OSVRT NA ISTRAŽIVAČKI RAD U PRIRODI

OSVRT NA ISTRAŽIVAČKI RAD U PRIRODI

18. listopada 2019.

U petak, 4. listopada, učenici 1. razreda gimnazije su zajedno sa profesoricom Ružicom Jokić izveli praktičnu nastavu blok sata biologije u valpovačkom parku na livadi  pod nazivom „Procjena ukupne gustoće populacije“.

Za istraživanje biljnih vrsta na livadi upotrijebili smo  aplikacije s poveznica:

https://identify.plantnet-project.org/  i Flora Croatica Database – https://hirc.botanic.hr) te klasificirali pomoću odgovarajućih latinskih naziva pridruženih sistematskim kategorijama.

Napravili smo i herbarije biljaka mrazovca (Colchium autumnale), velike zečine (Centaurea jacea) i stolisnika (Achillea millefolium).

Odredili smo za svaku vrstu:

  1. TAKSONOMIJA
  2. KARAKTERISTIKE
  3. STANIŠTE
  4. ETIMOLOGIJA
  5. UPORABA
  6. FOTOGRAFIJA
  7. HERBARIJ
  8. STATUS ZAŠTITE

Za početak podijelili smo se u pet grupa i  valjalo je pripremiti 4 međusobno vezana kolca tako da zajedno tvore površinu od 1m2 za svaku grupu. Svaka grupa je pet puta bacala kolce i  gdje su pali tamo se tvorila  površina. Kolci su se blago zabijali u zemlju kako bi se oformio oblik kvadrata površine 1m2. Kod svakog bacanja trebalo se zabilježiti koliko se jedinki mrazovca (Colchium autumnale), velike zečine (Centaurea jacea) i stolisnika (Achillea millefolium) nalazi na površini kvadrata. Brojke je valjalo zabilježiti u za to prethodno ispisan obrazac, kao i popuniti odgovarajuće tablice. Svaku jedinku bilo je potrebno zabilježiti i fotografiranjem iste, tako da smo se koristili i tehnologijom kao izvorom informacija na terenu. Po povratku u učionicu, računli smo procjenu gustoće populacije jedinstvenom formulom T=NA.

Svoje radove predstavili smo slijedeći sat.

Atmosfera je bila zanimljiva i opuštajuća.

Učenici 1. A OG i 1. B OG