A.R.T.I.S.T. – PROJEKTNE RADIONICE U SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO

A.R.T.I.S.T. – PROJEKTNE RADIONICE U SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO

11. listopada 2021.

Krajem rujna 2021. godine u našoj su Školi započele radionice povodom novog projekta pod nazivom A.R.T.I.S.T. (Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers, u značenju: Zajednički međunarodni umjetnički susreti s učenicima i nastavnicima) u sklopu EU projekata Erasmus + u koordinaciji prof. Krunoslava Vukelića. Budući da svaki odlazak učenika na mobilnost, ovaj put u Tursku, zahtijeva određene pripreme, tom prigodom naši su učenici ostvarili zanimljive uratke na likovnim radionicama pod vodstvom umjetnice Sabine Novoselić.

Prvoga su tjedna na radionici učenici imali zadatak olovkom nacrtati i osjenčati ono što je bilo postavljeno ispred njih kako bi se postigao realistički crtež. Druga je radionica bila u znaku perceptivne umjetnosti tehnikom olovke i rapidografa (set crtaćega pribora). Učenici su imali zadatak nacrtati dječju sobu prema određenim smjernicama. Treća je radionica pod nazivom „20 stoljeće u stilu gotike“ na kojoj su učenici crtali ugljenim štapićima prema predlošku umjetničke slike Ples poznatog francuskoga slikara Henrija Matissea, i to u gotičkom stilu.

Cilj je navedenih radionica ovladati tzv. monokromatskim tehnikama (olovka, ugljen, tuš, rapidograf) kako bi učenici shvatili odnos sjene i svjetla te postizanje kontrasta, a potom ovladati i kromatskim tehnikama, tj. bojama.

Učenici na taj način razvijaju kreativnost, komunikaciju i promicanje timskoga rada u umjetnosti kao sredstvu društvenoga, kulturnoga, ekonomskoga i povijesnoga znanja o svojoj, kao i o drugim zemljama partnerima u projektu.

Njihove uratke možete vidjeti u galeriji uradaka (ovdje).

Jasna Vuković i učenici

 

Učenički osvrt: “Do sada smo imali tri radionice tijekom kojih smo se upoznali s različitim tehnikama crtanja i slikanja. Prvo smo započeli s crtanjem olovkom. Prva je radionica bila svojevrsna selekcija za putovanje u Tursku. Tehnika se učenicima iznimno svidjela i na odličan su način pokazali da uz malo truda i strpljenja, svaki rad može biti jedinstven. Na drugoj smo se radionici bavili tehnikom olovke i rapidografa s ciljem razvijanja percepcije. Radionica je prošla bolje od očekivanog. Naša nas je mentorica upoznala kako se koristi određeni pribor za crtanje i  kako se pravilno s njime služiti. Na zadnjoj smo radionici crtali ugljenom prema slikovnom predlošku.  Radionica je bila malo zahtjevnija, no pronašli smo način da i ovoga puta naši radovi budu posebni i jedinstveni. Uz podršku naše mentorice i ostalih profesora koji nam otvaraju put da izrazimo svoju kreativnost, otvoren nam je put i da svojom kreativnošću proputujemo svijet.”

Matea Kolesarić, 3. b OG