CIKLUS PREDAVANJA U SKLOPU PROJEKTA RCK „SLAVONIKA 5.1“

CIKLUS PREDAVANJA U SKLOPU PROJEKTA RCK „SLAVONIKA 5.1“

15. rujna 2022.

U periodu od 1. – 8. rujna 2022. organizirane su bile edukacije za nastavnike strukovnih predmeta iz sektora strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Teme su bile iz područja industrijske automatizacije i robotike.

1.9.2022.

Područje: Industrijska automatizacija / Industrijska robotika

Na ovom su predavanju bili prisutni nastavnici Ivan Vidošić i Boris Puljek. Predavanje je bilo podijeljeno u dva dijela. Prvi je dio predavanja nosio naziv Automatizacija procesa ili proces automatizacije, a održala ga je predavačica mag. ing. meh. Marija Stoić, dok je u drugom dijelu predstavljena tvrtka Autegra d.o.o. Predavanje je, u ime tvrtke, održao Ivan-Sebastijan Osman.

5.9.2022.

Područje: Zavarivanje – automatizacija i robotizacija

Na stručnom su predavanju bili prisutni nastavnici praktične nastave iz sektora strojarstva i obrade metala, nastavnici praktične nastave, Branko Stiplošek, Josip Stanić Josip i Dejan Mićan. Nastavnici ističu zanimljivost i korisnost tematike koje su prezentirane. Tako su upoznali najnoviju tehnologiju zavarivanja, aparate za zavarivanje, alate, naprave i robote. Također su sudionici mogli vidjeti kako izgleda dobar zavar u presijeku, a kako izgleda kad je loše zavaren te kojim se alatima koriste neke školske radionice ili tvrtke. Predavanje je održao dr. sc. Dejan Marić sa fakulteta strojarstva iz Sl.Broda.

6.9.2022.

Područje: Strojna obrada (obrada odvajanjem čestica i deformiranje)

Nastavnici praktične nastave Jozo Mićan i Miroslav Kupanovac bili su na predavanju u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu. Tema je predavanja je bila „Nekonvencionalni suvremeni proizvodni postupci“, a predavač je bio doc.dr.sc. Miroslav Duspara sa strojarskog fakulteta iz Sl.Broda. Naglasak je u predavanju bio na rezanju metala laserom i vodenim mlazom, prednosti i nedostaci, iskustva u radu te iskustva sa strojevima vlastite proizvodnje.

7.9.2022.

Područje: Industrijska automatizacija / Industrijska robotika

Nastavnik praktične nastave Matej Torjanac prisustvovao je radionici o vjetrenjačama i obnovljivim izvorima energije. Teme predavanja su bile: nastajanje i karakteristike vjetra, povijest i razvoj vjetrenjača, problematika vjetra i vjetrenjača, konstrukcije i sustavi vjetrenjača, oblik i proračuni propelera vjetrenjača, položaj i vjetrenjače u Hrvatskoj. Predavanje je održao doc. dr. sc. Mladen Bošnjaković koji je trenutno voditelj tehničkog odjela na fakultetu u Slavonskom Brodu.

8.9.2022.

Područje: Industrijska automatizacija / Industrijska robotika

Tema predavanja – Teorija konstruiranje kroz prizmu industrijske automatizacije i industrijske robotike. Predavanje je održao prof. Ivice Lackovića iz Tehničke škole u Slavonskom Brodu. Na predavanju su sudjelovali nastavnici strojarske skupine predmeta Valentin Gadanec i Saša Mrkonić. Profesor Lacković je predstavio navedenu temu kroz kolegij koji slušaju njegovi studenti. Prvi se dio predavanja sastojao od uvoda u kolegij  – Teorija konstruiranja kroz prizmu industrijske automatizacije i industrijske robotike. Drugi dio predavanja je bio popraćen praktičnim primjerima diplomskih radova njegovih studenata.

Sva su predavanja bila realizirana u prostorima Tehničke škole u Sl.Brodu u trajanju od 10:00 – 12:00 h. Po riječima sudionika, predavanja su bila na vrlo zanimljiv način prezentirana, teme vrlo aktualne i primjenjive te će naši nastavnici biti obogaćeni nekim novim znanjima koja će moći prenijeti svojim učenicima.

Aktiv nastavnika strojarstva i elektrotehnike

Wordpress Gallery Plugin Free