Erasmus+ KA1 2021./2022. 

Nadležnost: Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU)

Nositelj projekta: Srednja škola Valpovo

Program: Erasmus+  za 2021./2022. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje,  mlade i sport)

Potprogram: Strukovno obrazovanje i osposobljavanje

Aktivnost: Ključna aktivnost 1 – mobilnost u svrhu učenja za pojedince (omogućuje unaprjeđenje profesionalnih i osobnih kompetencija pojedinca)

Broj projekta:

Ukupna vrijednost projekta:

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 12 mjeseci

Početak projekta:

Završetak projekta:

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • 2. – 8.  travnja 2022. (Škofija Loka, Slovenija) – 2 nastavnika
 • 2. – 15. travnja 2022. (Škofija Loka, Slovenija) – 2 nastavnika, 10 učenika zanimanja elektrotehničar i tehničar za elektroniku
 • 22. kolovoza  – 2. rujna 2022. (Malaga, Španjolska) – 1 nastavnik, 11 učenika

Poveznice na stranice:

Erasmus+Broj mobilnosti:

 •  učenika zanimanja elektrotehničar
 •  učenika zanimanja CNC – operater
 •  nastavnika strukovnih predmeta (2 iz aktiva strojarstva, 2 iz aktiva elektrotehnike)
 • ravnateljica
 •  nastavnika u pratnji

Ciljevi projekta:

 • Potaknuti profesionalni i osobni razvoj sudionika
 • Proširiti postojeća znanja i usvojiti nova iz područja elektrotehnike i CNC-tehnologije
 • Povećati jezične kompetencije
 • Pridonijeti interkulturalnosti i internacionalnosti
 • Povezati Srednju školu Valpovo s inozemnim partnerima, promovirati svoju školu, kulturu i zemlju

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U BRAGI, PORTUGAL

Kao dodatnu mobilnost u sklopu KA121 projekta iz 2021. organizirali smo mobilnost učenika strukovnih zanimanja u razdoblju od 13.11.-26.11.2022. Ovog puta odredište je bilo u Bragi, trećem po veličini gradu u Portugalu, sjeveroistočno od većeg Porta, a svih 10 učenika naših tehničkih smjerova bili su na stručnoj praksi u odličnim i adekvatnim tvrtkama. Za dobar odabir obratili smo se našem iskušanom partneru Bragamob s kojim smo imali i prije odličnu suradnju, a svakako su nam pomogli i u osmišljavanju slobodnog vremena učenika.

Na ovoj mobilnosti sudjelovali su učenici naših tehničkih smjerova – zadnja generacija elektrotehničara, po prvi put tehničari za elektroniku i naši CNC operateri. Iznimno nam je drago što smo uspjeli na mobilnost uputiti one koji prošle školske godine završili na rezervnoj listi jer u našoj školi svima želimo pružiti priliku za ovakvo iskustvo.

