ODRAĐENA JE JOŠ JEDNA MOBILNOST NAŠIH UČENIKA!

ODRAĐENA JE JOŠ JEDNA MOBILNOST NAŠIH UČENIKA!

25. listopada 2022.

Nakon intenzivne pripreme, još se jedan tim učenika i profesora naše škole uputio na novu mobilnost u sklopu Erasmus+ KA2 projekta Meeting of technology and cultural heritage.

Za odlazak u turski grad Denizli naporno su se pripremali sljedeći učenici: Lucija Kolesarić, 2. EK, Lucija Mrkić, 3. OG b, Lorena Pušić, 3. OG b i Roko Markota, 3. OG b. S njima su radile i putovale profesorice Vesna Kajganić i Jasna Iličić

Mobilnost je provedena u periodu od 9. do 15. listopada 2022. godine. Domaćin je ovoga susreta partnerskih škola iz Poljske, Hrvatske, Italije i Grčke bila turska škola Ataturk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iz Denizlija.

Za uspješno sudjelovanje na ovoj mobilnosti učenici su imali zadatke koje su trebali odraditi i pripremiti u svojim matičnim školama. Glavni je zadatak bio dramatizacija života nacionalnoga heroja. Naši su učenici istražili, obradili i pripremili dramatizaciju života Nikole Tesle (20-ak minuta na engleskome jeziku). Glumu učenika je popratila i iznimno sadržajna multimedijska prezentacija o životu i radu Nikole Tesle. Svoju su glumu obogatili i maštovitom kostimografijom kojom su upotpunili prikaz vremena u kojemu je Tesla živio i djelovao. Svoju su uvježbanost prezentirali u školi domaćina prvi dan mobilnosti te bili pohvaljeni od ostalih sudionika mobilnosti za izvrsnu pripremljenost i odličan izgovor na engleskome jeziku.

U drugom su zadatku također sudjelovali svi sudionici mobilnosti. Učenici i profesori su od desetak ponuđenih znamenitih područja (parkovi, rijeke, planine, građevine) iz raznih dijelova svijeta, trebali odabrati tri za koja misle da bi trebali biti pod zaštitom UNESCO-a. Učenici su odabrana područja trebali detaljno istražiti te napraviti sadržajnu prezentaciju u kojoj su morali odgovoriti na određena pitanja. U školi su domaćina razradili do kraja prikaz odabranih područja te su pred komisijom, koju su također sačinjavali učenici, morali obraniti svoje teze o pojedinom području.

Za učenike je bila organizirana i radionica o korištenju digitalnih alata za izradu „video klipova“ pod nazivom „Drama and Digital Media”. Radionicu je vodio profesor škole domaćina.

Uz sve navedene aktivnosti, učenici su se svakodnevno pripremali i za završni dan. Posljednji je dan aktivnosti bio rezerviran za odlazak u Hierapolis, starogrčki grad na vrhu jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Grad je osnovan u 2. stoljeću prije Krista i teško je nastradao u potresu 1534. godine.

Učenici su cijeli tjedan pod vodstvom profesorice Nide Bek (profesorica iz škole domaćina) uvježbavali dramski prikaz djela O. Wildea, Sebični div. Svoju su uvježbanost pokazali na pozornici antičkoga kazališta u Hierapolisu. Bio je to neponovljiv osjećaj za sve sudionike ove mobilnosti.

Osim svakodnevnih radionica i komunikacija na engleskome jeziku, bilo je tu mnogo druženja, smijeha, učenja i prihvaćanja tuđih običaja i tradicije, isprobavanja turskih specijaliteta, strahovanja tijekom vožnje s turskim taxistima, borbe sa strahovima od visine u žičari, života na zračnoj luci u Istambulu, turbulencija u zrakoplovu…

Ova će mobilnost svim sudionicima ostati u sjećanju kao jedno prekrasno putovanje tijekom kojega su mnogo toga naučili i doživjeli, a uspomene koje su stekli rado će prepričavati još dugo.

V. Kajganić i J. Iličić

 

Wordpress Gallery Plugin Free