Valpovo, Varaždin, Zagreb (dvije gimnazije), Rijeka, Pula, Zadar i Split.

Budući da uslijed trenutne epidemiološke situacije putovanje do Zagreba i fizički susret u Modernoj galeriji nisu mogući, osmišljen je ponešto drugačiji okvir događaja. Naime, nakon pripremljenih tema, škole rade u parovima. Svaka škola prezentira temu partnerskoj i obratno putem mrežne komunikacije u tjednu od 23. do 27. studenoga 2020. Sve uključene škole također imaju mogućnost praćenja i diskusije.

Naša je škola imala zadatak pripremiti usporednu analizu djela Slave Raškaj i Lovre Artukovića.

Lovro Artuković je suvremeni hrvatski slikar i grafičar koji stanuje i djeluje u Berlinu.  Srednja škola Valpovo je kao primjer dobila Proljeće Lovre Artukovića te Lopoče I. Slave Raškaj. Slava Raškaj hrvatska je umjetnica iz 19. stoljeća, poznata po svojim prikazima prirode.

Unatoč epidemiološkoj situaciji te online nastavi, uspjele smo se nalaziti, prikupljati podatke, skupljati literaturu, osmišljavati kreativne radionice te na kraju  analizirati djela te napraviti prezentaciju i zadatke na zadanu temu.

Moderna je galerija odlično organizirala projekt putem Microsoft Teamsa. Bilo nam je zanimljivo poslušati kolegice i kolege iz ostalih gradova te se nadamo kako ćemo se nagodinu moći vidjeti uživo, upoznati i uživati zajedno u umjetnosti!

Petra Valdin, Ema Vujičić, Sofija Mihaljević 3. OG B


10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA – 2019. /20.

U petak, 22. studenog 2019. godine profesorica Marija Jelkić i učenice iz 4. OG A razreda (Kasandra Javor, Labina Đuranić i Karmela Šimara) sudjelovale su u muzejsko-edukativnom projektu „10 škola – 10 umjetnika“, koji se već petnaestu godinu za redom održava u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Projekt obuhvaća 10 gimnazija iz 10 hrvatskih gradova (Vukovar, Osijek, Valpovo, Varaždin, Zagreb, Rijeka, Pula, Zadar, Split, Dubrovnik). Koncepciju projekta, Moderna galerija povremeno koristi i u obilježavanju Dana muzeja te Noći muzeja.

Tema ovogodišnjeg projekta je aktualna izložba neformalne umjetničke grupe Contra u kojoj, tijekom 90-ih godina, djeluju devetorica umjetnika Vladimir Blažanović, Žorž Draušnik, Tihomir Lončar, Vladimir Meglić, Željko Mucko, Goran Petrač, Velimir Rački, Davorin Radić i Petar Ujević, njegujući izraz u tradicionalnim umjetničkim medijima. Izložba u autorskoj koncepciji Biserke Rauter Plančić predstavlja više od stotinu i dvadeset slikarskih, kiparskih i scenografskih ostvarenja umjetnika.

Projekt je realiziran u radnim grupama od 3 učenika i profesor, svaka je škola obradila zadanu temu preko prezentacije ili filma te pripremila radionicu. Naša škola je kao temu dobila umjetnika Tihomira Lončara, kojeg smo nakon izložene prezentacije imali priliku intervjuirati. Osim Tihomira Lončara posjetili su nas i drugi živući umjetnici, a to su Žorž Draušnik, Goran Petrač i Davorin Radić te je kontakt s Velimirom Račkijem ostvaren telefonskim putem.

Drago nam je što smo dobili priliku sudjelovati u ovome projektu te na taj način pobliže upoznati rad pojedinih umjetnika, družiti se s kolegama, sudjelovati na različitim kreativnim radionicama i pustiti umjetnosti da nas oblikuje.

Labina Đuranić, 4. OG A


10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA – 2018. /19.

„NIKOLA MAŠIĆ – PLEMENITI REALIST”

Naša je škola i ove godine sudjelovala u projektu Moderne galerije u Zagrebu, pod nazivom “Nikola Mašić – plemeniti realist”, održanom u ponedjeljak 17. prosinca 2018. godine. Istoimena izložba otvorena je u Modernoj galeriji u razdoblju od 18. prosinca 2018. godine do 10. veljače 2019. godine.

