MOVEMBER – MJESEC MUŠKOG ZDRAVLJA

MOVEMBER – MJESEC MUŠKOG ZDRAVLJA

9. studenoga 2023.

Učenici 1. razreda Tehničara za elektroniku su na satu razrednog odjela upoznati sa obilježavanjem tzv. „Movember-a“. Pritom su kreativno izradili i simbol obilježavanja ovog mjeseca muškog  zdravlja.

Studeni je mjesec posvećen muškom zdravlju, a poznat je i pod nazivom “Movember”. U svijetu se obilježava još od 2003. godine. Movember u prvi plan želi staviti muško zdravlje, a tijekom studenog muškarci puštanjem svojih brkova šire svijest o bolestima koje zahvaćaju muškarce. Veliki je naglasak na raku prostate muškaraca starijih od 60 godina i tumoru testisa mladih muškaraca (15 do 30 godina).Iako na prvu sama akcija ima šaljivi karakter, jer se muškarce potiče na nebrijanje ona je vrlo ozbiljna i za cilj ima povećati svijest o muškim bolestima. Brkati mjesec prihvatila je i Hrvatska u kojoj godišnje bitku s ovim bolestima izgubi oko 800 muškaraca.

Kako je nastao Movember?                                                                                               

Ideja “Movembera” potječe iz 1999. godine. Tada je nekoliko muškaraca iz Australije započelo puštanjem brkova u studenom kako bi skrenuli pažnju zajednice na muškarce i njihovo zdravlje. Sam naziv mjeseca spoj je dviju riječi moustache/brkovi i November/studeni.

S vremenom se akcija proširila diljem svijeta.  Akcija je prihvaćena i prerasla je u jednu od 100 najvećih nevladinih organizacija na svijetu.

Razrednik: Šimić Boris

Wordpress Gallery Plugin Free