ERASMUS+ PROJEKT: DISTANCE LEARNING GATEWAY MOBILNOST UČENIKA – LITVA

ERASMUS+ PROJEKT: DISTANCE LEARNING GATEWAY MOBILNOST UČENIKA – LITVA

21. rujna 2022.

U periodu od 12.9.2022. do 16.9.2022. učenici Roko Markota, Dora Šrepfler, Lorena Stanić, Lucija Mrkić, Borna Pavić i Karla Cvetković, pod vodstvom nastavnika Krunoslava Vukelića i Arijana Aleksića proveli su u Litvi, sudjelujući u LTT (Learning, teaching, training) aktivnostima u organizaciji škole domaćina, Šiauliu Sporto Gimnazija.

Prvog dana upoznali smo se s domaćinima i uređenjem škole domaćina, sportskom gimnazijom grada Šiauliu. Održan je mali uvodni koncert, sportske demonstracije učenika prvaka u raznim sportovima, lekcija litvanskog jezika te aktivnosti probijanja leda kako bi se svi sudionici upoznali i opustili za nadolazeće aktivnosti. Nakon ručka održana je kratka lekcija iz kemije i učenici su izradili prezentacije u aplikaciji Prezi na razne teme iz kemije.

Nakon provedenog većeg dijela dana u školi, popodne, zaputili smo se u vanjske aktivnosti učenja i upoznavanja grada kroz kulturalni i povijesni obilazak centra grada i masivne pješačke zone koja se proteže kilometrima. Vidjeli smo par trgova, spomenik papi Ivanu Pavlu 2.-om, nekoliko parkova, povijesni muzej litvanske kulture, te razne umjetničke manifestacije postavljene usput u javnosti.

Večer je završena u lokalnom trgovačkom centru gdje su nastavnici i učenici večerali te zajedno sudjelovali u sportskoj aktivnosti kuglanja.

Drugog dana zaputili smo se u vođene povijesne obilaske okolice grada, upoznavajući povijest i razne tradicije Litve, u mjestima Trakai i glavnom gradu Vilniusu. Kroz obilazak dvorca Trakai upoznali smo se sa srednjovjekovnom arhitekturom te stotinama raznih povijesnih predmeta iz povijesti Litve. Zatim smo se zaputili u glavni grad Litve, Vilnius, gdje smo obišli nekoliko trgova i crkvi koje su bile iznimno impresivne, ali i brojne. Imali smo i nešto vremena za slobodni obilazak grada, nakon kojeg smo se vratili na odmor u hotele te prvo slobodno vrijeme za skupljanje snage ili samostalni obilazak grada.

Treći dan upoznali smo se s litvanskom literaturom i gramatikom. Te su pravljene prezentacije u Quick app. Zatim je slijedila lekcija iz matematike, nakon koje su učenici radili svoje lekcije iz matematike u aplikaciji Visme. Konačno, prije ručka, održana je lekcija engleskog u aplikaciji Powtoon, koju su učenici naučili koristiti. Nakon ručka, imali smo sat tjelesnog u Lü interaktivnom igralištu/dvorani. Učenici su imali priliku koristiti metode koje kombiniraju nastavu tjelesnog s raznim ostalim predmetima poput engleskog, likovnog, glazbenog i matematike.

Četvrti dan nastavili smo s radom u školi i naučili o aplikacijama Learningapp i Kahoot. Naš tim učenika je izlagao o Puzzel i appdiagram aplikacijama. Nešto kasnije je održan i sastanak nastavnika gdje su obrađeni detalji oko izvedbe projekta. Konačno, rad je završio prezentacijama o Classtools.net i mywordle web 2.0 alatima.

Za kraj dana, kao rastanak, održana je večera u Voveriškis hut (budući da su pojedini timovi morali ranije otići tijekom petka) gdje smo se upoznali s folklornom skupinom iz škole i nastavnicom plesa i naučili tradicionalne litvanske plesove. Nakon toga imali smo večeru s tradicionalnim litvanskim jelima koja su bila izvrsna i zanimljiva.

 

Posljednji dan, uhvatili smo malo vremena i napravili dopodnevni rani obilazak Brda Križeva te lokalnog samostana. Nakon toga smo se zaputili u muzej otvorenog tipa, etno selo Kleboniškes, gdje smo vidjeli izvorno uređeno selo onako kako je bilo i prije 200 godina, sa izvornim alatima, kućama i namještajem, uz prelijepu okolnu prirodu i šetnju livadama i šumama do mjesta gdje smo imali ručak.

Popodne smo se zaputili nazad kući, te smo sretno stigli u Hrvatsku u subotu rano ujutro, puni lijepih utisaka, novih vještina i dojmova.

Wordpress Gallery Plugin Free