Međunarodna konferencija BRI-ES (SkillMe)


Idejni začetnik i krovni nositelj ove konferencije / projekta je Školski centar iz Škofje Loke, inače Centar kompetentnosti za područje strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Centar sudjeluje u brojnim projektima te aktivno provodi edukacije / vježbe u suvremeno opremljenim praktikumima iz područja elektropneumatike, PLC, SCada, robotike i sl., kako za usavršavanje nastavnika tako i za stručnu praksu učenika iz svih zemalja EU. Tehnička škola iz Slavonskog Broda je organizator za sudionike iz Hrvatske.
Cilj je konferencije bolje povezivanje strukovnoga obrazovanja i tržišta rada te razmjena i promicanje dobre prakse u okviru regije Alpe – Jadran, a kao rezultat provedenih projekata. Fokus je na područje strojarstva, mehatronike, elektrotehnike, informatike, robotike i automehanike. Sudjeluju brojni predstavnici gospodarstva, poduzetnici, instituti, fakulteti, nastavnici te učenici strukovnih škola.

Zemlje sudionice ovog projekta su: Austrija, Slovenija, Italija, Hrvatska, Mađarska, Češka i BiH. Paralelno se s konferencijom održavaju prezentacije školskih uradaka i primjeri dobre prakse kao i natjecanje učenika kroz prijavljene školske timove. Srednja škola Valpovo sudjeluje na konferencijama od šk.godine 2016./17.

Tijekom trajanja konferencije naša je Škola ostvarila brojne kontakte te moguća partnerstva što nam znatno olakšava osmišljavanje i realizaciju budućih projekata i traženja partnerstva.

Stranica projekta:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BRI-ES 2019

U četvrtak, 14. ožujka 2019. godine, u Srednjoj tehniškoj šoli Koper (Slovenija) održana je međunarodna konferencija za strukovno obrazovanje BRI-ES 2019 (SkillMe 2019) na kojoj je sudjelovalo  250 sudionika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije. Posebni su gosti bili predstavnici gospodarstva, državne i lokalne vlasti koji su se  aktivno uključili u tijek konferencije.

Ove su godine Srednju školu Valpovo predstavljali: učenici Ivan Ivković (3.EL) i Lukas Preisberger (4.EL) te nastavnici Vlatko Vujnovac, prof. i Valentin Gadanec, dipl.ing.

Tehnička škola iz Sl.Broda je organizirala zajednički prijevoz za sve sudionike konferencije iz Hrvatske. Polazak je bio 13.ožujka u 5,00 sati iz Osijeka. Na putu smo posjetili mjesto Krško te  Fakultet i institut za energetiku. Imali smo prilike vidjeti  najmodernije laboratorije i opremu (laboratoriji za virtualni inženjering,  primijenjenu elektrotehniku, nuklearnu energetiku i dr.). Neprocjenjivo je iskustvo vidjeti najmoderniju tehnologiju i opremu te brojne studente iz čitavog svijeta s kojima smo imali prilike razgovarati.

U večernjim smo satima stigli u Portorož gdje smo i odsjeli u Hotelu Histrion. Nakon noćenja i doručka uputili smo se prema Koperu, točnije u Srednju tehnišku šolu Koper. Dočekali su nas ljubazni domaćini te su nam nakon akreditacije održali govor dobrodošlice i predstavili plan i program rada.

Kako bi se realizirale sve planirane aktivnosti učenike su podijelili u 4 skupine. Učenici naše škole su činili skupinu Mehatronike. Tijekom obavljanja zadataka formirane su manje podskupine. Aktivnosti su se provodile u praktikumima škole te u nekoliko tvrtki u lokalnom okruženju. Kroz radionicu učenici su se upoznali s modelom i principom rada motocikla MC-EMEA. Taj motocikl je njihov model električnog motocikla koji ima motorni pogon na oba kotača.

U drugom su dijelu radnih aktivnosti učenici bili podijeljeni u nove skupine. Zadatak je bio predložiti ideje o poboljšanju rada motocikla u različitim područjima primjene kao što su npr. sigurnost, skretanje, dodatna oprema i slično. Nakon razmišljanja o mogućim poboljšanjima, svaka je skupina morala odabrati jednog učenika koji će te ideje javno prezentirati na engleskom jeziku. Našu je školu predstavljao učenik Ivan Ivković.

Tijekom konferencije nastavnici su imali prilike razmijeniti  primjere dobre prakse, razgovarati o iskustvima integracije obrazovnih ustanova s ​​gospodarstvom i predložiti na koje se načine učenici tehničkih škola mogu učinkovito integrirati u sam proizvodni proces.

