Erasmus+ KA1 2021./2022. 

Nadležnost: Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU)

Nositelj projekta: Srednja škola Valpovo

Program: Erasmus+  za 2021./2022. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje,  mlade i sport)

Potprogram: Strukovno obrazovanje i osposobljavanje

Aktivnost: Ključna aktivnost 1 – mobilnost u svrhu učenja za pojedince (omogućuje unaprjeđenje profesionalnih i osobnih kompetencija pojedinca)

Broj projekta:

Ukupna vrijednost projekta:

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 12 mjeseci

Početak projekta:

Završetak projekta:

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • 2. – 8.  travnja 2022. (Škofija Loka, Slovenija) – 2 nastavnika
 • 2. – 15. travnja 2022. (Škofija Loka, Slovenija) – 2 nastavnika, 10 učenika zanimanja elektrotehničar i tehničar za elektroniku
 • 22. kolovoza  – 2. rujna 2022. (Malaga, Španjolska) – 1 nastavnik, 11 učenika

Poveznice na stranice:

Erasmus+Broj mobilnosti:

 •  učenika zanimanja elektrotehničar
 •  učenika zanimanja CNC – operater
 •  nastavnika strukovnih predmeta (2 iz aktiva strojarstva, 2 iz aktiva elektrotehnike)
 • ravnateljica
 •  nastavnika u pratnji

Ciljevi projekta:

 • Potaknuti profesionalni i osobni razvoj sudionika
 • Proširiti postojeća znanja i usvojiti nova iz područja elektrotehnike i CNC-tehnologije
 • Povećati jezične kompetencije
 • Pridonijeti interkulturalnosti i internacionalnosti
 • Povezati Srednju školu Valpovo s inozemnim partnerima, promovirati svoju školu, kulturu i zemlju

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


EDUKACIJA PROFESORA STRUKOVNIH ZANIMANJA IZ PODRUČJA EKONOMIJE – KA1 PROJEKT “JOB SHADOWING”

Profesorice ekonomske skupine predmeta Svjetlana Barišić i Tatjana Andraković bile su od 24.10.-28.10. u Budimpešti na edukaciji profesora strukovnih zanimanja iz područja ekonomije. U sklopu KA1 projekta pod nazivom “Job Shadowing” prisustvovale su cjelodnevnoj nastavi u trajanju od 4 dana u Wekerle Business school u Budimpešti. Profesorice su imale priliku naučiti neke nove nastavne metode i zajedno s profesorima spomenute poslovne škole sudjelovati u predavanju studentima iz čitavog svijeta.


MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U MALAGI

Posljednja mobilnost učenika strukovnih smjerova za razdoblje 2021.- 2027. godine realizirana je krajem kolovoza, točnije u razdoblju od  22.8.-2.9. 2022. godine. Odredište mobilnosti bila je Malaga, odnosno njezino predgrađe Torremolinos, pokrajina Andaluzija. Biti nositelj Erasmus+ akreditacije donijelo nam je veliko priznanje, ali i povećana očekivanja od naše Agencije za mobilnost i programe Europske unije (www.ampeu.hr), ali i od nas samih. Stoga smo, za razliku od edukacija na prve dvije mobilnosti, inzistirali na partneru i lokaciji koja će našim učenicima pružiti radno iskustvo, odnosno stručnu praksu koja podrazumijeva rad u tvrtkama uz mentora. Možemo reći da je ovo bio apsolutni pogodak, bez obzira što se radilo o pomalo neobičnom terminu za vrijeme ljetnih praznika. Malaga u ljetnim mjesecima vapi za radnom snagom, što zbog godišnjih odmora postojećih radnika a što zbog velikog broja turista koji se slijevaju na jedno od najpopularnijih odredišta na Iberijskom poluotoku.

Na mobilnosti je sudjelovalo 11 učenika iz naša tri smjera. Prvo ćemo predstaviti naših 6 prodavača: Ana Branković i Tea Karapetrić radile su u specijaliziranoj trgovini proizvoda za njegu kose Colors productos de peloqueria, Estetica y Unas u susjednoj Benalmadeni, Tomislav Mađarević je svoju praksu imao u trgovini obućom Calzados Dama, a Marta Jerković, Nera Šimenić i Dora Vidaković u trgovini igračaka i dječje opreme Centros Juguetes, ali na različitim lokacijama. Naša tri CNC operatera Robert Alvađ, Leon Balog i Jan Kukec imali su praksu u vrlo zanimljivoj tvrtki Randal Systems, inžinjersku tvrtku orijentiranu na podvodne i anaerobne sustave, ali koja proizvodi i posebnu opremu za vatrogasce i vojsku, a naša dva strojobravara Dorijan Škorvaga i Luka Vidošić u tvrtki Aeromill S.L., specijaliziranoj za avioindustriju.

