POSJET HRVATSKOM SABORU

POSJET HRVATSKOM SABORU

20. veljače 2019.

13. veljače u ranim jutarnjim satima učenici četvrtih razreda gimnazije SŠ Valpovo uputili su se prema Zagrebu. Ovom su se izletu, organiziranom u sklopu nastave likovne umjetnosti, povijesti te politike i gospodarstva, pridružili i profesori navedenih predmeta te ravnateljica škole. U Zagreb su stigli oko 11 sati, a nakon kratke šetnje i fotografiranja, primljeni su u zgradu Hrvatskog sabora.

Saborska palača zgrada je u kojoj zasjeda Hrvatski sabor, a iako Hrvatski sabor u Zagrebu zasjeda još od 13. stoljeća, sve do kraja 18. stoljeća nije bilo posebno namijenjene zgrade za održavanje sjednica. U pratnji voditeljice obišli su nekoliko prostorija od kojih je najupečatljivija dvorana „Ante Starčević” za protokolarna i službena primanja u Hrvatskome saboru, gdje se nalaze poznata slika Jadranke Fatur „Proglašenje Božićnog Ustava“ i portreti dosadašnjih predsjednika Sabora. Učenici su također prisustvovali sjednici na kojoj se raspravljalo o privatizaciji INE. Nakon sjednice učenici su imali priliku postaviti pitanja Ivanu Pernaru i Vesni Bedeković, saborskim zastupnicima, a pitanja su se ticala reforme školstva, iseljavanja Hrvata te projekta Slavonija.

Nakon Sabora, učenici su posjetili Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, središnju knjižnicu RH i Sveučilišta u Zagrebu, gdje su se upoznali se sa svim uslugama koje ona pruža studentima, te kako bi ih mogli koristiti svi oni koji planiraju studirati u Zagrebu. Uz pratnju voditeljice razgledali su dio iznimno bogate knjižne građe najveće knjižnice u Hrvatskoj, koja uključuje Zbirku starih i rijetkih tiskanih knjiga, Grafičku zbirku, Zbirku zemljopisnih karata i atlasa, Zbirku magistarskih i doktorskih radova hrvatskih sveučilišta i mnoge druge.

Slijedilo je par sati slobodnog vremena, nakon kojih su učenici posjetili izložbu Vladimira Becića u galeriji Klovićevi dvori. Vladimir Becić jedna je od najznačajnijih osoba hrvatske moderne  umjetnosti, a često ga se povezuje s Miroslavom Kraljevićem, Josipom Račićem te Oskarom Hermanom s kojima čini „münchensku četvoricu”. Ova izložba sadrži 150 djela ovog umjetnika, od kojih su neka izložena prvi put u proteklih stotinu godina, a uključuju mrtvu prirodu, portrete i aktove uz neke fotografije i osobne predmete.

U satiričkom kazalištu Kerempuh učenici su pogledali predstavu Bobe Jelčića Govori glasnije. Jelčić u fokus svog projekta stavlja pitanje što danas znači biti marginaliziran u Hrvatskoj samo zato što si „krive“ nacionalnosti, a bavi se i drugim vrućim temama: od nacionalizma, ksenofobije, emigriranja mladih i starih iz Hrvatske, domoljublja i normaliziranja odnosa između Srba i Hrvata, pa do civilnog društva i aktivizma, braka i partnerstva te prijateljstva. Bavi se Hrvatskom 27 godina nakon osamostaljenja, donoseći presjek njenog stanja iz perspektive jedne obitelji iz Zagreba, ali i iz iskošenog pogleda strankinje iz BiH.  Predstava je bila potpuno drugačija od onoga što su svi očekivali, za neke na pozitivan, a neke na negativan način.

Nakon predstave uputili su se prema Valpovu, gdje su, puni dojmova, sretno stigli u kasnim večernjim satima.

Sara Šrepfler i Maria Vrbešić, 4. a og

Wordpress Gallery Plugin Free