HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

17. rujna 2021.

Godine 1991. na deseti dan rujna utemeljen je Hrvatski olimpijski odbor. Svake godine na taj se dan širom Hrvatske obilježava Hrvatski olimpijski dan čime se, uz ostalo, promiče važnost bavljenja sportom i sportskom rekreacijom.

Kao i svake godine i mi smo ga u našoj školi obilježili na način da smo sa učenicima koji su imali obvezu biti u bijelim majicama prošetali od športske dvorane, preko gradskog trga do prekrasnog parka gdje smo se kratko zadržali i podijelili informacije vezane uz Olimpijski pokret.

Hrvatski olimpijski dan poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja HOO-a, danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi. Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bijela majica “zastava  prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.