ERASMUS+ KA2 PROJEKT MEETING OF TECHNOLOGY AND CULTURAL HERITAGE – ZAVRŠNA MOBILNOST

ERASMUS+ KA2 PROJEKT MEETING OF TECHNOLOGY AND CULTURAL HERITAGE – ZAVRŠNA MOBILNOST

17. travnja 2023.

Nakon dvogodišnjeg ciklusa i odrađene četiri mobilnosti, došao je red i na petu, posljednju mobilnost i to u našoj školi. U tjednu od 27. do 31. ožujka naša je škola bila domaćin partnerima, učenicima i profesorima iz Lubskog (Poljska), Lanciana (Italija), Denizlija (Turska) i Agrinia (Grčka). Cilj je ove mobilnosti bio zatvaranje Projekta, ali i dramski festival, izrada postera i „trailera“ s temom kulturnog nasljeđa, upoznavanje partnera s ljepotama našega kraja, ali i s ljepotama glavnoga grada RH.

Druženje je započelo u Zagrebu. Tehnički je muzej Nikola Tesla, samo za naše goste i nas, otvorio svoja vrata u ponedjeljak, na njima neradni dan. Nakon Muzeja, zajedno smo prošetali užim centrom Zagreba, poslušali vodiča o kulturnim i povijesnim znamenitostima. U večernjim se satima zaputili prema Slavoniji i Villi Valpovo gdje su partneri bili smješteni.

Utorak je bio ispunjen pjesmom, plesom, smijehom, ali i prezentacijama o zemljama partnera, gradovima iz kojih dolaze kao i o školi. Na kraju je uslijedio i Kahoot quiz kako bi se provjerila pažnja i znanje o prezentiranome. Talijanska je ekipa pokazala najviše znanja i odnijela je pobjedu. Nakon zadanih je aktivnosti uslijedila šetnja Valpovom te priprema učenika za sutrašnji dramski festival.

Srijeda je započela vrlo svečano. Učenici su prikazali (odglumili) tradicijske običaje oko prosidbe/zaruka/vjenčanja. Bilo je predivno gledati ove mlade ljude kako prikazuju običaje iz svoje zemlje. Imali smo prilike vidjeti običaje koje vjerojatno nikada ne bismo vidjeli da nije bilo ovoga Projekta. Svi su učenici glumili na engleskome jeziku što je bila dodatna otegotna okolnost. No, svi su se izvrsno snašli u svojim ulogama. Bio je ovo istinski dramski festival za uživanje. Nakon dramskih prikaza, učenici su sudjelovali u radionici izrade postera s temom kulturnog nasljeđa u zadanim digitalnim alatima

U večernjim su satima svi sudionici u Centru za kulturu Sigmund Romberg u Belišću pogledali kazališnu predstavu učenika naše škole, članova Amaterskog kazališta u Belišću, a pod vodstvom naše profesorice Ljiljane Vučković. Predstava je bila na engleskome jeziku. Nakon predstave učenike i profesore „razdrmala“ je profesorica Snježana Krnjajić-Lerinc u ritmu Zoombe.

Četvrtak je bio rezerviran za aktivnosti izvan Škole. Posjetili smo Muzej vučedolske kulture koji je oduševio naše goste. U Osijeku smo obišli Hrvatsko narodno kazalište i pogledali  probu za kazališnu predstavu. Posjetili konkatedralu sv. Petra i Pavla, prošetali ulicama Osijeka do Tvrđe. Na kraju smo dana otišli u Baranju na svečanu večeru na kojoj smo upriličili i ceremoniju dodjele certifikata.

Petak je također bio posvećen radionicama. U prijepodnevnim je satima bila radionica izrade „trailera“ koristeći se zadanim digitalnim alatima, a nakon toga su gosti posjetili Muzej Valpovštine. U poslijepodnevnim su satima učenici prezentirali rezultate dviju radionica (posteri, „traileri“). Ove su dvije radionice vodili odabrani učenici iz 2. TE razreda. Ovo je ujedno bila i posljednja aktivnost mobilnosti.

Održan je i sastanak profesora i koordinatora u ovome projektu te su dogovorene i iduće aktivnosti. Učenici nastavljaju virtualne aktivnosti (etwinning, online sastanke) koje su prvenstveno namijenjene razvijanju verbalnih kompetencija na engleskome jeziku. Dogovoreno je pet online susreta.

Subota je bila dan za rastanak i nadu da će se ista ekipa naći u nekom novom projektu.

Ovo su domaćinstvo organizirale profesorice Vesna Kajganić i Jasna Iličić, uz pomoć profesorica Silvije Čehić Turalija, Monike Markota, Snježane Krnjajić-Lerinc te pedagoginje Zdenke Lončarić. Naravno, ništa ovo ne bi bilo tako lijepo bez naših učenika koji su bili uključeni u Projekt.

Projekt je u cijelosti donio mnogo pozitivnih učinaka učenicima i profesorima koji su bili uključeni u njegovu provedbu. Zajedno smo putovali, upoznavali strane gradove i države, običaje zemalja partnera, učili neke nove digitalne alate, pjevali, plesali, glumili, razgovarali na engleskome jeziku, isprobavali hranu i pića karakteristična za zemlje u kojima smo bili, sklapali nova prijateljstva, družili se, uživali… Bilo je prekrasno i nezaboravno. Do nekog novog projekta, novih poznanstava…, uživajmo u sjećanjima na ovaj.

Wordpress Gallery Plugin Free