MOBILNOST U BUGARSKOJ „ON THE WAY TO THE FUTURE“

MOBILNOST U BUGARSKOJ „ON THE WAY TO THE FUTURE“

23. travnja 2022.

Nakon prvog sastanka u Francuskoj te domaćinstva u sklopu projekta ERASMUS + KA2: „On the way to the future“ (2019-1-FR01-KA202-063096), došlo je vrijeme i za putovanje s našim vrijednim učenicima u grad Trgovište u Bugarskoj. Osim Hrvatske i Bugarske, u projektu sudjeluju i profesori i učenici iz Francuske, Rumunjske i Turske.

Zajedno s profesoricama Snježanom Krnjajić-Lerinc i Tamarom Vuković, učenici Marko Ajduković (1. OG), Laura Zajček (1. OG), Marko Kajunić (1. OG), Borna Pavić (2. OG b), Laura Kupanovac (3.OG b), Petra Cvenić (3.OG Aa), Lucija Huis (3.OG Aa) i Ana Bošnjak (3.OG A), 10. travnja krenuli su na šesnaestosatni put prema Trgovištu. Iako popraćen neobičnim vremenskim uvjetima – suncem, kišom i snijegom, put je prošao ugodno i zabavno.

Prvi dan mobilnosti u Trgovištu bio je posvećen predstavljanju učenika putem unaprijed kreiranih videa pod nazivom „Who am I?“, nakon čega je slijedio odabir onih najboljih. U mnoštvu kreativnih i zabavnih videa, naša učenica Laura Zajček svojim je simpatičnim pristupom i prštavom energijom osvojila 2. mjesto. Drugi dan bio je obilježen kulturnim i turističkim sadržajima – otputovali smo u prvu prijestolnicu Prvog bugarskog carstva – Plisku, gdje smo posjetili Dvorište ćirilice. Isti dan obišli smo i najveći bugarski grad na Crnom moru, Varnu, koja je glavna turistička destinacija Bugarske, ali i jedan od najstarijih europskih gradova. Naravno, Varna nas je najviše oduševila prekrasnom obalom i morem. Treći dan bio je rezerviran za brojne radionice. Jedna od njih bila je i glavna tema našeg projekta – „How to keep students in school“, gdje su učenici na temelju grupnih radova prezentirali svoje zanimljive zaključke o tome kako zadržati učenike u školi. Isti dan učenici su sudjelovali u radionici izrade nakita te smo imali priliku putem videa „Come to our region because…“, kojeg su napravili naši učenici, prezentirati Slavoniju, kao i gledati video uratke učenika naših inozemnih partnera. Dan smo završili razgledavanjem Trgovišta te opuštanjem kraj jezera Borovo oko. Četvrti dan otputovali smo u Veliko Trnovo, danas važno administrativno, gospodarsko, obrazovno i kulturno središte sjeverne Bugarske, a posebno nas se dojmio obilazak tvrđave Tsarevets. Nakon četri dinamična dana, ovaj puta bez kiše i snijega, krenuli smo put Valpova obogaćeni novim znanjima i lijepim iskustvima.

Tamara Vuković, prof.

WordPress Image Gallery Plugin