ODLAZAK U ZAGREB

ODLAZAK U ZAGREB

31. listopada 2019.

U četvrtak, 24. listopada 2019. godine učenici četvrtih razreda opće gimnazije zajedno sa svojim profesorima Marijom Jelkić, Snježanom Simić, Dejanom Pisačićem i Krunoslavom Vukelićem posjetili su Zagreb i sadržaje vezane uz nastavu likovne umjetnosti, njemačkog jezika, povijesti te politike i gospodarstva.

Stigavši u Zagreb uputili smo se na radionice održane povodom obilježavanja 100 godina “Visoke škole za umjetničko oblikovanje” – Bauhaus. Bauhaus je umjetnička škola koju je osnovao njemački arhitekt Walter Gropius 1919. u Weimaru, a predstavlja ideje o jednostavnom, funkcionalnom, minimalističkom dizajnu izraslom iz arhitekture.

Dio učenika sudjelovao je u likovnoj radionici, održanoj u Goethe institutu. Domaćini su nam predstavili Goethe institut i Bauhaus, a potom su se učenici podijelili u manje grupe te je svaka grupa dobila svoj zadatak. Kroz izradu kolaža, što na papiru, što digitalno, imali smo priliku izraziti svoju kreativnost, a tijekom izlaganja rada pokazati znanje njemačkog jezika.

Druga grupa učenika sudjelovala je na radionici pod nazivom “Wir sind stärker als Marvel” (“Jači smo od Marvela/Marvelice”), koju su vodile dvije suradnice Goethe Instituta. Na ovoj interaktivnoj radionici o superjunacima učenici su, zajedno početnici i nastavljači, kroz asocijacije o superjunacima i njihovim moćima, Bingo igru na istu temu te pripreme i snimanja kratkih filmova (u kojima su u igrali uloge superjunaka, antijunaka i njihovih žrtava), pokazali svoju kreativnost i uvjerili se u svoje znanje njemačkog jezika te dobili velik poticaj za nastavak učenja. Ova radionica pridonijela je razbijanju predrasuda o njemačkom kao teškom i dosadnom jeziku.

Nakon radionica primljeni smo u zgradu Hrvatskog sabora gdje smo, u prostoru bivšeg Županijskog doma, imali priliku postaviti pitanja hrvatskim zastupnicima, Branki Juričev-Martinčev, Nikoli Grmoji, Marku Sladoljevu, Josipu Đakiću i Miri Bulju. Zbog iznenađujućeg odaziva zastupnika razgovor se odužio te smo nažalost propustili sjednicu Hrvatskoga sabora.

Uslijedilo je nekoliko sati slobodnog vremena, a zatim odlazak u Histrionski dom gdje smo pogledali komediju Satiričkog kazališta Kerempuh „Ja od jutra nisam stao“, u izvedbi Jerka Marčića, Marka Makovičića, Hrvoja Kečkeša, Linde Begonje, Ornele Vištice i Ozrena Opačića. Komedija govori o radnoj problematici te na duhovit i apsurdan način prikazuje stereotipizirane muške i ženske radne uloge, a izvedena je povodom obilježavanja manifestacije “Bobijevi dani smijeha”.

Nakon uzbudljivog dana u Zagrebu, umorni i puni dojmova, stigli smo svojim kućama.

Labina Đuranić, 4. OG A

Wordpress Gallery Plugin Free