POSJET ZAGREBU

POSJET ZAGREBU

21. studenoga 2019.

14. studenoga (četvrtak) četrdesetak je učenika SŠ Valpovo (1. EK i 1. EL) u pratnji profesorica Hrvatskoga jezika Jasne Iličić i Vesne Kajganić posjetilo Zagreb. Bila je to jednodnevna izvanučionična nastava u sklopu Škole za život, a u Zagrebu smo u prijepodnevnim satima posjetili Interliber, međunarodni sajam knjiga na kojemu je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Potom smo se odvezli do središta grada. Ondje smo zajedno prošetali užim gradskim središtem, prošli kroz Kamenita vrata, popeli se na Gornji grad, zajedno se fotografirali pred crkvom sv. Marka, a potom Jurjevskom ulicom prošetali do Becićevih stuba kojima smo se spustili do Kuće Šenoa. Budući da su učenici upravo pročitali za lektiru Šenoinu pripovijetku Prijan Lovro, poslijepodne je bilo rezervirano za posjet Šenoinoj ostavštini.

Bilo je to kao da smo ušli u vremeplov koji nas je iskrcao u 19. st. U Kući su nas dočekali ljubazni domaćini, nasljednici obitelji Šenoa koji su nas, zajedno sa svojim pomoćnicima, proveli kroz jedno davno prošlo vrijeme. Imali smo tako priliku vidjeti brojne izvrsno očuvane uporabne predmete koji su pripadali obitelji Šenoa tijekom četiriju generacija. Najviše nas je zanimala soba Augusta Šenoe i pismo koje je Šenoin prijatelj Lovro Mahnič (glavni lik iz pripovijetke Prijan Lovro) uputio Augustu iz Osijeka u kojem mu povjerava svoje probleme i traži od Augusta savjet. Ovim smo posjetom obogaćeni za jedan novi doživljaj, a ujedno smo i proširili svoje spoznaje o ovom velikom književniku koji ima nezaobilazno mjesto negdje na raskrižju između hrvatskoga romantizma i realizma tijekom 19. st. Hvala još jednom ljubaznim domaćinima koji su nam svojim zanimljivim i životnim pričama odškrinuli vrata u jedan sasvim drugi svijet.

Poslije posjeta Kući Šenoa ponovno je uslijedila šetnja zagrebačkim ulicama do Trga bana Jelačića, a potom smo svi dobili priliku za samostalno švrljanje užim gradskim središtem i kratku okrjepu. Kući smo se vratili oko ponoći.

Bio je ovo jedan sadržajan, uzbudljiv i zanimljiv dan koji bismo rado ponovili.

učenici 1. EL i 1. EK