UČENICI I PROFESORI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO BILI U MADRIDU U SKLOPU  ERASMUS+ PROGRAMA

UČENICI I PROFESORI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO BILI U MADRIDU U SKLOPU ERASMUS+ PROGRAMA

4. prosinca 2019.

16 učenika smjera ekonomist i komercijalist vratilo se sa stručne prakse u Madridu koju su odradili u sklopu programa Erasmus+. Na putovanju su ih pratile profesorice Kristina Najcer Bračevac, Monika Markota i Tatjana Andraković.
Stručna praksa je trajala puna tri tjedna, od 10. – 30. 11. 2019. Učenici su praksu odrađivali u tvrtkama koje se bave raznim djelatnostima iz područja ekonomije od turizma do rada na IT platformama. Neke od njih su primjerice Ensegway, agencija se bavi iznajmljivanjem bicikla, skutera i segway-a, točnije malih prijevoznih sredstava na dva kotača čija je namjena jednostavniji i brži prijevoz turista. Posao učenika bio je upisivati klijente koji iznajme neko prijevozno sredstvo te im, nakon što se vrate, naplatiti uslugu. U kasnijoj fazi kada su već bolje upoznali Madrid učenici su i samo poveli turiste u razgledavanje znamenitosti.
Nadalje veoma zanimljiva je i agencija Aduanas y Transportes Martín Lorenzo (ATML). ATML je agencija koja se bavi poslovima vezanim za transport za cijeli svijet. Posao učenika sastojao se u upisivanju podataka od klijenata koji naručuju nešto preko agencije u Ecustoms platformu. Platformu je osmislila sama agencija kako bi bila lakše povezana s svim klijentima u svijetu.
Na svojim poslovima imali su priliku primijeniti stečena teorijska znanja u praksi iz područja poslovnih komunikacija, komunikacijskih vještina, prodajnih vještina te financijske pismenosti. Na radna mjesta putovali su podzemnom željeznicom – metroom te na taj način stekli još jedno novo iskustvo snalaženja u prostoru i vremenu.
Uz sve radne obaveze bilo je vremena i za izlete i druženja s domaćinima. Primjerice posjetili smo razne znamenitosti neke od njih su Operna dvorana koju je dala izgraditi kraljica Isabel II., najstariji restoran u Europi koji je upisan u knjigu Guinness World Record i prošetali smo Mercadom (skup trgovina s raznolikom hranom). Jedna od znamenitosti Madrida je svakako San Miguel tržnica, jedina željezna zgrada koju je Madrid do danas sačuvao. Tržnica se prostire na 1.200 četvornih metara prostora i na dvije je etaže. Njezini najkarakterističniji elementi su struktura od željeznih nosača i tradicionalne arapske pločice na krovu. Nedaleko od hostela gdje su učenici bili smješteni nalazi se trg Puerta del Sol tako da su ga gotovo svakodnevno posjećivali. Ovdje se nalazi simbol grada Madrida medvjed, u čiju čast je podignut brončani spomenik El Oso y El Madrono – medo koji jede voće sa stabla. Nagađa se da je na ovom području nekada živjelo puno medvjeda, pa je tako medo postao simobol Madrida. U blizini hostela se nalazio i Plaza Mayor glavni centralni trg u Madridu. Nekada su se ovdje održavale razne kraljevske ceremonije, pogubljenja i borbe s bikovima. Za vrijeme našeg boravka u Madridu na trgu je otvoren Advent i to čak tjedan dana prije nego je to običaj kod nas, točnije svečano otvorenje bilo je već 24.11. Posjetili smo i čuveni Park Retiro, najveći i najpoznatiji park u Madridu, koji je do 19. st. pripadao Španjolskoj Monarhiji da bi tek nakon toga postao javni park. Oduševila nas je i Madrid’s Royal Palace ili Kraljevska plača, koja spada u najveće kraljevske palače u zapadnoj Europi. Službena je rezidencija španjolske kraljevske obitelji, ali se koristi samo za državne ceremonije.
U pratnji naših domaćina otputovali smo u Segoviu, grad 65 kilometara udaljen od Madrida. Segovia je na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine od 1985. godine. Danas je Segovia trgovačko i turističlo središte s razvijenom prehrambenom i kožnom industrijom, kao i industrijom stakla i gume. U Segoviji se nalazi i Vojna akademija.
Tjedan dana kasnije domaćini su nas odveli na još jedno zanimljivo putovanje u Toledo. Toledo je smješten oko 70 km od Madrida i ima dugu i bogatu povijest. Njegov nastanak se veže još za brončano doba što su potvrdile i arheološke iskopine. Od 1986. g. je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine u Europi.
Učenici su imali i priliku i individualno shodno svojim željama i interesima posjetiti zanimljivosti Madrida. Tako je nekolicina njih posjetila stadion Santiago Bernabeu od kluba Real Madrida, dok su se drugi odlučili prošetati Gran Via-om. Gran Via je najljepša i najpoznatija madridska ulica gdje su smještene brojne trgovine i restorani.
Posljednji dan obilježen je posjetu domaćinu, tvrtci Mad for Europe gdje je direktor podijelio certifikate za stručno usavršavanje učenicima i profesoricama. Na kraju ovog našega putovanja učenici su izrazili svoje zadovoljstvo i oduševljenje riječima: „To nam je predivno iskustvo, gdje smo naučili puno toga što će nam sigurno trebati u daljnjem napredovanju i pamtiti ćemo ovaj grad i naše poslove zauvijek!“

 

Tatjana Andraković