ČLANOVI PROJEKTNOG TIMA SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA ERASMUS+ PROJEKTU U LISABONU

ČLANOVI PROJEKTNOG TIMA SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA ERASMUS+ PROJEKTU U LISABONU

5. prosinca 2019.

Je li sve što je tehnološki izvedivo ujedno i moralno dopustivo?

Ovo vrlo aktualno pitanje tema je jednog od trenutno šest projekata u kojima sudjeluje Srednja škola Valpovo.
Projekt pod nazivom „ From robotic to the ethich of technology: the new concept of human rights“ će omogućiti suradnju naše škole s pet zemalja putem mobilnosti učenik i nastavnika, te unaprijediti njihove vještine na polju robotike, a u okviru etike tehnologije i ljudskih prava. Projekt obuhvaća dvije mobilnosti nastavnika, od kojih je prva odrađena u razdoblju od 25.-29. studenog 2019. u Lisabonu gdje smo sudjelovali u izvrsnim i inspirativnim predavanjima i radionicama koje su povezale teoriju i praksu ali i nametnule niz pitanja u moralnoj i etičkoj domeni kada govorimo o tehnološkom napretku, umjetnoj inteligenciji i robotici.
Je li ono što je „naprednije“ nužno u svim aspektima i bolje od onog „manje naprednog“? Kolika je cijena tehnološkog napretka? Kada sve oduzmemo jesmo li na dobitku ili gubitku? Je li više bolje?
Odgovore na sva ova bitna pitanja koja utječu na naš sadašnji ali i budući život, pokušat će pronaći naši učenici, jer nakon uvodnog sastanka u Lisabonu slijede tri mobilnosti učenika:

  • Belgija 04.-08. svibnja 2020. tema mobilnosti je povezati robotiku i ljudska prava
  • Turska 12.-16. listopada 2020. tema mobilnosti je povezati robotiku i ekonomiju
  • Bugarska 08.-12. veljače 2021. tema mobilnosti je povezati robotiku i zdravlje.

Zadnja mobilnost diseminacijskog i evoluacijskog karaktera organizacijski je povjerena našoj školi i održat će se od 03.-07. svibnja 2021. kada službeno i završava ovaj dvogodišnji projekt.

Koordinatorica projekta: Silvija Čehić Turalija

Wordpress Gallery Plugin Free