U predstavljanju učenika krenuti ćemo sa našim najmlađim učenikom Patrickom Ivkovićem iz 2. razreda koji je zajedno sa učenikom Marinom Petranovićem  ova dva tjedna proveo u tvrtki MCM (Mario da Costa Martins & Filho) osnovanoj 1897. godine. U svojim počecima tvrtka se bavila izradom kirurških instrumenata, umjetnih udova, ortopedske opreme, popravkom oružja te predmeta od lijevanog mesinga i željeza. Nakon modernizacije i prilagodbe modernom načinu života sada se bavi izradom dijelova za automobile, alate i druge djelatnosti. Učenik Lovro Pelivanović iz 4. razreda Elektrotehničara svoja dva tjedna je odradio u tvrtki Miguel Pereira – Eletricidade & Telecomunicações, specijaliziranoj za izradu električnih instalacija, instalacijom nacionalne i međunarodne telekomunikacije u sve vrste objekata. Uz mentora Filipa te ostale kolege Lovro je naučio osnovne radnje potrebne za ugradnju električnih instalacija u domove (ugradnja montažnih kutija, sklopki, utičnica, rasvjete itd.). U objektima u kojima je Lovro radio tokom svoje prakse bilo je stvarno jako puno posla, no Lovro se po vlastitim riječima uvijek vraćao vrlo zadovoljan obavljenim poslom, a ovim putem pohvaljujemo Lovru za dodatni trud i angažman oko svoje stručne prakse. Mateo Đurković iz 3. razreda Tehničar za elektroniku je uz svog mentora i vlasnika firme Equiprint uspio savladati osnove rada jedne prodavaonice uredskih pisaća i materijala. Kako uz prodaju dolaze obaveze popravka i održavanja printera, Matero je i to naučio i uz pohvale mentora naučio nešto novo i odradio svoje prvo radno iskustvo. Naši iskusni učenici i maturanti Bruno Mesić iz 3. CNC operater i Mihael Harambašić iz 4. Elektrotehničar su bili u tvrtki Labina Fundicao Injectada Lda koja je vodeća portugalska tvrtka u industriji tlačnog lijevanja od 1968. god. Tvrtka je specijalizirana za lijevanje aluminija pod pritiskom, kovanje, proizvodnju CNC kalupa i strojeva. Radili su sa mentorima Thiagom i Marcom na Fanuc upravljačkim jedinicama gdje su naučili nulirati predmet i postaviti ga pravilno s komparatorom. Uz pomoć mentora shvatili su kako funkcionira rad u velikom postrojenju. U radionici Plasma electronica naš učenik Tomislav Sabolić iz 3. razreda Tehničar za elektroniku uspješno je popravljao kućanske aparate, rastavljao pećnice, televizore, pegle, zamjenjivao PCB pločice i ostalo. Veliku ulogu u Tomislavovom snalaženju na poslu je utjecalo predznanje stečeno na školskim satima. Komentar Tomislava: “Na poslu je toliko zanimljivo da vrijeme jednostavno leti i nije dovoljno dug radni dan”. Učenici Marko Sabo i Ivan Šut te naša jedina učenica na ovoj mobilnosti Josipa Jukić svoju su stručnu praksu odradili u renomiranoj firmi Gereslux Magneticos, UNIP. Lda koja proizvodi male transformatore te ostale naponske izvore.

Svi učenici su na kraju svoje praktične nastave dobili certifikate koje će uvijek moći priložiti uz svoj životopis i pripisati si još jedno važno iskustvo u njihovom razvoju.

S njima ovoga puta su najveći dio vremena proveli mladi profesori Zoran Mrkonić i Dino Emes. Kada je u pitanju mobilnost ovakvog tipa učenici su opet pokazali svoju veliku odgovornost, posvećenost i trud te prema riječima mentora lako savladavanje novih izazova na poslu uz  poznato predznanje več stečeno na nastavi. Sve to još jednom potvrđuju i ocjene dane od strane mentora nakon pregleda učeničkih dnevnika stručne prakse gdje su zapisana zapažanja i nova iskustva učenika. Dodatno o radu učenika možete vidjeti na Facebook stranici projekta Erasmus+ akreditacija za strukovna zanimanja te kako smo proveli naše slobodno vrijeme.

Srednja škola Valpovo će sigurno nastaviti s ovakvim mobilnostima učenika i nastavnika svih stručnih smjerova te na taj način pojačati svoju nastavu i učiniti je što boljom za sve učenike sa našeg područja. U svemu ovome nam veliku nam podršku i pomoć pruža vodstvo naše škole, a ponajviše ravnateljica Svjetlana Kalpić, dipl.ing. Veliki posao odrađuje i naše računovodstvo jer su ovakvi projekti vrlo komplicirani i sa financijske i logističke strane.

Nastavnici: Krunoslav Vukelić, prof., Dino Emes, mag.ing.el., Zoran Mrkonić, mag.ing.el.

Wordpress Gallery Plugin Free

EDUKACIJA PROFESORA STRUKOVNIH ZANIMANJA IZ PODRUČJA EKONOMIJE – KA1 PROJEKT “JOB SHADOWING”

Profesorice ekonomske skupine predmeta Svjetlana Barišić i Tatjana Andraković bile su od 24.10.-28.10. u Budimpešti na edukaciji profesora strukovnih zanimanja iz područja ekonomije. U sklopu KA1 projekta pod nazivom “Job Shadowing” prisustvovale su cjelodnevnoj nastavi u trajanju od 4 dana u Wekerle Business school u Budimpešti. Profesorice su imale priliku naučiti neke nove nastavne metode i zajedno s profesorima spomenute poslovne škole sudjelovati u predavanju studentima iz čitavog svijeta.