Školu su predstavljale naše učenice Paula Strugačevac i Barbara Abramić iz 4. a te Labina Đuranić iz 3. a, pod vodstvom profesorice likovne umjetnosti Marije Jelkić. U projektu su sudjelovale i srednje škole iz Zagreba, Osijeka, Zadra, Splita, Varaždina, Rijeke i Dubrovnika. Svaka je od škola imala zadanu temu, vezanu za našeg umjetnika Nikolu Mašića, na temelju koje je trebala pripremiti prezentaciju i radionicu.

Tema je naše prezentacije i radionice bio Mašićev herbarij. Radionicu smo osmislili na način da svatko od učenika temperama naslika živi model, koji je u ovom slučaju bila bundeva. Zanimljivo je napomenuti da je bundeva putovala od Valpova do Zagreba te svoj put završila u Rijeci, naime jedna od učenica je izrazila želju da bundevu odnese svojoj “noni” u Rijeku.

Naša je pustolovina započela putovanjem vlakom, u nedjelju u rano poslijepodne, što je za dvije naše učenice bilo prvo takvo iskustvo. Tijekom dva noćenja, odsjeli smo u hostelu Shappy čije nas je osoblje ljubazno dočekalo, a mi smo ostali oduševljeni uslugom, interijerom, eksterijerom te lokacijom. Slobodno vrijeme u Zagrebu iskoristili smo za uživanje u čarima Adventa i svemu što Zagreb nudi.

Drago nam je što smo sudjelovali u ovom projektu te se radujemo budućim takvim projektima koji sa sobom donose mnoga poznanstva, nova znanja i lijepa iskustva.

Paula, Barbara i Labina


10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA – 2017. /18.

“NA OBALAMA JADRANSKOGA MORA, SLIKARSTVO KRAJOLIKA NA PRIJELOMU 19. I 20. STOLJEĆA”

U petak 24. studenoga 2017. godine održan je trinaesti po redu muzejsko – edukativni projekt „10 škola- 10 umjetnika“ u Modernoj galeriji u Zagrebu. Cilj ovoga projekta je okupiti gimnazijalce i profesore likovne umjetnosti iz različitih dijelova Hrvatske kako bi na zanimljiv način razgovarali i učili o umjetnosti.

U projektu je sudjelovalo 9 škola:  Gimnazija Dubrovnik, IV. gimnazija Marko Marulić Split, Gimnazija Vladimira Nazora Zadar, Prva riječka hrvatska gimnazija, Gimnazija Pula, V. gimnazija Zagreb, Druga gimnazija Varaždin, Prva gimnazija iz Osijeka i Srednja škola Valpovo.

Ove je godine tema vezana uz izložbu “Na obalama Jadranskoga mora, Slikarstvo krajolika na prijelomu 19. i 20. stoljeća”, te je naša tema bila „Simbolizam u opusu krajobraznog slikarstva Bele Csiskos Sessije, Emanuela Vidovića i Gabrijela Jurkića“.

Kroz prezentaciju smo predstavile njihove brojne slike, naglašavajući tehniku i kompoziciju slike i na kraju smo pripremile devet radionica koje su većinom bile povezane s našom prezentacijom.

Prije i nakon naše prezentacije slušale smo prezentacije drugih škola i sudjelovale u njihovim radionicama. Kroz radionice mogle smo izraziti svoju kreativnost i poznavanje pojmova vezanih uz likovnu umjetnost. Uz radionice i prezentacije učenici su mogli razgledavati izložbu koja je prikazivala djela hrvatsko – talijanskih umjetnika vezanih za razvoj plenerizma i hrvatskog pejzažnog slikarstva.


10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA – 2016. /17.

„IZMEĐU ZBILJE, VIZIJE I MITA“.

