RADIODRAMSKE SLUŠAONICE ZA UČENIKE

RADIODRAMSKE SLUŠAONICE ZA UČENIKE

1. travnja 2020.

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom Carnet realizirala je početkom listopada 2019. godine projekt radiodramske slušaonice za učenike, studente, učitelje, nastavnike te ostale članove akademske zajednice s edukacijskom namjenom za poučavanje i učenje.

Na CARNET-ovom portalu Meduza u video na zahtjev paketima u rubrici Slušaonica nalazi se izbor od 100 radiodramskih emisija iz ciklusa Kutić poezije, Radioigra za djecu i mlade, Radijska scena, Radioigra, Radio atelje i Dokumentarna radiodrama namijenjenih korisnicima različitih dobnih skupina.

Radio drame dostupne su za slušanje bez mogućnosti spuštanja na računalo. Sadržajima mogu pristupiti svi članovi akademske zajednice koji posjeduju elektronički identitet u sustavu e-škole (AAI@EduHr). Sadržaje je moguće preslušavati u razredu, ali i kod kuće. Jedini je uvjet pristup Internetu.

Svi sadržaji namijenjeni su razvoju medijske kulture i pismenosti te upoznavanju s dosezima radio drame kao umjetničke forme, a nadopunjuju prije svega nedostatak nastavnih materijala iz ovoga segmenta u nastavi Hrvatskoga jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama. Pojedini sadržaji pogodni su za niže i/ili više razrede osnovne škole, a pojedini za srednju školu i fakultete. Sadržaji nisu zamjena za lektiru, ali mogu poslužiti kao njezina nadopuna. Korištenje ovih sadržaja potpuno je besplatno.

Više od devedeset godina radiodramskog stvaralaštva u Hrvatskoj predstavljeno je i na internetskim stranicama Hrvatskog radija i Hrvatske televizije posvećenima toj obljetnici u rubrici Radiodrama, a i u rubrikama Dramoplov (Godine i događaji koji su obilježili povijest hrvaske radiodrame), Vodič kroz dramski program (Profil emisija Odjela drama HR-a), Izvan etera, Nagrade.

Sve dodatne informacije o predstavljenim projektima i emisijama koje su na repertoaru pojedinih ciklusa na HR1, HR2 i HR3 možete dobiti na : dramski.radio@hrt.hr i djecja.drama.hr@hrt.hr te na Facebook stranicama: HRT – dramski program Hrvatskoga radija te HRT HR – Radioigra za djecu i mlade.

Na mrežnoj stranici www.radio.hrt.hr u rubrici Emisije mogu se pronaći sve emisije Dramskog programa Hrvatskoga radija a podcasti emisija omogućavaju naknadno slušanje emisija koje su emitirane u posljednja tri mjeseca.

Više o tome možete pročitati ovdje.