Wordpress Gallery Plugin Free

MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U MALAGI

Posljednja mobilnost učenika strukovnih smjerova za razdoblje 2021.- 2027. godine realizirana je krajem kolovoza, točnije u razdoblju od  22.8.-2.9. 2022. godine. Odredište mobilnosti bila je Malaga, odnosno njezino predgrađe Torremolinos, pokrajina Andaluzija. Biti nositelj Erasmus+ akreditacije donijelo nam je veliko priznanje, ali i povećana očekivanja od naše Agencije za mobilnost i programe Europske unije (www.ampeu.hr), ali i od nas samih. Stoga smo, za razliku od edukacija na prve dvije mobilnosti, inzistirali na partneru i lokaciji koja će našim učenicima pružiti radno iskustvo, odnosno stručnu praksu koja podrazumijeva rad u tvrtkama uz mentora. Možemo reći da je ovo bio apsolutni pogodak, bez obzira što se radilo o pomalo neobičnom terminu za vrijeme ljetnih praznika. Malaga u ljetnim mjesecima vapi za radnom snagom, što zbog godišnjih odmora postojećih radnika a što zbog velikog broja turista koji se slijevaju na jedno od najpopularnijih odredišta na Iberijskom poluotoku.

Na mobilnosti je sudjelovalo 11 učenika iz naša tri smjera. Prvo ćemo predstaviti naših 6 prodavača: Ana Branković i Tea Karapetrić radile su u specijaliziranoj trgovini proizvoda za njegu kose Colors productos de peloqueria, Estetica y Unas u susjednoj Benalmadeni, Tomislav Mađarević je svoju praksu imao u trgovini obućom Calzados Dama, a Marta Jerković, Nera Šimenić i Dora Vidaković u trgovini igračaka i dječje opreme Centros Juguetes, ali na različitim lokacijama. Naša tri CNC operatera Robert Alvađ, Leon Balog i Jan Kukec imali su praksu u vrlo zanimljivoj tvrtki Randal Systems, inžinjersku tvrtku orijentiranu na podvodne i anaerobne sustave, ali koja proizvodi i posebnu opremu za vatrogasce i vojsku, a naša dva strojobravara Dorijan Škorvaga i Luka Vidošić u tvrtki Aeromill S.L., specijaliziranoj za avioindustriju.

S njima je u ulozi osobe u pratnji bio koordinator KA1 projekta Krunoslav Vukelić. Kao i na svim dosadašnjim mobilnostima ovog tipa, naši učenici pokazali su veliku odgovornost, posvećenost i trud, kao i, prema riječima njihovih mentora, vrlo zavidnu razinu predznanja i vještina potrebnih za obavljanje različitih vrsta poslova, što je ujedno potvrđeno i njihovim ocjenama i zapažanjima mentora. Učenici su pak vodili dnevnike stručne prakse u kojima su bilježili svoje dnevne zadatke, zapažanja, nova iskustva i ostalo, a veliki značaj pridali smo i diseminaciji projekta, a na dnevnoj smo bazi imali objave na našoj posebnoj Facebook stranici projekta Erasmus+ akreditacija za strukovna zanimanja.

U svoje slobodno vrijeme sudionici mobilnosti posjetili su prekrasne gradove Rondu i Cordobu, vožnju katamaranom uz kupanje na morskoj pučini, kušali specifične tapas obroke, a bilo je i vremena za one prave „morske“ radosti.

Srednja škola Valpovo nastavit će s ovakvim mobilnostima učenika i nastavnika svojih strukovnih smjerova i na taj način nastaviti unaprjeđivati svoju nastavu i učiniti je atraktivnom učenicima na našem području.

Dodijeljena Erasmus+ akreditacija svakako nam pruža nove mogućnosti i fleksibilniji pristup u odabiru nama najpotrebnijih vrsta edukacije i stručne prakse.