S njima je u ulozi osobe u pratnji bio koordinator KA1 projekta Krunoslav Vukelić. Kao i na svim dosadašnjim mobilnostima ovog tipa, naši učenici pokazali su veliku odgovornost, posvećenost i trud, kao i, prema riječima njihovih mentora, vrlo zavidnu razinu predznanja i vještina potrebnih za obavljanje različitih vrsta poslova, što je ujedno potvrđeno i njihovim ocjenama i zapažanjima mentora. Učenici su pak vodili dnevnike stručne prakse u kojima su bilježili svoje dnevne zadatke, zapažanja, nova iskustva i ostalo, a veliki značaj pridali smo i diseminaciji projekta, a na dnevnoj smo bazi imali objave na našoj posebnoj Facebook stranici projekta Erasmus+ akreditacija za strukovna zanimanja.

U svoje slobodno vrijeme sudionici mobilnosti posjetili su prekrasne gradove Rondu i Cordobu, vožnju katamaranom uz kupanje na morskoj pučini, kušali specifične tapas obroke, a bilo je i vremena za one prave „morske“ radosti.

Srednja škola Valpovo nastavit će s ovakvim mobilnostima učenika i nastavnika svojih strukovnih smjerova i na taj način nastaviti unaprjeđivati svoju nastavu i učiniti je atraktivnom učenicima na našem području.

Dodijeljena Erasmus+ akreditacija svakako nam pruža nove mogućnosti i fleksibilniji pristup u odabiru nama najpotrebnijih vrsta edukacije i stručne prakse.

Nastavnik: Krunoslav Vukelić, prof.


STRUČNA PRAKSA U SLOVENIJI

U razdoblju od 2. do 15. travnja 2022. godine, učenici 2., 3. i 4. razreda zanimanja Elektrotehničar i Tehničar za elektroniku iz  Srednje škole Valpovo boravili su u Sloveniji u mjestu Škofja Loka u sklopu aktivnosti Erasmus+ projekta. S učenicima su boravili nastavnici  Boris Puljek i Vlatko Vujnovac.

Cilj mobilnosti je izvođenje dvotjedne stručne prakse za učenike Srednje škole Valpovo iz sektora elektrotehnike i računalstva kojim bi učenici usavršili stečeno znanje iz strukovnog dijela programa te usvojili neka nova koja će im koristiti u nastavku njihovog obrazovanja i profesionalnom razvoju.

Planirane su aktivnosti odrađene kroz deset stručnih predavanja pod vodstvom stručnog predavača iz područja: elektrotehnike, računalstva, automatizacije i strojarstva. Isto tako, učenici su završili edukaciju iz osnove pneumatike, a dopunili svoje znanje iz poznavanja rada logičkih sklopova.

Jedna od aktivnosti je bila osposobiti učenike za rad u programu Mitsubishi Alpha. Pomoću tog programa učenici su rješavali razne zadatke u kojima su koristili cilindre, LED diode, tipkala i sklopke. Primijenili su znanje o logičkim sklopovima i naučili kako koristiti neke druge funkcije u programu.

Učenike se osposobljavalo za rad i u Cypro programu. Rezultat usvajanja znanja je  programiranje robotske ruke i robotskog testera koji se mogu primijeniti za različite funkcije.

Na zadnjim su predavanjima i radionicama učenici koristili Lego Mindstorm pomoću kojega su izgraditi, programirali te zatim testirati robot.

Tijekom boravka u Sloveniji učenici su se upoznali s nekim značajnim povijesnim i kulturnim znamenitostima. Izdvajam predivni dvorac i muzej u Škofja Loki. Poosjetili su Ljubljanu, glavni grad Slovenije te turističku atrakciju – Bledsko jezero.

Učenici su posjetili i tvornicu Polycom gdje su mogli doživjeti konkretnu primjenu rada visoke automatizacije i robotike u radu i poslovanju.

Učenici su slobodno vrijeme provodili većinom u zajedničkom druženju, baveći se sportskim aktivnostima te

Za kraj moram posebno istaknuti visoku motiviranost naših učenika u odrađivanju planiranih aktivnosti kao i primjereno ponašanje tijekom dvotjednog boravka u Škofja Loki.

Nastavnik: Vlatko Vujnovac, prof.


IZVJEŠTAJ O STRUČNOJ EDUKACIJI NASTAVNIKA U ŠKOFJA LOKI

Jedan od ciljeva projekta Erasmus+ KA1 je stručno usavršavanje strukovnih nastavnika. Tako su u periodu od 2. – 8. travnja 2022. nastavnici strojarske grupe predmeta, Valentin Gadanec i Saša Mrkonić, boravili u Sloveniji. Naglasak edukacija je bilo usavršavanje iz područja automatizacije i povezivanje sa robotikom i programiranjem.