Dana 25. studenog 2016. godine učenici Srednje škola Valpovo zajedno s profesoricom Marijom Jelkić, sudjelovali su na muzejsko- edukativnom projektu Moderne galerije Zagreb pod nazivom „10 škola – 10 umjetnika“.
Projekt Moderne galerije tradicionalno se održava u Zagrebu dvanaestu godinu za redom u okviru kojeg sudionici, učenici i profesori mogu „udahnuti“ neslućene horizonte mašte,
znanja virtuoznih stranih i hrvatskih umjetnika. Svake se godine bira tema u sklopu izložbe umjetnika, o kojoj sudionici izlažu svoje prezentacije i osmišljavaju didaktičke i zanimljive radionice.
Ove godine, u sklopu ciklusa Slikarske retrospektive Moderne galerije, u studenom i prosincu Moderna galerija predstavlja prvu cjelovitu retrospektivu stvaralaštva Davorina Radića pod nazivom „Između zbilje, vizije i mita“.
Srednja škola Valpovo treću godinu za redom sudjeluje na ovom iznimno lijepom i za upoznavanje s umjetnošću, značajnom projektu. Ove godine u projektu „10 škola – 10 umjetnika“ sudjelovali su učenici 3.b. razreda Opće gimnazije Marta Katušić i Fran Zamaklar, kojima je bio zadatak istražiti pejzažne i urbane motive slikara Davorina Radića.
S velikim iščekivanjem stigli smo Zagreb već u četvrtak. Zajedno s mentoricom Marijom Jelkić odsjeli smo u zagrebačkom hostelu Bureau. Smještaj je bio ugodan, mirisao na svježe oprane ručnike i posteljinu. Prije spavanja, u susret predbožićno ukrašenom gradu, posjetili smo centar te zajednički večerali. Jutro je donijelo očekivano uzbuđenje. Posjetit ćemo prostore Moderne galerije i upoznati Davorina Radića. Radovali smo se i poznanstvu s mladim ljudima koji su odlučili učiti kolika je vrijednost umjetnosti.
Vanjsku hladnoću ubrzo su zamijenili „srcu ugodni“ čaj i kava u prelijepom prostoru gdje su se održavale prezentacije i radionice. To je svakako vrijedilo vidjeti i biti dijelom takvog projekta.
Ova godina donijela je 7 prezentacija iz 7 različitih škola, a domaćini su predstavili jednu prezentaciju o Grupi Contra. Radi se o 9 hrvatskih umjetnika koji spajanjem europske i nacionalne slikarske i kiparske tradicije, koristeći suvremene i individualne izraze, njeguju tradicionalne žanrove korištenjem klasičnih tehnika i materijala.
Zadaci ovogodišnjeg projekta su prezentacije i radionice s fragmentima iz slikarskog opusa Davorina Radića, koji su prezentirani na način da je svaka škola imala različite slikarske teme iz životnog i umjetničkog opusa izabranog slikara.
Učenici V. zagrebačke gimnazije obradili su temu „Razgovor s umjetnikom“. Zanimljivo je bilo upoznati lik i djelo Davorina Radića. Akademski slikar, čovjek i umjetnik. Naočigled običan čovjek, ali po svom izričaju savršen slikar. Talentiran za umjetnost sa širokim rasponom slikarskih i kiparskih dometa, vizionar koji voli slikati prizore urbane ikonografije grada Zagreba i znalac portretnog slikarstva, koji je do danas ostao vjeran figurativnom slikanju. Sve su mu slike podjednako važne. Predstavljaju razdoblja, ljude, gradove, raspoloženja i „njega samog“.
Prezentacije su se redale poput njegovog stvaralačkog opusa i ispunile naš „zagrebački umjetnički dan“. Nismo bili ni svjesni kako je lijepo slikati na podu, slagati puzzle umjetničkih slika ili zaželjeti želju „u staklenci dobrih želja i toplih boja“. Vrijeme je prošlo za tren. Prepuni dojmova proveli smo u Zagrebu još jednu ugodnu pred adventsku noć, a onda se u subotnje poslijepodne ispunjeni „čarolijom umjetnosti i cimeta“ vratili kući.


10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA – 2015. /16.

„IZVAN GRANICA POSTOJANJA“

I ove godine, naša je škola imala priliku sudjelovati u projektu Moderne galerije u Zagrebu, pod nazivom „10 škola – 10 umjetnika“. Sam projekt održan je od 26. – 28. studenoga 2015. Ovogodišnje teme bile su vezane uz aktualnu izložbu Ernsta Barlacha i Kathe Kollwitz „Izvan granica postojanja“. Ovim temama bile su posvećene prezentacije i likovne radionice učenika srednjih škola iz Dubrovnika, Rijeke, Zagreba, Varaždina, Osijeka, Pule, Splita, Vukovara te Valpova.

Naša je radionica bila pod nazivom „Autoportreti Kathe Kollwitz“. Pripremile smo zanimljivu prezentaciju o autorici koja je bila povezana s društvenim i političkim angažmanom, društvenom odgovornošću, empatijom prema siromašnima te potragom za smislom u stvarnosti rastrganoj globalnim krizama. Svojim je autoportretima izražavala tjeskobu koju je osjećala kao majka koja je izgubila dijete u ratu te kao udovica. Kroz njih se provlači želja za prevladavanjem paralizirajućih i sumornih osjećaja koje je krila unutar svoje zatvorene osobnosti. Važno je napomenuti da svojim autoportretima ne govori samo o vlastitom životnom iskustvu, već i o svim dobrim i lošim situacijama koje čovjeku svakodnevno nadilaze u život.

