VUKOVAR – MOJ IZBOR U DOBRU I U ZLU

VUKOVAR – MOJ IZBOR U DOBRU I U ZLU

20. studenoga 2023.

 „Vukovar-moj izbor u dobru i u zlu“  – posljednje su to riječi dragovoljca i heroja Domovinskog rata, pripadnika HOS-a Jean-Michel Nicoliera.

Priča o gradu

„ Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad?

Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se.

Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?

Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.

A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.“  Siniša Glavašević

Vukovarom je od Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u sjećanje na vukovarsku tragediju, prema procjenama, hodalo 150.000 ljudi iz cijele Hrvatske i svijeta predvođeno hrvatskim braniteljima Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar

Na inicijativu i u organizaciji profesora Darka Bošnjaka, 50-ak učenika naše škole  bili su dio Kolone sjećanja. Time su dostojanstveno obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje,  Ponosni smo što naši učenici osjećaju potrebu, ali i privilegiju biti u Koloni sjećanja zajedno sa ostalim sudionicima.

Odlazak u Vukovar našim je učenicima i zainteresiranim građanima omogućila HVIDR-a Valpovo čiji je predsjednik gospodin Zoran Markota i gradonačelnik Matko Šutalo  osiguravši dva autobusa. Hvala im na tome i nadamo se da ćemo suradnju nastaviti i ubuduće.

WordPress Image Gallery Plugin