POSJET GRADU HEROJU

POSJET GRADU HEROJU

25. listopada 2022.

U petak  21. listopada 2022. godine učenici  naše škole, zajedno s vjeroučiteljicama č.s. Zrinkom Vuković i Marijom Jelkić, bili su u Vukovaru  te odali počast svim žrtvama Grada heroja.

Naše prvo odredište bio je braniteljski Centar  Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, tzv. groblju tenkova gdje smo se podsjetili na ogroman nesrazmjer u naoružanju i vojnoj tehnici između branitelja i agresora. Tri mjeseca se odupirući, po mnogim procjenama trećoj vojnoj sili u Europi, i to improviziranim oružjem, vukovarski branitelji su postavili presedan koji se i danas proučava u prestižnim vojnim akademijama diljem svijeta. Ispred samog Centra vidjeli smo i bistu generala Blage Zadre čija se obljetnica smrti obilježila 16. listopada, čovjeka koji je dao život za obranu Vukovara i vodio svoje suborce u najtežim trenutcima obrane grada.

Nastavili smo prema vukovarskoj bolnici te obišli Spomen sobu – sobu sjećanja. U ratnim je danima bolnica predstavljala jedino donekle sigurno utočište u gradu i gdje su svi ljudi, bez obzira na vjeru i nacionalnost, mogli očekivati pomoć. Prisjetili smo se tijeka opsade i uvjerili se da je bolničko osoblje zaista moralo ulagati nadljudske napore kako bi pružilo adekvatnu medicinsku pomoć  ranjenicima, koji su tada neprestano pristizali.

Nastavili smo prema Spomen domu Ovčara, poprištu najvećeg zločina u Europi od Drugog svjetskog rata, gdje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, uz blagoslov časnika JNA, mučili i masakrirali 263 osobe, što ranjenika, što medicinskog osoblja iz vukovarske bolnice. Na samom mjestu masovne grobnice pomolili smo se i zapalili svijeću za sve branitelje i civile koji su ondje hladnokrvno smaknuti.

Nešto kasnije, isto smo učinili i ispred zračnog križa na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, a već je i jedan pogled na polje bijelih križeva bio dovoljan da nas podsjeti na tužnu sudbinu svih onih koji su poginuli i nestali u vihoru agresije.

Grad Vukovar danas ipak diše novim životom i polako opet zadobiva onaj gospodarski i kulturni značaj kojim je suvereno raspolagao u dugim razdobljima svoje slavne prošlosti.   Vukovar nikada ne smije izblijedjeti iz naše svijesti, već se treba očuvati kao pozitivan primjer nade, koju su Vukovarci  u svakom slučaju osigurali našoj domovini Hrvatskoj u tim teškim ratnim i, naizgled, beznadežnim vremenima. Stoga ćemo se i dalje s našim učenicima prisjećati  junaštva vukovarskih  branitelja,  a Grad heroj će nam biti vječni podsjetnik na stradanja hrvatskog naroda, ali i kao svjetionik nade u bolju budućnost…

Marija Jelkić

Wordpress Gallery Plugin Free