PROJEKT 10 ŠKOLA 10 UMJETNIKA

PROJEKT 10 ŠKOLA 10 UMJETNIKA

5. prosinca 2019.

U petak, 22. studenog 2019. godine profesorica Marija Jelkić i učenice iz 4. OG A razreda (Kasandra Javor, Labina Đuranić i Karmela Šimara) sudjelovale su u muzejsko-edukativnom projektu „10 škola – 10 umjetnika“, koji se već petnaestu godinu za redom održava u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Projekt obuhvaća 10 gimnazija iz 10 hrvatskih gradova (Vukovar, Osijek, Valpovo, Varaždin, Zagreb, Rijeka, Pula, Zadar, Split, Dubrovnik). Koncepciju projekta, Moderna galerija povremeno koristi i u obilježavanju Dana muzeja te Noći muzeja.

Tema ovogodišnjeg projekta je aktualna izložba neformalne umjetničke grupe Contra u kojoj, tijekom 90-ih godina, djeluju devetorica umjetnika Vladimir Blažanović, Žorž Draušnik, Tihomir Lončar, Vladimir Meglić, Željko Mucko, Goran Petrač, Velimir Rački, Davorin Radić i Petar Ujević, njegujući izraz u tradicionalnim umjetničkim medijima. Izložba u autorskoj koncepciji Biserke Rauter Plančić predstavlja više od stotinu i dvadeset slikarskih, kiparskih i scenografskih ostvarenja umjetnika.

Projekt je realiziran u radnim grupama od 3 učenika i profesor, svaka je škola obradila zadanu temu preko prezentacije ili filma te pripremila radionicu. Naša škola je kao temu dobila umjetnika Tihomira Lončara, kojeg smo nakon izložene prezentacije imali priliku intervjuirati. Osim Tihomira Lončara posjetili su nas i drugi živući umjetnici, a to su Žorž Draušnik, Goran Petrač i Davorin Radić te je kontakt s Velimirom Račkijem ostvaren telefonskim putem.

Drago nam je što smo dobili priliku sudjelovati u ovome projektu te na taj način pobliže upoznati rad pojedinih umjetnika, družiti se s kolegama, sudjelovati na različitim kreativnim radionicama i pustiti umjetnosti da nas oblikuje.

Labina Đuranić, 4. OG A