Poslijepodnevne su aktivnosti podrazumijevale: prezentacije, rasprave, donošenje i usvajanje  zajedničkih prijedloga i zaključaka. Poslije završnog govora, negdje oko 16,00 sati službeno je završila SkillMe konferencija u Koperu. Do povratka kući  posjetiti smo centar grada Kopera te smo se upoznali s povijesnim i kulturnim znamenitostima.

Kući smo krenuli u večernjim satima. Tijekom vožnje gledali smo utakmicu Benfica – Dinamo, što nam je, uz navijanje, značajno olakšalo putovanje.

Ovakav način okupljanja učenika i nastavnika strukovnih škola pokazalo je kako nas takvi susreti međusobno obogaćuju. Osim stjecanja novih iskustava u strukovnom području, sudionici su stekli brojna poznanstva i prijateljstva.

Drago nam je da su i ove godine učenici naše škole dobili priliku biti među najboljim učenicima drugih EU zemalja.

Nastavnik Vlatko Vujnovac, prof.

http://www.sts.si/index.php/novice/954-gostili-smo-mednarodno-konferenco-skillme-2019


4. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BRI-ES 2018.

Srednja škola Valpovo je i ove godine sudjelovala na međunarodnoj konferenciji   BRI-ES (Bridging Industry with Secondary and Post-Secondary Education) koja se održala u ENAIP Centru za stručno usavršavanje u Udinama 15. ožujka 2018., u suradnji s ISIS “Cankar-Vega-Zois” iz Gorice i ISIS “J. Štefan” iz Trsta.

Tema konferencije bila je povezivanje industrije sa srednjim i visokim obrazovanjem, a ovogodišnja konferencija održana je uz moto: „Pogranični teritorij kao prilika za razvoj međunarodne suradnje“ Uz konferenciju, održana su i natjecanja za učenike iz četiriju područja: mehatronika, strojarstvo/drvodjeljstvo, automehatronika i autolimarija.

Našu su školu predstavljali: Ivica Krancpiler, dipl.ing., Krunoslav Vukelić, prof. te učenici Florijan Stanković iz 3. razreda CNC-operatera i Luka Inić iz 4. razreda elektrotehničara.

Dok su profesori sudjelovali na predavanjima izlagača iz raznih sektora i zemalja sudionica, učenici su sudjelovali na dvije radionice: na prvoj su na spojenom mjernom krugu mjerili napon i računali snagu, a na drugoj su se educirali o principu rada upravljanja rasvjetom ili nekim drugim potrošačem pomoću bežičnog prekidača, odašiljača i prijemnika. Svi učenici su na vrlo dobro organiziranoj konferenciji bili podijeljeni u nekoliko skupina ovisno o njihovom obrazovnom smjeru.

Osim što su sudjelovali na konferenciji, na putu su posjetili i Ljubljanu.

Srednja škola Valpovo će i nadalje sudjelovati u ovakvim aktivnostima koje potiču na suradnju, partnerstvo i umrežavanje škola i različitih organizacija povezanih sa obrazovanjem.


3. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BRI-ES 2017

16.3.2017. je u Zagrebu održana 3. Međunarodna konferencija BRI-es 2017. na kojoj su, po prvi puta, sudjelovali i predstavnici Srednje škole Valpovo. Konferencija je održana u Zagrebu u  Graditeljskoj tehničkoj školi,  a domaćin je bila Tehnička škola iz Slavonskog Broda. Srednju školu Valpovo su zastupali: ravnateljica Svjetlana Kalpić, dipl.ing., voditelj projektnog tima Krunoslav Vukelić, prof., Ivan Cvenić, dipl.ing. i Boris Puljek, dipl.ing..

Tijekom trajanja konferencije naša je škola ostvarila brojne kontakte te moguća partnerstva što znatno olakšava osmišljavanje i realizaciju budućih projekata i traženja partnerstva. Tako smo pozvani u goste u Školski centar Škofja Loka koji provodi edukacije/vježbe u suvremeno opremljenim praktikumima iz područja elektropneumatike, PLC, SCADA, robotike i sl., kako za usavršavanje nastavnika tako i za stručnu praksu učenika. Isto tako, ponudili su partnerstvo u slijedećem projektu mobilnosti Erasmus+ za usavršavanje naših nastavnika i učenika.

Domaćinstvo za iduću godinu preuzima Italija.