Nastavnik: Krunoslav Vukelić, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free

STRUČNA PRAKSA U SLOVENIJI

U razdoblju od 2. do 15. travnja 2022. godine, učenici 2., 3. i 4. razreda zanimanja Elektrotehničar i Tehničar za elektroniku iz  Srednje škole Valpovo boravili su u Sloveniji u mjestu Škofja Loka u sklopu aktivnosti Erasmus+ projekta. S učenicima su boravili nastavnici  Boris Puljek i Vlatko Vujnovac.

Cilj mobilnosti je izvođenje dvotjedne stručne prakse za učenike Srednje škole Valpovo iz sektora elektrotehnike i računalstva kojim bi učenici usavršili stečeno znanje iz strukovnog dijela programa te usvojili neka nova koja će im koristiti u nastavku njihovog obrazovanja i profesionalnom razvoju.

Planirane su aktivnosti odrađene kroz deset stručnih predavanja pod vodstvom stručnog predavača iz područja: elektrotehnike, računalstva, automatizacije i strojarstva. Isto tako, učenici su završili edukaciju iz osnove pneumatike, a dopunili svoje znanje iz poznavanja rada logičkih sklopova.

Jedna od aktivnosti je bila osposobiti učenike za rad u programu Mitsubishi Alpha. Pomoću tog programa učenici su rješavali razne zadatke u kojima su koristili cilindre, LED diode, tipkala i sklopke. Primijenili su znanje o logičkim sklopovima i naučili kako koristiti neke druge funkcije u programu.

Učenike se osposobljavalo za rad i u Cypro programu. Rezultat usvajanja znanja je  programiranje robotske ruke i robotskog testera koji se mogu primijeniti za različite funkcije.

Na zadnjim su predavanjima i radionicama učenici koristili Lego Mindstorm pomoću kojega su izgraditi, programirali te zatim testirati robot.

Tijekom boravka u Sloveniji učenici su se upoznali s nekim značajnim povijesnim i kulturnim znamenitostima. Izdvajam predivni dvorac i muzej u Škofja Loki. Poosjetili su Ljubljanu, glavni grad Slovenije te turističku atrakciju – Bledsko jezero.

Učenici su posjetili i tvornicu Polycom gdje su mogli doživjeti konkretnu primjenu rada visoke automatizacije i robotike u radu i poslovanju.

Učenici su slobodno vrijeme provodili većinom u zajedničkom druženju, baveći se sportskim aktivnostima te

Za kraj moram posebno istaknuti visoku motiviranost naših učenika u odrađivanju planiranih aktivnosti kao i primjereno ponašanje tijekom dvotjednog boravka u Škofja Loki.

Nastavnik: Vlatko Vujnovac, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free

IZVJEŠTAJ O STRUČNOJ EDUKACIJI NASTAVNIKA U ŠKOFJA LOKI

Jedan od ciljeva projekta Erasmus+ KA1 je stručno usavršavanje strukovnih nastavnika. Tako su u periodu od 2. – 8. travnja 2022. nastavnici strojarske grupe predmeta, Valentin Gadanec i Saša Mrkonić, boravili u Sloveniji. Naglasak edukacija je bilo usavršavanje iz područja automatizacije i povezivanje sa robotikom i programiranjem.

Tako su imali prilike upoznati postupke programiranja senzora koji imaju ulogu slanja povratnih podatka u računalo na osnovu kojih će računalo regulirati proces. Računalo je, zapravo, programibilni logički kontroler (PLC) koji se može programirati na 3 načina.

Tijekom edukacije naučili su programirati PLC Mitsubishi Al2- 14MR pomoću programa za blokovsko programiranje. Edukacija je započela kratkim teorijskim izlaganjem o pneumatici, robotici, PLC-ovima i logičkim funkcijama.  Nakon toga, krenulo se sa rješavanjem problemskih zadataka iz stvarnog života. Neki od primjera su programiranje rada semafora, te programiranje otvaranja garažne rampe ovisno o stanju raspoloživih parkirnih mjesta na parkiralištu.

