MINISTRICA SE OBRATILA MATURANTIMA

MINISTRICA SE OBRATILA MATURANTIMA

1. travnja 2020.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obratila se danas maturantima putem Facebooka te potvrdila kako se esej iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, koji se trebao pisati 16. svibnja, definitivno odgađa. Također, ministrica je obavijestila kako se državna matura, po svemu sudeći, neće u cijelosti otkazati, kao i to da se upisi na fakultete ove godine, unatoč prijedlozima dijela rektora, neće provoditi na temelju prijemnih ispita. Objavu ministrice Divjak prenosimo u cijelosti:

„Drage maturantice i maturanti, dobar vam dan!

Bilo je dosta pitanja u svezi s vašim položajem i maturom posljednjih dana pa evo jednog izravnog obraćanja – koliko možemo biti izravni u ovakvoj situaciji u kakvoj smo danas. Naravno, situacija je teška, ona je izazovna za sve, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i globalno, tako da je teško predvidjeti što će se dogoditi kroz nekoliko dana, a kamoli mjesecima unaprijed. Svaka moja odluka, ali ne samo moja, nego i druge odluke koje se donose kako kod nas, tako i u svijetu, ovisi o procjeni stručnjaka i o epidemiološkoj situaciji. Naravno, vodim računa ne samo o tome da vi ne budete zakinuti, nego i o europskom kontekstu, odnosno da vi niste zakinuti u odnosu na vaše europske kolege. U tu svrhu otvorila sam i WhatsApp grupu u kojoj su i drugi ministri obrazovanja iz EU i svakodnevno razmjenjujemo informacije i načine kako mislimo rješavati određena pitanja u svezi s maturantima.

Naravno, sad je dosta teško vidjeti koje je najbolje rješenje, međutim, treba osigurati, a to je i moja namjera i moj cilj, da ova godina završi regularno, a ne kao što neki zagovaraju da se ta godina ponavlja. Jer ako bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, to bi zapravo značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za takvo nešto potrebno je doći sa Zakonom u Sabor i promijeniti ga. Što se tiče različitih informacija o tome da bismo umjesto državne mature mogli provesti prijamne ispite na fakultetima – to neće biti moguće. Jer ako je epidemiološka situacija takva da se ne može održavati državna matura, još manje je moguće da vi putujete diljem cijele Hrvatske i na različitim fakultetima polažete prijamne ispite. Međutim, ono što možemo sa sigurnošću kazati je da esej iz hrvatskog jezika neće biti ‪16. svibnja, ali ćemo u to vrijeme znati kad će se državna matura održati jer ćemo biti bliže predviđenom vremenu za državnu maturu, a to je lipanj. Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut, i dalje ću odluke donositi baš na taj način da svi imate jednake prilike i vjerujte da razumijem vašu situaciju i da ćemo učiniti sve prilagodbe da vi dobijete kvalitetno obrazovanje i da ne budete zakinuti ne samo jedni u odnosu na druge, nego i u odnosu na vaše europske kolege’, rekla je ministrica Divjak maturantima u obraćanju putem Facebooka.

Video se može pogledati na slijedećoj poveznici:

https://www.facebook.com/ministricaBlazenkaDivjak/