Tako su imali prilike upoznati postupke programiranja senzora koji imaju ulogu slanja povratnih podatka u računalo na osnovu kojih će računalo regulirati proces. Računalo je, zapravo, programibilni logički kontroler (PLC) koji se može programirati na 3 načina.

Tijekom edukacije naučili su programirati PLC Mitsubishi Al2- 14MR pomoću programa za blokovsko programiranje. Edukacija je započela kratkim teorijskim izlaganjem o pneumatici, robotici, PLC-ovima i logičkim funkcijama.  Nakon toga, krenulo se sa rješavanjem problemskih zadataka iz stvarnog života. Neki od primjera su programiranje rada semafora, te programiranje otvaranja garažne rampe ovisno o stanju raspoloživih parkirnih mjesta na parkiralištu.

Zadnji dan edukacije, programirali su SMC-ov  robot za opsluživanje. Cilj je bio programirati prihvatnicu robota koja će uzeti predmet i premjestiti ga na definirano mjesto.

U sklopu edukacije bio je i posjet Razvojnom centru u Novom Mestu gdje su se nastavnici susreli s još naprednijim robotima i njihovom praktičnom primjenom.

Iskustvo stečeno, u Sloveniji nedvosmisleno bi moglo obogatiti nastavni proces uz odgovarajuća materijalna ulaganja.

Valentin Gadanec, dipl.ing.


ODRŽAN SASTANAK S UČENICIMA I RODITELJIMA UČENIKA KOJI SUDJELUJU U PROJEKTU

29. ožujka 2022. u Srednjoj školi Valpovo nastavnici Boris Puljek i Vlatko Vujnovac održali su sastanak s učenicima koji sudjeluju u ovogodišnjem Erasmus+ KA1 projektu u Škofja Loki u Sloveniji. Učenici su upoznati s planom učenja, planom puta te pravilima ponašanja tijekom sudjelovanja na projektu.

U petak, 1. travnja 2022. nastavnici Boris Puljek i Vlatko Vujnovac održali su online roditeljski sastanak s roditeljima učenika koji sudjeluju u ovogodišnjem Erasmus+ KA1 projektu u Škofja Loki u Sloveniji. Roditelji su upoznati s najvažnijim činjenicama vezanim za sudjelovanje na projektu.


REZULTATI NATJEČAJA ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU STRUKOVNOG OBRAZOVANJA I OSPOSOBLJAVANJA ZA ŠK. GOD. 2021./22.

Dragi učenici strukovnih smjerova Srednje škole Valpovo,

rezultate natječaja za sudjelovanje u ovogodišnjem Erasmus+ KA1 projektu za koji je Srednja škola Valpovo dobila Akreditaciju nacionalne Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) možete pogledati ovdje.


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU STRUKOVNOG OBRAZOVANJA I OSPOSOBLJAVANJA ZA ŠK. GOD. 2021./22.

Dragi učenici strukovnih smjerova Srednje škole Valpovo,

pozivamo vas za sudjelovanje u ovogodišnjem Erasmus+ KA1 projektu za koji je Srednja škola Valpovo dobila Akreditaciju nacionalne Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

U projektu mogu sudjelovati učenici koji u školskoj godini 2021./22. pohađaju sljedeće razrede:

Projektom je predviđeno uključiti barem 30 učenika naše škole kroz nekoliko mobilnosti, od kojih su isplanirane u ovom trenutku zasad dvije mobilnosti. Prva je mobilnost planirana krajem siječnja 2022., a druga krajem veljače 2022. Nastavnici će cijelo vrijeme pratiti provedbu projekta i zajedno s učenicima boraviti u predviđenim destinacijama.

Pozivamo vas da proučite dokumentaciju koja se nalazi u prilogu Natječaja  te da započnete prikupljati svu potrebnu dokumentaciju koju ćete priložiti uz vašu Prijavu. Sastavni dio ovog natječaja su obrasci koje možete preuzeti sa web-stranice škole kao i sa porte škole (Obrazac – iskaz interesa, Obrazac – dodatni bodovi, Obrazac – suglasnost roditelja).

Prilikom odabira svih prijavljenih kandidata primjenjujemo razrađene kriterije bodovanja. Stoga vas pozivamo da se što više angažirate i na vrijeme prikupite sve što je potrebno, osobito dokumentaciju kojom možete ishoditi dodatne bodove.

Natječaj za sve mobilnosti traje do 20.12.2021. godine, uz rok za žalbu od 3 dana. Sve bitne informacije vezano za projekt možete pratiti na web – stranici škole pod Projekti – novosti EU projekata.

Za sva pitanja i pojašnjenja obratite se koordinatoru projekta prof. Krunoslavu Vukeliću na krunoslav.vukelic@gmail.com koji će odgovore na vaša pitanja objavljivati javno bez navođenja vaših imena.

Prilozi:

Tekst natječaja

Iskaz interesa

Kriteriji bodovanja

Obrazac potvrde o aktivnostima

Suglasnost roditelja