MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U MALAGI

MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U MALAGI

15. rujna 2022.

Posljednja mobilnost učenika strukovnih smjerova za razdoblje 2021.- 2027. godine realizirana je krajem kolovoza, točnije u razdoblju od  22.8.-2.9. 2022. godine. Odredište mobilnosti bila je Malaga, odnosno njezino predgrađe Torremolinos, pokrajina Andaluzija. Biti nositelj Erasmus+ akreditacije donijelo nam je veliko priznanje, ali i povećana očekivanja od naše Agencije za mobilnost i programe Europske unije (www.ampeu.hr), ali i od nas samih. Stoga smo, za razliku od edukacija na prve dvije mobilnosti, inzistirali na partneru i lokaciji koja će našim učenicima pružiti radno iskustvo, odnosno stručnu praksu koja podrazumijeva rad u tvrtkama uz mentora. Možemo reći da je ovo bio apsolutni pogodak, bez obzira što se radilo o pomalo neobičnom terminu za vrijeme ljetnih praznika. Malaga u ljetnim mjesecima vapi za radnom snagom, što zbog godišnjih odmora postojećih radnika a što zbog velikog broja turista koji se slijevaju na jedno od najpopularnijih odredišta na Iberijskom poluotoku.

Na mobilnosti je sudjelovalo 11 učenika iz naša tri smjera. Prvo ćemo predstaviti naših 6 prodavača: Ana Branković i Tea Karapetrić radile su u specijaliziranoj trgovini proizvoda za njegu kose Colors productos de peloqueria, Estetica y Unas u susjednoj Benalmadeni, Tomislav Mađarević je svoju praksu imao u trgovini obućom Calzados Dama, a Marta Jerković, Nera Šimenić i Dora Vidaković u trgovini igračaka i dječje opreme Centros Juguetes, ali na različitim lokacijama. Naša tri CNC operatera Robert Alvađ, Leon Balog i Jan Kukec imali su praksu u vrlo zanimljivoj tvrtki Randal Systems, inžinjersku tvrtku orijentiranu na podvodne i anaerobne sustave, ali koja proizvodi i posebnu opremu za vatrogasce i vojsku, a naša dva strojobravara Dorijan Škorvaga i Luka Vidošić u tvrtki Aeromill S.L., specijaliziranoj za avioindustriju.

S njima je u ulozi osobe u pratnji bio koordinator KA1 projekta Krunoslav Vukelić. Kao i na svim dosadašnjim mobilnostima ovog tipa, naši učenici pokazali su veliku odgovornost, posvećenost i trud, kao i, prema riječima njihovih mentora, vrlo zavidnu razinu predznanja i vještina potrebnih za obavljanje različitih vrsta poslova, što je ujedno potvrđeno i njihovim ocjenama i zapažanjima mentora. Učenici su pak vodili dnevnike stručne prakse u kojima su bilježili svoje dnevne zadatke, zapažanja, nova iskustva i ostalo, a veliki značaj pridali smo i diseminaciji projekta, a na dnevnoj smo bazi imali objave na našoj posebnoj Facebook stranici projekta Erasmus+ akreditacija za strukovna zanimanja.

U svoje slobodno vrijeme sudionici mobilnosti posjetili su prekrasne gradove Rondu i Cordobu, vožnju katamaranom uz kupanje na morskoj pučini, kušali specifične tapas obroke, a bilo je i vremena za one prave „morske“ radosti.

Srednja škola Valpovo nastavit će s ovakvim mobilnostima učenika i nastavnika svojih strukovnih smjerova i na taj način nastaviti unaprjeđivati svoju nastavu i učiniti je atraktivnom učenicima na našem području.

Dodijeljena Erasmus+ akreditacija svakako nam pruža nove mogućnosti i fleksibilniji pristup u odabiru nama najpotrebnijih vrsta edukacije i stručne prakse.

Nastavnik: Krunoslav Vukelić, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free