IZVANUČIONIČNA NASTAVA U ZAGREBU NA INTERLIBERU I U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNJICI KAO ŠKOLA ZA ŽIVOT

IZVANUČIONIČNA NASTAVA U ZAGREBU NA INTERLIBERU I U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNJICI KAO ŠKOLA ZA ŽIVOT

21. studenoga 2019.

Ove su školske godine svi učenici prvih četverogodišnjih strukovnih i gimnazijskih razreda započeli svoje školovanje prema programu Škola za život.  Tako smo za učenike prvih gimnazijskih razreda  14. studenoga 2019. u sklopu izvanučionične nastave organizirali jednodnevni izlet u Zagreb na Interliber i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u pratnji profesora Hrvatskoga jezika Jasne Vuković i knjižničarke Martine Peranić. Pridružilo nam se i šestero učenika iz 4. ekonomske. Učenici su na Interliberu , 42. međunarodnom sajmu knjiga koji se tradicionalno održava svake godine posljednjega tjedna Mjeseca hrvatske knjige, imali priliku vidjeti razna događanja na velikome izlagačkom prostoru  Zagrebačkoga velesajma kao što su brojne radionice izdavačkih kuća, predstavljanja i potpisivanja najnovijih izdanja knjiga uz prigodan popust pri kupnji istih i čitanje pojedinih ulomaka kako bi ugođaj bio što ljepši. Ulomke iz romana C. W. Gortnera  Carica Romanovih  čitala je glumica Ana Vučak.

Nešto prije 15 sati krenuli smo put Nacionalne i sveučilišne knjižnice,  prema ranije dogovorenom terminu posjeta uz stručno vodstvo. Tamo su nas dočekale dvije knjižničarke koje su se u holu knjižnice predstavile i uvele nas u knjižnični svijet. Nakon uvodnoga  predavanja, podijelili smo se u dvije skupine kako bismo kvalitetnije i praktičnije mogli pratiti stručno vođenje. Na samom ulazu u područje službenoga dijela gdje se nalazi i garderoba, gospođa nam objašnjava kako korisnici inače uzimaju prigodne košare za stavljanje knjiga koje žele posuditi.  Posebno nam je „zapeo za oko“ vrlo zanimljiv „tepison“ na kojemu je otisnut uzorak glagoljičina slova  Iže  kojim se u povijesti pisma glagoljice označavao  broj 10. Započelo je stručno vođenje uz razgledavanje brojnih prostorija velebne Knjižnice. Navodimo i  nekoliko zanimljivosti iz povijesti NSK: Knjižnica je nastala 1607. godine kao javna ustanova nacionalnoga značenja koja obavlja knjižničnu i informacijsku djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske i središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu. 1645. knjižnica je već imala svoju dvoranu, knjižničara te pravila o čuvanju i posuđivanju knjiga. Današnji je fond knjiga preko 3 milijuna svezaka.  Knjižnica posjeduje zbirke posebne građe kao na primjer stare knjige, prva izdanja Jutarnjega i Večernjakova lista, grafike, zemljopisne karte pa sve do suvremenih digitalnih zbirki.  Učenici su imali priliku vidjeti veliko zdanje čitaonice gdje osobe različite dobi u tišini pregledavaju literaturu, dnevne novine, digitalne sadržaje, pišu bilješke i uče.

Nakon razgledavanja knjižnice, koje je trajalo oko 50 minuta, zahvalili smo se domaćinima i laganim koracima krenuli prema Trgu bana Jelačića gdje smo se zadržali do 19 sati kada smo krenuli prema Slavoniji.

Osvrt učenika 1. a i b OG te 4. ekonomske u suradnji s prof. Jasnom Vuković

WordPress Image Gallery Plugin