MOBILNOST UČENIKA – NAZILLI, TURSKA (08. – 15. listopada 2022.)

MOBILNOST UČENIKA – NAZILLI, TURSKA (08. – 15. listopada 2022.)

25. listopada 2022.

U drugu je avanturu u okviru projekta Before it is too late krenulo pet učenika SŠ Valpovo: Laura Sitarić, Marko Kajunić, Jakov Dandić, Lorena Stanić i Nea Pohižek. U pratnji učenika bile su i dvije nastavnice – Draženka Mikić i Marija Jutriša.

Put do turskoga grada Nazillija bio je dalek i naporan, ali u dobrom društvu ekipe koja je putovala u sklopu projekta Meeting of technology and cultural heritage u turski grad Denizli, vrijeme je brzo prošlo. Za našu je ekipu završetak putovanja bio u turskom gradu Nazilliju. Učenici su bili smješteni u obiteljima učenika iz škole domaćina – Nazilli Anadolu Lisesi.

Idejna je misao mobilnosti u Turskoj bila: Let me live.

Prvi dan nakon svečanoga otvorenja i predstavljanja zemalja i škola sudionika krenuli smo na radionice gdje smo istraživali kako klimatske promijene utječu na različite aspekte života na Zemlji. Ekipa naše škole dobila je zadatak istražiti i predstaviti kako klimatske promijene utječu na ljudsko zdravlje. Naši su učenici bili jako dobro pripremljeni, svoju su temu popratili odličnom prezentacijom, tečnim engleskim jezikom i zanimljivim pristupom.

Drugi su dan domaćini organizirali izlet na kojem smo posjetili kuću Blažene Djevice Marije, starogrčki grad Efez i malo selo Sirince. Puni predivnih dojmova vrati smo se  u Nazilli.

Treći dan također je za sve sudionike ove mobilnosti bio organiziran još jedan izlet. Cilj je bio Hierapolis (Sveti grad), starogrčki grad na termalnim izvorima Pamukkalea (Pamučne palače). Pamukkale je poznata turistička destinacija koja izgleda nestvarno, poput kakvog mjesečevog pejzaža. Takav pejzaž stoljećima su stvarali karbonatni minerali u toploj tekućoj termalnoj vodi. Zadovoljstvo nam je bilo šetati tim termalnim izvorima i tražiti lokacije za savršene fotografije koje će osvanuti na društvenim mrežama i ovu nestvarnu ljepotu pokazati onima koji nisu te sreće da borave s nama ovih dana u Turskoj.

Četvrti je dan započeo  predavanjem Özgüra Madaka, inženjera okoliša, o klimatskim promjenama.  Nakon toga učenici su održali prezentaciju koju su pripremili o svojim ugljičnim otiscima. Na kraju dana organizirana je zajednička večera za sve sudionike uz svečanu podjelu certifikata. Večer je završila predstavljanjem tradicionalnoga plesa svake zemlje, a ostali su sudionici rado učili plesove drugih zemalja.

Zadnji dan projekta Before it is too late učenici svih zemalja sudionca igrali su razne društvene igre, a kao završna aktivnost ove mobilnosti uslijedila je sadnja drveća u dvorištu škole domaćina. Ekipa SŠ Valpovo zasadila je drvo masline. Ako bude odraz ljubavi s kojom su ju zasadili, bit će to jaaako velika maslina.

Došao je i trenutak za rastanak. Pozdravili smo se s ostalim ekipama i krenuli na daleki put kući.

Čekale su nas još turbulencije u avionu, kašnjenje letova, šesnaest sati provedenih na istanbulskom aerodromu, puno druženja i smijeha… Kući smo se vratili jako umorni, ali puni pozitivnih dojmova o zemlji koju smo posjetili, ljudima s kojima smo se susreli i kulturi koju smo upoznali. I već se sada radujemo nekoj sljedećoj mobilnosti. ?

Wordpress Gallery Plugin Free