Sat programiranja 2020. / 2021. – SCRATCH I CodeCombat

19. prosinca 2020.

Kao i svake godine, Sat kodiranja se provodi početkom prosinca. Ove godine obilježili smo ga od 14. do 18. prosinca 2020. godine s učenicima 1. og A, 1. og B i 1. TE. Kao uvod u sat  pogledali smo petominutni motivacijski video: “Ono što većina škola ne poučava”  a koji počinje poznatom izjavom Stevea Jobsa: „Everybody in this country should learn to program a computer, because it teaches you how to think” („Svatko bi trebao naučiti programirati, jer nas to poučava kako da razmišljamo”). Klikom na donju sliku, možete i Vi pogledati taj video.

Učenici prvog razreda tehničara za elektroniku u prvom razredu nemaju programiranje pa su na platformi CodeCombat  učili osnove programskog jezika C++. Učili su osnovne naredbe, kako se koriste varijable i  petlje. Programirajući, vodili su svog heroja kroz labirinte i rješavali zadatke.

S prvim razredima gimnazije objedinili smo Sat kodiranja s Europskim tjednom programiranja. Učenici su nadopunili svoje znanje blokovskog programiranja u Scratchu. Naučili su kako se i kada koriste petlje. Zadatak im je bio kreirati priču na temu elektroničkog nasilja.

Marija Jutriša, prof.