Zadnji dan edukacije, programirali su SMC-ov  robot za opsluživanje. Cilj je bio programirati prihvatnicu robota koja će uzeti predmet i premjestiti ga na definirano mjesto.

U sklopu edukacije bio je i posjet Razvojnom centru u Novom Mestu gdje su se nastavnici susreli s još naprednijim robotima i njihovom praktičnom primjenom.

Iskustvo stečeno, u Sloveniji nedvosmisleno bi moglo obogatiti nastavni proces uz odgovarajuća materijalna ulaganja.

Valentin Gadanec, dipl.ing.


ODRŽAN SASTANAK S UČENICIMA I RODITELJIMA UČENIKA KOJI SUDJELUJU U PROJEKTU

29. ožujka 2022. u Srednjoj školi Valpovo nastavnici Boris Puljek i Vlatko Vujnovac održali su sastanak s učenicima koji sudjeluju u ovogodišnjem Erasmus+ KA1 projektu u Škofja Loki u Sloveniji. Učenici su upoznati s planom učenja, planom puta te pravilima ponašanja tijekom sudjelovanja na projektu.

U petak, 1. travnja 2022. nastavnici Boris Puljek i Vlatko Vujnovac održali su online roditeljski sastanak s roditeljima učenika koji sudjeluju u ovogodišnjem Erasmus+ KA1 projektu u Škofja Loki u Sloveniji. Roditelji su upoznati s najvažnijim činjenicama vezanim za sudjelovanje na projektu.

Wordpress Gallery Plugin Free

REZULTATI NATJEČAJA ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU STRUKOVNOG OBRAZOVANJA I OSPOSOBLJAVANJA ZA ŠK. GOD. 2021./22.

Dragi učenici strukovnih smjerova Srednje škole Valpovo,

rezultate natječaja za sudjelovanje u ovogodišnjem Erasmus+ KA1 projektu za koji je Srednja škola Valpovo dobila Akreditaciju nacionalne Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) možete pogledati ovdje.


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU STRUKOVNOG OBRAZOVANJA I OSPOSOBLJAVANJA ZA ŠK. GOD. 2021./22.

Dragi učenici strukovnih smjerova Srednje škole Valpovo,

pozivamo vas za sudjelovanje u ovogodišnjem Erasmus+ KA1 projektu za koji je Srednja škola Valpovo dobila Akreditaciju nacionalne Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

U projektu mogu sudjelovati učenici koji u školskoj godini 2021./22. pohađaju sljedeće razrede:

Projektom je predviđeno uključiti barem 30 učenika naše škole kroz nekoliko mobilnosti, od kojih su isplanirane u ovom trenutku zasad dvije mobilnosti. Prva je mobilnost planirana krajem siječnja 2022., a druga krajem veljače 2022. Nastavnici će cijelo vrijeme pratiti provedbu projekta i zajedno s učenicima boraviti u predviđenim destinacijama.

Pozivamo vas da proučite dokumentaciju koja se nalazi u prilogu Natječaja  te da započnete prikupljati svu potrebnu dokumentaciju koju ćete priložiti uz vašu Prijavu. Sastavni dio ovog natječaja su obrasci koje možete preuzeti sa web-stranice škole kao i sa porte škole (Obrazac – iskaz interesa, Obrazac – dodatni bodovi, Obrazac – suglasnost roditelja).

Prilikom odabira svih prijavljenih kandidata primjenjujemo razrađene kriterije bodovanja. Stoga vas pozivamo da se što više angažirate i na vrijeme prikupite sve što je potrebno, osobito dokumentaciju kojom možete ishoditi dodatne bodove.

Natječaj za sve mobilnosti traje do 20.12.2021. godine, uz rok za žalbu od 3 dana. Sve bitne informacije vezano za projekt možete pratiti na web – stranici škole pod Projekti – novosti EU projekata.

Za sva pitanja i pojašnjenja obratite se koordinatoru projekta prof. Krunoslavu Vukeliću na krunoslav.vukelic@gmail.com koji će odgovore na vaša pitanja objavljivati javno bez navođenja vaših imena.

Prilozi:

Tekst natječaja

Iskaz interesa

Kriteriji bodovanja

Obrazac potvrde o aktivnostima

Suglasnost roditelja