ERASMUS+ KA2 – MOBILNOST U POLJSKOJ (MEETING OF TECHNOLOGY AND CULTURAL HERITAGE)

ERASMUS+ KA2 – MOBILNOST U POLJSKOJ (MEETING OF TECHNOLOGY AND CULTURAL HERITAGE)

30. rujna 2021.

Učenice 4. b opće gimnazije, Sara Mabić, Sofija Mihaljević, Katarina Runje i Petra Valdin,  s profesoricama Jasnom Iličić i Vesnom Kajganić, sudjelovale se u prvoj mobilnosti Erasmus + projekta Meeting of Technology and Cultural Heritage. Mobilnost se odvijala u gradu Lubsko. Osim Hrvatske, u projektu sudjeluju i Turska, Grčka, Italija te domaćin prve mobilnosti, Poljska.

Lubsko je grad u zapadnoj Poljskoj, a ima oko 14 000 stanovnika. Ima dugu povijest te se u gradu nalaze dvorac, gotička crkva, renesansna vijećnica i fortifikacijska utvrda.

Ideja projekta je upoznati kulturu zemalja sudionica te naučiti sigurno koristiti tehnologiju. Djevojke su se  imale priliku upoznati s dramskim tehnikama, lončarstvom, crtanjem na staklu, oponašanjem poznatih umjetničkih djela i mnogim drugim zanimljivim aktivnostima. Posjetile su i etno selo te najveći grad u regiji – Zielonu Góru. Tijekom svoga su posjeta imale zadatak naučiti tekst Božićne priče, te su zajedno s drugim učenicima posljednji dan izvele predstavu na engleskom jeziku. Njihov je posjet završio svečanom večerom na kojoj je svaka zemlja izvela svoj tradicionalni ples.

Na povratku su posjetile Dresden te se oduševile arhitekturom grada, a neko su vrijeme provele i u kupovini ?

Sara, Katarina, Petra i Sofija su kroz ovo putovanje upoznale mnogo novih ljudi, naučile nešto o drugim kulturama te još bolje usavršile svoje govorne vještine engleskoga jezika. Profesorice su sudjelovale na drukčijim aktivnostima. Njihovi su se dani ponekad sastojali od sastanaka za buduće mobilnosti, no i one kažu kako su im dani bili ispunjeni i lijepi.

Ova je mobilnost bila predivno iskustvo koje će sudionicima ostati u sjećanju zbog ljubaznosti i organiziranosti poljskih partnera te novih prijateljstava.

Sofija Mihaljević 4. b OG

Wordpress Gallery Plugin Free