MY EUROVISION ZA ZAVRŠNO NATJECANJE

MY EUROVISION ZA ZAVRŠNO NATJECANJE

22. prosinca 2020.

U rujnu smo vas ove godine obavijestili o  sudjelovanju na natjecanju My EuroVision, organiziranom svih Europskih instituta u Zagrebu, a na poziv Goethe instituta. Mogli ste na web-stranici SŠ Valpovo vidjeti i prvi filmski uradak koji smo tada snimili.

Veliko je zadovoljstvo dobiti obavijest da smo odabrani za drugi krug natjecanja ili uži izbor natjecatelja na razini Republike Hrvatske. Time smo dobili priliku sudjelovati na filmskoj radionici koju su vodili profesionalni redatelji Lana Kosovac i Matija Drniković iz Zagreba. Radionica se održala 1. prosinca 2020., a zbog svih okolnosti izazvanih pandemijom corona virusa, preko Zoom videopoziva i od kuće.

Radionica je bila vrlo zanimljiva, ali i zahtjevna. Trajala je puna tri sata (sunčana). Pojasnili su nam što svakako treba učiniti prije snimanja filma, kako treba snimati film, na što treba obratiti pozornost prilikom snimanja, kako oblikovati kadar i sl.

U najzahtjevnije vrijeme nastave (pred kraj polugodišta) počeli smo ispočetka. Odlučili smo snimiti novi filmski uradak, a na njihov prijedlog, izabrali smo simbol Valpova, dvorac Prandau- Normann, i to ne samo puke činjenice, nego smo u priču o dvorcu utkali legendu o Bijeloj gospi.

Nakon dogovora preko Zoom videopoziva, uslijedilo je snimanje. Snimanje je bilo 18. prosinca  2020. nakon nastave, ispred i u dvorištu dvorca, između kapelice i kule dvorca, na balkonu i u tzv. glavnom salonu obitelji Prandau-Normann, tj. u Muzeju Valpovštine.

Sve to ne bismo uspjeli da nam gospođa Mirjana Paušak i djelatnici Muzeja Valpovštine nisu izašli u susret  te dopustili da u tim prostorima snimamo, a i čekali dok ne završimo snimanje, iako je to bilo nakon završetka njihova radnog vremena. Stoga im najsrdačnije zahvaljujemo.

Također, do snimanja ne bi došlo da nije bilo entuzijastične ekipe iz 2. a OG razreda i učenika Petre Cvenić, Željke Kobzi, Lucije Huis, Ivana Matijanića koji je sve kadrove montirao u posebnom programu i snimateljice Patricije Pilav. Cijeli je projekt zdušno i profesionalno podržala njihova razrednica, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, Jasna Vuković, na čemu joj osobno posebno zahvaljujem. A ja, profesorica njemačkog i engleskog jezika, Snježana Simić, prevodila sam, koordinirala i kontaktirala sa svima.

Uradak možete pogledati na linku. Natječaj završava 23. prosinca 2020.

Što će biti dalje, ne znamo. Nadamo se najboljem i držimo krilatice: Najbitnije je sudjelovati. Isto tako nadamo da će se ovaj filmski uradak svidjeti vama, učenicima Srednje škole Valpovo i našim kolegama i kolegicama, profesorima.

Sve vas srdačno pozdravljamo i želimo radosne i blagoslovljene božićne i novogodišnje blagdane te sretnu 2021. godinu.