Ostatak vremena proveli smo u kreativnim radionicama u kojima su sudjelovali učenici ostalih škola. Učenici su na ovaj način stekli nova znanja te razvili novi odnos prema materiji koju obrađuju i instituciji muzeja. Sami su postali istraživači i predstavljači svoga projekta na kreativan način. Naša je radionica pokušala dočarati djela Kathe Kollwitz, osvježavajući ih bojama na ekspresionistički način uz pomoć različitih likovnih tehnika. U cijelom projektu, učenici su mogli slobodno razgledati izložbu te si kroz sama djela približiti emocije i strahote koje su se odvijale tijekom rata, ali i kroz sam život umjetnika.

Petra Ivković i Ivona Maria Cvidrak, 3.b OG


10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA – 2014. /15.

„SJAJU SJAJ – MILENA LAH – RETROSPEKTIVA“

Moderna galerija u Zagrebu po deseti je put organizirala muzejsko-edukativni projekt „10 škola-deset umjetnika“ tijekom vikenda 20. – 22. studenog 2014. u prostorijama navedene ustanove. Projekt je obuhvatio deset gimnazija iz deset hrvatskih gradova (Vukovar, Osijek, Valpovo, Varaždin, Zagreb, Rijeka, Pula, Zadar, Split, Dubrovnik). Radilo se u radnim grupama od tri do četiri učenika i profesor. Grupe su imale zadatak obraditi teme u dogovoru i suradnji s Modernom galerijom te ih prezentirati putem power-point prezentacija i raznih radionica pred svim okupljenim sudionicima projekta.

Učenici tako stječu nova znanja te razvijaju novi odnos prema materiji koju obrađuju i instituciji muzeja. Oni sami postaju istraživači i predstavljači svoga projekta u kreativnom postupku njegove organizacije. Na kraju projekta učenici uz stručno vodstvo razgledaju stalnu postavu i/ili aktualnu privremenu izložbu Moderne galerije.

Ove je godine tema susreta bila umjetnički opus suvremene hrvatske kiparice Milene Lah u sklopu retrospektive koju trenutno organizira Moderna galerija.

Našu su školu predstavljale učenice: Manuela Puškadija, Nives Majetić, Magdalena Brener i Josipa Petrlić zajedno sa svojom profesoricom Marijom Jelkić.

Grupe su u Zagreb došle u četvrtak 20. 11. 2014. Prezentacije i razgledavanje izložbe Moderne galerije „Sjaju sjaj – Milena Lah-retrospektiva“ odvijale su se u petak 21. studenog, a sudionici su napustili Zagreb u subotu 22. studenog. Moderna galerija osigurala je dva polupansiona u Gradu mladih za sve sudionike, informatičku potporu, fotografiranje te dizajn i tisak kataloga koji dokumentira događaj i koji će dobiti svi sudionici projekta. Za cjelokupnu pripremu i organizaciju projekta zaslužna je gospođa Ivana Rončević Elezović, djelatnica Moderne galerije. Nakon subotnjeg doručka u Gradu mladih, četiri su učenice Srednje škole Valpovo zajedno s profesoricom posjetile Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu. Ondje su pogledale izložbu Svjetlo baroka talijanskog slikara Guercina. Giovanni Francesco Barbieri, poznatiji kao Guercino, bio je jedan od najpopularnijih i najsvestranijih slikara 17. stoljeća.

Ostatak slobodnog vremena iskoristili smo za upoznavanje užeg središta grada. S posebnim smo zanimanjem pogledali novu zgradu Glazbene akademije s dvije skulpture ispred ulaza koje su izazvale dosta polemike kod likovnih kritičara. Ovaj nas je projekt pobliže upoznao s hrvatskom umjetnošću, konkretnije kiparstvom, druge polovice 20. stoljeća, a radionice su pokazale svu kreativnost i maštovitost mladih ljudi. Sudjelovanje u ovome projektu omogućio nam je Grad Valpovo i time nas je obogatio za jedno novo iskustvo.

Učenice: Manuela Puškadija, Nives Majetić, Magdalena Brener i Josipa Petrlić