EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA – TRŽNICA BUDUĆNOSTI

EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA – TRŽNICA BUDUĆNOSTI

30. rujna 2019.

Učenici 2. i 3. razreda, smjera ekonomist, u pratnji nastavnica S. Barišić, M. Markote, D. Vuksanić te pedagoginje Z. Lončarić,  u petak 27. rujna 2019. godine, prvi put su sudjelovali na Europskoj noći istraživača – Tržnica budućnosti. Program je trajao od 17:00 do 21:00  u dvorištu Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

„Europska noć istraživača“ se tradicionalno provodi posljednjeg petka u mjesecu rujnu. Hrvatski znanstvenici i istraživači na javnim površinama gradova imaju postavljene štandove s interaktivnim sadržajima, ponajprije namijenjenih mlađoj populaciji. Program obuhvaća i aktivnosti glavne pozornice, nagradne igre i ostalo. Aktivnosti su namijenjene većinom osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci, a svrha im je zabava, učenje uz igru i prezentacije te osvještavanje šire javnosti o glavnim porukama projekta. Sadržaj aktivnosti je interaktivan i namijenjen djeci, a osnovni cilj projekta je popularizacija znanosti u društvu.

Radionica “Tržnica budućnosti” se nadovezuje na pred aktivnost Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek “Kemija u kuhinji u doba Strossmayera”, gdje smo imali priliku doživjeti kako je to nekada izgledalo, a ovoga puta koračamo u nepoznato.

Na ovom događaju, imali smo priliku vidjeti kako je izgledala kozmetika, piće i hrana u prošlosti ( i okusiti ju), ali kako izgleda i kakvog je okusa hrana budućnosti. Primjer su kokice s bosiljkom, namaz od bundeve, majoneza od bučinog ulja itd. Jedna od najvećih atraktivnosti je bio čokoladni vodopad. Također smo probali  i zdravi čips od jabuka.

Nakon što smo posjetili izložbu, pogledali smo znamenitosti Tvrđe te se uputili u šetnju pored Drave, gdje nas je dočekao prekrasan pogled na zalazak sunca.

U gradu nas je dočekao naš prijevoz te smo puni novih iskustava krenuli kući.

Ono što smo naučili na Europskoj noći istraživača je: Zaviriti u prošlost, znači zakoračiti u budućnost.