PROJEKT RUKSAK PUN KULTURE – RADIONICA SVE(I)MIR

PROJEKT RUKSAK PUN KULTURE – RADIONICA SVE(I)MIR

31. listopada 2019.

U ponedjeljak, 28. listopada 2019. godine Srednju školu Valpovo posjetile su tri akademske umjetnice Nina Iris Bešlić, Ivana Kutuzović i Ivana Ognjanovac te održale radionicu pod nazivom Sve(i)mir – „Kvantni svemir u neprestanom kretanju“ – svemir očima umjetnika, u sklopu projekta Ministarstva kulture “Ruksak pun kulture”. Na radionici su sudjelovali učenici 4. OG A razreda, a projekt su podržale profesorice Marija Jelkić i Dunja Straka.

Ideja za radionicu proizašla je iz suradnje Nine Bešlić, Ivane Kutuzović i Gorana Gatalice na temu svemira, sa željom da se učenici služe svojim znanjima te ih praktično realiziraju i pritom pronađu inspiraciju u svemiru. Ciljevi radionice su povezati znanost i umjetnost, razviti kod učenika sposobnost kombiniranja i slaganja te ih potaknuti na kreativno i asocijativno promišljanje.

U prvom dijelu radionice umjetnice su nam, kroz prezentaciju i videe, iznijele priču o svemiru i umjetnosti, podsjećajući nas tako na osnovne činjenice o svemiru i pokazujući nam prikaz svemira u umjetnosti tijekom povijesti, dajući nam pritom inspiraciju u djelima V. Kandinskog, H. Arpa, P. Kleea i K. Maljeviča.

Uslijedio je praktični dio radionice u kojem smo dobili papire i markere te zadatak da tijekom dvadesetak minuta zapisujemo tijek svojih misli na papir, ne mareći pritom na ljepotu rukopisa, veličinu i smjer slova. Zatim je došao red na najiščekivaniji dio radionice, izrada instalacije, inspirirane molekulama i atomima od kojih je svemir sastavljen. Dio učenika je sastavljao dijelove instalacije, dok je ostatak učenika bojao kugle stiropora. U završnoj fazi učenici su, zajedničkim snagama, osmislili krajnji izgled instalacije te ga realizirali. Poticaj u izradi ove svjetlosne instalacije bile su pojednostavljene forme kinetičke i svjetlosne umjetnosti poput O. Pinea, H. Macka i K. Snelsona.

Ova radionica bila je vrlo zanimljiva, a na nas učenike ostavila je izuzetno pozitivne dojmove. Radionica nas je potaknula na promišljanje i kreativnost te smo ostali oduševljeni rezultatom svojega rada. Drago nam je što smo imali priliku ugostiti tri izuzetne umjetnice koje su nas osvojile svojom  spontanošću i neposrednošću.

Labina Đuranić, 4. OG A

Wordpress Gallery Plugin Free