ERASMUS+ KA1 – PROJEKT IZ STRUKOVNOG OBRAZOVANJA ZA ŠK.GOD. 2021./22. STRUČNA PRAKSA U SLOVENIJI

ERASMUS+ KA1 – PROJEKT IZ STRUKOVNOG OBRAZOVANJA ZA ŠK.GOD. 2021./22. STRUČNA PRAKSA U SLOVENIJI

23. travnja 2022.

U razdoblju od 2. do 15. travnja 2022. godine, učenici 2., 3. i 4. razreda zanimanja Elektrotehničar i Tehničar za elektroniku iz  Srednje škole Valpovo boravili su u Sloveniji u mjestu Škofja Loka u sklopu aktivnosti Erasmus+ projekta. S učenicima su boravili nastavnici  Boris Puljek i Vlatko Vujnovac.

Cilj mobilnosti je izvođenje dvotjedne stručne prakse za učenike Srednje škole Valpovo iz sektora elektrotehnike i računalstva kojim bi učenici usavršili stečeno znanje iz strukovnog dijela programa te usvojili neka nova koja će im koristiti u nastavku njihovog obrazovanja i profesionalnom razvoju.

Planirane su aktivnosti odrađene kroz deset stručnih predavanja pod vodstvom stručnog predavača iz područja: elektrotehnike, računalstva, automatizacije i strojarstva. Isto tako, učenici su završili edukaciju iz osnove pneumatike, a dopunili svoje znanje iz poznavanja rada logičkih sklopova.

Jedna od aktivnosti je bila osposobiti učenike za rad u programu Mitsubishi Alpha. Pomoću tog programa učenici su rješavali razne zadatke u kojima su koristili cilindre, LED diode, tipkala i sklopke. Primijenili su znanje o logičkim sklopovima i naučili kako koristiti neke druge funkcije u programu.

Učenike se osposobljavalo za rad i u Cypro programu. Rezultat usvajanja znanja je  programiranje robotske ruke i robotskog testera koji se mogu primijeniti za različite funkcije.

Na zadnjim su predavanjima i radionicama učenici koristili Lego Mindstorm pomoću kojega su izgraditi, programirali te zatim testirati robot.

Tijekom boravka u Sloveniji učenici su se upoznali s nekim značajnim povijesnim i kulturnim znamenitostima. Izdvajam predivni dvorac i muzej u Škofja Loki. Poosjetili su Ljubljanu, glavni grad Slovenije te turističku atrakciju – Bledsko jezero.

Učenici su posjetili i tvornicu Polycom gdje su mogli doživjeti konkretnu primjenu rada visoke automatizacije i robotike u radu i poslovanju.

Učenici su slobodno vrijeme provodili većinom u zajedničkom druženju, baveći se sportskim aktivnostima te

Za kraj moram posebno istaknuti visoku motiviranost naših učenika u odrađivanju planiranih aktivnosti kao i primjereno ponašanje tijekom dvotjednog boravka u Škofja Loki.

Nastavnik: Vlatko Vujnovac, prof.